Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-05-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΘΗΝΑ, Ελλάδα, 01/05/1998 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ιστορικής σημασίας αποφάσεις για την ΟΝΕ, αναμένεται να ληφθούν στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των 15 στις Βρυξέλλες.
- Εννέα νεκροί και 98 τραυματίες ο απολογισμος της εξόδου για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς.
- Με συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και άλλες πόλεις, εορτάστηκε η Εργατική Πρωτομαγιά.
- Προκλητικές χαρακτήρισε ο Απόστολος Κακλαμάνης, τις νέες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ.
- Εφθασε στην Κύπρο ο Αμερικανός απεσταλμένος, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.
- Μικρής έκτασης επεισόδια μεταξύ αναρχικών και ομάδας μελών αντιρατσιστικών οργανώσεων σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας.
- Ενα άτομο έχασε τη ζωή του και δύο τραυματίστηκαν όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν, παρασύρθηκε από αμαξοστοιχία.
- Εμπρηστικός μηχανισμός εξερράγη στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λάμπρου Κανελλόπουλου στην Αθήνα.
- Δεκαεπτά Ιρακινοί λαθρομετανάστες συνελήφθησαν στο Καρλόβασι της Σάμου, απο τις λιμενικές αρχές του νησιού.
- Την Κυριακή θα εξέλθει από το νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, η ηθοποιός Ρένα Βλαχοπούλου.
- Τρισάγιο τελέσθηκε για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Νίκη της εθνικής παίδων στο ποδόσφαιρο.
- Ξέφρενο γλέντι στη Νέα Σμύρνη,για τον κυπελλούχο Πανιώνιο.
- Ο Κριστόφ Βαζέχα, ζητήσε συγγνώμη για τη συμπεριφορά του στην απονομή του κυπέλλου.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ιστορικής σημασίας αποφάσεις για την ΟΝΕ, αναμένεται να ληφθούν στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των 15 στις Βρυξέλλες.

Ιστορικής σημασίας αποφάσεις για την Οικονομική Νομισματική Ενοποίηση της Ευρώπης, αναμένεται να ληφθούν στις Βρυξέλλες, κατα τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των 15. Το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο αναμένεται να επικυρώσει την πρόταση των υπουργών Οικονομικών για τη δημιουργία του Ευρώ απο 01/01/1999, με τη συμμετοχή των 11 κρατών μελών. Θα ακολουθήσει η Σύνοδος Κορυφής, όπου θα εξεταστεί και η επιλογή του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θέση για την οποία ερίζουν η Ολλανδία και η Γαλλία. Αναφορικά με την Ελλάδα, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν, ότι το θετικό κλίμα που υπάρχει για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία το τελευταίο διάστημα, θα καταγράφεται σαφώς στις τελικές αποφάσεις του Συμβουλίου.

Εννέα νεκροί και 98 τραυματίες ο απολογισμος της εξόδου για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς.

Περισσότερα απο εκατό χιλιάδες αυτοκίνητα πέρασαν έως το βράδυ απο τα διόδια και των δύο εθνικών οδών, καθώς οι Αθηναίοι εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς. Ωστόσο ούτε αυτή η έξοδος ήταν αναίμακτη, καθώς εννέα άτομα έχασαν τη ζωή τους και 98 τραυματίστηκαν, σε 93 τροχαία δυστυχήματα, που έγιναν από το απόγευμα της Πέμπτης σ'όλη τη χώρα. Η Τροχαία αναμένεται να λάβει νέα έκτακτα μέτρα απο την Κυριακή, για την ομαλή επάνοδο των εκδρομέων.

Με συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και άλλες πόλεις, εορτάστηκε η Εργατική Πρωτομαγιά.

Με συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις εορτάστηκε η Εργατική Πρωτομαγιά. Στην πρωτεύουσα βασικό χαρακτηριστικό του φετινού εορτασμού ήταν η διάσπαση των δυνάμεων του συνδικαλιστικού κινήματος, καθώς πραγματοποιήθηκαν τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις, στο κέντρο της πόλης. Η πρώτη στο Πεδίο του Αρεως με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ, η δεύτερη στο Σύνταγμα από σωματεία που πρόσκεινται στην ΕΣΑΚ και η τρίτη στην Ομόνοια από οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έθεσε ως κεντρικό αίτημα του φετινού εορτασμού τη διεκδίκηση του 35ωρου και τη μείωση του χρόνου εργασίας, χωρίς μείωση των αποδοχών. Στα μέσα μαζικής μεταφοράς οι εργαζόμενοι πραγματοποιήσαν στάση εργασίας από τις 10 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

Προκλητικές χαρακτήρισε ο Απόστολος Κακλαμάνης, τις νέες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ.

