Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-03-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 18/03/1998 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Προς εξυγίανση η Ολυμπιακή.
- Νέες εισροές συναλλάγματος.
- Κόντρα στη βουλή για υποτίμηση.
- Πρόσκαιρη ύφεση της κακοκαιρίας.
- Συνελήφθη παραχαράκτης.
- Νέα ληστεία σε βάρος ταξιτζή.
- Θάνατος βρέφους από αναρρόφηση.
- Επαινος σε τολμηρό πλοίαρχο.
- Ιστορική επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στον Καναδά.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Προς εξυγίανση η Ολυμπιακή.

Από την Ολυμπιακή αρχίζει η εξυγίανση των ΔΕΚΟ, στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων, μετά την υποτίμηση. Το θέμα θα απασχολήσει αύριο την κυβερνητική επιτροπή, όπου αναμένονται σημαντικές αποφάσεις για το εργασιακό καθεστώς στην εταιρία. Παράλληλα, θα διατεθεί και τρίτο πακέτο μετοχών του ΟΤΕ, το τελευταίο τρίμηνο του έτους, μέσω του Χρηματιστηρίου, ενώ κύριο μέλημα της κυβέρνησης στην παρούσα φάση, είναι η συγκράτηση του πληθωρισμού, καθώς ήδη εμφανίσθηκαν οι πρώτες αυξήσεις στην αγορά, ακόμη και σε ελληνικά προϊόντα, όπως η ζάχαρη.

Νέες εισροές συναλλάγματος.

Στη χρηματαγορά θετικά εξακολουθούν να είναι τα μηνύματα στο μέτωπο της δραχμής. Στο χρηματιστήριο ο όγκος των συναλλαγών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ και έφτασε τα 161 δις δρχ. Ταυτόχρονα παρατηρήθηκε μεγάλη εισροή συναλλάγματος, πάνω από 850 εκατομμύρια δολλάρια, γεγονός που επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των ξένων αγορών προς το εθνικό νόμισμα. Η ισοτιμία της δραχμής ενισχύθηκε κατά 0,25% και 0,17% αντίστοιχα, σε σχέση με το μάρκο και την ECU.

Κόντρα στη βουλή για υποτίμηση.

Ο πρωθυπουργός απάντησε στη βουλή σε ερωτήσεις της αντιπολίτευσης για την υποτίμηση. Ο κ. Σημίτης υπεραμύνθηκε της ενέργειας της κυβέρνησης να εντάξει τη δραχμή στο σύστημα των ευρωπαϊκών ισοτιμιών, κάνοντας λόγο για καθοριστική κίνηση, ενόψει της ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι η κριτική της χαρακτηρίζεται από μικροκομματικές σκοπιμότητες. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για αποτυχία της οικονομικής πολιτικής, που επιβαρύνουν κυρίως τα μεσαία στρώματα του πληθυσμού.

Πρόσκαιρη ύφεση της κακοκαιρίας.

Υφεση παρουσιάζει η κακοκαιρία, αλλά τα προβλήματα από τα χιόνια παραμένουν, καθώς σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου της κεντρικής και νότιας Ελλάδος η κίνηση των οχημάτων γίνεται με αλυσίδες.Πάντως αποκαταστάθηκε η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία και τα δρομολόγια των πλοίων από και πρός τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη εκτελούνται κανονικά.Η βελτίωση του καιρού θα είναι πρόσκαιρη, καθώς από το Σάββατο αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας με χιονοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους και τσουχτερό κρύο.

Συνελήφθη παραχαράκτης.

Ενα υπερσύχρονο εργαστήριο παραχάραξης χαρτονομισμάτων διατηρούσε ο εκτιμητής πολύτιμων λίθων Διονύσης Βαλέν, 45 χρόνων, στη λεωφόρο Συγγρού. Ο Βαλέν είχε παραχαράξει πεντοχίλιαρα, δεκαχίλιαρα και εκατοδόλαρα αξίας 180 εκατ.δρχ, από τα οποία τα 33 τα είχε διαθέσει στην αγορά. Από την αστυνομία εκτιμάται ότι ο συλληφθείς είναι μέλος διεθνούς σπείρας παραχαρακτών και για το λόγο αυτό συνεργάζεται με την Ιντερπόλ.

