Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-01-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 16/01/1998 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Πέθανε το απόγευμα σε κλινική των Αθηνών ο κορυφαίος ηθοποιός μίας γενιάς ανεπανάληπτης, Δημήτρης Χορν.
- Διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας για τα ελληνοτουρκικά. Ενημερώθηκαν οι 14 πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
- Σύντομα στη βουλή το νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση των ιδρυμάτων πρόνοιας.
- Αυστηρές συστάσεις Σημίτη προς τους υπουργούς να εντείνουν τις προσπάθειές τους για βελτίωση της εικόνας της κυβέρνησης.
- Κλιμακώνουν οι ψαράδες τις κινητοποιήσεις τους. Δεν τους επιβάλλει κανείς να χρησιμοποιούν ταμειακές μηχανές απαντά ο Γιώργος Δρυς.
- Χτύπησαν και πάλι οι αναρχικοί, που έκαψαν δύο αυτοκίνητα, στη διάρκεια πορείας φοιτητών.
- Αύριο τελικά θα απολογηθεί ο Νίκος Μαζιώτης.
- Στην Αθήνα μεταβαίνει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Αντριου Αθενς.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Πέθανε το απόγευμα σε κλινική των Αθηνών ο κορυφαίος ηθοποιός μίας γενιάς ανεπανάληπτης, Δημήτρης Χορν.

Πέθανε το απόγευμα από ανακοπή καρδιάς σε κλινική των Αθηνών ο κορυφαίος ηθοποιός μίας γενιάς ανεπανάληπτης, ένας μύθος για τους νεώτερους, ο Δημήτρης Χορν. Γιος του συγγραφέα Παντελή Χορν, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1921 και δέσποσε στην ελληνική σκηνή για περίπου 30 χρόνια. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Βασιλικού Θεάτρου και εμφανίστηκε στο ίδιο θέατρο το 1941. Το 1944 συγκρότησε θέατρο της Μαίρη Αρώνη και το 1956 συναντήθηκε με την Ελλη Λαμπέτη, με την οποία έγραψαν μία από τις πιο αστραφτερές σελίδες στην υποκριτική τέχνη. Πρωταγωνίστησε σε πολλές επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου, όπως "Κάλπικη λίρα", "Μια ζωή την έχουμε", "Το κορίτσι με τα μαύρα". Την περίοδο 1974-75 διετέλεσε γενικός διευθυντής της ΕΡΤ, ενώ το 1980 ίδρυσε με τη συζυγό του Αννα Γουλανδρή το Ιδρυμα Γουλανδρή-Χορν, σκοπός του οποίου είναι η μελέτη του ελληνικού πολιτισμού. Η Πολιτεία του απένειμε το Χρυσό Σταυρό Γεωργίου Α'. Δηλώσεις για το θάνατο του μεγάλου ηθοποιού έκανε ο πρωθυπουργός, ο προσωπικός του φίλος και πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, καθώς και οι αρχηγοί όλων των πολιτικών κομμάτων.

Διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας για τα ελληνοτουρκικά. Ενημερώθηκαν οι 14 πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τους 14 πρέσβεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενημέρωσε ο υπεύθυνος για τα ελληνοτουρκικά στο υπουργείο Εξωτερικών, κ.Κλης, σχετικά με τις πρόσφατες μαζικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά, αλλά και την εμφάνιση τουρκικών ψαροκάικων στα χωρικά μας ύδατα στην περιοχή των Ιμίων. Είχε προηγηθεί ανάλογη ενημέρωση και στον αμερικανό πρέσβη Νίκολας Μπερνς.

Σύντομα στη βουλή το νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση των ιδρυμάτων πρόνοιας.

Σύντομα θα κατατεθεί στη βουλή το νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση των ιδρυμάτων πρόνοιας, το οποίο συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο. Μεταξύ άλλων, θα προβλέπει την επέκταση του προγράμματος βοήθειας στο σπίτι για την τρίτη ηλικία, τη μεταβίβαση των κρατικών παιδικών σταθμών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη συγχώνευση του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας με το ΠΙΚΠΑ.

