Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-12-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 03/12/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Αιματηρή επίθεση με χειροβομβίδα κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Προστασία ζητάει το Φανάρι, διάβημα διαμαρτυρίας της Αθήνας.
- Αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης προκαλεί η νέα δομή του ΝΑΤΟ.
- Φθηνότερα κατά 9,5% από τη Δευτέρα πάνω από 6.000 φάρμακα.
- Θέλουμε ίσες ευκαιρίες και όχι οίκτο λένε τα άτομα με ειδικές ανάγκες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα προβλήματά τους.
- Δύσκολα τα επόμενα δύο χρόνια, δηλώνει ο Γιάννος Παπαντωνίου. Αναπροσαρμόζει η κυβέρνηση τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό.
- Δύο μικρά οπλοστάσια ανακάλυψε η αστυνομία σε Αθήνα και Πάτρα. Συνελήφθησαν οι κάτοχοί τους.
- Στις 10 Απριλίου θα αρχίσουν τελικά οι διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
- Εντονη αντίδραση από το ΣΑΕ για τη βομβιστική επίθεση εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αιματηρή επίθεση με χειροβομβίδα κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Προστασία ζητάει το Φανάρι, διάβημα διαμαρτυρίας της Αθήνας.

Αιματηρή επίθεση με χειροβομβίδα κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πραγματοποίησαν φανατικοί ισλαμιστές, από την οποία τραυματίσθηκε σοβαρά ο διάκονος Νεκτάριος.Προστασία από την τουρκική κυβέρνηση ζητάει το Φανάρι, ενώ η Αγκυρα καταδίκασε το γεγονός, χωρίς να κάνει αναφορά σε μέτρα φύλαξης του Πατριαρχείου. Στην Αθήνα κυβέρνηση, αντιπολίτευση και άλλοι φορείς καταδίκασαν την επίθεση, ενώ έγιναν διαβήματα διαμαρτυρίας προς την Αγκυρα.

Αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης προκαλεί η νέα δομή του ΝΑΤΟ.

Αντιδράσεις και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, προκαλεί η νέα δομή του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα μπήκε σε ναρκοπέδιο, δήλωσε ο Γεράσιμος Αρσένης, ενώ οι κύριοι Κουρής, Πεπονής και Χαραλαμπόπουλος, έκαναν λόγο για συγκυριαρχία στο Αιγαίο. Να ενημερωθεί η βουλή ζήτησε η ΝΔ, εκτιμώντας ότι η νέα δομή δημιουργεί ερωτηματικά και επιφυλάξεις. Για υπεραπλουστεύσεις και γενικούς αφορισμούς, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Φθηνότερα κατά 9,5% από τη Δευτέρα πάνω από 6.000 φάρμακα.

Κατά 9,5% μειώνεται από τη Δευτέρα η τιμή σε πάνω από 6.000 φάρμακα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης. Παράλληλα, εξαγγέλθηκαν μέτρα που αποτρέπουν δια παντός την υποκατάσταση φθηνών φαρμάκων από ακριβότερα, στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για εξυγίανση της φαρμακευτικής αγοράς.

Θέλουμε ίσες ευκαιρίες και όχι οίκτο λένε τα άτομα με ειδικές ανάγκες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα προβλήματά τους.

Με διαδηλώσεις έξω από υπουργεία και επίσκεψη στη Βουλή, συνοδεύτηκε η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες. Η κοινωνία πρέπει να βγει από το καβούκι της και να αγκαλιάσει τα άτομα αυτά, δήλωσε ο Απόστολος Κακλαμάνης, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε το κέντρο αποκατάστασης τυφλών στην Καλλιθέα. Θέλουμε ίσες ευκαιρίες στη ζωή και όχι οίκτο, απαντούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Δύσκολα τα επόμενα δύο χρόνια, δηλώνει ο Γιάννος Παπαντωνίου. Αναπροσαρμόζει η κυβέρνηση τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό.