Νέα ληστεία σε βάρος ταξιτζή.

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε ο ένας από τους τρείς δράστες, που λήστεψαν στην περιοχή της Νίκαιας τον οδηγό ταξί Μιχάλη Μαρινόπουλο 35 χρόνων και με την απειλή μαχαιριού του πήραν 8.000 δραχμές. Ο δράστης, Ιωάννης Κιρτσιάν 31 ετών, συνελήφθη από περαστικούς που άκουσαν τις φωνές του ταξιτζή. Η αστυνομία εκτιμά ότι είναι θέμα χρόνου και η σύλληψη των συνεργών του.

Θάνατος βρέφους από αναρρόφηση.

Σε πνιγμό από εισρόφηση στους πνεύμονες γαστρικού υγρού και τροφής, οφείλεται, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ο θάνατος του βρέφους Δημήτρη Κεχαγιά, 13 μηνών, από το Σκαλοχώρι Λέσβου. Κατά τη νεκροψία διαπιστώθηκαν σημάδια τραυματισμού του βρέφους, στο μέτωπο, τη μύτη και το αυτί του παιδιού, τα οποία όμως ήταν παλιά και δεν έχουν καμιά σχέση με το θάνατο του.

Επαινος σε τολμηρό πλοίαρχο.

Δημοσίως συγχαρητήρια έδωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρος Σουμάκης στον πλοίαρχο του πλοίου ΡΟΜΙΛΝΤΑ, Γιώργο Λιόλιο, που τόλμησε να αγνοήσει τα δέκα μποφώρ που έπνεαν στο Αιγαίο και να μεταφέρει τη 19χρονη Αντωνία Βογιατζή, με σοβαρό πρόβλημα υγείας από από την Πάτμο στη Σάμο, όπου παρελήφθη και μεταφέρθηκε στην Αθήνα.

Ιστορική επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στον Καναδά.

Την ιστορικη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Καναδά, ανήγγειλε χθες επίσημα στα μέσα ενημέρωσης ο Επίσκοπος Καναδά Σωτήριος, ο οποίος επεσήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας πραγματοποιεί περιοδεία ανά τη χώρα. Ο κ. Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί έξι πόλεις του Καναδά από τις 25 Μαϊου έως τις 2 Ιουνίου, ενώ θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της χώρας και τον υπουργό Εξωτερικών.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Παναθηναϊκός και η έκπληξη του θεσμού, Πανιώνιος θα βρεθούν στον τελικό κυπέλου Ελλάδος, μετά τις σημερινές συναντήσεις ρεβάνς για τη διοργάνωση. Ο Παναθηναϊκός μετά από εξαιρετική εμφάνιση επικράτησε άνετα στο ΟΑΚΑ επί του Ηρακλή με 3-0, σημειώνοντας όλα τα τέρματα στο δεύτερο ημίχρονο, καθώς στο πρώτο έχασε τουλάχιστον δέκα ευκαιρίες για γκολ. Για τους γηπεδούχους σκόραραραν οι Βαζέχα (48'), ΓΧ Γεωργιάδης (73') και Λυμπερόπουλος (80'). Από την πλευρά του ο Ηρακλής απογοήτευσε, αφού στο πρώτο ημίχρονο δεν πέρασε τη σέντρα του γηπέδου, ενώ στο δεύτερο δεν μπόρεσε να κρατήσει ούτε ανέπαφη την εστία του. Ο Πανιώνιος, έκανε την έκπληξη, μετά την ισοπαλία 1- 1 που πήρε από τον ΠΑΟΚ, ένα από τα φαβορί του τροπαίου, μετά τον αποκλεισμό της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού, μέσα στη φλεγόμενη Τούμπα από 30.000 οπαδούς του Δικεφάλου του Βορρά. Ο Πανιώνιος ξάφνιασε τους γηπεδούχους και προηγήθηκε στο σκορ με τέρμα του Ναλιτζή, ενώ το μόνο που κατάφεραν οι παίχτες του ΠΑΟΚ ήταν να ισοφαρίσουν στο 80'.

