Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-03-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 14/03/1998 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Αργά το βράδυ αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα ισοτιμία της δραχμής. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει διάγγελμα του πρωθυπουργού.
- Από την υποτίμηση της δραχμής θα υπάρξουν θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στην τσέπη των Ελλήνων.
- Για αποτυχία της οικονομικής της πολιτικής κατηγορούν την κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
- Θα απορροφηθεί από την υποτίμηση η μείωση της τιμής των αυτοκινήτων, λόγω της απόσυρσης.
- Αποσυνέδεσε η Ευρωπαϊκή Ενωση τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου από την επίλυση του Κυπριακού.
- Το τουρκοκυπριακό καθεστώς κρατά δυο Κύπριους ψαράδες που απήχθησαν στο Παραλίμνι.
- Εξαφανίστηκε 27χρονος στρατιώτης από το επιβατηγό πλοίο Σαπφώ, στη θαλάσσια περιοχή της Μαρκονήσου.
- "Επιχείρηση σκούπα" της αστυνομίας σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η δράση των αλλοδαπών κακοποιών.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αργά το βράδυ αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα ισοτιμία της δραχμής. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Σε εξέλιξη βρίσκεται στις Βρυξέλλες η συνεδρίαση της Νομισματικής επιτροπής για τον καθορισμό της ισοτιμίας της δραχμής, η οποία θα ενταχθεί στο σύστημα ισοτιμιών του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος. Αμέσως μετά τη συνεδρίαση, ο πρωθυπουργός αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό. Το μεσημέρι συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό το υπουργικό συμβούλιο και αποφασίσθηκε πακέτο μέτρων που θα συνοδεύσουν τη νέα ισοτιμία της δραχμής και τα οποία θα ανακοινώσει αύριο ο υπουργός εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου.

Από την υποτίμηση της δραχμής θα υπάρξουν θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στην τσέπη των Ελλήνων.

Οι επιπτώσεις από την υποτίμηση της δραχμής, η οποία αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 10% είναι: Αρνητικές: επιβάρυνση του πληθωρισμού περίπου 2 μονάδες. Αύξηση της τιμής των καυσίμων κατά περίπου 6-7 δρχ το λίτρο. Αύξηση της τιμής των αυτοκινήτων 100-500 χιλιάδες δρχ. και αύξηση των εισαγομένων προϊόντων μέχρι 8%. Στα θετικά περιλαμβάνονται η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων και η αύξηση του τουρισμού και αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Θετική αναμένεται να είναι και η επίπτωση στο Χρηματιστήριο.

Για αποτυχία της οικονομικής της πολιτικής κατηγορούν την κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Εντονες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που έκαναν λόγο για αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ η ΓΣΕΕ της διαμήνυσε να μην επιχειρήσει να φορτώσει τις συνέπειες των εξελίξεων της δραχμής στις πλάτες των εργαζομένων. Θετική πάντως ήταν η αντίδραση των οικονομικών παραγόντων στο εσωτερικό, που έκαναν λόγο για αναμενόμενη και επιβεβλημένη κίνηση.

Θα απορροφηθεί από την υποτίμηση η μείωση της τιμής των αυτοκινήτων, λόγω της απόσυρσης.

Η υποτίμηση της δραχμής ανακοινώνεται λίγες μόνον ημέρες, πριν τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα κίνητρα που θα ισχύσουν σχετικά με την απόσυρση των παλαιάς τεχνολογίας αυτοκινήτων. Ετσι, το μπόνους που επρόκειτο να ανακοινώσει η κυβέρνηση, από 300 έως 500 χιλιάδες δρχ, στην ουσία θα απορροφηθεί από την υποτίμηση της δραχμής.

Αποσυνέδεσε η Ευρωπαϊκή Ενωση τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου από την επίλυση του Κυπριακού.

Σε κοινή απόφαση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κατέληξαν οι υπουργοί εξωτερικών στο άτυπο συμβουλιό τους στο Εδιμβούργο. Οι 15 αποφάσισαν ότι η συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν εξαρτάται από την επίλυση του Κυπριακού. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος εξέφρασε την ικανοποιησή του, ενώ ο Γερμανός ομολογός του Κλάους Κίνκελ προειδοποίησε την Τουρκία η κατοχή της Βόρειας Κύπρου αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στην Ευρωπαϊκή της πορεία.

Το τουρκοκυπριακό καθεστώς κρατά δυο Κύπριους ψαράδες που απήχθησαν στο Παραλίμνι.