Αναπροσαρμόζονται οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης για τα μεγέθη του προγράμματος σύγκλισης, κυρίως σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό. Ετσι το 1997 θα κλείσει το 5,6%, το '98 στο 3,7 και το '99 στο 2,5%. Δύσκολα τα δύο επόμενα χρόνια, δήλωσε ο Γιάννος Παπαντωνίου, κατά την ολοκλήρωση συζήτησης του προϋπολογισμού στην αρμόδια επιτροπή της βουλής.

Δύο μικρά οπλοστάσια ανακάλυψε η αστυνομία σε Αθήνα και Πάτρα. Συνελήφθησαν οι κάτοχοί τους.

Δύο μικρά οπλοστάσια ανακάλυψαν οι διωκτικές αρχές στην Αθήνα και την Πάτρα. Σε ταβέρνα, στην Πάρνηθα, του Βασίλη Γιαννάκη, 59 χρόνων, βρέθηκαν πιστόλια, καραμπίνες, σιδηρογροθιές, αλεξίσφαιρα γιλέκα, ασύρματοι, κλεμμένες πινακίδες και ανιχνευτής της συχνότητας της αστυνομίας. Στην Πάτρα συνελήφθη ο Μιχάλης Κοντόγιωργας, στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν χειροβομβίδες, καραμπίνες, πιστόλια και ασύρματοι.

Στις 10 Απριλίου θα αρχίσουν τελικά οι διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στις 10 Απριλίου του 1998 θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η Κύπρος θα εκπροσωπηθεί από την νόμιμη κυβέρνηση.Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, τονίζοντας οτι οι προοπτικές για τη συμμετοχή και τουρκοκυπρίων αντιμετωπίζονται θετικά από την κυπριακή κυβέρνηση. Στη Βόννη ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου εξωτερικών επανέλαβε οτι η Τουρκία δεν συμπεριλαμβάνεται στον κύκλο των υποψηφίων χωρών για την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εντονη αντίδραση από το ΣΑΕ για τη βομβιστική επίθεση εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η βομβιστική ενέργεια εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη απασχόλησε την Α'Τακτική Συνέλευση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, που συνεχίζει τις εργασίες του στη Θεσσαλονίκη. Τα μέλη του ΣΑΕ αντέδρασαν έντονα, ενώ ο πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Αθενς δήλωσε ότι "πρόκειται για μία άσχημη εξέλιξη την οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε και μπορούμε να πούμε ότι είναι άσχετη με το σοβαρό ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης". Επίσης, ο κ. Αθενς είπε ότι με τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου το νέο προεδρείο του ΣΑΕ θα επισκεφθεί το Φανάρι. Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και σήμερα οι συνεδριάσεις των περιφερειακών προεδρείων του ΣΑΕ, ενώ οι χθεσινή έντονη κριτική από τον κ. Σπυρόπουλο εναντίον του κ. Αθενς και του γγ Απόδημου Ελληνισμού δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα της πορείας του ΣΑΕ, όπως ανέφερε ο ίδιος αλλά και πολλά μέλη του ΣΑΕ. Πάντως, το ΚΚΕ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της γγ Απόδημου Ελληνισμού "για αποκλεισμούς και μαγειρέματα", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοινωσή του.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εξω από τους "16" του κυπέλλου έμεινε η ΑΕΚ, αφού για μία ακόμα φορά αποδείχθηκε ότι στο ποδόσφαιρο δεν μπορείς να νικήσεις μόνο με τις φανέλες. Και αυτό όχι γιατί οι παίχτες της "Ενωσης" δεν προσπάθησαν, αλλά γιατί οι αναπληρωματικοί που κλήθηκαν να αγωνιστούν δεν ήταν έτοιμοι να ανατρέψουν το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα (2-1). Από την πλευρά της η Ξάνθη ήταν εντυπωσιακή με άψογη τεχνική κατάρτιση, στήσιμο και σοβαρότητα στο παιχνίδι της δεν δυσκολεύθηκε να επικρατήσει με 2-0, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Τα τέρματα του ακριτικού συγκροτήματος, που χειροκροτήθηκε από τους φιλάθλους της ΑΕΚ, σημείωσαν ο θαυμάσιος Σέμπουε στο 54' και ο Ανταμτσουκ στο 61'.

