Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-01-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 26/01/1998 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Χειρόφρενο αύριο στις αστικές συγκοινωνίες. Με προσωπικό ασφαλείας τράπεζες και ΔΕΚΟ, λόγω της απεργίας της ΓΣΕΕ.
- Αιχμές για τη γενικότερη οικονομική πολιτική από Ακη Τσοχατζόπουλο και Κώστα Σκανδαλίδη.
- Σε πτώση η δημοτικότητα της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού, αλλά και ττου Κώστα Καραμανλή, διαπιστώνει πρόσφατη δημοσκόπηση.
- Αντιδράσεις εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ για τη συνέντευξη Θ. Πάγκαλου στη ΜΙΛΙΕΤ. Πλήρης κάλυψη στον υπουργό εξωτερικών από την κυβέρνηση.
- Προωθείται το νέο αθλητικό νομοσχέδιο με το οποίο ρυθμίζονται θέματα επαγγελματικού αθλητισμού και αθλητικής δικαιοσύνης.
- Τον επόμενο μήνα αρχίζει το πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας για τους μαθητές της πρώτης τάξης Λυκείου.
- Συνάντηση Σκανδαλίδη-Δαμανάκη στη Χαριλάου Τρικούπη. Συζήτησαν οργανωτικά θέματα για την προεκλογική μάχη της Αθήνας.
- Μεγάλες ζημιές από φωτιά που είχαν ανάψει μαθητές σε Τεχνικό Λύκειο, στο οποίο είχαν κάνει κατάληψη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Χειρόφρενο αύριο στις αστικές συγκοινωνίες. Με προσωπικό ασφαλείας τράπεζες και ΔΕΚΟ, λόγω της απεργίας της ΓΣΕΕ.

Αρχίζει τα μεσάνυχτα η 24ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ στις ΔΕΚΟ. Το κοινό θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα μετακίνησης, καθώς τα μαζικά μέσα μεταφοράς θα παραμείνουν ακινητοποιημένα στην Αττική, ενώ θα υπολειτουργήσουν Ολυμπιακή, ΟΣΕ, Τράπεζες και δημόσιες επιχειρήσεις. Το πρόβλημα στις συγκοινωνίες θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή με 4ωρες στάσεις εργασίας, στην αρχή και το τέλος κάθε βάρδιας.

Αιχμές για τη γενικότερη οικονομική πολιτική από Ακη Τσοχατζόπουλο και Κώστα Σκανδαλίδη.

Αύριο κατατίθεται, επαναδιατυπωμένη, η επίμαχη τροπολογία του φορολογικού νομοσχεδίου, για την οποία αντιδρούν τα συνδικάτα. Την ίδια ώρα η γενικότερη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης προκαλεί ενδοκυβερνητικές τριβές. Για κυβερνητικούς θύλακες που αρέσκονται στον αιφνιδιασμό έκανε λόγο ο Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ ο Ακης Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με το πρόγραμμα σύγκλισης, αλλά με ευρύ κοινωνικό διάλογο.

Σε πτώση η δημοτικότητα της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού, αλλά και ττου Κώστα Καραμανλή, διαπιστώνει πρόσφατη δημοσκόπηση.

Σημαντική πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, διαπιστώνει δημοσκόπηση που δημοσίευσαν τα ΝΕΑ. Η δημοτικότητα του πρωθυπουργού έπεσε από το 49,5 στο 36,4% και της κυβέρνησης από το 20,3 στο 15%. Πτώση παρουσιάζει και η δημοτικότητα του Κώστα Καραμανλή, που από το 48,6 έπεσε στο 43,2%, ενώ η δημοτικότητα της ΝΔ φθάνει μόλις το 13%.

Αντιδράσεις εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ για τη συνέντευξη Θ. Πάγκαλου στη ΜΙΛΙΕΤ. Πλήρης κάλυψη στον υπουργό εξωτερικών από την κυβέρνηση.

Κάλυψε η κυβέρνηση το Θεόδωρο Πάγκαλο για τη συνέντευξή του στην ΜΙΛΙΕΤ, στην οποία καλεί την Αγκυρα να προσφύγει στη Χάγη, για όλα τα ζητήματα με τα οποία δεν συμφωνεί. Η βήμα προς βήμα προσέγγιση αποτελεί πάγια θέση της κυβέρνησης, δήλωσε ο υπουργός Τύπου και απέδωσε τις αντιδράσεις, εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ, σε παρερμηνεία των δηλώσεων του κ.Πάγκαλου. Για επικίνδυνο και ολισθηρό δρόμο, κάνει λόγο η ΝΔ, ενώ ο Κώστας Καραμανλής, ενημερώνει αύριο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις θέσεις του κόμματός του στα εθνικά θέματα.

Προωθείται το νέο αθλητικό νομοσχέδιο με το οποίο ρυθμίζονται θέματα επαγγελματικού αθλητισμού και αθλητικής δικαιοσύνης.

Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο με το οποίο ρυθμίζονται τα ζητήματα του επαγγελματικού και μαζικού αθλητισμού, της αθλητικής δικαιοσύνης και της οικονομικής διαφάνειας, συζήτησε ο πρωθυπουργός με τους αρμόδιους υπουργούς και κομματικά στελέχη. Οπως δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δεν υπάρχει θέμα στην κυβέρνηση από τις δηλώσεις του κ.Σημίτη, σχετικά με τις παρεμβάσεις για τη σύνθεση της οργανωτικής επιτροπής του 2004. Η ΝΔ κάλεσε τον πρωθυπουργό να κατονομάσει ποιοι κύκλοι εκπροσώπησαν συμφέροντα για τη σύνθεση της επιτροπής.

Τον επόμενο μήνα αρχίζει το πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας για τους μαθητές της πρώτης τάξης Λυκείου.

Τον επόμενο μήνα ξεκινάει το πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας για τους μαθητές της πρώτης τάξης Λυκείου. Τα μαθήματα θα γίνονται εκτός του καθημερινού σχολικού ωραρίου, θα είναι προαιρετικά και αφορούν αρχαία, ελληνικά, μαθηματικά, φυσική, χημεία και ξένες γλώσσες. Στους μαθητές που θα συμμετάσχουν, θα δοθούν ειδικά κίνητρα, όπως έξοδα μετακίνησης και σίτισής τους.

Συνάντηση Σκανδαλίδη-Δαμανάκη στη Χαριλάου Τρικούπη. Συζήτησαν οργανωτικά θέματα για την προεκλογική μάχη της Αθήνας.

Οργανωτικά θέματα για την προεκλογική μάχη της Αθήνας, συζήτησαν ο Κώστας Σκανδαλίδης και η Μαρία Δαμανάκη. Και οι δύο εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα των εκλογών, εκτιμώντας πως όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού θα συμβάλουν στην κοινή προσπάθεια.

Μεγάλες ζημιές από φωτιά που είχαν ανάψει μαθητές σε Τεχνικό Λύκειο, στο οποίο είχαν κάνει κατάληψη.

Ζημιές 15 εκατομμυρίων δραχμών προκλήθηκαν από φωτιά που εκδηλώθηκε σε αίθουσα διδασκαλίας στο δεύτερο όροφο του Τεχνικού Λυκείου της Παπαστρατείου Σχολής στον Υμητό. Σύμφωνα με τις αρχές, φωτιά που είχαν ανάψει μαθητές, οι οποίοι είχαν κάνει κατάληψη της Σχολής, επεκτάθηκε σε βιβλιοθήκη και στη συνέχεια στη ψευδοροφή του κτιρίου. Τελικά η φωτιά έσβησε μετά την επέμβαση πυροσβεστών με τρία οχήματα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το "χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου" ολοκληρώθηκε σήμερα, καθώς η διοίκηση του Ολυμπιακού και ο Μαυροβούνιος μέσος Σαμπανάτζοβιτς, αποφάσισαν από κοινού να χωρίσουν τους δρόμους τους. Ετσι, ο Σάμπα θα συνεχίσει την καριέρα του για τα επόμενα δύο χρόνια στο πρωτάθλημα των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κάνσας Σίτι, ενώ οι "ερυθρόλευκοι" θα βάλουν στο ταμείο τους ογδόντα εκατομμύρια δραχμές.

Πρόταση ανανέωσης συνεργασίας με τον Στογιάκοβις έκανε ο ΠΑΟΚ, προσφέροντας ποσό τριών εκατομμυρίων δολλαρίων για μονοετές συμβόλαιο συνεργασίας. Ο μάνατζερ του παίκτη Λουτσιάνο Καπικιόνι, μίλησε πριν επιστρέψει στην Ιταλία για την πρόταση αυτή, επιβεβαιώνοντας την, όχι όμως και το οικονομικό ύψος της. Ο Ιταλοαμερικανός μάνατζερ του Στογιάκοβιτς επιβεβαίωσε εξάλλου πως υπάρχουν αρκετές ευρωπαϊκές ομάδες που θα ήθελαν τον παίκτη με τη λήξη του συμβολαίου του και τόνισε πως μεταξύ των ομάδων αυτών είναι η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπενετόν Τρεβίζο.

Ο κύκλος δοκιμών Ελλήνων και ξένων ποδοσφαιριστών έκλεισε για τον Παναθηναϊκό, όπως ανακοινώθηκε από την ΠΑΕ, μετά την απόρριψη και των τελευταίων παιχτών που πέρασαν από την Παιανία. Ετσι, οι "πράσινοι" περιμένουν εξελίξεις από τη Γιουγκοσλαβία, ενώ πάντα στα υπόψην είναι και ο Πολωνός επιθετικός της Καβάλας Σιμπνιέφσκι.

