Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-02-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 09/02/1998 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Την Πέμπτη η κρίσιμη συνάντηση κυβερνητικού κλιμακίου, υπό το Στέφανο Τζουμάκα, με αντιπροσωπεία αγροτών.
- Βαρύ το κλίμα στη ΝΔ, μια εβδομάδα μετά τις διαγραφές. Δεν αποκλείονται και άλλες προειδοποιεί ο εκπρόσωπος του κόμματος.
- Συναγερμός στις ελληνικές αρχές μετά τις πληροφορίες για παράνομο εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων και μολυσμένο αίμα, από το εξωτερικό.
- Ανοιχτό άφησε ο Αλέκος Παπαδόπουλος το θέμα αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο.
- Κίνητρα για την απόσυρση 700.000 παλιών αυτοκινήτων προανήγγειλε ο Κώστας Λαλιώτης, χωρίς όμως να τα προσδιορίσει.
- Εντός των προσεχών ημερών θα ανακοινωθεί η νομοθετική ρύθμιση για τα πανωτόκια δηλώνει ο Γιάννος Παπαντωνίου.
- Σε απόγνωση οι κάτοικοι του Εβρου. Χιλιάδες στρέμματα έχουν καλυφθεί από νερά, πάνω από το όριο ασφαλείας η στάθμη του ποταμού.
- Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, λόγω των 9 μποφόρ στο Αιγαίο. Ταλαιπωρία και για το επιβατικό κοινό της Ολυμπιακής.
- Δριμύτατη φραστική επίθεση του Στέλιου Καζαντζίδη κατά του Χρήστου Νικολόπουλου, μέσα στο δικαστήριο.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Την Πέμπτη η κρίσιμη συνάντηση κυβερνητικού κλιμακίου, υπό το Στέφανο Τζουμάκα, με αντιπροσωπεία αγροτών.

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση κυβερνητικού κλιμακίου, με επικεφαλής το Στέφανο Τζουμάκα και αντιπροσωπείας αγροτών, σε μια προσπάθεια να εξευρεθούν λύσεις και να σταματήσουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Την ίδια ώρα οι αγρότες συνεχίζουν τους ολιγόωρους αποκλεισμούς των εθνικών οδών, ενώ οι αγρότες του νομού Χανίων προχώρησαν σε επ'αόριστον αποκλεισμό της Νομαρχίας, ζητώντας τη λήψη μέτρων για το λάδι και τα πορτοκάλια.

Βαρύ το κλίμα στη ΝΔ, μια εβδομάδα μετά τις διαγραφές. Δεν αποκλείονται και άλλες προειδοποιεί ο εκπρόσωπος του κόμματος.

Σαφή προειδοποίηση ότι οι διαγραφές ενδέχεται να συνεχιστούν, έστειλε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ο εκπρόσωπος του κόμματος, σημειώνοντας πως το μήνυμα που έστειλε από την Αχαϊα ο Κώστας Καραμανλής, ήταν σαφές, κρυστάλλινο και διαυγές. Πάντως, το κλίμα στη ΝΔ εξακολουθεί να παραμένει ιδιαίτερα βαρύ, γεγονός που διαπιστώθηκε και στη συνεδρίαση των τομεαρχών, υπό τον κ.Καραμανλή. Την ίδια ώρα οι διαγραφέντες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος.

Συναγερμός στις ελληνικές αρχές μετά τις πληροφορίες για παράνομο εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων και μολυσμένο αίμα, από το εξωτερικό.

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι ελληνικές υγειονομικές αρχές, μετά τις πληροφορίες ότι γίνεται παράνομο εμπόριο μολυσμένου αίματος και ανθρωπίνων οργάνων, που προέρχονταν από ανατολικές χώρες, με προορισμό Ελληνες ασθενείς. Ηδη κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες προϊόντων πλάσματος του αίματος, από δύο φαρμακεία της Αθήνας, που λειτουργούσαν ως μεσάζοντες. Ο υπουργός Υγείας διέταξε πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, της οποίας έχει επιληφθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Ανοιχτό άφησε ο Αλέκος Παπαδόπουλος το θέμα αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο.

Ανοιχτό άφησε ο υπουργός εσωτερικών το θέμα της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο. Μιλώντας σε εκδήλωση της ΑΔΕΔΥ, ο κ.Παπαδόπουλος υπογράμμισε οτι οι αλλαγές στο Δημόσιο θα τεθούν σε διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, ενώ χαρακτήρισε τμήμα μίας νέας επιχειρηματικής παιδείας την εφαρμογή του ελαστικού ωραρίου και την μερική απασχόληση στο Δημόσιο.Εκκληση στην κυβέρνηση να μην τορπιλίζει τον διάλογο απηύθυνε η ΑΔΕΔΥ.

