Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 97-09-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 17/09/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Αυστηρή προειδοποίηση Αρσένη σε όσους αντιδρούν στη μεταρρύθμιση.
- Συνέντευξη Νάιλς για τα ελληνοτουρκικά.
- Επεκτάθηκε ο ν. Πεπονή στο σύνολο του δημόσιου τομέα.
- Ικανοποιημένη η βάση της ΝΔ απο την τακτική του Κ. Καραμανλή.
- Αλλαγές στις πτήσεις της Ολυμπιακής.
- Πρόοδο στις συνομιλίες του Μοντρέ διαπίστωσαν οι ΗΠΑ.
- Σειρά συναντήσεων με υπουργούς έχει σήμερα ο Πρωθυπουργός.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Μεγάλες νίκες ΠΑΟΚ και ΟΦΗ στον πρώτο γύρο των ευρωπαϊκών κυπέλων. - Το βράδυ ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Πόρτο για το Τσάμπιονς Λίγκ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αυστηρή προειδοποίηση Αρσένη σε όσους αντιδρούν στη μεταρρύθμιση.

Αυστηρή προειδοποίηση σε οσους προωθούν καταλήψεις με αφορμή τις αλλαγές στα Λύκεια απηύθυνε ο υπουργός Παιδείας. Ο κ. Αρσένης άφησε να εννοηθεί οτι πίσω απο τις αντιδράσεις για την μεταρρύθμιση κρύβονται συμφέροντα της παραπαιδείας. Την υποστήριξή τους στις αλλαγές εξέφρασαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που μετέχουν στο αρμόδιο ΚΤΕ Παιδείας. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, που δημοσιεύεται στα ΝΕΑ, το 50% θεωρεί οτι έχει αποτύχει το υπο κατάργηση σύστημα των γενικών εξετάσεων, ενω το 40% πιστεύει πως τώρα θα είναι ευκολότερη η είσοδος στα ΑΕΙ.

Συνέντευξη Νάιλς για τα ελληνοτουρκικά.

Δεν θεωρούν οι ΗΠΑ οτι το "πνεύμα της Μαδρίτης" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι νεκρό ή ετοιμοθάνατο, τονίζει σε συνεντευξή του στα ΝΕΑ ο πρέσβης τους στην Αθήνα, Τόμας Νάιλς. Ωστόσο διευκρινίζει οτι δεν είναι και ευχαριστημένοι απο την πρόοδο στις σχέσεις των δυο χωρών. Ο κ. Νάιλς αποκαλύπτει οτι τώρα ο στόχος ειναι να πάμε στην επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων. Η Αθήνα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας τριμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας και ΗΠΑ, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ.

Επεκτάθηκε ο ν. Πεπονή στο σύνολο του δημόσιου τομέα.

Στο σύνολο σχεδόν του δημόσιου τομέα επεκτείνεται πλέον η εφαρμογή του νόμου 2190, που αφορά τις προσλήψεις. Η κυβέρνηση έκανε αποδεκτές όλες τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, καθώς και του πρώην υπουργού κ. Πεπονή. Συγκεκριμένα στο νόμο υπόκεινται πλέον και οι θυγατρικές εταιρίες των ΔΕΚΟ, οι τράπεζες και οι θυγατρικές τους, οι μητρικές δημόσιες υπηρεσίες, που λειτουργούν ως ΑΕ, οι δήμοι και οι νομαρχίες. Το 20% των θέσεων, που προκηρύσσονται σε όλους τους προαναφερόμενους φορείς, θα καταλαμβάνονται από πολύτεκνους και παιδιά πολυτέκνων.

Ικανοποιημένη η βάση της ΝΔ απο την τακτική του Κ. Καραμανλή.

Πολύ ικανοποιητική θεωρεί την αντιπολιτευτική τακτική του Κώστα Καραμανλή το 32% των οπαδών της ΝΔ και αρκετά ικανοποιητική το 45,2%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΚΠΑ RESEARCH που δημοσιεύεται στην ΕΞΟΥΣΙΑ. Συνολικά το 41, 7% των ερωτηθέντων όλων των κομμάτων δηλώνουν ικανοποιημένοι απο την αντιπολιτευτική τακτική, που ακολουθεί ο Πρόεδρος της ΝΔ. Επίσης το 75% των οπαδών της ΝΔ και το 31% όλων των ερωτηθέντων θεωρούν πως αν ηταν Πρωθυπουργός ο κ. Καραμανλής θα ήταν καλύτερα τα πράγματα στην χώρα.

