Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-09-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 28/09/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Με ιδιαίτερη λαμπρότητα η υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Θεσσαλονίκη.
- Την πολιτική της χιτλερικής Γερμανίας στον μεσοπόλεμο θυμίζει η τουρκική εξωτερική πολιτική, εκτιμά ο Θεόδωρος Πάγκαλος.
- Δεν αναμένει συντόμως πρόοδο στο Κυπριακό ο ειδικός συντονιστής των ΗΠΑ Τόμας Μίλερ.
- Δημοσίευμα αγγλικής εφημερίδας για βάση του ΠεΚαΚα στην Ελλάδα. Σε σκοπιμότητες το αποδίδει ο Γιώργος Παπανδρέου.
- Η οικονομική συνεργασία βάση για την ειρήνη σε Μεσόγειο και Εύξεινο Πόντο δηλώνει η Βάσω Παπανδρέου.
- Συνεχίζονται οι συλλήψεις μεθυσμένων οδηγών.
- Συζήτηση για τον προϋπολογισμό.
- Η Νέα Δημοκρατία δεν θα δώσει χρίσμα σε υποψήφιους δημάρχους στις δημοτικές εκλογές, δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής.
- Καταθέτει την εντολή για το όνομα ο Βανς;
- Επεκτείνονται οι υπηρεσίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου στην επαρχία.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα η υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Θεσσαλονίκη.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα υποδέχθηκε -ύστερα από 35 έτη- η Θεσσαλονίκη τον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, έγινε δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ο οποίος με αφορμή τους λόγους του κ. Βαρθολομαίου για αρμονική συμβίωση των λαών, επεσήμανε ότι η ειρήνη στηρίζεται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Την πολιτική της χιτλερικής Γερμανίας στον μεσοπόλεμο θυμίζει η τουρκική εξωτερική πολιτική, εκτιμά ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

Η επιθετική πολιτική της 'Αγκυρας θυμίζει την πολιτική της χιτλερικής Γερμανίας στο μεσοπόλεμο, δηλώνει σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριακής" ο υπουργός Εξωτερικών. Ο κ. Πάγκαλος εκτιμά ότι η στάση αυτή της Τουρκίας εξελίσσεται πλέον όχι ως σύγκρουση Ελλάδας - Τουρκίας αλλά ως σύγκρουση της Τουρκίας με τη διεθνή κοινότητα.

Δεν αναμένει συντόμως πρόοδο στο Κυπριακό ο ειδικός συντονιστής των ΗΠΑ Τόμας Μίλερ.

Δεν θα πρέπει να αναμένεται συντόμως πρόοδος στο Κυπριακό, δήλωσε ο ειδικός συντονιστής στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Μίλερ, ο οποίος πάντως εξέφρασε την αισιοδοξία του για το θέμα.

Δημοσίευμα αγγλικής εφημερίδας για βάση του ΠεΚαΚα στην Ελλάδα. Σε σκοπιμότητες το αποδίδει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Για σκοπιμότητες έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, σχολιάζοντας από τη Θεσσαλονίκη, δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Ομπζέρβερ", σύμφωνα με το οποίο στην Ελλάδα λειτουργούν κέντρα όπου εκπαιδεύονται αντάρτες του Εργατικού Κουρδικού Κόμματος.

Η οικονομική συνεργασία βάση για την ειρήνη σε Μεσόγειο και Εύξεινο Πόντο δηλώνει η Βάσω Παπανδρέου.

Η οικονομική συνεργασία του νέου υπό διαμόρφωση οικονομικού χώρου της Μεσογείου, της Βαλκανικής και της Παρευξείνιας Ζώνης αποτελεί τη βάση για την ειρήνη και την ευημερία των λαών της περιοχής αυτής, υπογράμμισε η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, κλείνοντας τις εργασίες του δεύτερου Διεθνούς Συνεδρίου Μεσογειακής Συνεργασίας και Ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη.

Συνεχίζονται οι συλλήψεις μεθυσμένων οδηγών.

Εξήντα οκτώ άτομα βρέθηκαν να οδηγούν μεθυσμένα τα ξημερώματα της Κυριακής και 21 από αυτά οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο, ενώ κατασχέθηκαν και 12 αυτοκίνητα.

Συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Τα βασικά μεγέθη του νέου προϋπολογισμού αναμένεται να οριστικοποιηθούν τη Δευτέρα στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, που θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννου Παπαντωνίου.

Η Νέα Δημοκρατία δεν θα δώσει χρίσμα σε υποψήφιους δημάρχους στις δημοτικές εκλογές, δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής.

Η Νέα Δημοκρατία δεν θα δώσει χρίσμα σε υποψήφιους δημάρχους στις δημοτικές εκλογές, δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος ουσιαστικά προανήγγειλε ευρύτερες συνεργασίες σε τοπικό επίπεδο. Ανακοίνωσε επίσης ότι όταν το κόμμα του γίνει κυβέρνηση θα τροποποιήσει το νομοσχέδιο που αναφέρεται στις συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων.

