Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-09-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 11/09/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Επιστροφή στα θρανία για 1,5 εκατομμύρια μαθητές. Ελλείψεις σε αίθουσες και διδακτικό προσωπικό καταγγέλουν οι εκπαιδευτικοί.
- Προβληματισμός στην κυβέρνηση για τη σύνθεση της οργανωτικής επιτροπής της Ολυμπιάδας.
- Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό στο επίκεντρο των συναντήσεων του Αμερικανού αξιωματούχου Τόμας Μίλερ με Τσοχατζόπουλο και Κρανιδιώτη.
- Πάνω από 32.000 δηλητηριάσεις καταγράφηκαν το 1996. Το 40% αφορά παιδιά 1- 4 ετών.
- Επικίνδυνο ραδιενεργό υλικό, χωρίς οικονομική αξία, εκλάπη από εργοστάσιο στην Αργολίδα.
- Εφοδος της αστυνομίας σε σπείρες διακίνησης ναρκωτικών. Κατασχέθηκαν περίπου 200 κιλά χασίς.
- Χάος για άλλη μια φορά με τις πτήσεις της Ολυμπιακής, όπου παρατηρούνται πολύωρες καθηστερήσεις.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Επιστροφή στα θρανία για 1,5 εκατομμύρια μαθητές. Ελλείψεις σε αίθουσες και διδακτικό προσωπικό καταγγέλουν οι εκπαιδευτικοί.

Επιστροφή στα θρανία με ελπίδες αλλά και προβλήματα, για τους περίπου ενάμιση εκατομμύριο μαθητές, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων. Ξεχωριστή είναι η φετινή χρονιά για τους μαθητές της πρώτης λυκείου, από τους οποίους θα αρχίσει η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, στο πλαίσιο του εθνικού απολυτηρίου. Ευχές για καλή σχολική χρονιά απηύθυναν ο υπουργός παιδείας και οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ Δάσκαλοι και καθηγητές έκαναν λόγο για σημαντικές ελλείψεις σε αίθουσες, σε διδακτικό προσωπικό και υποδομές στα σχολεία.

Προβληματισμός στην κυβέρνηση για τη σύνθεση της οργανωτικής επιτροπής της Ολυμπιάδας.

Δεξίωση προς τα μέλη της επιτροπής διεκδίκησης των Ολυμπιακών αγώνων, παρέθεσε ο πρωθυπουργός, ενώ έντονος προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για τη σύνθεση της οργανωτικής επιτροπής. Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της επανέλαβε ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων επέμεινε στην προτασή του να αναλάβει πρόεδρος της επιτροπής η Γιάννα Αγγελοπούλου. Δεν θα επιτρέψουμε οποιαδήποτε κομματική καπηλεία των αγώνων, προειδοποίησε ο Κώστας Καραμανλής, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε πακέτο προτάσεων για τη διασφάλιση της διαφάνειας και ανάπτυξης της χώρας.

Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό στο επίκεντρο των συναντήσεων του Αμερικανού αξιωματούχου Τόμας Μίλερ με Τσοχατζόπουλο και Κρανιδιώτη.

Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό, ήταν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε ο Αμερικανός αξιωματούχος Τόμας Μίλερ, με τους Ακη Τσοχατζόπουλο και Γιάννο Κρανιδιώτη. Ο κ. Μίλερ, που επισκέφθηκε ήδη την Αγκυρα, θα μεταβεί στη Λευκωσία, σε μια προσπάθεια διερεύνησης των προθέσεων όλων των πλευρών, ενόψει της εκδήλωσης της Αμερικανικής πρωτοβουλίας για το Κυπριακό. Αύριο φτάνει στην Αθήνα και ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρου για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση.

Πάνω από 32.000 δηλητηριάσεις καταγράφηκαν το 1996. Το 40% αφορά παιδιά 1- 4 ετών.

