Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 97-12-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 27/12/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Σήμερα αναμένονται τα πρώτα στοιχεία για το μοιραίο "Γιάκοβλεφ"
- Η Ελλάδα μας παρενόχλησε τα Χριστούγεννα και όχι εμείς - ισχυρίζεται η Τουρκία
- Δεν συνομιλεί πλέον το ψευδοκράτος με την Κυπριακή Δημοκρατία
- Πέθανε ο Κορνήλιος Καστοριάδης
- Νέες εκατόμβες από τροχαία και φέτος
- Ρουμάνα κάηκε κοιμώμενη
- Αλλοι 64 Κούρδοι λαθρομετανάστες στη Λέσβο
- Ωράρια καταστημάτων

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Στα Τρίκαλα ο αγώνας Παναθηναϊκού - Καλαμάτας - "Αντεπίθεση" της ΕΠΟ για λογαριασμό των φτωχοΠΑΕ
- "Αφαντα" ακόμη τα πριμ για τους πολίστες μας

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σήμερα αναμένονται τα πρώτα στοιχεία για το μοιραίο "Γιάκοβλεφ"

Στους έλληνες εμπειρογνώμονες αναμένεται να παραδωθούν σήμερα από τους γερμανούς ειδικούς στο Ανόβερο, τα πρώτα στοιχεία από τα λεγόμενα μαύρα κουτιά του ουκρανικού αεροσκάφους "Γιάκοβλεφ", που συνετρίβη στα Πιέρια Ορη. Ο πρόεδρος της ελληνικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων της Πολιτικής Αεροπορίας, κ. Τσολάκης, επεσήμανε ότι η πορεία των ερευνών προχωρεί με ταχείς ρυθμούς γιά τέτοιου μεγέθους αεροπορικό δυστύχημα, το οποίο χαρακτήρισε πρωτοφανές. Πάντως, ο κ. Τσολάκης άφησε να εννοηθεί ότι το πόρισμα των ερευνών θα καθυστερήσει, αφού τα μέλη της επιτροπής θα πραγματοποιήσουν αρκετά ταξίδια στο εξωτερικό για τη συγκέντρωση στοιχείων. Στο μεταξύ, ένα από τα ενδεχόμενα τα οποία εξετάζουν οι εμπειρογνώμονες, που πιθανό να προκάλεσε το τραγικό δυστύχημα, είναι και η βλάβη, ή η μή ακριβής λειτουργία οργάνων που καθόριζαν την πορεία του αεροσκάφους.

Η Ελλάδα μας παρενόχλησε τα Χριστούγεννα και όχι εμείς - ισχυρίζεται η Τουρκία

Η Τουρκία αρνήθηκε χθες οτι τα πολεμικά της αεροσκάφη εισήλθαν στον ελληνικό εναέριο χώρο την ημέρα των Χριστουγέννων και ότι παραβίασε τη συμφωνία που απαγορεύει τις στρατιωτικές ασκήσεις τις ημέρες των εορτών. Αντίθετα, σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών κατηγορείται η Ελλάδα για παρενόχληση έξω από τον ελληνικό εναέριο χώρο, τεσσάρων τουρκικών αεροσκαφών F-16 ενώ πραγματοποιούσαν εκπαιδευτική πτήση. Επίσης, σε μυστικό διάταγμα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, που δημοσίευσε η εφημερίδα ΧΟΥΡΙΕΤ, η Ελλάδα και η Συρία μαζί θεωρούνται ως οι κύριες εξωτερικές απειλές σε βάρος της Τουρκίας, ενώ από το εσωτερικό, στοιχείο απειλής αποτελεί το πολιτικό Ισλάμ και ο θρησκευτικός αναχρονισμός. Στο μεταξύ, τουρκικές εφημερίδες επανήλθαν με νέα κατασκευασμένα δημοσιεύματα περί δήθεν εκπαίδευσης κούρδων ανταρτών στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Ψαχνά Ευβοίας.

