Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-09-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 24/09/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Διαδοχικές συναντήσεις της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, με τους Θεόδωρο Πάγκαλο και Ισμαήλ Τζεμ στη Νέα Υόρκη.
- Αίσιο τέλος της περιπέτειας των 17 επιβατών που επέβαιναν στο Ντορνιέ το οποίο έκανε αναγκαστική προσγείωση στη Τανάγρα.
- Ακαρπες μέχρι στιγμής οι έρευνες για τον εντοπισμό του 30χρονου υποσμηναγού, που κατέπεσε χθες με ελίκοπτερο.
- Νέες διευκρινίσεις του υπουργείου Παιδείας με αφορμή δημοσιεύματα για το νέο τρόπο αξιολόγησης των μαθητών της πρώτης Λυκείου.
- Δυστοκία χαρακτήρισε τη σημερινή πρώτη συνάντηση για τον κοινωνικό διάλογο.
- Αλλαγές στον ΚΟΚ προανήγγειλε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δίνοντας έτσι λύση στο καυτό θέμα της κατάσχεσης των ΙΧ.
- Αρχίζει αύριο στη Μελβούρνη διεθνές συνέδριο για την ελληνόφωνη εκπαίδευση.
- Στο Σικάγο ο δήμαρχος Αθηναίων όπου θα υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας και αδελφοποίησης μεταξύ των δύο πόλεων.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Διαδοχικές συναντήσεις της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, με τους Θεόδωρο Πάγκαλο και Ισμαήλ Τζεμ στη Νέα Υόρκη.

Διαδοχικές συναντήσεις με την υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράϊτ, είχαν στη Νέα Υόρκη, ο Θεόδωρος Πάγκαλος και ο τούρκος ομολογός του Ισμαήλ Τζεμ, μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν χθες στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Σε δηλώσεις τους, οι κύριοι Πάγκαλος και Τζεμ στην ουσία συμφώνησαν ότι διαφωνούν, αλλά τόνισαν ότι αυτό δεν τους εμποδίζει να συναντώνται. Το ενδιαφέρον τώρα επικεντρώνεται στη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας-Τουρκίας, το Νοέμβριο στην Κρήτη, στο περιθώριο της Διαβαλκανικής Διάσκεψης. Στη στάση της Τουρκίας, απέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το ναυάγιο της χθεσινής συνάντησης, τονίζοντας ότι η συμφωνία της Μαδρίτης έχει διαχρονική αξία και είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.

Αίσιο τέλος της περιπέτειας των 17 επιβατών που επέβαιναν στο Ντορνιέ το οποίο έκανε αναγκαστική προσγείωση στη Τανάγρα.

Ενορκη διοικητική εξέταση, διέταξε ο υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης, για την υπόθεση με την αναγκαστική προσγείωση που πραγματοποίησε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τανάγρας, ένα μικρό Νορνιέ, που μετέφερε 17 επιβάτες και είχε προορισμό τη Μήλο. Το αεροσκάφος παρουσίασε βλάβη στο ριναίο σύστημα προσγείωσης, ενώ δεν λειτούργησε και το χειροκίνητιο σύστημα. Η περιπέτεια είχε αίσιο τέλος χάρις στην ψυχραιμία του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη,την στάση των οποίων εξήρε ο υπουργός Μεταφορών, ο οποίος πρόσθεσε ότι το αεροδρόμιο του Ελληνικού, πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την ασφαλεια των πτήσεων.

Ακαρπες μέχρι στιγμής οι έρευνες για τον εντοπισμό του 30χρονου υποσμηναγού, που κατέπεσε χθες με ελίκοπτερο.

Στο μεταξύ, άκαρπες έχουν αποβεί μέχρι στιγμής οι έρευνες για τον εντοπισμό του 30χρονου υποσμηναγού Χρήστου Αγγελόπουλου, η τύχη του οποίου αγνοείται από χθες το μεσημέρι, όταν το αεροσκάφος του ένα F-16, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή δυτικά του νησιού Αγιος Ευστράτιος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέδωσε την πτώση του αεροσκάφους σε αστάθμιτους παράγοντες, που φαίνεται να οφείλονται στην αυτόματη υπερεπιτάχυνση του αεροσκάφους.

Νέες διευκρινίσεις του υπουργείου Παιδείας με αφορμή δημοσιεύματα για το νέο τρόπο αξιολόγησης των μαθητών της πρώτης Λυκείου.