Αναχρονιστικές, ανιστόρητες και προκλητικές χαρακτήρισε ο πρόεδρος της βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ, περί αύξησης του ελληνικού εδάφους κατά 400%, σε βάρος της Τουρκίας. Ο κ.Κακλαμάνης τόνισε ότι οι Ελληνες βρίσκονται εδώ μερικές χιλιάδες χρόνια. Δεν ξέρω, είπε, πόσα χρόνια έχει η φυλή του κ.Γιλμάζ εκεί που βρίσκεται σήμερα, ούτε από που ήρθε ακριβώς. Για απαράδεκτη πρόκληση που επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την αδυναμία της Τουρκίας να εναρμονιστεί με τη διεθνή έννομη τάξη, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας.

Εφθασε στην Κύπρο ο Αμερικανός απεσταλμένος, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Εφθασε στην Κύπρο ο Αμερικανός απεσταλμένος, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος θα παραμείνει στην Κύπρο για ένα δεκαήμερο εντατικών διαβουλεύσεων. Κατά την άφιξή του δήλωσε ότι το Κυπριακό δεν έχει τραγικές συνέπειες μόνο για το λαό της Κύπρου, αλλά δημιουργεί αρνητικές επιπτώσεις και σε όλη την περιοχή. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι υπάρχει τώρα μια ευκαιρία να προχωρήσει η διαδικασία σε ορισμένες πτυχές του Κυπριακού.

Μικρής έκτασης επεισόδια μεταξύ αναρχικών και ομάδας μελών αντιρατσιστικών οργανώσεων σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας.

Μικρής έκτασης επεισόδια μεταξύ αναρχικών και ομάδας μελών αντιρατσιστικών οργανώσεων σημειώθηκαν χθές στην πλατεία Κολοκοτρώνη στο κέντρο της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές στις βιτρίνες τριών καταστημάτων. Τα επεισόδια έληξαν με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων και από τις δύο πλευρές, ενώ η επέμβαση των αστυνομικών ήταν αισθητά διακριτική. Πάντως, για κάθε ενδεχόμενο στην περιοχή παρέμειναν 4 διμοιρίες των ΜΑΤ, ενώ οι αναρχικοί αποσύρθηκαν και στην περιοχή επικράτησε ηρεμία.

Ενα άτομο έχασε τη ζωή του και δύο τραυματίστηκαν όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν, παρασύρθηκε από αμαξοστοιχία.

Τραγικό θάνατο βρήκε στη Θεσσαλονίκη, μία έγκυος και δύο άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά, όταν το ημιφορτηγό στο οποίο επέβαιναν, παρασύρθηκε από εμπορική αμαξοστοιχία. Θύμα, η 34χρονη Βαρβάρα Στογιανούδη ενω σοβαρά τραυματίστηκαν ο σύζυγός της και ο αδελφός της. Το σύστημα φύλαξης της διάβασης, απ'όπου επιχείρησαν να περάσουν, είχε υποστεί βλάβη.

Εμπρηστικός μηχανισμός εξερράγη στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λάμπρου Κανελλόπουλου στην Αθήνα.

Αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός, αποτελούμενος από δύο γκαζάκια, εξερράγη έξω από την είσοδο του πολιτικού γραφείου του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Λάμπρου Κανελλόπουλου, στον πέμπτο όροφο πολυκατοικίας στα Εξάρχεια. Σημειώθηκαν μικρές υλικές ζημιές στην είσοδο του γραφείου, ενώ η φωτιά σβήστηκε από 10 πυροσβεστές με τρία οχήματα. Την ευθύνη του εμπρησμού, ανέλαβε η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση "Αναρχική περίπολος στους δρόμους". Λίγη ώρα αργότερα ένα άλλος αυτοσχεδιος εμπρηστικός μηχανισμός απο γκαζάκια, εξερράγη στο γραφείο του εμπορικού αντιπροσώπου της γαλλικής πρεσβείας στα Ιλλίσια. Στο μεταξύ αγνωστοι πυρπόλησαν το αυτοκίνητο μάρκας Μερσεντές του εφοπλιστή, κ.Λαιμού, που ήταν σταθμευμένο στο Παλαιό Φάληρο. Αλλοι άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε φορτηγάκι του ΟΤΕ, στα Εξάρχεια.

Δεκαεπτά Ιρακινοί λαθρομετανάστες συνελήφθησαν στο Καρλόβασι της Σάμου, απο τις λιμενικές αρχές του νησιού.