Δεν συνομιλεί πλέον το ψευδοκράτος με την Κυπριακή Δημοκρατία

Το ψευδοκράτος της βόρειας Κύπρου αποφάσισε να διακόψει από σήμερα τις διακοινοτικές συνομιλίες, που τελούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δήλωσε αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Αμυνας του ψευδοκράτους, Τανέρ Ετκίν. Ο κ. Ετκίν ειπε ότι η ενέργεια αυτή έγινε προκειμένου να επανεκτιμηθεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο το 1998, χωρίς να αναγνωριστεί η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννης Κασουλίδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς για την εγκαθίδρυση ειδικών δεσμών με την Τουρκία, είπε ότι είναι φανερό πως επικράτησε η άποψη του Τούρκου πρωθυπουργού, Μεσούτ Γιλμάζ. Ο κ. Κασουλίδης είπε οτι ο Γιλμάζ τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης ειδικών δεσμών Τουρκίας - κατεχόμενης Κύπρου, ενώ ο Μπουλέντ Ετσεβίτ και ο Ραούφ Ντενκτάς ήθελαν Ενωση με την Τουρκία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου δήλωσε επίσης ότι βλέπει αλλαγή στην τουρκική στάση και πως είναι φανερό πως δεν εγκαταλείπεται η προσπάθεια της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σημειώνεται ότι ο Μεσούτ Γιλμάζ, μιλώντας στην τουρκική εθνοσυνέλευση είχε απορρίψει με έμμεσο τρόπο τους όρους της ΕΕ για επίλυση του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών διαφορών, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαϊλ Τζέμ, είχε δηλώσει οτι το Κυπριακό αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Πέθανε ο Κορνήλιος Καστοριάδης

Ο φιλόσοφος και ψυχαναλυτής, Κορνήλιος Καστοριάδης, πέθανε χθές το βράδυ στο Παρίσι, σε ηλικία 75 ετών, απο καρδιακή πάθηση, όπως έγινε γνωστό απο το στενό του περιβάλλον. Γεννημένος το 1922 στην Αθήνα, ο Καστοριάδης αναμείχθηκε ενεργά στο αριστερό μαρξιστικό κίνημα στην Ελλάδα, έφθασε στη Γαλλία το 1945 και υπήρξε ένας εκ των ιδρυτών του περιοδικού "Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα" που απο το 1949 εως το 1967, ασκούσε φιλοσοφική κριτική της γραφειοκρατικής κοινωνίας και του σοβιετικού μαρξισμού, συνεισφέροντας τα μέγιστα και στη θεωρητική κάλυψη του κινήματος του Μάη του '68. Συνέγραψε πολλά έργα, μεταξύ των οποίων "Η φαντασιακή θέσπιση της κοινωνίας" (1975), μια συλλογή δοκιμίων σε δύο τόμους "Τα σταυροδρόμια του Λαβυρίνθου" (1977) και "Τα πεδία του ανθρώπου" (1986), την "Ανοδο της Ασημαντότητας" (1995). Το 1997 εξέδωσε το τελευταίο του βιβλίο. Απο το 1980 ο Κορνήλιος Καστοριάδης υπήρξε διευθυντής σπουδών της Σχολής Ανώτατων Σπουδών Κοινωνικών Επιστημών (EHESS).

Νέες εκατόμβες από τροχαία και φέτος

Εκτακτα μέτρα αναμένεται να λάβει απο αύριο το μεσημέρι η Τροχαία σε ολη τη χώρα για την ασφαλή επιστροφή των εκδρομέων στα αστικά κέντρα. Στο μεταξύ, μιά οικογένεια ξεκληρίστηκε χθες το απόγευμα σε τροχαίο δυστύχημα, στη διασταύρωση της εθνικής οδού Πατρών - Πύργου με την οδο, που οδηγεί στα Λεχαινά. Από τα συντρίμμια ενός ΙΧ αυτοκινήτου, που οδηγούσε ο 45χρόνος Δημήτρης Λούντζης, ανασύρθηκε νεκρός ο ίδιος, η 37χρονη σύζυγός του Σπυριδούλα, ο επτάχρονος γιός τους Αριστοτέλης. Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται η κόρη τους Περσεφόνη 5 χρονων και η ανηψιά τους Παναγιώτα Καραβασίλη επτά ετών. Το δυστύχημα έγινε όταν ο άτυχος Λούντζης παραβίασε το "Στόπ" και συγκρούστηκε με δύο διερχόμενα αυτοκίνητα στα οποία σημειώθηκαν ελαφροί τραυματισμοί των επιβατών τους. Στη χριστουγεννιάτικη έξοδο έγιναν μέχρι αργά χθες το βράδυ 160 τροχαία δυστυχήματα, στα οποία σκοτώθηκαν 15 άτομα και τραυματίσθηκαν 208.

Ρουμάνα κάηκε κοιμώμενη

Τραγικό θάνατο βρήκε χθες η 22χρονη Ρουμάνα, Λοξάντρα Νάου, όταν το ενοικιαζόμενο δωμάτιο όπου έμενε, στην Κεραμωτή Νέστου Καβάλας, πήρε φωτιά από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 9.30 το πρωί και η γυναίκα δεν πρόλαβε να εγκαταλείψει το δωμάτιο, γιατί προφανώς κοιμόταν. Ερευνες για τα αίτια της φωτιάς διενεργεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Νέστου.