Νέες διευκρινίσεις αναγκάσθηκε να δώσει το υπουργείο Παιδείας, με αφορμή δημοσιεύματα, που υποστήριζαν ότι η εφαρμογή του νέου τρόπου αξιολόγησης των μαθητών της Α' λυκείου, θα είναι προαιρετική και μόνο στα πειραματικά θα ισχύσουν υποχρεωτικά. Σε ανακοινωσή του, ο υφυπουργός παιδείας Γιάννης Ανθόπουλος τονίζει μεταξύ άλλων, ότι δεν αλλάζει τίποτα απο το πρόγραμμα της εφαρμογής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και οτι δεν παρεκκλίνει σε κανένα σημείο από αυτά που είχαν ανακοινωθεί τον Αύγουστο. Μόνον η αυτοαξιολόγηση των μαθητών, οι συνθετικές εργασίες, η αξιολόγηση βάσει φακέλου και η ποιοτική αξιολόγηση των μαθητών, όπως είχε ανακοινωθεί ευθύς εξαρχής, θα εφαρμοστούν προαιρετικά φέτος στα Λύκεια.

Δυστοκία χαρακτήρισε τη σημερινή πρώτη συνάντηση για τον κοινωνικό διάλογο.

Δυστοκία χαρακτήρισε τη σημερινή πρώτη συνάντηση της Συντονιστικής Γραμματείας Κοινωνικού Διαλόγου. Στη συνάντηση συζητήθηκε μόνο το θέμα της κατάρτησης, ενώ τη Δευτέρα θα εξετασθούν τα "αγκάθια" της αύξησης των εισοδήματων σε συνθήκες χαμηλού πληθωρισμού και οι αλλαγές στο φορολογικό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέδωσε σε προσωπικές εκτιμήσεις τις προτάσεις που έκανε ο υφυπουργός εργασίας για μερική απασχόληση ακόμη και στο δημόσιο τομέα, σε ποσοστό μέχρι 25% και εφαρμογή ελαστικού ωραρίου σε καθημερινή βάση, χωρίς να καταργείται το 40ωρο.

Αλλαγές στον ΚΟΚ προανήγγειλε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δίνοντας έτσι λύση στο καυτό θέμα της κατάσχεσης των ΙΧ.

Λύση στο καυτό θέμα της κατάσχεσης των αυτοκινήτων, φαίνεται να δίνει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με τις αλλαγές προς το αυστηρότερο, που προωθεί στον κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Σε συνεντευξή του στα ΝΕΑ, ο υπουργός Γιώργος Ρωμαίος επιβεβαίωσε ότι θα γίνουν αλλαγές στον ΚΟΚ, στο πλαίσιο των οποίων θα προβλέπονται υπέρογκα χρηματικά πρόστιμα, αφαίρεση διπλώματος και ακινητοποίηση των οχημάτων για πολλούς μήνες, σε όσους συλλαμβάνονται να οδηγούν μεθυσμένοι.

Αρχίζει αύριο στη Μελβούρνη διεθνές συνέδριο για την ελληνόφωνη εκπαίδευση.

Αρχίζουν αύριο στη Μελβούρνη οι εργασίες του τριήμερου διεθνούς συνεδρίου με θέμα "Η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο διεθνή χώρο: Προβλήματα και κατευθύνσεις στον 21-ο αιώνα". Στο συνέδριο, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της πολιτείας της Βικτώριας, θα εξεταστούν τρόποι για τη διατήρηση και προβολή της ελληνικής γλώσσας εκτός ελλαδικού χώρου, καθώς και τη διδασκαλία της, ως δεύτερης γλώσσας. Στο μεταξύ, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Γκρίφιθ της Κουινσλάνδης, τα παιδιά των Ελλήνων, όπως και των Ιταλών, μεταναστών της Αυστραλίας έχουν καλύτερη παιδεία και καλύτερες εργασίες από τα παιδιά των ίδιων των Αυστραλών.

Στο Σικάγο ο δήμαρχος Αθηναίων όπου θα υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας και αδελφοποίησης μεταξύ των δύο πόλεων.

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Δ. Αβραμόπουλος αναχώρησε σήμερα για το Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών όπου θα πραγματοποιήσει τετραήμερη επίσημη επίσκεψη προσκεκλημένος του δημάρχου της πόλης και του προέδρου του Παγκόσμιου Συμβουλίου του Απόδημου Ελληνισμού. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του δημάρχου Αθηναίων στο Σικάγο, θα υπογραφεί πρωτόκολλο συνεργασίας και αδελφοποίησης μεταξύ των δύο πόλεων. Η αδελφοποίηση Αθήνας-Σικάγου, θα εορτασθεί με μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις τις οποίες διοργανώνει ο δήμος του Σικάγου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς πέρασε η ΑΕΚ, καθώς ολοκληρώθηκε και τυπικά η μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών της ΠΑΕ από τον Μιχάλη Τροχανά στην ξένη πολυεθνική εταιρία Ρίτσμοντ. Η ιστορική συμφωνία για την Ενωση, επιτεύχθη μετά από πολύωρες συνομιλίες μεταξύ των εκπροσώπων του ΣΟΕ και της πολυεθνικής, ενώ όπως έγινε γνωστό οι νέοι ιδιοκτήτες της ομάδας ψάχνουν ήδη για ένα ποδοσφαιριστή, που θα αναλάβει το ρόλο του "σκηνοθέτη", κάτι που έκρινε απαραίτητο ο προπονητής της ομάδας Ντουμιτρου Ντουμιτρίου. Οπως ανακοίνωσε ο κ. Τροχανάς, το νέο "αφεντικό" της ΑΕΚ θα είναι ο τεχνοκράτης Γιώργος Λεοντσινίδης, που κρίθηκε ως ο πλέον κατάλληλος, για τις γνώσεις και την εμπειρία του στη διοίκηση επιχειρήσεων. Ο κ. Λεοντσίδης θα κατέχει την θέση του Γενικού Διευθυντή, ενώ για τη θέση του προέδρου δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί κανένα όνομα. Ο Στράτος Γιδόπουλος θα αναλάβει γενικός αρχηγός του ποδοσφαιρικού τμήματος, ενώ για τη θέση του προέδρου, θέση δίχως ιδιαίτερες εξουσίες, έχει ακουστεί το όνομα του Γιώργου Δαλακούρα. Μάλιστα σήμερα οι νέοι ιδιοκτήτες επισκέφθηκαν τα γραφεία της ΠΑΕ και ενημερώθηκαν από τον Νίκο Στράτο.