Στην παγωμένη Μόσχα βρίσκεται από χθες η αποστολή της ΑΕΚ για τον αυριανό αγώνα με τη Λοκομοτίβ, ένα αγώνα που θα κρίνει αν η ελληνική ομάδα θα βρεθεί μετά από 11 χρόνια πάλι στους τέσσερις μίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, αυτή τη φορά στο κύπελλο Κυπελλούχων. Από την πλευρά του ο προπονητής των Ρώσων Σόμιν, που είχε παρουσιαστεί με χαμηλό προφίλ στον πρώτο αγώνα, άλλαξε συμπεριφορά στη Μόσχα. Δήλωσε, πως η ΑΕΚ φοβάται την ομάδα του και για το λόγο αυτό ήλθε νωρίτερα ώστε να εγκλιματιστεί και εκτιμά ότι η ομάδα του έχει τον πρώτο λόγο για την πρόκριση.

Με βαριά πρόστιμα τιμωρήθηκαν οι ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ΑΕΚ από την πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΑΕ για τα επεισόδια που δημιούργησαν οπαδοί των δύο ομάδων στο ντέρμπι του Ολυμπιακού σταδίου. Οι "πράσινοι" θα υποχρεωθούν να πληρώσουν 1.1 εκατομμύρια δραχμές και η ΑΕΚ 1 εκατομμύριο δραχμές.

Ο Μπάμπης Τεννές αποτελεί παρελθόν για την Καλαμάτα. Το συμβόλαιο του Ελληνα προπονητή με την μεσσηνιακή ομάδα λύθηκε σήμερα κοινή συναινέσει κι έτσι η Καλαμάτα βρίσκεται πάλι στην αναζήτηση προπονητή. Ο Τεννές είναι ο τρίτος προπονητής που απομακρύνθηκε στην εφετινή περίοδο από τον πάγκο της Καλαμάτας, καθώς προηγήθηκαν οι Τσάκωνας και ο Βραζιλιάνος Ζαϊρζίνιο. Μέχρι να βρεθεί αντικαταστάτης του Τεννέ, την ομάδα θα προετοιμάζει ο Μάνα.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 327,03 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 179,85, γαλλικό φράγκο προς 53,62, λίρα Αγγλίας προς 547,49, ελβετικό φράγκο προς 220,84, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 18,25, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 251,31, τη λίρα Κύπρου προς 616,32 και την ECU προς 357,07 δραχμές.

Σε ιστορικά επίπεδα έφθασε η αξία των συναλλαγών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου και ανήλθε στα 161,3 δισ. δρχ. Ο γενικός δείκτης τιμών κινήθηκε ανοδικά για τρίτη συνεδρίαση αλλα με χαμηλότερους ρυθμούς και έκλεισε στις 1754,93 μονάδες, αυξημένος κατά 1,01% αν και αρχικά είχε ξεπεράσει και τις 1800 μονάδες οταν σημείωνε άνοδο 4,30%. Αυξημενη εμπορευσιμότητα παρουσίασαν οι μετοχές : ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ με 8.193.000 τεμάχια, ΟΤΕ με 4.315.000 τεμαχια και ΑΛΦΑ ΠΙΣΤΕΩΣ με 1.112.000 τεμάχια.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Βελτιωμένος θα είναι αύριο ο καιρός σ'όλη τη χώρα, αν και από το απόγευμα στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα σημειωθούν νεφώσεις και τη νύχτα πιθανόν να χιονίσει. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί -7 με 12 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά -3 με 14 και στο Αιγαίο 2 με 13 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές ώρες θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους ισχυρός, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα. Λίγες νεφώσεις, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 2 με 13 και -4 με 11 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Wednesday, 18 March 1998 - 20:00:17 UTC