Αυστηρές συστάσεις Σημίτη προς τους υπουργούς να εντείνουν τις προσπάθειές τους για βελτίωση της εικόνας της κυβέρνησης.

Αυστηρές συστάσεις στους υπουργούς να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση του κυβερνητικού έργου και τη βελτίωση της εικόνας της κυβέρνησης, έκανε ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο κ.Σημίτης υποστήριξε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πελατειακές σχέσεις οι οποίες πρέπει να καταργηθούν και παραδέχθηκε πως είναι κακή η επικοινωνιακή πολιτική με αποτέλεσμα ο λαός να μην είναι ικανοποιημένος από τον τρόπο που εισπράτει το κυβερνητικό έργο.

Κλιμακώνουν οι ψαράδες τις κινητοποιήσεις τους. Δεν τους επιβάλλει κανείς να χρησιμοποιούν ταμειακές μηχανές απαντά ο Γιώργος Δρυς.

Κανείς δεν επιβάλλει στους ψαράδες να χρησιμοποιούν ταμειακές μηχανές, διευκρίνισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς, και πρόσθεσε ότι πρόκειται για εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας που έχει σχέση με την είσπραξη του ΦΠΑ. Στο μεταξύ, κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των ψαράδων και εκτός από τα λιμάνια Λέρου, Καλύμνου, Πάτμου, Ηρακλείου και Σητείας, αναμένεται να αποκλειστούν και τα λιμάνια Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων.

Χτύπησαν και πάλι οι αναρχικοί, που έκαψαν δύο αυτοκίνητα, στη διάρκεια πορείας φοιτητών.

Πορεία, η οποία για άλλη μια φορά συνοδεύτηκε με επεισόδια, πραγματοποίησαν στο κέντρο της Αθήνας φοιτητές ζητώντας την απόσυρση του νόμου για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Αναρχικοί έβαλαν φωτιά σε κρατικό αυτοκίνητο κοντά στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, ενώ λίγο αργότερα έκαψαν και δεύτερο ΙΧ έξω από το Πολυτεχνείο. Στο μεταξύ, ασύλληπτοι παραμένουν οι δράστες που έκαψαν δύο λεωφορεία και προξένησαν ζημιές σε καταστήματα στου Ζωγράφου, μετά το τέλος συναυλίας στην Πανεπιστημιούπολη.

Αύριο τελικά θα απολογηθεί ο Νίκος Μαζιώτης.

Αύριο τελικά θα απολογηθεί στην ανακρίτρια ο Νίκος Μαζιώτης, μετά τη νέα προθεσμία που πήρε για να προετοιμάσει την απολογία του. Ο Μαζιώτης, εναντίον του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για σωρεία αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος, φέρεται ως εγκέφαλος της οργάνωσης "Αναρχικοί Αντάρτες Πόλεων".

Στην Αθήνα μεταβαίνει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Αντριου Αθενς.

Mε σκοπό να λάβει μέρος στις συνομιλίες, γιά τη σύσφιξη των ελληνοαμερικανικών εμπορικών σχέσεων, αναχώρησε, από το Σικάγο γιά την Αθήνα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Αντριου Αθενς, μετά από πρόσκληση του Αμερικανού Πρεσβευτή στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς. Οπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΑΕ, ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ θα μεταφέρει στην Αθήνα το ενδιαφέρον της χώρας του, στο να επεκτείνει τις σχέσεις της με την Ελλάδα. Ο κ.Αθενς πρόσθεσε ότι οι ομογενείς παρότρυναν τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου να επισκεφθεί και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενός κακού, μύρια έπονται... Το ρητό αυτό, ταιριάζει "γάντι" στο ποδοσφαιρικό τμήμα της ΑΕΚ, αφού μετά τον Χρήστο Κωστή και τον Ντέμη Νικολαϊδη, τραυματίσθηκε και ο Τόνι Σαβέβσκι! Ο Σκοπιανός μέσος, κατά την διάρκεια της προπόνησης έσπασε τα πλευρά του και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα απουσιάσει από τις υποχρεώσεις της ομάδας, τουλάχιστον για ένα μήνα. Ετσι, ο Ντουμίτρου Ντουμιτρίου καλείται να "βγάλει" τα δύο ντέρμπι με ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, χωρίς τρεις από τους κατά τεκμήριο καλύτερους ποδοσφαιριστές του, οι οποίοι θα λείψουν για αρκετό καιρό από τους αγώνες της ομάδας.