Αλλαγές στις πτήσεις της Ολυμπιακής.

Σε διορθωτικές κινήσεις του προγράμματος δυο πτήσεων εσωτερικού και αντίστοιχων του εξωτερικούν για σήμερα, ώστε να περιορισθούν οι επιπτώσεις στο επιβατικό κοινό από τυχόν συνέχιση ή κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εργαζομένων στην Ο.Α. προχώρησε η Διοίκηση της εταιρίας. Ειδικότερα, οι αλλαγές αφορούν τις πτήσεις Ο.Α.606, Ο.Α.534, Ο.Α. 131 και Ο.Α.333.

Πρόοδο στις συνομιλίες του Μοντρέ διαπίστωσαν οι ΗΠΑ.

Την αντίθεση των ΗΠΑ στην αγορά απο την Κύπρο των S-300 επαναλαμβάνει σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τόμας Νάιλς. Ο κ. Νάιλς εκτιμά πως υπήρξε κάποια πρόοδος στις συνομιλίες του Μοντρέ και τονίζει οτι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου στην ΕΕ θα πρέπει να επιβοηθητικές για την προώθηση των διακοινοτικών συνομιλιών. Ακόμη θεωρεί "σημαντικό να βρεθεί κάποιος τρόπος για να εμπλακεί και η τουρκοκυπριακή κοινότητα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις". Ο ΟΗΕ προωθεί συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς εντός του μηνός.

Σειρά συναντήσεων με υπουργούς έχει σήμερα ο Πρωθυπουργός.

Κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλέκο Παπαδόπουλο, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου και το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Λουκά Παπαδήμο, έχει σήμερα ο Πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου για τον καλύτερο συντονισμό και την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Επίσης, θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με τους κ.κ. Τσοχατζόπουλο και Πάγκαλο για την προετοιμασία της εισήγησης στην προσεχή συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ που θα συζητηθούν τα εθνικά μας θέματα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεγάλες νίκες ΠΑΟΚ και ΟΦΗ στον πρώτο γύρο των ευρωπαϊκών κυπέλων.

Νύχτα επιτυχιών η χθεσινή για τον ελληνικό αθλητισμό, αφού τόσο οι εκπρόσωποί μας τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και στο μπάσκετ, πέτυχαν σπουδαίες νίκες. Συγκεκριμένα,Στο ποδόσφαιρο, τόσο ο ΠΑΟΚ όσο και ΟΦΗ έκαναν σπουδαίο βήμα πρόκρισης για τον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης, νίκησε 1-0 στην Τούμπα την πανίσχυρη Αρσεναλ,ενώ οι Κρητικοί συνέτριψαν 3-0 στο Ηράκλειο την ουγγρική Φερεντσβάρος. Στο μπάσκετ, τα πράγματα ήταν πιο εύκολα για τις ελληνικές ομάδες που μετέχουν στην φάση των ομίλων του Κυπέλλου Κόρατς. Ο Παναθηναϊκός δεν δυσκολεύτηκε στη Σλοβακία κόντρα στην Σλοβακοφάρμα Πεζινόκ την οποία κέρδισε με 85-70, ενώ ο Απόλλωνας Πατρών στην Τσεχία επικράτησε με 108-86 της USK Πράγας.

Το βράδυ ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Πόρτο για το Τσάμπιονς Λίγκ.

Στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση επανέρχεται μετά από δεκαετή απουσία ο Ολυμπιακός.Σήμερα το βράδυ υποδέχονται στο Ολυμπιακό στάδιο,για το τσάμπιονς λιγκ,την Πόρτο.Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς δήλωσε πως θεωρεί ότι η ομάδα του είναι έτοιμη να ανταπεξέλθει σ' αυτή την μεγάλη πρόκληση.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 284,02 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,24, γαλλικό φράγκο προς 47,70, λίρα Αγγλίας προς 453,23, ελβετικό φράγκο προς 195,26, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,43, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 235,68, τη λίρα Κύπρου προς 541,03 και την ECU προς 313,84 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι και οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού που στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα και το βόρειο Αιγαίο προβλέπονται νεφώσεις με σποραδικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια απο 13 έως 22 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 έως 28 και στα νησιά απο 18 έως 27 βαθμούς κελσίου.Νεφώσεις προβλέπονται για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα από 18 έως 26 βαθμούς και στην πόλη της Θεσσαλονίκης από 16 μεχρι 22 βαθμούς κελσίου.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Wednesday, 17 September 1997 - 7:00:13 UTC