Πάνω από 32.000 περιστατικά δηλητηριάσεων και περίπου 5.000 απόπειρες αυτοκτονίας καταγράφηκαν από το κέντρο δηλητηριάσεων το 1996. Ενα μεγάλο ποσοστό δηλητηριάσεων, περίπου 40% αφορά μικρά παιδία ηλικίας 1-4 ετών, που παίρνουν φάρμακα, καλλυντικά και είδη οικιακής χρήσεως, τα οποία βρίσκονται σε σημεία προσιτά στα παιδιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 5.000 άτομα, κυρίως παιδιά και στη συντριπτική τους πλειοψηφία κορίτσια, προσπάθησαν το 1996 να αυτοκτονήσουν παίρνοντας ηρεμιστικά και άλλα φάρμακα.

Επικίνδυνο ραδιενεργό υλικό, χωρίς οικονομική αξία, εκλάπη από εργοστάσιο στην Αργολίδα.

Ιδιαίτερα επικίνδυνο ραδιενεργό υλικό εκλάπη από το εργοστάσιο ΑΡΙΠΛΑΣΤ, που βρίσκεται στα Φιχτιά Αργολίδας. Σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Ατομική Ενέργειας η ουσία είναι πολύ επικίνδυνη για την υγεία εκείνων που την κατέχουν και ασήμαντης οικονομικής αξίας. Οσοι γνωρίζουν οτιδήποτε για το συγκεκριμένο υλικό να ειδοποιήσουν αμέσως τις αρχές στα τηλέφωνα 0751- 67222 και 62242 ή στα τηλέφωνα της Ελληνικης Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας 6515194 και 6514716.

Εφοδος της αστυνομίας σε σπείρες διακίνησης ναρκωτικών. Κατασχέθηκαν περίπου 200 κιλά χασίς.

Πενταμελής σπείρα Ελλήνων και Αλβανών, που διακινούσε μεγάλες ποσότητες χασίς και κοκαϊνης στην περιοχή της Αττικής, εξαρθρώθηκε από τις διωκτικές αρχές. Στη κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 410 γραμμάρια κοκαϊνης και 193 κιλά χασίς. Στη Θεσσαλονίκη, δύο έμποροι ναρκωτικών τσίμπησαν το δόλωμα και επιχείρησαν να πουλήσουν 4 κιλά χασίς σε αστυνομικούς, που εμφανίσθηκαν ώς αγοραστές.

Χάος για άλλη μια φορά με τις πτήσεις της Ολυμπιακής, όπου παρατηρούνται πολύωρες καθηστερήσεις.

Χάος επικρατεί για άλλη μια φορά στις πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας, κυρίως του εξωτερικού, όπου παρατηρούνται πολύωρες καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα νέα ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού. Το πρόβλημα προέκυψε μετά την άρνηση των ιπταμένων συνοδών και φροντιστών να δουλέψουν υπερωριακώς σε ένδειξη διαμαρτυρίας στην απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει και τον κλάδο τους στο νόμο Πεπονή για τις προσλήψεις.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν τα κατάφερε ούτε στο τελευταίο της παιχνίδι εναντίον της Σλοβακίας η εθνική μας ομάδα βόλεϊ των ανδρών να σημειώσει μιά τιμητική νίκη στους αγώνες της για τον Α' όμιλο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Ολλανδίαςμ αφού γνώρισε την ήττα με 3-1. Ετσι το εθνικό μας συγκρότημα που συμπλήρωσε πέντε συνεχείς ήττες, αποχαιρέτησε νωρίς την διοργάνωση, αντίθετα με τη Σλοβακία που προκρίθηκε στους "8".