Για μια ακόμη φορά η εθνική μας ομάδα των ανδρών δεν μπόρεσε να νικήσει την αντίστοιχη των Ελπίδων, καθώς σε φιλικό παιχνίδι που έγινε στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας, παραχώρησε στους "μικρούς" ισοπαλία 3-3. Ο αγώνας διεξήχθη ενόψει των δύο κρίσιμων αναμετρήσεων των εθνικών μας συγκροτημάτων με τα αντίστοιχα της Δανίας για τα προκριματικά του μουντιάλ (Ανδρες) και του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (Ελπίδες). Τα τέρματα της εθνικής μας ομάδας των ανδρών πέτυχαν οι Αλεξανδρής, Γκώνιας και Μπατίστα, ενώ γιά τις Ελπίδες σκόραραν οι Π.Κωνσταντινίδης, Στολτίδης και Καραγκούνης.

Για τρίτη φορά από την αρχή της περιόδου, καλείται στην εθνική της χώρας του, ο Περουβιανός ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, Αλφόνσο Κονμίγκεζ και για δεύτερη ο συμπατριώτης του Πέρσι Ολιβάρεζ, για το παιχνίδι κόντρα στην αντίστοιχη της Χιλής. Η πρόσκληση που έγινε μέσω της ΕΠΟ, αναφέρει ημερομηνία την 29η Σεπτεμβρίου, αλλά είναι αδύνατο να υλοποιηθεί τη μέρα αυτή, καθώς οι παίκτες θα βρίσκονται με την ελληνική ομάδα στο Λονδίνο για τον επαναληπτικό αγώνα με την Αρσεναλ που θα γίνει στις 30 του μήνα στο Χάιμπουρι. Πιθανότατα οι δύο Περουβιανοί θα μεταβούν απευθείας από το Λονδίνο στη Λίμα.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 285,79 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,29, γαλλικό φράγκο προς 47,70, λίρα Αγγλίας προς 461,50, ελβετικό φράγκο προς 194,79, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,42, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 238,42, τη λίρα Κύπρου προς 543,63 και την ECU προς 314,71 δραχμές.

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου. Ο γενικός δείκτης τιμών έσπασε το φράγμα των 1700 μονάδων και έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα απο τις 28 Μαϊου του τρέχοντος έτους. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στις 1716,34 μονάδες ενισχυμένος σε ποσοστό 1,33% και βρίσκεται 11,36 μονάδες χαμηλότερα απο τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών (1727,70 μονάδες). Το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε μετοχές των Κατασκευών και σε ισχυρά χαρτιά των Τραπεζών και της Βιομηχανίας. Σε υψηλά επίπεδα κυμάνθηκε ο όγκος των συναλλαγών η αξία των οποίων έφθασε τα 27 δισ. δρχ. Με πτώση 0,43% έκλεισε η ισοτιμία του δολαρίου στην εγχώρια αγορά συναλλαγματος ενώ σταθερό παρέμεινε το μάρκο. Οι Εμπορικές Τράπεζες θα πωλούν το δολάριο στις 285,79 δρχ. και το μάρκο στις 160,30 δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Συννεφιά με βροχές και καταιγίδες, πιθανόν έντονες, αύριο, κυρίως στα δυτικά και νότια τμήματα τη χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί στα δυτικά μέτριοι μέχρι ισχυροί και στα ανατολικά ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια 9 με 20 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 12 με 25 και στα νησιά 17 με 24 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά, μέτριους ως ισχυρούς βοριάδες και θερμοκρασία 14 με 24 και 9 με 20 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Wednesday, 24 September 1997 - 19:00:23 UTC