Κίνητρα για την απόσυρση 700.000 παλιών αυτοκινήτων προανήγγειλε ο Κώστας Λαλιώτης, χωρίς όμως να τα προσδιορίσει.

Την παροχή ελκυστικότερων κινήτρων για την απόσυρση των παλιών αυτοκινήτων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ατμοσφαιρική ρύπανση, ενόψει της Ολυμπιάδας του 2004, προανήγγειλε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, χωρίς όμως να προσδιορίσει το χρόνο εφαρμογής του μέτρου αλλά και τα είδη των κινήτρων. Ο κ.Λαλιώτης άφησε να εννοηθεί ότι το μέτρο θα ισχύσει σταδιακά αρχής γενομένης από την Αθήνα.

Εντός των προσεχών ημερών θα ανακοινωθεί η νομοθετική ρύθμιση για τα πανωτόκια δηλώνει ο Γιάννος Παπαντωνίου.

Τις προσεχείς ημέρες θα ανακοινωθεί η νομοθετική ρύθμιση για τα πανωτόκια, η οποία θα προβλέπει πως ο ανατοκισμός σε όλα τα δάνεια θα γίνεται ανά εξάμηνο και όχι ανά τρίμηνο, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Το θέμα συζήτησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας με διοικητές και προέδρους μεγάλων κρατικών τραπεζών και όπως τόνισε η ρύθμιση θα είναι ευνοϊκή για τους δανειολήπτες και σύμφωνη με την απόφαση του Αρείου Πάγου.

Σε απόγνωση οι κάτοικοι του Εβρου. Χιλιάδες στρέμματα έχουν καλυφθεί από νερά, πάνω από το όριο ασφαλείας η στάθμη του ποταμού.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι του Εβρου, καθώς χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης έχουν καλυφθεί από νερά και λάσπες. Η στάθμη του ποταμού Εβρου παραμένει πάνω από το όριο ασφαλείας και εκφράζονται φόβοι για νέα υποχώρηση των αναχωμάτων, καθώς δεν αποκλείεται να αυξηθούν οι υδάτινοι όγκοι που δέχεται ο ποταμός, καθώς στη Βουλγαρία λιώνουν τα χιόνια. Για πέμπτη μέρα οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στο νομό Εβρου δεν εκτελούνται, καθώς οι γραμμές σε πολλά σημεία έχουν καλυφθεί από νερά και λάσπες.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, λόγω των 9 μποφόρ στο Αιγαίο. Ταλαιπωρία και για το επιβατικό κοινό της Ολυμπιακής.

Δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια, λόγω των θυελλωδών ανέμων, έντασης μέχρι και 9 μποφόρ, που πνέουν στο Αιγαίο. Ταλαιπωρία όμως αναμένει ολόκληρη την εβδομάδα και το επιβατικό κοινό της Ολυμπιακής μετά την απόφαση του ιπτάμενου προσωπικού να μην εργάζεται υπερωριακώς, με αποτέλεσμα να σημειώνονται ματαιώσεις και συγχωνεύσεις πτήσεων.

Δριμύτατη φραστική επίθεση του Στέλιου Καζαντζίδη κατά του Χρήστου Νικολόπουλου, μέσα στο δικαστήριο.

Μέσα σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα συζητήθηκαν σήμερα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, οι αιτήσεις για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων που έχουν υποβάλει οι πάλαι ποτέ συνεργάτες και σήμερα άσπονδοι εχθροί, Στέλιος Καζαντζίδης και Χρήστος Νικολόπουλος.Κατά την διάρκεια της ακρόασης, χρειάσθηκε να επέμβει η αστυνομία, καθώς ο Στέλιος Καζαντζίδης μαινόμενος επιτέθηκε με πρωτοφανή λεκτική μανία κατά του κ.Νικολόπουλου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στα χέρια του έμπειρου και ικανότατου τεχνικού Ιορντανέσκου βρίσκεται από σήμερα το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας μας, μετά την ομόφωνη έγκριση της προσληψής του από την ΕΠΟ. Ο Ρουμάνος προπονητής θα υπογράψει διετές συμβόλαιο συνεργασίας με ετήσια αμοιβή 300 χιλιάδων δολαρίων, ενώ το πριμ πρόκρισης της εθνικής στην τελική φάση του Εύρω 2000 θα είναι 250 χιλιάδες δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη θέση του Ιορντανέσκου στην εθνική Ρουμανίας υποψήφιος φαίρεται και ο τεχνικός της ΑΕΚ Ντουμιτρίου.

