Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-02-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 05/02/1998 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ενας κτηνοτρόφος από τη Θάσο, το νέο θύμα της θεομηνίας που έπληξε κυρίως τη Θράκη. Καταστροφές και σε Εβρο, Καβάλα, Δράμα, Αρτα.
- Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Θεσσαλίας. Αποκλεισμένο και το αεροδρόμιο του Ηρακλείου από τους αγρότες.
- Στους δρόμους για άλλη μια φορά οι συνταξιούχοι με συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Καβάλα.
- Τις επόμενες κινήσεις τους μελετούν Κώστας Καραμανλής και διαγραφέντες. Φουντώνουν τα σενάρια για νέο κόμμα.
- Διεφθαρμένοι, αποδείχθηκαν τρείς αδιάφθοροι του ΣΔΟΕ, που απομακρύνονται από την υπηρεσία, κατηγορούμενοι για δωρληψία.
- Σε συμβιβαστική πρόταση φαίνεται να καταλήγουν οι δυο τάσεις στη νεολαία του ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο.
- Συνάδελφό του, κατήγγειλε ως δράστη, ο συνταξιούχος αστυνομικός Γρηγόρης Ρίζος, που δέχθηκε οκτώ σφαίρες έξω από το σπίτι του.
- Και νέο εργατικό ατύχημα στη χαρτοποιία Ντιάνα στην Ξάνθη. Νεκρός 40χρονος εργάτης.
- Εκδηλώσεις στη Βιέννη για την επέτειο των 200 χρόνων από το θάνατο του Ρήγα Φεραίου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ενας κτηνοτρόφος από τη Θάσο, το νέο θύμα της θεομηνίας που έπληξε κυρίως τη Θράκη. Καταστροφές και σε Εβρο, Καβάλα, Δράμα, Αρτα.

Ενας κτηνοτρόφος από τη Θάσο, ο 47χρονος Αλέξανδρος Μπόρας είναι το νέο θύμα της θεομηνίας που έπληξε κυρίως την περιοχή της Θράκης. Στο νομό Εβρου εφαρμόζεται το σχέδιο Ξενοκράτης, εξαιτίας των πλημμυρών που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί και η σιδηροδρομική συγκοινωνία. Στην Καβάλα και τη Δράμα εκατοντάδες σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, ενώ σημαντικές ζημιές υπέστη η γεωργική παραγωγή. Καταρρακτώδεις βροχές έπληξαν και την περιοχή της Αρτας, όπου ξεχείλισαν χείμαρροι και έγιναν κατολισθήσεις

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Θεσσαλίας. Αποκλεισμένο και το αεροδρόμιο του Ηρακλείου από τους αγρότες.

Για περίπου δύο ώρες απέκλεισαν εκ νέου, οι αγρότες της Θεσσαλίας την εθνική οδό, στο ύψος της Βιοκαρπέτ, ενώ πραγματοποιήθηκαν συλλαλητήρια στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Στην Κρήτη, οι αγρότες απέκλεισαν το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, ζητώντας άμεση κυβερνητική παρέμβαση στο θέμα του ελαιολάδου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε για μια ακόμη φορά τους αγρότες στον υπουργό Γεωργίας, απορρίπτοντας αίτημά τους για συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Στους δρόμους για άλλη μια φορά οι συνταξιούχοι με συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Καβάλα.

Στους δρόμους βγήκαν για άλλη μια φορά οι συνταξιούχοι, πραγματοποίησαν συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Καβάλα, ζητώντας αυξήσεις στις συντάξεις, μείωση της φορολογίας, κατάργηση της λίστας φαρμάκων και μείωση της συμμετοχής στην αγορά φαρμάκων. Αντιπροσωπεία των συνταξιούχων συναντήθηκε με υπουργικό κλιμάκιο και αποφασίστηκε να συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα η Διϋπουργική Επιτροπή, στην οποία θα πάρουν μέρος και εκπρόσωποι των συνταξιούχων, για να θέσουν τα αιτήματά τους.

Τις επόμενες κινήσεις τους μελετούν Κώστας Καραμανλής και διαγραφέντες. Φουντώνουν τα σενάρια για νέο κόμμα.