Με νίκες προχώρησαν Παναιτωλικός και Λύκοι στην 17Η αγωνιστική για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Β' εθνικής κατηγορίας, η αυλαία της οποίας έπεσε σήμερα. Ο Παναιτωλικός νίκησε εύκολα στο Αγρίνιο με 3-0 τη Δόξα Βύρωνα, ενώ οι Λύκοι επικράτησαν με 1-0 επί της Λάρισας στη Θεσσαλονίκη.

Το πρωτοδικείο θα δώσει πλέον τη λύση στο διοικητικό αδιέξοδο του ερασιτέχνη Αρη, μετά το "ναυάγιο" των τελευταίων γενικών συνελεύσεων. Το πρωί, ο νομικός σύμβουλος του ερασιτέχνη, Θωμάς Χρυσικός, κατέθεσε στο πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης τα σχετικά παραστατικά με τα πρακτικά των τελευταίων γενικών συνελεύσεων καθώς και λίστα με τα ονόματα επίλεκτων διοικητικών στελεχών του συλλόγου, μέσα από τα οποία θα διορισθεί η προσωρινή διοίκηση που θα οδηγήσει με τη σειρά της τον σύλλογο σε εκλογές.

Κεκλεισμένων των θυρών θα δώσει τους δύο προσεχείς αγώνες της στην Ευρωλίγκα, η PTT Αγκυρας. Το τουρκικό συγκρότημα, τιμωρήθηκε από την ΦΙΜΠΑ, για τα επεισόδια που δημιούργησαν οπαδοί της πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος του αγώνα με τον Ολυμπιακό που έγινε την προηγούμενη Πέμπτη. Η εξέλιξη αυτή εξυπηρετεί την ΑΕΚ, αφού υπάρχει περίπτωση η τουρκική ομάδα να βρεθεί στον δρόμο της στα προημιτελικά και τότε τον αγώνα με την Ενωση θα τον δώσει χωρίς την παρουσία των φιλάθλων της.

Ο Αρης, σε αγώνα που έγινε στο κλειστό της Μίκρας και με τον οποίο "έπεσε η αυλαία" της 11ης ημέρας στο πρωτάθλημα βόλεϊ της Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών, επικράτησε με 3-0 του Παναθηναϊκού. Ετσι οι Θεσσαλονικείς ανέβηκαν και πάλι στην δεύτερη θέση με 20 βαθμούς, δύο λιγότερους από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό και έναν περισότερο από τον Παναθηναϊκό και την Ορεστιάδα, που μοιράζονται την τρίτη θέση.

Από μία μεταγραφή πραγματοποίησαν σήμερα Παναχαϊκή και Ιωνικός. Η ομάδα της Νίκαιας απέκτησε τον 23χρονο αμυντικό της Καστοριάς Αφεντουλίδη, ενώ στην ομάδα της Πάτρας θα συνεχίσει για τα επόμενα δύο χρόνια ο Καλά. Ο 23χρονος αμυντικός από το Καμερούν συμφώνησε να ανανεώσει τη συνεργασία του με την Παναχαϊκή, έναντι 130 εκατομμυρίων δραχμών.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 286,27 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 161,18, γαλλικό φράγκο προς 48,12, λίρα Αγγλίας προς 478,10, ελβετικό φράγκο προς 198,34, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,32, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 227,33, τη λίρα Κύπρου προς 547,08 και την ECU προς 317,69 δραχμές.

Με σημαντική υποχώρηση έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου ενώ στην αγορά συναλλάγματος παρατηρήθηκαν εκροές 120 εκατ. δολ. στο fixing της δραχμής. Η ισοτιμία της ECU ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,16% και του μάρκου κατά 0,15%. Αντιθέτως η ισοτιμία του δολαρίου υποχώρησε έναντι της δραχμής κατά 0,79%. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε με απώλειες 1,40% στις 1427,79 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα φθάνοντας τα 13,3 δισ. δρχ. Τις μεγαλύτερες απώλειες 2,29% κατέγραψε ο δείκτης των Τραπεζών.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Οι θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και οι χαμηλές θερμοκρασίες θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού. Στο μεγαλυτέρο μέρος της χώρας προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή καταιγίδες στα νότια, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, αλλά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί στα δυτικά ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και στα ανατολικά πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις και τοπικά πολύ θυελλώδεις. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί από -5 μέχρι 4 βαθμούς, στα δυτικά μηδέν με 11 και στην υπόλοιπη χώρα 2 με 10 βαθμούς Κελσίου. Στην Αθήνα ενδέχεται να χιονίσει στην Πάρνηθα, οι άνεμοι θα είναι μέχρι θυελλώδεις και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 μέχρι 7 βαθμούς. Συννεφιά θα έχει η Θεσσαλονίκη, με μέτριους ανέμους και θερμοκρασία από μηδέν μέχρι 4 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Monday, 26 January 1998 - 20:00:19 UTC