Με ιδιαίτερα βαρείς χαρακτηρισμούς για τη διαιτησία, την ΕΠΟ και την ΕΠΑΕ η διοίκηση της ΑΕΚ εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή τη διαιτησία του Καλαθενού στο χθεσινό αγώνα με την Καβάλα. Η διοίκηση της "Ενωσης" αίρει την εμπιστοσύνη της από τη διαιτησία και τις αρχές του ποδοσφαίρου τονίζοντας πως οι βιαστές του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι εχθροί της ΑΕΚ και έτσι θα αντιμετωπιστούν από την διοίκησή της.

Τυχερός αποδείχθηκε ο Ιβιτς, που τραυματίστηκε στο χθεσινό ματς με τον ΟΦΗ, αφού δεν έχει κάτι ανησυχητικό και θα είναι έτοιμος σε μία εβδομάδα. Αντίθετα, ο Μπάντοβιτς, έπαθε θλάση στο δικέφαλο και θα μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για ένα περίπου μήνα.

Η άνοδος στην κορυφή και η συγκατοίκηση στην πρώτη θέση της βαθμολογίας μαζί με τον Ολυμπιακό, ανέβασε την ψυχολογία στον Παναθηναϊκό. Ολοι όμως παραμένου προσγειωμένοι, διατηρούν χαμηλούς τόνους και πρσβλέπουν στον αγώνα της Τετάρτης με τον Αρη στη Θεσσαλονίκη για το κύπελλο Ελλάδας. Από την αποστολή αποκλείστηκαν οι τραυματίες Λυμπερόπουλος, Γκούμας, καθώς και οι τιμωρημένοι με κάρτες Μιλόγεβιτς και Κωνσταντινίδης.

Στην πρώτη θέση της βαθμολογίας της Α1 κατηγορίας μπάσκετ μαζί με τον Παναθηναϊκό ανέβηκε ο Ολυμπιακός μετά τη σημερινή του νίκη επί της ουραγού Λάρισας με 62-51, σε ένα μέτριο παιχνίδι που έγινε στο ΣΕΦ. Στο ημίχρονο το συγκρότημα του Ιβκοβιτς βρισκόταν μπροστά στο σκορ με 31-27.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 290,52 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,62, γαλλικό φράγκο προς 47,91, λίρα Αγγλίας προς 475,83, ελβετικό φράγκο προς 199,14, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,26, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 233,58, τη λίρα Κύπρου προς 545,44 και την ECU προς 316,60 δραχμές.

Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με την αγορά να ξεπερνά και πάλι το "ψυχολογικό φράγμα" των 1500 μονάδων, σχεδόν μετά απο ένα μήνα. Η πτώση του πληθωρισμού, η σταδιακή υποχώρηση των επιτοκίων στην διατραπεζική, καθώς και οι πληροφορίες για θετικές εξελίξεις για τις τράπεζες στο θέμα των πανωτοκίων, δημιούργησαν το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1509,31 μονάδες, ενισχυμένος σε ποσοστό 3,09%. Στην ανοδική "κούρσα" πρωταγωνιστές ήταν οι τραπεζικές μετοχές, ο δείκτης των οποίων έκλεισε με άνοδο 5,12%. Σημαντική αύξηση παρουσιάσε και ο όγκος των συναλλαγών, η αξία των οποίων έφθασε τα 29,2 δισ. δραχμές. Εισροές 100 εκατομμυρίων δολαρίων σημειώθηκαν στο fixing της δραχμής, η ισοτιμία της οποίας ενισχύθηκε ελαφρώς έναντι του μάρκου και της ECU, ενώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Λιακάδα θα έχουν αύριο οι βόρειες και ανατολικές περιοχές της χώρας, ενώ από τη Θεσσαλία και κάτω ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί στα δυτικά μέτριοι μέχρι ισχυροί και στα ανατολικά μέχρι θυελλώδεις και τοπικά στο Αιγαίο πολύ θυελλώδεις. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί από -3 μέχρι 8 βαθμούς, στα δυτικά 1 με 14 και στα υπόλοιπα 2 με 13 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με πιθανότητα βροχής, μέχρι θυελλώδεις ανέμους και θερμοκρασία 4 με 10 θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι αίθριος, οι άνεμοι μέτριοι και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 μέχρι 8 βαθμούς.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Monday, 9 February 1998 - 20:00:22 UTC