Εντονες διεργασίες και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη εντός και εκτός Ρηγίλλης, ενώ φουντώνουν τα σενάρια για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στην στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Κώστας Καραμανλής, για εκτόνωση της κρίσης, στην αντίδραση των διαγραφέντων, οι οποίοι μελετούν τα επόμενα βηματά τους, αλλά και στις κινήσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος κρατά κλειστά τα χαρτιά του.

Διεφθαρμένοι, αποδείχθηκαν τρείς αδιάφθοροι του ΣΔΟΕ, που απομακρύνονται από την υπηρεσία, κατηγορούμενοι για δωρληψία.

Την απομάκρυνση των τριών υπαλλήλων του ΣΔΟΕ, Σπύρου Δημητρόπουλου Ηλία Αυζώτη και Σταμάτη Αθανασούλη, αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών, γιατί ύστερα από εισαγγελική έρευνα και διασταύρωση διαφόρων στοιχείων, φέρονται αναμεμιγμένοι σε υπόθεση δωροδοκίας. Στο μεταξύ, σωρεία φορολογικών παραβάσεων διαπίστωσε το ΣΔΟΕ, σε ελέγχους στο χώρο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Εντεκα επιχειρηματίες οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο και επιβλήθηκαν πρόστιμα 31 εκατ. δρχ.

Σε συμβιβαστική πρόταση φαίνεται να καταλήγουν οι δυο τάσεις στη νεολαία του ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο.

Ελπίδες για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής φόρμουλας, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ, τρείς εβδομάδες πριν το συνεδριό της, διαγράφηκαν στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας. Οι δύο τάσεις των λεγομένων εκσυγχρονιστών και των προεδρικών, συμφώνησαν κατ'αρχήν σε μια συμβιβαστική πρόταση για τη συμμετοχή των νέων μελών, την οποία όμως δεν απεδέχθη η γραμματέας της Νεολαίας Τόνια Αντωνίου, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός συμβιβασμού.

Συνάδελφό του, κατήγγειλε ως δράστη, ο συνταξιούχος αστυνομικός Γρηγόρης Ρίζος, που δέχθηκε οκτώ σφαίρες έξω από το σπίτι του.

Υπόθεση τοκογλυφίας κρύβεται πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του συνταξιούχου αστυνομικού Γρηγόριου Ρίζου, που δέχθηκε οκτώ σφαίρες έξω από το σπίτι του, στη Θεσσαλονίκη. Το θύμα κατήγγειλε ως δράστη τον επίσης συνταξιούχο αστυνομικό Ανέστη Κελεσίδη, που διατηρεί επιχείρηση στο Κιλκίς και από τον οποίο είχε δανειστεί το 1995 οκτώ εκατομμύρια δρχ, με τη συμφωνία να του επιστρέψει στο τέλος του '97 15 εκατ. δρχ, γεγονός που δεν πραγματοποιήθηκε.

Και νέο εργατικό ατύχημα στη χαρτοποιία Ντιάνα στην Ξάνθη. Νεκρός 40χρονος εργάτης.

Τραγικό θάνατο βρήκε ο 40χρονος Μιχάλης Κασαπίδης, προϊστάμενος του τμήματος ηλεκτρολόγων στη χαρτοποιία ΝΤΙΑΝΑ, στην Ξάνθη, όταν έπεσε από γερανό όπου είχε ανέβει για να επισκευάσει ηλεκτρική βλάβη σε μοτέρ παραγωγής ρεύματος του εργοστασίου, με αποτέλεσμα να συνθλιβεί στα γρανάζια του μοτέρ. Για εγκληματική αδιαφορία της εργοδοσίας και τις τεράστιες ευθύνες της πολιτείας, κάνει λόγο με ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ.

Εκδηλώσεις στη Βιέννη για την επέτειο των 200 χρόνων από το θάνατο του Ρήγα Φεραίου.