Νωρίτερα άλλες οκτώ ομάδες της Α' εθνικής κατηγορίας αποκλείστηκαν από τους "16" του κυπέλλου Ελλάδας, μετά τους επαναληπτικούς που έγιναν σήμερα. Τα "θύματα" αυτής της φάσης του κυπέλλου ήταν από την Α' εθνική Αθηναϊκός, Εθνικός, Καβάλα, Καλαμάτα, Απόλλων, Παναχαϊκή, Προοδευτική και Πανηλειακός. Από τη Β' εθνική Παναιτωλικός και Νίκη Βόλου, ενώ από τη Γ' εθνική "έφυγε" ο Αγροτικός Αστέρας. Στους σημερινούς αγώνες σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Παναθηναϊκός-Ορέστης Ορεστιάδας 4-0, Προοδευτική-ΠΑΟΚ 1-0, Ορφέας Αλεξ/λης-Απόλλων 0-0, Ιωνικός-Εθνικός 3-0, Πανηλειακός-Αιγάλεω 2-1, Παναχαϊκή-Απόλλων Λάρισας 2-1, Καλαμάτα-ΟΦΗ 0-1, Αθηναϊκός-Εδεσσαϊκός 2-2, Παναιτωλικός-Βέροια 2-3, Καρδίτσα-Αγροτικός Αστέρας 3-1, Καβάλα-Καλαμαριά 3- 2 και Νίκη Βόλου-Πανσερραϊκός 2-2. Οι αγώνες Ιάλυσος-Αρης καί Πανιώνιος- Πανελευσινιακός θα διεξαχθούν αύριο, ενώ το ματς Ολυμπιακού-Ηρακλή θα γίνει στις 24 Δεκεμβρίου.

Σε ευχάριστο περίπατο εξελίχθηκε ο σημερινός αγώνας της εθνικής μας ομάδας μπάσκετ εναντίον της αντίστοιχης Βουλγαρίας, την οποία συνέτριψε με 92-62. Η Ελλάδα ήταν τουλάχιστον μία κλάση καλύτερη και σε ρυθμό προπόνησης κατάφερε να νικήσει πολύ εύκολα, ενώ πήρε και μία διαφορά από την αρχή. Στο ημίχρονο η εθνική μας προηγήθηκε με 45-24.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 282,11 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,24, γαλλικό φράγκο προς 47,57, λίρα Αγγλίας προς 474,12, ελβετικό φράγκο προς 197,14, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,25, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 219,38, τη λίρα Κύπρου προς 544,04 και την ECU προς 315,62 δραχμές.

Με άνοδο, για έβδομη συνεδρίαση, έκλεισαν οι τιμές των μετοχών. Ο γενικός δείκτης τιμών σημείωσε κέρδη 1,45% και έκλεισε στις 1543,59 μονάδες. Στη διάρκεια των εφτά τελευταίων συνεδριάσεων τα κέρδη του δείκτη φθάνουν το 10, 12%. Η αξία των συναλλαγών διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα λόγω της διακίνησης σημαντικών πακέττων και έφθασε τα 32,6 δισ. δρχ. Το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σήμερα σε μετοχές των Κατασκευών, ο δείκτης των οποίων σημείωσε άνοδο 3,96%. Θεαματική άνοδο 99% σημείωσε η τιμή της μετοχής της εταιρίας ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ ΑΕ κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής της στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου. Εκλεισε στις 1293 δρχ. διακινώντας 364.000 τεμάχια.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι και αύριο ο καιρός με βροχές και τοπικές καταιγίδες στη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο, αλλά βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις με πιθανότητα βροχής μικρής διάρκειας στα δυτικά. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά θυελλώδεις, αλλά βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία στα βόρια θα κυμανθεί 5 με 13 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 9 με 17 και στο Αιγαίο 12 με 19 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 10 με 16 και 7 με 13 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Wednesday, 3 December 1997 - 19:47:42 UTC