Ο Ραούφ Ντενκτάς απέρριψε την πρόταση του προέδρου της Κύπρου, Γλαύκου Κληρίδη, για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν ότι οι δυο Ελληνοκύπριοι ψαράδες που απήχθησαν από Τούρκους στρατιώτες στο Παραλίμνι, δεν τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς και ανακοίνωσαν ότι καταβάλλουν προσπάθειες για την απελευθέρωσή τους.

Εξαφανίστηκε 27χρονος στρατιώτης από το επιβατηγό πλοίο Σαπφώ, στη θαλάσσια περιοχή της Μαρκονήσου.

Συνεχίζονται οι έρευνες από σκάφη του Λιμενικού και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, στη θαλάσσια περιοχή κοντά στη Μακρόνησο, όπου εικάζεται ότι έπεσε στη θάλασσα ο στρατιώτης Γιώργος Ζαμπετάκης 27 χρόνων, επιβάτης του πλοίου Σαπφώ, με προορισμό τη Μυτιλήνη. Την εξαφάνιση του στρατιώτη ανακοίνωσε ο συνάδελφός του Κώστας Δεμερτζής, με τον οποίο μοιραζόταν την ίδια καμπίνα. Ο πλοίαρχος του σκάφους ενημέρωσε το θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

"Επιχείρηση σκούπα" της αστυνομίας σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η δράση των αλλοδαπών κακοποιών.

Με συλλήψεις και προσαγωγές δεκάδων υπόπτων εντείνονται οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό των κακοποιών που δρουν κυρίως στις περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής και έχουν τρομοκρατήσει τους κατοίκους. Ηδη προσήχθησαν 261 άτομα εκ των οποίων κρατήθηκαν δέκα Ελληνες και 14 αλλοδαποί. Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο δημοσίας τάξεως, υπό την προεδρία του υπουργού κ. Ρωμαίου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νικηφόρα πέρασε η ΑΕΚ με 1-0 από τη Νέα Σμύρνη όπου αντιμετώπισε το φιλόδοξο Πανιώνιο. Η ομάδα του Ντουμιτρίου, πέντε ημέρες πριν το κρισιμότατο παιχνίδι με τη Λοκομοτίβ για το κύπελλο Κυπελλούχων, καθάρισε από νωρίς το παιχνίδι με τέρμα που σημείωσε ο Μαλαδένης στο 10'. Ετσι, μετά απ'αυτό το παιχνίδι, που ήταν για την 26η αγωνιστική του πρωταθλήματος, η Ενωση πλησίασε τον Παναθηναϊκό στους δύο βαθμούς, αλλά με ένα παιχνίδι λιγότερο οι πράσινοι. Εξάλλου, για την 23η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Β'εθνικής, η Λάρισα νίκησε εντός έδρας με 3-1 τον Παναιτωλικό.

Η ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού προκρίθηκε στο φάιναλ-φορ του κυπέλλου Κυπελλούχων, καθώς στον σημερινό ημιτελικό νίκησε άνετα την πορτογαλική Καστέλο Ντα Μάια με 3-0 σετ. Στον τελικό ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει την ισχυρή ιταλική ομάδα Κούνεο.

Στους αγώνες της 23ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας ανδρών σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα : Περιστέρι-Παπάγου 66- 56, Ηράκλειο-Παναθηναϊκός 79-80, Σπόρτιγκ-Λάρισα 69-58, Ηρακλής-Πανιώνιος 77-81 (παράταση), Απόλλων Πατρών-Δάφνη 86-79 και ΑΕΚ-Αρης 64-55 (παράταση), ενώ ο αγώνας ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού θα γίνει αύριο.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 293,38 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,52, γαλλικό φράγκο προς 47,88, λίρα Αγγλίας προς 487,62, ελβετικό φράγκο προς 197,51, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,31, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 228,09, τη λίρα Κύπρου προς 548,74 και την ECU προς 321,32 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Βαθμιαία επιδείνωση θα παρουσιάσει από αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα, με βροχές και τοπικές καταιγίδες στα ανατολικά και νότια, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί, αλλά τοπικά στα κεντρικά και νότια θα είναι μέχρι πολύ θυελλώδεις. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί -3 με 8 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 1 με 13 και στο Αιγαίο 5 με 12. Συννεφιά με βροχή, μέχρι θυελλώδεις ανέμους και θερμοκρασία 5 με 12 θα έχει αύριο η Αθήνα. Βροχή θα εκδηλωθεί και στη Θεσσαλονίκη, οι άνεμοι θα είναι μέχρι ισχυροί και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί 1 με 7 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Saturday, 14 March 1998 - 20:00:17 UTC