Με εκδηλώσεις στην πόλη όπου έγινε το πρωτανάκρουσμα του Γένους με τον επαναστατικό σπόρο αυτού του μεγάλου οραματιστή, προδρόμου και εθνομάρτυρα, στη Βιέννη, θα τιμηθεί φέτος η επέτειος των 200 χρόνων από το θάνατο του Ρήγα Φεραίου. Οι εκδηλώσεις, που οργανώνονται με πρωτοβουλία της ελληνικής πρεσβείας σε συνεργασία με τις ομογενειακές οργανώσεις της Αυστρίας, θα αρχίσουν με τους εορτασμούς της επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας στις 25 Μαρτίου. Ανάμεσα στις εκδηλώσεις κυριαρχεί η μεγάλη έκθεση βιβλίου στην Εθνική Βιβλιοθήκη Βιέννης με τίτλο "Το ελληνικό βιβλίο στην Εθνική Βιβλιοθήκη από το 15ο μέχρι το 19ο αιώνα", η οποία θα εγκαινιαστεί στις 14 Μαϊου και θα διαρκέσει μέδρι τα τέλη Ιουλίου. Η έκθεση έχει στόχο να παρουσιάσει το έργο του διαφωτιστή, συγγραφέα και φιλόσοφου Ρήγα Φεραίου. Στη Βιέννη ο Ρήγας Φεραίος δεν τύπωσε μόνο το "Θούριο" ή τη "Χάρτα" του, αλλά και όλα τα βιβλία-δοκίμιά του.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεγάλη νίκη πέτυχε η ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ επί της ισχυρής ΤΣΣΚΑ Μόσχας με σκορ 61-58, σε αγώνα με φινάλε αγωνίας που έγινε στη Θεσσαλονίκη για την 14η αγωνιστική της Ευρωλίγκα. Ο "δικέφαλος" του Βορρά, αν και χωρίς τον Στογιάκοβιτς στη συνθεσή του, έκανε αποφασιστικό βήμα για την κατάκτηση μίας εκ των τριών πρώτων θέσεων στον 6ο όμιλο της διοργάνωσης. Το συγκρότημα του Σερφ, που συγκατοικεί από σήμερα στη δεύτερη θέση της βαθμμολογία με τη ρωσική ομάδα, προηγήθηκε στο ημίχρονο με 35- 25.

Εφθασε σήμερα στην Αθήνα ο Ρουμάνος τεχνικός Ιορντανέσκου, προκειμένου να συζητήσει με την ηγεσία της ΕΠΟ για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου. Ο 48χρονος ικανότατος τεχνικός δήλωσε με σπαστά... ελληνικά πως ήλθε στη χώρα μας για να συμφωνήσει, αφού πέντε χρόνια στην ηγεσία της εθνικής Ρουμανίας είναι αρκετά χρόνια, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σε εγχείριση στον πρόσθιο χιαστό υποβλήθηκε σήμερα ο διεθνής επιθετικός της ΑΕΚ Μπατίστα από τον πρόεδρο και γιατρό της ομάδας Λάκη Νικολάου. Ο έμπειρος παίχτης αναμένεται να επανέλθει στους αγωνιστικούς χώρους μετά από έξι μήνες. Την ίδια ώρα ο Ντέμης Νικολαϊδης έβγαινε από το νοσοκομείο, μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, ενώ αναμένεται να επιστρέψει στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό την 1η Μαρτίου.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 288,87 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,71, γαλλικό φράγκο προς 47,95, λίρα Αγγλίας προς 478,14, ελβετικό φράγκο προς 199,53, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,28, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 234,07, τη λίρα Κύπρου προς 546,41 και την ECU προς 316,84 δραχμές.

Με σημαντική άνοδο 1,10% έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου και διαμορφώθηκε στις 1429,07 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών, όμως, κυμάνθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και έφθασε τα 11,4 δισ. δρχ. Το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν πιο έντονο για μετοχές των Διαφόρων επιχειρήσεων ο δείκτης των οποίων έκλεισε με άνοδο 3, 74%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Υφεση θα παρουσιάσει αύριο ο καιρός, με λίγες νεφώσεις στα δυτικά, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν σποραδικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά, αλλά από το απόγευμα ο καιρός και εκεί θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι, στα δυτικά μέτριοι και στα ανατολικά ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και στα βόρεια θα κυμανθεί μηδέν με 7 βαθμούς, στο Ιόνιο και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 4 με 14 και στο Αιγαίο 8 με 15 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 7 με 13 και 3 με 6 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Thursday, 5 February 1998 - 20:20:49 UTC