Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 97-11-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

ΑΘΗΝΑ,Ελλάδα,01/11/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ανέστειλαν την απεργία τους οι φαρμακοποιοί. Συνεχίζουν οι γιατροί του ΙΚΑ.Από τη Δευτέρα η απεργία των νοσοκομειακών γιατρών.
- Αντεξε η δραχμής στις κερδοσκοπικές πιέσεις. Αντεπίθεση της Τράπεζας της Ελλάδος.
- Εντονο διεθνές ενδιαφέρον για τη Διαβαλκανική Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει αύριο στην Κρήτη.
- Δεν αποκλείει η κυπριακή κυβέρνηση, η Τουρκία να προκαλέσει θερμό επεισόδιο.
- Την Τρίτη στην ολομέλεια της Βουλής αρχίζει η συζήτηση του "Καποδίστρια".
- Ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση στο πετρέλαιο θέρμανσης.
- Ανεξάρτητη διοικητική αρχή για τις προμήθειες και τα δημόσια έργα ζητεί η Νέα Δημοκρατία.
- Καταργούνται δεκάδες οργανισμοί του Δημοσίου. Οι εργαζόμενοι σ`αυτούς μετατάσσονται σε άλλες υπηρεσίες.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Τρείς αγώνες διεξάγονται σήμερα στο ποδόσφαιρο, στους αγώνες της 8ης ημέρας για το πρωτάθλημα της Α1 εθνικής κατηγορίας.
- Εβδομη αγωνιστική στην Α1 κατηγορία μπάσκετ σήμερα.
- Με αποχή απο τη συγρότηση των νέων δελτίων του ΠΡΟΠΟ, απειλεί η ΕΠΑΕ, η οποία ζητεί την αύξηση του ποσοστού κέρδους.
- Πρώτος μεταγραφικός στόχος της ΑΕΚ παραμένει ο Ρουμάνος μεσοεπιθετικός, Νίκα Παντούρου.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ανέστειλαν την απεργία τους οι φαρμακοποιοί. Συνεχίζουν οι γιατροί του ΙΚΑ.Από τη Δευτέρα η απεργία των νοσοκομειακών γιατρών.

Ανέστειλαν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας, μετά την ικανοποίηση βασικών οικονομικών αιτημάτων τους απο την κυβέρνηση, που αφορά την αύξηση ποσοστού κέρδους στη λιανική τιμή του φαρμάκου από 21 σε 24%. Οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε διάλογο με τους αρμόδιους φορείς για τα θεσμικά τους αιτήματα και θα επανεξετάσουν τη στάση τους μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου,οπότε και θα λάβουν νεότερες αποφάσεις. Οι φαρμακευτικοί σύλλογοι μετά την εξέλιξη αυτή θα προχωρήσουν, όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην κανονική λειτουργία όλων των φαρμακείων το Σαββατοκύριακο.Ο Συνασπισμός σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες κινούνται σε θετική κατεύθυνση.Ομως, νέα αναστάτωση στο χώρο της υγείας αναμένεται να προκαλέσει από τη Δευτέρα, η πενθήμερη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών όλης της χώρας.Επίσης, συνεχίζουν την απεργία τους οι γιατροί του ΙΚΑ.

Αντεξε η δραχμής στις κερδοσκοπικές πιέσεις. Αντεπίθεση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Νέες ισχυρές πιέσεις δέχθηκε χθες η δραχμή ενώ στο Χρηματιστήριο επικράτησαν πτωτικές τάσεις. Η τράπεζα της Ελλάδος, για να αντιμετωπίσει τις πιέσεις απορρόφησε ποσόν 120 δισεκατομμυρίων δραχμών με σκοπό να "στεγνώσει" τη ρευστότητα από τη διατραπεζική αγορά και με επιτόκιο 150%. Η Σοφοκλέους επηρρεάστηκε και χθες αρνητικά από την αναστάτωση στις διεθνείς χρηματαγορές, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να πέσει κάτω από τις 1.500 μονάδες, στις 1.488,53 μειωμένος κατά 4,2% . Την εβδομάδα που πέρασε, ο δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο, έπεσε κατά 12,24% . Λόγω της τρέχουσας αναταραχής στις διεθνείς χρηματαγορές αναβλήθηκε η δευτερογενής διάθεση των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας έως ότου υπάρξει ομαλοποίηση.

Εντονο διεθνές ενδιαφέρον για τη Διαβαλκανική Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει αύριο στην Κρήτη.