Αλλοι 64 κούρδοι λαθρομετανάστες στη Λέσβο

Στο Λιμεναρχείο Λέσβου κρατούνται οι 64 κούρδοι λαθρομετανάστες, μεταξύ των οποίων και 8 παιδιά, που συνελήφθησαν χθες από άνδρες του Λιμεναρχείου. Τους λαθρομετανάστες άφησαν καταμεσίς στο πέλαγος σε δύο ξύλινες βάρκες, Τούρκοι δουλέμποροι, οι οποίοι κατάφεραν να διαφύγουν με ταχύπλοο σκάφος και αφού προηγουμένως είχαν εισπράξει περίπου 2.000 δολλάρια από κάθε λαθρομετανάστη.

Ωράρια καταστημάτων

Σήμερα τελευταίο Σάββατο του χρόνου τα εμπορικά καταστήματα, τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν απο τις 9 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα, ενω αύριο Κυριακή θα παραμείνουν κλειστά. Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα ειναι ανοικτά ως τις 8 το βράδυ, ενω την Τετάρτη - παραμονή Πρωτοχρονιάς - θα λειτουργήσουν εως τις 6 το απόγευμα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στα Τρίκαλα ο αγώνας Παναθηναϊκού - Καλαμάτας

Στο γήπεδο των Τρικάλων και όχι του Αργους, όπου είχε οριστεί αρχικά, θα γίνει στις 4 Ιανουαρίου ο αγώνας του τιμωρημένου Παναθηναϊκού με την Καλαμάτα, γιά την 16η ημέρα του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής κατηγορίας. Η εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΑΕ άλλαξε την αρχική απόφαση της, μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιώργος Βαρδινογιάννης, αλλά και έγγραφο της αστυνομικής διεύθυνσης του Αργους, στο οποίο δήλωνε αδυναμία να εγγυηθεί την ασφάλεια των οπαδών.

"Αντεπίθεση" της ΕΠΟ για λογαριασμό των φτωχοΠΑΕ

Κανονικά θα μπορούν να πραγματοποιήσουν μεταγραφές την περίοδο του Ιανουαρίου και οι ΠΑΕ εκείνες, που έχουν παθητικό στον ισολογισμό τους, όπως αποφάνθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΟ στην σημερινή συνεδρίαση του. Με την απόφαση της αυτή η ομοσπονδία περνάει στην ``αντεπίθεση`` στον ``ακήρυκτο πόλεμο`` με το Υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο εισηγήθηκε ότι, όχι μόνο δεν πρέπει να επιτραπεί η πραγματοποίηση μεταγραφών στις ``προβληματικές`` ΠΑΕ την περίοδο του Ιανουαρίου, αλλά και θα πρέπει να ...διαλυθούν όσες έχουν παθητικό ισολογισμό.

"Αφαντα" ακόμη τα πριμ για τους πολίστες μας

Ουδέν ...νεότερον προέκυψε από την συνάτηση που είχαν οι παίκτες της εθνικής μας ομάδας ανδρών της υδατοσφαίρισης με τον πρόεδρο της ΕΚΟΦ Δημήτρη Διαθεσόπουλο, αναφορικά με την αποχή που έχουν κηρύξει οι διεθνείς πολίστες μας διεκδικώντας το πρίμ που δικαιούνται γιά την δεύτερη θέση που κατέκτησαν τον περασμένο Ιούνιο στο ΦΙΝΑ ΚΑΠ. Ετσι, η αγωνία κορυφώνεται, αφού την Κυριακή λήγει η προθεσμία δηλώσεως των ονομάτων των παικτών στους διοργανωτές του παγκοσμίου πρωταθλήματος, το οποίο θα διεξαχθεί ως γωστόν 8 με 18 Ιανουαρίου στο Πέρθ της Αυστραλίας.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 284,35 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,06, γαλλικό φράγκο προς 47,83, λίρα Αγγλίας προς 474,20, ελβετικό φράγκο προς 198,12, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,32, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 219,77, τη λίρα Κύπρου προς 543,24 και την ECU προς 316,50 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους έντονες, που θα αρχίσουν από τα Δυτικά και σύντομα θα επεκταθούν σε ολόκληρη τη χώρα, προβλέπει για σήμερα η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι άνεμοι θα είναι Νότιοι μέτριοι, αλλά βαθμιαία στο Ιόνιο θα ενισχυθούν μέχρι πολύ ισχυρούς και τοπικά θυελλώδεις. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί από μηδέν μέχρι 13 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά 3 με 17 και στο Αιγαίο 8 με 19 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά με πιθανή βροχή το βράδυ, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 5 με 16 και 2 με 12 αντίστοιχα, θα έχουν σήμερα Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Κ.Χ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Saturday, 27 December 1997 - 7:00:15 UTC