Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 97-11-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 07/11/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Εμμένει η κυβέρνηση στη βήμα προς βήμα προσέγγιση με την Τουρκία.
- Εντονες επικρίσεις απο την αντιπολίτευση για την εξωτερική πολιτική.
- Τις οικονομικές εξελίξεις εξετάζει η Κυβερνητική Επιτροπή.
- Τον Φεβρουάριο ο πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός για το Δημόσιο.
- Οχι πανικό αλλά ούτε και εφησυχασμό συνιστούν οι σεισμολόγοι.
- Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις γιατρών στα νοσοκομεία.
- Αυστηρότερες ποινές και όχι κατασχέσεις ΙΧ σε μεθυσμένους οδηγούς.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Η ΑΕΚ προκρίθηκε στα προημιτελικά ποδοσφαίρου του κυπέλου κυπελούχων Ευρώπης.
- Την έκτη νίκη του σε ισάριθμα παιχνίδια γιά την Ευρωλίγκα ανδρών του μπάσκετ σημείωσε ο Ολυμπιακός.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εμμένει η κυβέρνηση στη βήμα προς βήμα προσέγγιση με την Τουρκία.

Η πορεία των εθνικών θεμάτων αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, χαρακτήρισε επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής τη Διαβαλκανική Διάσκεψη στην Κρήτη. Υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής στα ελληνοτουρκικά επιμένοντας στη βήμα προς βήμα προσέγγιση και επανέλαβε την αρωγή της Ελλάδας στην Κύπρο σε οποιαδήποτε τουρκική επιθετική ενέργεια.

Εντονες επικρίσεις απο την αντιπολίτευση για την εξωτερική πολιτική.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για υποχωρητικότητα στα ελληνοτουρκικά και έλλειψη στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, εξέφρασε την άποψη οτι η Ελλάδα έχει ηδη μπεί σε καθεστώς περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας. Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, επέκρινε την κυβέρνηση οτι εμφανίζει σαφή διγλωσία στην εξωτερική πολιτική. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για εγκατάλειψη βασικών θέσεων στην εξωτερική πολιτική.

Τις οικονομικές εξελίξεις εξετάζει η Κυβερνητική Επιτροπή.

Οι οικονομικές εξελίξεις, όπως αυτές διαγράφονται μετά την πρόσφατη αναταραχή στις διεθνείς χρηματαγορές θα εξεταστούν στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής υπο την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη. Η κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά πληροφορίες για ενδεχόμενη υποτίμηση της δραχμής. Θετική εξέλιξη είχε τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός, που έπεσε στο 4,7% έναντι 4,9% στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Τον Φεβρουάριο ο πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός για το Δημόσιο.

Σκληρή μάχη θα δώσουν στις 21 και 22 Φεβρουαρίου, οι υποψήφιοι του γραπτού διαγωνισμού για πρόσληψη στο Δημόσιο. Οι θέσεις που προκηρύχθηκαν από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού φθάνουν μόλις τις 2.353. Σύμφωνα με τον ΑΣΕΠ, οι 2.353 θέσεις όλων των κατηγοριών, αφορούν το υπουργείο Οικονομικών, τους ΟΤΑ, την Αγροτική Τράπεζα και άλλες υπηρεσίες. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για το διαγωνισμό θα είναι 20ήμερη και η έναρξη υποβολής θα γνωστοποιηθεί με νέα ανακοίνωση του ΑΣΕΠ.

Οχι πανικό αλλά ούτε και εφησυχασμό συνιστούν οι σεισμολόγοι.

Οχι πανικό αλλά ούτε και εφησυχασμό, συνιστούν οι σεισμολόγοι, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για το ενδεχόμενου μια μεγαλύτερης δόνησης, με αφορμή την έξαρση της σεισμικής δραστηριότητα, στην περιοχή του Κορινθιακού και της Θήβας. Οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο από κοντά και χαρακτηρίζουν κρίσιμα τα επόμενα δύο 24ωρα για να μπορέσουν να εκτιμήσουν την κατάσταση. Θεωρούν πάντως ότι ο σεισμός των 5,4 ρίχτερ στο Γαλαξείδι ήταν κύριος και δεν θα ακολουθήσει μεγαλύτερος.

Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις γιατρών στα νοσοκομεία.

Συνεχίζεται και σήμερα η απεργία των νοσοκομειακών γιατρών της περιφέρειας, καθώς και οι στάσεις εργασίας απο τις 11 το πρωί εως τις 2 μετά το μεσημέρι των γιατρών της Αττικής. Οι τελικές αποφάσεις για συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων θα ληφθούν σήμερα σε συνεδρίαση της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. Σήμερα λήγει και η πενθήμερη απεργία των γιατρών του ΙΚΑ.

Αυστηρότερες ποινές και όχι κατασχέσεις ΙΧ σε μεθυσμένους οδηγούς.

Δεν ισχύει σε καμμία περίπτωση το μέτρο της κατάσχεσης αυτοκινήτων, όταν ο οδηγός τους συλλαμβάνεται υπό την επήρεια οινοπνεύματος, αλλά θεσπίζονται αυστηρότερες ποινές φυλάκισης και διοικητικών προστίμων, σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που παρουσίασε ο υπουργός δημόσιας τάξης. Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις στους μεθυσμένους οδηγούς θα επιβάλλονται πρόστιμα και αφαίρεση πινακίδων και αδείας, ενώ σε περίπτωση υποτροπής θα επιβάλεται και ποινή φυλάκισης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΑΕΚ προκρίθηκε στα προημιτελικά ποδοσφαίρου του κυπέλου κυπελούχων Ευρώπης.

Η ΑΕΚ προκρίθηκε στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης, παρά την ήττα της με 1-0 στο Γκράτζ από την Στούρμ, αφού είχε νικήσει την Αυστριακή ομάδα στη Νέα Φιλαδέλφεια με 2-0.Αντίπαλοι της "Ενωσης" στην κλήρωση, που θα γίνει στις 17 Δεκεμβρίου στη Γενεύη, θα είναι η Λοκομοτίβ Μόσχας, η Μπέτις Σεβίλης, η Ρόντα Κερκρέιντ, η Στουτγκάρδη, η Σλάβια Πράγας, η Τσέλσι και η Βιτσέντσα.

Την έκτη νίκη του σε ισάριθμα παιχνίδια γιά την Ευρωλίγκα ανδρών του μπάσκετ σημείωσε ο Ολυμπιακός.

Την έκτη νίκη του σε ισάριθμα παιχνίδια γιά την Ευρωλίγκα ανδρών του μπάσκετ σημείωσε ο κάτοχος του τροπαίου Ολυμπιακός, αφού μετά από συναρπαστικό παιχνίδι επικράτησε στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας της Τουρκικής Εφές Πίλσεν με 61-60.Γιά την ίδια διοργάνωση, ο ΠΑΟΚ πέτυχε την τέταρτη νίκη του σε έξι παιχνίδια,αφού επικράτησε στο Αλεξάνδρειο με 84-50 της πορτογαλικής Πόρτο. Αντίθετα, την συντριβή με 76-52 γνώρισε η ΑΕΚ στο Παρίσι από τη Ρασίγκ, στο πλαίσιο της 6ης ημέρας της Ευρωλίγκα. Μετά την ήττα αυτή, οι ελπίδες για την κατάληψη μιας από τις δύο προνομιούχες θέσεις του ομίλου περιορίστηκαν για τον ``Δικέφαλο`` που έχει 3 νίκες και ισάριθμες ήττες στον Δ' Ομιλο.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 275,55 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,52, γαλλικό φράγκο προς 47,81, λίρα Αγγλίας προς 461,31, ελβετικό φράγκο προς 195,46, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,28, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 224,06, τη λίρα Κύπρου προς 543,43 και την ECU προς 314,65 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Νεφώσεις θα επικρατήσουν σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, ενώ το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοανατολικοί στα δυτικά ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και στα ανατολικά μέτριοι μέχρι ισχυροί. Η θερμοκρασία θα σημειώσει και νέα άνοδο και στα βόρεια θα κυμανθεί 5 με 16 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 10 με 21 και στο Αιγαίο 14 με 23 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 11 με 20 και 10 με 15 αντίστοιχα, θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Friday, 7 November 1997 - 8:00:42 UTC