Εντονο είναι το διεθνές ενδιαφέρον για τη διαβαλκανική σύνοδο κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί από αύριο στην Κρήτη. Στη σύνοδο θα μετάσχουν μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Φάτος Νάνο. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα έχει συναντήσεις κατ`ιδίαν, με όλους τους ξένους ηγέτες. Στόχος της συνάντησης κορυφής όπως έχει τονίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είναι η αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια και δεν αποτελεί ελληνοτουρκική συνάντηση.

Δεν αποκλείει η κυπριακή κυβέρνηση, η Τουρκία να προκαλέσει θερμό επεισόδιο.

Δεν αποκλείει η κυπριακή κυβέρνηση το ενδεχόμενο να προκαλέσει η Τουρκία θερμό επεισόδιο. Σχετικές δηλώσεις έκανε ο κύπριος υπουργός Οικονομικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος ωστόσο διευκρίνισε ότι η Λευκωσία δεν έχει πληροφορίες αν πράγματι υπάρχει σχέδιο για τέτοιο επεισόδιο. Υπογράμμισε ωστόσο ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι σε ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Την Τρίτη στην ολομέλεια της Βουλής αρχίζει η συζήτηση του "Καποδίστρια".

Την Τρίτη εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τις ενώσεις δήμων και κοινοτήτων, γνωστό ως σχέδιο "Καποδίστριας". Ο αρμόδιος υπουργός, Αλέκος Παπαδόπουλος, επανέλαβε και πάλι ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στην τροποποίηση διατάξεων του "Καποδίστρια" που αφορούν το θεσμικό πλαίσιο.

Ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Θα χρειασθεί τουλάχιστον μια εβδομάδα για να ομαλοποιηθεί η αγορά του πετρελαίου, λόγω της αυξημένης ζήτησης ντίζελ θέρμανσης με μειωμένη τιμή. Η τιμή ανά λίτρο του πετρελαίου θέρμανης, σύμφωνα με τους πρατηριούχους, θα κυμανθεί από 100 έως 110 δρχ. Την ίδια ώρα, συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης και του ΣΔΟΕ πραγματοποιούν εκτεταμένους ελέγχους για να αποφευχθούν κρούσματα κερδοσκοπίας και νοθείας.

Ανεξάρτητη διοικητική αρχή για τις προμήθειες και τα δημόσια έργα ζητεί η Νέα Δημοκρατία.

Τη σύσταση ανεξάρτητης διοικητικής αρχής για τις προμήθειες και τα δημόσια έργα καθώς και ενίσχυση του ελεγκτικού συνεδρίου, ζήτησε η Νέα Δημοκρατία.Στο μεταξύ στο νομό Αχαιας περιοδεύει σήμερα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, ο οποίος θα επισκεφθεί τους πληγέντες από τις πλημμύρες του περασμένου Σαββατοκύριακου.

Καταργούνται δεκάδες οργανισμοί του Δημοσίου. Οι εργαζόμενοι σ`αυτούς μετατάσσονται σε άλλες υπηρεσίες

Δόθηκε στη δημοσιότητα ο πίνακας των υπό κατάργηση, συγχώνευση ή μεταφορά αρμοδιοτήτων οργανισμών του δημοσίου. Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στόχος της σχετικής απόφασης που έλαβε χθες το υπουργικό συμβούλιο, είναι η δημοσιονομική εξυγίανση και η ορθολογικότερη λειτουργία του δημοσίου. Επίσης, με το μέτρο αυτό, δεν καταργούνται δραστηριότητες, ενώ δεν τίθεται θέμα για το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων, οι οποίοι θα μεταταγούν όταν ολοκληρωθούν οι σχετικές νομοθετικές εργασίες.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τρείς αγώνες διεξάγονται σήμερα στο ποδόσφαιρο, στους αγώνες της 8ης ημέρας για το πρωτάθλημα της Α1 εθνικής κατηγορίας.

Με τρεις αλλαγές στην εντεκάδα του και δύο νέα πρόσωπα στους ``18`` αναμένεται να παραταχθεί ο Παναθηναϊκός στον σημερινό αγώνα του με τον ΟΦΗ που θα γίνει στις 19:00 στο στάδιο Καραϊσκάκη. Στην αρχική εντεκάδα κατά πάσα πιθανότητα θα βρεθούν οι Γκούμας, Μπασινάς και Γιώργος Γεωργιάδης του Σάββα, που θα αντικαταστήσουν Αποστολάκη Κωνσταντινίδη και Λαγωνικάκη. Επίσης, για πρώτη φορά στην αποστολή του Παναθηναϊκού συμπεριλήφθηκε ο Γιώργος Αλεξόπουλος. Στους υπόλοιπους αγώνες της 8ημέρας για το πρωτάθλημα της Α1 εθνικής κατηγορίας ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την Καλαμάτα στις 15:00 και ο ΠΑΟΚ τον Ηρακλή στις 17:00.Οι αγώνες θα μεταδοθούν απο το κανάλι Σούπερσπορτ.

