Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-01-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 08/01/1998 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Νέες μαζικές παραβιάσεις, 32 τον αριθμό, του εθνικού εναέριου χώρου, από Εβρο μέχρι Ρόδο, από 40 τουρκικά αεροσκάφη.
- Σε διαβήματα προς τους διεθνείς οργανισμούς προβαίνει η Αθήνα. Υπέρ των ελληνικών θέσεων τάχθηκε ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
- Αποκρούστηκαν οι κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά της δραχμής μετά τη δυναμική παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος.
- Στις 2 Φεβρουαρίου η "πρεμιέρα" των αγροτικών κινητοποιήσεων για τη νέα χρονιά, αποφάσισε η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή.
- Τρόπους αντιμετώπισης των Κούρδων προσφύγων αναζητούν στη Ρώμη οι επικεφαλής της αστυνομίας πέντε ευρωπαϊκών κρατών.
- Επαφές με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ για το πρόγραμμα δράσης του κινήματος εγκαινίασε ο πρωθυπουργός.Πρώτη συνάντηση με Κ.Σκανδαλίδη.
- Με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις απειλούν οι εκπαιδευτικοί ζητώντας να μην εφαρμοστεί η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.
- Στο τέλος του μηνός η απόφαση του Αρείου Πάγου για τα πανωτόκια. Να χαρακτηριστούν παράνομα προτείνει ο εισηγητής.
- Απολύτως ομαλή η πορεία της υγείας του Δημήτρη Τσοβόλα, μετά την επέμβαση του τετραπλού μπάι πας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Νέες μαζικές παραβιάσεις, 32 τον αριθμό, του εθνικού εναέριου χώρου, από Εβρο μέχρι Ρόδο, από 40 τουρκικά αεροσκάφη.

Σε μαζικές παραβιάσεις του εθνικού εανέριου χώρου, τις σοβαρότερες των τελευταίων μηνών, προχώρησαν οι Τούρκοι. Τουλάχιστον 40 μαχητικά αεροσκάφη, όλα οπλισμένα, παραβίασαν το ΦΙΡ Αθηνών από τον Εβρο μέχρι τη Ρόδο, ενώ ορισμένα πέταξαν πάνω από τα Ψαρά. Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η αναχαίτιση εξελίχθηκε σε εμπλοκή. Σημειώνεται πως οι παραβιάσεις δεν έγιναν στο πλαίσιο της τουρκικής άσκησης που εξελίσσεται στο Αιγαίο.

Σε διαβήματα προς τους διεθνείς οργανισμούς προβαίνει η Αθήνα. Υπέρ των ελληνικών θέσεων τάχθηκε ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η Ελλάδα θα καταγγείλει τις νέες τουρκικές προκλήσεις στους διεθνείς οργανισμούς, την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Για θρασύτητα και προκλητικότητα της Αγκυρας, κάνει λόγο η ΝΔ και καλεί την κυβέρνηση να καταστήσει σαφές πως τα σύνορα στο Αιγαίο είναι αδιαμφισβήτητα και αδιαπραγμάτευτα. Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία να ματαιώσει μέρος των ασκήσεων που πραγματοποιεί στο Αιγαίο και να μη πετάξουν τα αεροπλάνα της πάνω από τις βραχονησίδες Καλόγηροι, πράγμα που έγινε, δήλωσε σε συνεντευξή του ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαρκ Γκρόσμαν. Ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι θέση των ΗΠΑ είναι πως ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση του θέματος των Ιμίων θα ήταν η παραπομπή του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Αποκρούστηκαν οι κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά της δραχμής μετά τη δυναμική παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αποκρούστηκαν οι κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά της δραχμής, μετά τη δυναμική παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία με όπλο την αύξηση των επιτοκίων μείωσε τη ρευστότητα και περιόρισε τις εκροές. Την εκτίμηση ότι σύντομα θα υποχωρήσουν οι πιέσεις κατά της δραχμής, διατύπωσε ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ ο Γιάννος Παπαντωνίου τόνισε πως η σταθερή δραχμή αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της οικονομικής πολιτικής.

Στις 2 Φεβρουαρίου η "πρεμιέρα" των αγροτικών κινητοποιήσεων για τη νέα χρονιά, αποφάσισε η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή.