Τελικά, η απειλή της διοίκησης του ΟΑΚΑ στον Παναθηναϊκό για έξωση από το Στάδιο έμεινε στα λόγια, μετά τη προσωρινή... χάρη που έδωσε, ώστε να γίνει το ματς της Κυριακής με τον Πανιώνιο, για την 18η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Οπως έγινε γνωστό, ο κύριος όγκος των θεατών θα καταλάβει τις θέσεις στο πάνω διάζωμα, ενώ στο κάτω διάζωμα θα είναι μόνο οι κάτοχοι διαρκείας και οι επίσημοι.

Την πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης Σπάσιτς, που προκάλεσε πολλά "μποφώρ" στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και την επιβολή αυστηρότατων κυρώσεων, ζητά από κάθε αρμόδιο όργανο ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών. Οπως είναι γνωστό, ο Σέρβος ποδοσφαιριστής υποστηρίζει, ότι αναγκάστηκε με την απειλή βίας να υπογράψει κάποιες αποδείξεις, στις οποίες φαινόταν, ότι είχε πάρει τα χρήματα που του οφείλονται απο τον Εθνικό. Από την άλλη πλευρά, η διοίκηση της πειραϊκής ΠΑΕ διαψεύδει τα πάντα.

Την πέμπτη θέση κατέκτησε η εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης των γυναικών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου του Περθ, αφού σε αγώνα κατάταξης νίκησε 10-9 στην παράταση την αντίστοιχη του Καναδά. Ο κανονικός αγώνας έληξε ισόπαλος 8-8. Το χρυσό μετάλλιο κέρδισε η Ιταλία που επικράτησε στον τελικό 7-6 της Ολλανδίας και το χάλκινο η Αυστραλία.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 292,48 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,06, γαλλικό φράγκο προς 47,77, λίρα Αγγλίας προς 476,77, ελβετικό φράγκο προς 197,81, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,25, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 227,42, τη λίρα Κύπρου προς 547,08 και την ECU προς 316,27 δραχμές.

Σημαντική ανάκαμψη παρουσίασαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου μετά τις χθεσινές ισχυρές πιέσεις. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1411,29 μονάδες ενισχυμένος σε ποσοστό 1,24% ενώ σε εβδομαδιαία βάση παρουσίασε απώλειες 4,68%. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σήμερα σε υψηλά επίπεδα και έφθασε στα 22,5 δισ. δρχ. Μικρή εισροή περίπου 70 εκατ. δολαρίων σημειώθηκε κατά το fixing της δραχμής, ενώ τα επιτόκια στη διατραπεζική κυμάνθηκαν σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα από χθες. Η δραχμή έκλεισε ελαφρώς ενισχυμένη έναντι του μάρκου και της ECU, ενώ σημείωσε μικρή υποχώρηση σε σχέση με το δολάριο.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Συννεφιά θα επικρατήσει αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ στη δυτική Ελλάδα θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες. Ασθενείς βροχές ενδέχεται να σημειωθούν προς το βράδυ και στην ηπειρωτική χώρα. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μεταβλητοί και στο Ιόνιο νότιοι μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 3 με 12 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 6 με 17 και στο Αιγαίο 10 με 18 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 7 με 16 και 5 με 10 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Friday, 16 January 1998 - 20:00:14 UTC