Εβδομη αγωνιστική στην Α1 κατηγορία μπάσκετ σήμερα.

Εβδομη αγωνιστική στην Α1 κατηγορία μπάσκετ και δεσπόζει το αυριανό ντέρμπι ανάμεσα στον Ηρακλη και την ΑΕΚ στο Ιβανόφειο.Οι υπόλοιποι αγώνες γίνονται σήμερα. Ο Ολυμπιακός, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα παραμείνει μοναδική αήττητη ομάδα στην Ευρώπη, καθώς αντιμετωπίζει τον Παπάγου στο Στάδιο ειρήνης και φιλίας Στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός αναμένεται να κάνει έναν υγιεινό περίπατο κόντρα στη Λάρισα, ενώ το Περιστέρι είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί στον εντός έδρας αγώνα του με τη Δάφνη. Ο Πανιώνιος στο Αλεξάνδρειο ελπίζει ότι θα χτυπήσει τον ντεφορμέ ΠΑΟΚ, όπως άλλωστε ελπίζει και ο Απόλλωνας Πάτρας ότι θα σπάσει το εντός έδρας αήττητο του Ηρακλείου στο Λίντο. Τέλος, στα Πατήσια ο Σπόρτιγκ αντιμετωπίζει τον Αρη με στόχο να πετύχει την πρώτη του νίκη στο φετινό πρωτάθλημα.Το παινχίδι ΠΑΟΚ- Πανιώνιος θα μεταδοθεί στις 6.40 απο τον ΑΝΤΕΝΑ.

Με αποχή απο τη συγρότηση των νέων δελτίων του ΠΡΟΠΟ, απειλεί η ΕΠΑΕ, η οποία ζητεί την αύξηση του ποσοστού κέρδους.

Νέα αναταραχή αναμένεται να υπάρξει πάλι στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η ΕΠΑΕ στην προσπάθειά της ν' αναγκάσει την Πολιτεία να ικανοποιήσει τα οικονομικά της αιτήματα ζητώντας αύξηση του ποσοστού της στο ΠΡΟΠΟ απο 8% σε 12%, με επιστολές της προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Ανδρέα Φούρα και τον ΟΠΑΠ, ζητά να μην τυπωθούν τα δελτία που έχει συγκροτήσει ο Οργανισμός για το διάστημα 15-20/11. Ακόμη απειλεί ότι θ' απέχει από τη συγκρότηση των νέων δελτίων ΠΡΟΠΟ.

Πρώτος μεταγραφικός στόχος της ΑΕΚ παραμένει ο Ρουμάνος μεσοεπιθετικός, Νίκα Παντούρου.

Πρώτος στόχος της ΑΕΚ στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου παραμένει ο Ρουμάνος μεσοεπιθετικός, Νίκα Παντούρου, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα υποστήριξε σήμερα, ο συμπατριώτης του τεχνικός της ''Ενωσης'', Ντουμίτρου Ντουμιτρίου. Ακόμη, ο κ Ντουμιτρίου αναφερόμενος στον εκτός έδρας αγώνα που θα δώσει η ομάδα του αύριο με τον Πανηλειακό, είπε ότι η ομάδα του Πύργου χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, αφού γνωρίζει πολύ καλά το παιχνίδι της ΑΕΚ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 275,39 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,45, γαλλικό φράγκο προς 47,60, λίρα Αγγλίας προς 460,60, ελβετικό φράγκο προς 196,44, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,25, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 229,73, τη λίρα Κύπρου προς 540,28 και την ECU προς 314,28 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι σήμερα ο καιρός, με βροχές και καταιγίδες, που κατά τόπους θα είναι έντονες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και νότια νοτιοανατολικοί ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και πρόσκαιρα θυελλώδεις και στα ανατολικά βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια - 2 με 12 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 5 με 10 και στα νησιά του Αιγαίου 11 με 17 βαθμούς Κελσίου.Για αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις στο βόρειο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά, την Ηπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη.Στην υπόλοιπη χώρα θα βρέξει και θα σημειωθούν σποραδικές καταταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές.Τα φαινόμενα στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, θα είναι κατα τόπους έντονα. Στην Αττική σήμερα θα υπάρχει συννεφιά,ενώ πιθανόν να βρέξει ο απόγευμα.Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι μέχρι ισχυροί και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει 11 με 16 βαθμούς.Συννεφιά, ασθενείς έως μέτριους βοριάδες και θερμοκρασία 3 με 12 βαθμούς Κελσίου θα έχει σήμερα η Θεσσαλονίκη.

(Π.Τ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Saturday, 1 November 1997 - 16:53:01 UTC