Τη 2α Φεβρουαρίου επέλεξε η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή για να κάνει "πρεμιέρα" των αγροτικών κινητοποιήσεων στη νέα χρονιά. Σε σημερινή συνεδρίαση των μελών της που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα αποφασίσθηκε τη συγκεκριμένη μέρα να βγουν τα τρακτέρ στις εθνικές οδούς, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρατεινόμενη μη επίλυση των προβλημάτων τους. Παράλληλα, η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή θα ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Τρόπους αντιμετώπισης των Κούρδων προσφύγων αναζητούν στη Ρώμη οι επικεφαλής της αστυνομίας πέντε ευρωπαϊκών κρατών.

Τρόπους αντιμετώπισης του αυξανόμενου κύματος Κούρδων προσφύγων προς την Ευρώπη, αναζητούν στη Ρώμη οι επικεφαλής ασφαλείας πέντε ευρωπαϊκών κρατών και της Τουρκίας. Το πρόβλημα με τους Κούρδους είναι πολιτικό και δεν πρόκειται να λυθεί με αστυνομικές διατάξεις, δήλωσε ο Γιάννος Κρανιδιώτης, ενώ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης τόνισε ότι υπάρχει ανοχή, αν όχι συνενοχή της Τουρκίας.

Επαφές με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ για το πρόγραμμα δράσης του κινήματος εγκαινίασε ο πρωθυπουργός.Πρώτη συνάντηση με Κ.Σκανδαλίδη.

Το πρόγραμμα δράσης του ΠΑΣΟΚ για το προσεχές διάστημα ενόψει των επικείμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, συζητήθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη. Ο κ.Σημίτης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει επαφές με κορυφαία στελέχη του Κινήματος, ενόψει μάλιστα και της κρίσιμης ψηφοφορίας στη βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο, για το οποίο έχουν διατυπωθεί αντιρρήσεις από τη λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση.

Με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις απειλούν οι εκπαιδευτικοί ζητώντας να μην εφαρμοστεί η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Με νέες κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι εκπαιδευτικοί τον υπουργό Παιδείας, ζητώντας παράλληλα να μην εφαρμοστούν τα νέα μέτρα για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και κυρίως οι ρυθμίσεις για καθιέρωση σώματος αξιολογητών. Οι εκπαιδευτικοί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο τέλος του μηνός και αμέσως μετά θα γίνουν γενικές συνελεύσεις προκειμένου να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν και σε απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στο Φεβρουάριο.

Στο τέλος του μηνός η απόφαση του Αρείου Πάγου για τα πανωτόκια. Να χαρακτηριστούν παράνομα προτείνει ο εισηγητής.

Στο τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τα πανωτόκια των τραπεζών. Η σχετική συζήτηση άρχισε ήδη και θα συνεχιστεί τις προσεχείς ημέρες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τόσο ο εισηγητής, όσο και ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, προτείνουν να χαρακτηριστούν παράνομα τα πανωτόκια.

Απολύτως ομαλή η πορεία της υγείας του Δημήτρη Τσοβόλα, μετά την επέμβαση του τετραπλού μπάι πας.

Απολύτως ομαλά εξελίσσεται η πορεία της υγείας του προέδρου του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρη Τσοβόλα, μετά την επέμβαση του τετραπλού μπάι πας στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης. Ο κ.Τσοβόλας μεταφέρθηκε στην αίθουσα ανάνηψης και στη συνέχεια θα μεταβεί σε θάλαμο της καρδιοχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Ηρακλής δείχνει αποφασισμένος μετά τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού από το κύπελλο Ελλάδας να φτάσει όσο πιο μακρυά μπορεί στη διαδρομή του θεσμού. Σήμερα συνέτριψε με 5-0 τον Εδεσσαϊκό στο Καυτατζόγλειο για τον τέταρτο γύρο του κυπέλλου και εξασφάλισε την προκρισή του στους "8" της διοργάνωσης. Επίσης, ο Απόλλωνας Λάρισας εξελίσσεται σε μεγάλη έκπληξη του θεσμού, καθώς νίκησε 3-0 την Αναγέννηση Καρδίτσας και βρίσκεται πολύ κοντά στους προημιτελικούς. Στους υπόλοιπους αγώνες σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Βέροια-Ξάνθη 2-1, ΟΦΗ-Αρης 2-1, Αιγάλεω-Καλαμαριά 0-0, Ορφέας Αλεξανδρούπολης-Πανιώνιος 0-0, ενώ σε χθεσινό παιχνίδι ο Παναθηναϊκός νίκησε 4-1 τον Πανσεραϊκό.