Την άποψη ότι η Πόρτο είναι μία πολύ επικίνδυνη ομάδα, αλλά ταυτόχρονα έχει και κάποιες αδυναμίες, εξέφρασε σήμερα ο προπονητής του Ολυμπιακού, Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο οποίος επέστρεψε το πρωί από την Πορτογαλία, όπου παρακολούθησε τον επαναληπτικό τελικό του Σούπερ Καπ, ανάμεσα στην προσεχή αντίπαλο των ερυθρολεύκων και την Μποαβίστα. Στο μεταξύ, με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η πώληση των εισιτηρίων για τον αγώνα της προσεχούς Τετάρτης, αφού μέχρι σήμερα η διοίκηση των πρωταθλητών έχει διαθέσει περισσότερα από 45.000 εισιτήρια.

Εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ η πρόταση της ΕΠΑΕ, σύμφωνα με την οποία ζητούσε τη δημιουργία εμβόλιμης μεταγραφικής περιόδου μέσα στον Σεπτέμβριο, προκειμένου όσες ομάδες επιθυμούν να αποκτήσουν μη κοινοτικούς ποδοσφαιριστές. Ετσι, όλες οι ομάδες, θα έχουν την δυνατότητα μέχρι το τέλος του μήνα να αποκτήσουν όσους ξένους παίκτες θέλουν, μέχρι φυσικά να συμπληρώσουν το όριο που είναι 6 για την Α` εθνική κατηγορία, 4 για την Β` και 2 για την Γ`.

Ο Αμερικανός μπασκετμπλίστας, Ρίκι Πιρς, υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την ΑΕΚ, έναντι 360.000 δολλαρίων περίπου. Ο 38χρονος παίκτης αγωνίστηκε πέρυσι στους Σάρλοτ Χόρνετς και τους Ντένβερ Νάγκετς, ενώ αναμένεται στη χώρα μας τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ο Ολλανδός διεθνής ποδοσφαιριστής της Αρσεναλ, Ντένις Mπεργκαμπ επιβεβαίωσε οτι δεν θα ταξιδέψει με την ομάδα του στη Θεσσαλονίκη για το πρώτο μάτς του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με τον ΠΑΟΚ λόγω του μεγάλου φόβου που εξακολουθεί να έχει στις πτήσεις με το αεροπλάνο. Το μεγαλύτερο αστέρι της Αρσεναλ απέκλεισε και την περίπτωση να ταξιδέψει με αυτοκίνητο, πλοίο ή τραίνο λόγω του μεγάλου χρόνου που απαιτεί αυτή η διαδρομή.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 286,74 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,82, γαλλικό φράγκο προς 47,54, λίρα Αγγλίας προς 456,03, ελβετικό φράγκο προς 194,06, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,37, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 241,11, τη λίρα Κύπρου προς 540,38 και την ECU προς 313,33 δραχμές.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν και σήμερα οι τιμές των μετοχών με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει στις 1641,04 μονάδες καταγράφοντας απώλειες σε ποσοστό 1,73%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 20,2 δισ. δρχ. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των Κατασκευών και των Τραπεζών, οι δείκτες των οποίων υποχώρησαν κατά 2,58% και 2,17% αντιστοίχως. Ο δείκτης των εταιριών Λήζινγκ έκλεισε με απώλειες 1,68%, των Ασφαλειών με πτώση 0,56%, σε ποσοστό 1,49% υποχώρησαν οι Επενδύσεις, απώλειες 1,73% κατέγραψαν οι Βιομηχανίες, σε ποσοστό 0,58% υποχώρησαν οι Διάφορες εταιρίες ενώ μικρή άνοδο 0,15% παρουσίασαν οι εταιρίες Μετοχών. Σημαντική υποχώρηση 2,1% σημείωσε ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς. Η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 60 δρχ. κλείνοντας στις 6.840.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'ολοκληρη τη χώρα, εκτός από τα ανατολικά όπου θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι, στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι και στα ανατολικά μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 13 με 26 βαθμούς, στα δυτικά 16 με 31 και στην υπόλοιπη χώρα 18 με 29 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 20 με 29 και 16 με 27 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Thursday, 11 September 1997 - 21:52:37 UTC