Δεκαεπτά Ιρακινοί λαθρομετανάστες συνελήφθησαν στο Καρλόβασι της Σάμου. Τους λαθρομετανάστες, δέκα άνδρες, δύο γυναίκες και πέντε παιδιά, αποβίβασε τις πρώτες πρωϊνές ώρες στον Αγιο Δημήτριο, Τούρκος δουλέμπορος, ο οποίος εξαφανίστηκε. Στο μεταξύ, στη Δράμα ύστερα από έφοδο της αστυνομίας συνελήφθησαν 26 αλλοδαπές, που είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα μας και πέντε ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης στα οποία εργάζονταν οι 18 από αυτές.

Την Κυριακή θα εξέλθει από το νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, η ηθοποιός Ρένα Βλαχοπούλου.

Την Κυριακή θα εξέλθει από το νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, η ηθοποιός Ρένα Βλαχοπούλου, που σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς η γενική της κατάσταση είναι άριστη. Η δημοφιλής ηθοποιός εισήχθη στο νοσοκομείο το περασμένο Σάββατο, προκειμένου να υποβληθεί σε διαγνωστική και συγχρόνως θεραπευτική παρακέντιση, όταν διαπιστώθηκε αυξημένη ποσότητα εγκεφαλονωτιαίου υγρού στις κοιλίες του εγκεφάλου. Στο μεταξύ, στο ΚΑΤ νοσηλεύεται από χθες ο ποιητής Μανώλης Αναγνωστάκης, ο οποίος, σύμφωνα με τους ιατρούς υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για κάταγμα στη λεκάνη. Ο ποιητής χαίρει άκρας υγείας και εντός των επομένων ημερών θα εξέλθει από το νοσοκομείο.

Τρισάγιο τελέσθηκε για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Τρισάγιο τελέσθηκε χθές, εννέα ημέρες μετά το θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στον τάφο του, που βρίσκεται στον περίβολο του ομώνυμου ιδρύματος στη Φιλοθέη. Το μνημόσυνο έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νίκη της εθνικής παίδων στο ποδόσφαιρο.

Μεγάλη νίκη σημείωσε η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των παίδων στον 3ο και τελευταίο γιά την πρώτη φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Η εθνική μας επικράτησε 2-0 της Σουηδίας και προκρίθηκε στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Ηταν η δεύτερη νίκη της ελληνικής ομάδας, αφού στα προηγούμενα ματς είχε επιβληθεί με 2-0 της Ισλανδίας και είχε αναδειχθεί ισόπαλη 0-0 με την Δανία. Ετσι η εθνική μας πήρε την 1η θέση στον όμιλό της και προκρίθηκε πανηγυρικά στους ''8''.

Ξέφρενο γλέντι στη Νέα Σμύρνη,για τον κυπελλούχο Πανιώνιο.

Το δεύτερο ημίχρονο του ξέφρενου γλεντιού που έχει στηθεί στη Νέα Σμύρνη, εξελίχθηκε χθές στην πλατεία της περιοχής όπου ο Δήμαρχος Γιώργος Σιότροπος τίμησε τον κυπελλούχο Πανιώνιο για την μεγάλη διάκρισή του. Από την πλευρά του, ο Χρήστος Εμβολιάδης τόνισε: ''Είναι ιστορικές στιγμές για τον Πανιώνιο κι αν συνεχίσουμε να έχουμε την ίδια ψυχή και το ίδιο πάθος, θα τις ξαναζήσουμε πολύ σύντομα. Αυτή η ομάδα έχει τεράστιες δυνατότητες''.

Ο Κριστόφ Βαζέχα, ζητήσε συγγνώμη για τη συμπεριφορά του στην απονομή του κυπέλλου.

Ο Πολωνός διεθνής επιθετικός του Παναθηναϊκού, Κριστόφ Βαζέχα, κατάλαβε το λάθος του. Ετσι με δηλώσεις του ζητά συγγνώμη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, για τη συμπεριφορά του στην απονομή του κυπέλλου, την οποία αποδίδει στον εκνευρισμό, που προήλθε από τις συνθήκες του αγώνα.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 320,77 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 178,67, γαλλικό φράγκο προς 53,28, λίρα Αγγλίας προς 535,67, ελβετικό φράγκο προς 214,61, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 18,08, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 243,32, τη λίρα Κύπρου προς 610,72 και την ECU προς 353,08 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Ζεστός και υγρός καιρός αναμένεται αύριο σ'όλη τη χώρα. Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα υπάρχουν νεφώσεις και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές μικρής διάρκειας. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις στα δυτικά μέτριοι ως ισχυροί και αργότερα στο Ιόνιο πολύ ισχυροί και στα ανατολικά ασθενείς έως μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 11 έως 26 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 28 και στα νησιά από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Αύριο στην Αττική αναμένονται αραιές νεφώσεις, ενώ στη Θεσσαλονίκη υπάρχει πιθανότητα να βρέξει μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί ασθενείς έως μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα από 13 έως 27 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

(Π.Τ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Friday, 1 May 1998 - 21:59:26 UTC