Μετά από ένα πολύ καλό παιχνίδι ο ΠΑΟΚ επεβλήθη του Ιωνικού με 2-0, μέσα στην Τούμπα για τον τέταρτο γύρο του κυπέλλου Ελλάδας. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης, που μπήκε δυνατά στο παιχνίδι κατάφερε να προηγηθεί στο 28' με τον Μαραγκό, ενώ η ομάδα της Νίκαιας έχανε και αυτή δυο τρεις καλές ευκαιρίες. Στο δεύτερο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ ευτύχησε να σημειώσει το δεύτερο τέρμα σχεδόν αμέσως (47') με το Νάγκμπε, δίνοντας μία άγρια ομορφιά στο παιχνίδι, αφού και οι δύο ομάδες βγήκαν μπροστά για να πετύχουν ένα τέρμα. Τελικά, το αποτέλεσμα έμεινε όπως διαμορφώθηκε στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου, αφήνοντας, όμως, πολύ καλές εντυπώσεις στους φιλάθλους που το παρακολούθησαν.

Η ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ γνώρισε τη συντριβή σε αγώνα για την 11η ημέρα της Ευρωλίγκα που έγινε στη Μόσχα, καθώς έχασε με 78-48 από την τοπική ΤΣΣΚΑ. Στο ημίχρονο η ελληνική ομάδα, που απογοήτευσε, βρέθηκε να χάνει με 46-23. Πρώτος σκόρερ για το συγκρότημα του Σβι Σερφ αναδείχθηκε ο Στογιάκοβιτς που σημείωσε 20 πόντους.

Πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η κλήρωση των δύο ημιτελικών αγώνων για το φάιναλ φορ του κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ ανδρών. Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει την ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός τον Αρη. Οι αγώνες θα γίνουν στο Αλεξάνδρειο της Θεσσαλονίκης το Σάββατο 31/1 και νικητές θα παίξουν την επόμενη ημέρα (1/2) στον τελικό της διοργάνωσης, ενώ οι δύο ηττημένοι στον μικρό τελικό.

Την ήττα γνώρισε η εθνική μας ομάδα γυναικών του πόλο στο πρώτο της παιχνίδι, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου που διεξάγεται στο Περθ της Αυστραλίας. Η εθνική ομάδα έχασε από την παγκόσμια πρωταθλήτρια Ολλανδία με 8-2, σ' ένα παιχνίδι όπου η διαφορά δυναμικότητας και εμπειρίας ήταν εμφανής. Τα γκόλ της εθνικής μας πέτυχαν οι Κοζομπόλη και Μωραϊτίδου.

Η πρωταθλήτριά μας της συγχρονισμένης κολύμβησης, Χριστίνα Θαλασσινίδου, κατετάγη όγδοη στα προκριματικά του τεχνικού μέρους του Σόλο, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου που διεξάγεται στο Περθ με 93,133 βαθμούς.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 293,13 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,40, γαλλικό φράγκο προς 47,89, λίρα Αγγλίας προς 476,42, ελβετικό φράγκο προς 198,38, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,32, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 219,24, τη λίρα Κύπρου προς 548,40 και την ECU προς 317,18 δραχμές.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, καθώς η Σοφοκλέους επηρεάστηκε απο την αναταρραχή στην αγορά συναλλάγματος και χρήματος. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1487, 08 μονάδες, μειωμένος σε ποσοστό 2,39%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 11, 9 δισ. δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του αυριανού καιρού, που θα είναι αίθριος σε όλη τη χώρα, με λίγες νεφώσεις στα βορειοανατολικά και περιορισμένη ορατότητα το πρωί. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί μηδέν με 15 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 5 με 19 και στο Αιγαίο 10 με 20 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 9 με 18 και 3 με 15 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Thursday, 8 January 1998 - 20:00:17 UTC