Καταθέτει την εντολή για το όνομα ο Βανς;

Ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών για το Σκοπιανό, Σάιρους Βανς αναμένεται να συναντηθεί την Τετάρτη με το μόνιμο αντιπρόσωπο της χώρας μας Χρήστο Ζαχαράκη και τον εκπρόσωπο των Σκοπίων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Βανς θα ανακοινώσει την πρόθεσή του να καταθέσει την εντολή που έχει λάβει από τον γενικό γραμματέα και θα υποβάλει στο συμβούλιο ασφαλείας έκθεση για τη μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων για το θέμα του ονόματος.

Επεκτείνονται οι υπηρεσίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου στην επαρχία.

Δέσμη μέτρων για στήριξη του επαρχιακού Τύπου ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Τύπου και ΜΜΕ Γιάννης Αθανασάκης κατά την καταληκτήρια ομιλία του στο 3-ο συνέδριο της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων που ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι στα Χανιά. Τόνισε οτι θα συγκροτηθεί στο υπουργείο ομάδα που θα κωδικοποιήσει τους παλιούς νόμους και διατάξεις και θα κάνει όπου χρειάζεται αλλαγές ώστε να υπάρξει ένα νέο ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο. Ανακοίνωσε επίσης την επέκταση του σέρβις του ΑΠΕ και σε άλλες πόλεις τονίζοντας παράλληλα ότι θα κινηθεί η διαδικασία για αποκλειστικές συνεντεύξεις του ΑΠΕ για θέματα που αφορούν την περιφέρεια. Επίσης γίνονται προσπάθειες μέχρι τέλος του χρόνου να ανακοινωθεί ένα νέο σέρβις του πρακτορείου, με δημοσιεύσεις αυτούσιων ανακοινώσεων του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Παναθηναϊκός και ο Ιωνικός παρέμειναν στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα της Α` Εθνικής κατηγορίας στο ποδόσφαιρο, μετά την διεξαγωγή των επτά πρώτων συναντήσεων για την 4η ημέρα της διοργάνωσης. Οι "πράσινοι" στο ΟΑΚΑ επικράτησαν 2-0 της Βέροιας, ενώ ο Ιωνικός 1-0 στη Νεάπολη του Εθνικού. Την τρίτη θέση μοιράζονται ΑΕΚ και Ηρακλής, με τους "κιτρινόμαυρους" να πετυχαίνουν "μικρή" νίκη 1-0 επί της Καβάλας στη Νέα Φιλαδέλφεια και τον "γηραιό" να αποσπά "λευκή" ισοπαλία στο Βύρωνα από τον Αθηναϊκό.

Συνοπτικά τα αποτελέσματα και η βαθμολογία: Ξάνθη-Προοδευτική 4-0, Παναθηναϊκός-Βέροια 2-0, ΑΕΚ-Καβάλα 1-0, Ιωνικός-Εθνικός 1-0, Αθηναϊκός- Ηρακλής 0-0, ΟΦΗ-Ολυμπιακός 2-3 και ΠΑΟΚ-Καλαμάτα 4-0. Η 4η ημέρα θα ολοκληρωθεί αύριο με το πελοποννησιακή αναμέτρηση Πανηλειακού - Παναχαϊκής. Προηγούνται Παναθηναϊκός και Ιωνικός με 12 βαθμούς, έναντι 10 της ΑΕΚ και του Ηρακλή, 9 του Ολυμπιακού και 8 της Ξάνθης.

Στη Β` Εθνική, στους αγώνες της 3ης ημέρας, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Νίκη Βόλου-Παναιτωλικός 3-2, Πανσερραϊκός-Καρδίτσα 1-0, Δόξα Δράμας-Καλλιθέα 0-3, Εθνικός Αστέρας-Εδεσσαϊκός 3-0, Παναργειακός-Καλαμαριά 4-0, Λάρισα-Δόξα Βύρωνα 1-0 και Λύκοι-Πανελευσινιακός 1-3. Η 3η ημέρα θα ολοκληρωθεί αύριο με τις συναντήσεις Τρίκαλα-Καστοριά και Αρης-Λεβαδειακός. Στη βαθμολογία προηγούνται Καλλιθέα, Λάρισα και Ελευσίνα με 7 βαθμούς, έναντι 6 της Καρδίτσας και της Δόξας Βύρωνα.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολλάριο ΗΠΑ προς 281,89 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160, 77, γαλλικό φράγκο προς 47,86, λίρα Αγγλίας προς 453,40, ελβετικό φράγκο προς 194,64, 100 ιταλικές λιρέτες προς 16,45, 100 γιεν Ιαπωνίας προς 233,61, λίρα Κύπρου προς 541,90 και Ευρωπαϊκή Λογιστική Μονάδα (ECU) προς 314,49 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις αναμένονται την Κυριακή στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 10 ως 24 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 13 έως 27 και στα νησιά από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική αναμένεται σχεδόν αίθριος καιρός και θερμοκρασία που θα κυμανθεί στην Αθήνα από 15 ως 26 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις το απόγευμα και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πόλη από 12 ως 24 βαθμούς Κελσίου.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Sunday, 28 September 1997 - 18:00:20 UTC