Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-08-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 14/08/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Εγκατέλειψαν την Αθήνα και οι τελευταίοι Αθηναίοι, λόγω του τριήμερου της Παναγίας. Μηνύματα και για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων.
- Σε κρίσιμη φάση οι συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς στο Μοντρέ της Ελβετίας. Ασκούνται πιέσεις στον Ντενκτάς για το νέο κείμενο του ΟΗΕ.
- Στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Θα έχει συναντήσεις με Μπιλ Κλίντον και τον γγ του ΟΗΕ.
- Αυτόνομη διεύθυνση για εξάρθρωση κυκλωμάτων τοκογλυφίας, ιδρύεται από το υπουργείο Οικονομικών.
- Στο τζόγο και στους τοκογλύφους απέδωσε την πράξη του ο υπάλληλος της ΕΥΔΑΠ, που λήστεψε την Εθνική Τράπεζα.
- Στο αυτόφωρο το ανύπαντρο ζευγάρι που εγκατέλειψε το 15μηνο παιδί τους σε πάρκο στην Πετρούπολη.
- Αποσύρεται από την αγορά το εμφιαλωμένο νερό Σάριζα, μετά τον εντοπισμό επικίνδυνου μικροβίου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εγκατέλειψαν την Αθήνα και οι τελευταίοι Αθηναίοι, λόγω του τριήμερου της Παναγίας. Μηνύματα και για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το δρόμο της φυγής από την πρωτεύουσα πήραν οι εναπομείναντες Αθηναίοι, ενόψει του τριημέρου της Παναγίας. Αυξημένη, αλλά χωρίς προβλήματα, ήταν η κίνηση στις εθνικές οδούς, στα λιμάνια και τα αεροδρόμια. Την τιμητική τους έχουν η Τήνος, η Πάρος και η Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο, όπου χιλιάδες πιστοί μεταβαίνουν να προσκυνήσουν τη Θεοτόκο. Τα λιμεναρχεία έχουν πάρει έκτακτα μέτρα λόγω της αυξημένης κίνησης προς τα νησιά και από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας απεπλευσαν περίπου 40 πλοία. Μαζί με την Παναγία γιορτάζεται και η Ημερα των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε μηνυμά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ότι στην κρίσιμη περίοδο των πολυποίκιλων θετικών και αρνητικών προκλήσεων που διερχόμαστε, οι ένοπλες δυνάμεις αποτελούν τους εγγυητές της ασφάλειας, της σταθερότητας και της αξιοπρέπειας της χώρας μας. Από την πλευρά του ο υπουργός Αμυνης τονίζει ότι η Ελλάδα παίρνει μέτρα για να διασφαλιστεί η αποτρεπτική της ικανότητα, έναντι οποιουδήποτε κράτους τολμήσει να αμφισβητήσει την εδαφική της ακεραιότητα.

Σε κρίσιμη φάση οι συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς στο Μοντρέ της Ελβετίας. Ασκούνται πιέσεις στον Ντενκτάς για το νέο κείμενο του ΟΗΕ.

Σε ιδιαίτερα κρίσιμη φάση βρίσκονται οι απευθείας συνομιλίες Κληρίδη- Ντενκτάς, στο Μοντρέ της Ελβετίας,καθώς ασκούνται πιέσεις στην τουρκοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί τροποποιημένο κείμενο, που υπέβαλε εκπρόσωπος του ΟΗΕ, για να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις και το οποίο έχει αποδεχθεί η ελληνική πλευρά. Στο κείμενο, που αποτελείται από προσχέδιο κοινής δήλωσης και παράρτημα, δεν υπάρχει αναφορά σε χωριστή κυριαρχία, αλλά αναφέρει πως οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν στη βάση ενός ολοκληρωμένου συνόλου.

Στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Θα έχει συναντήσεις με Μπιλ Κλίντον και τον γγ του ΟΗΕ.

Τις ΗΠΑ θα επισκεφθεί τον Οκτώβριο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, όπου και θα παραμείνει επί ένα μήνα και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και άλλους ανώτατους αξιωματούχους, δήλωσε σήμερα στο ΑΠΕ ο εκπρόσωπος του θρησκευτικού ηγέτη 300 εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, ο Πατριάρχης θα ξεκινήσει την περιοδεία του, που είναι η πρώτη που πραγματοποιεί στις ΗΠΑ, στις 19 Οκτωβρίου και θα επιστρέψει στο Φανάρι στις 17 Νοεμβρίου. Ο Βαρθολομαίος θα είναι ο πρώτος ορθόδοξος Πατριάρχης που θα ιερουργήσει σε καθολική εκκλησία των ΗΠΑ, στις 23 Οκτωβρίου. Τέλος, εκτός από την Ουάσινγκτον, ο κ. Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί το Νιού Τζέρσει, τη Νέα Υόρκη, την Βοστόνη, την Ατλάντα, το Σικάγο, το Ντάλας, το Σαν Φραντσίσκο, το Λος Αντζελες, το Πίτσμπουργκ κ.α.

Αυτόνομη διεύθυνση για εξάρθρωση κυκλωμάτων τοκογλυφίας, ιδρύεται από το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεγχυμένες είναι οι πληροφορίες για το κύκλωμα τοκογλυφίας που αποκαλύφθηκε πρόσφατα με έδρα νυχτερινό κέντρο της Αθήνας. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα επισήμως, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι άνδρες του ΣΔΟΕ έχουν εντοπίσει άλλα δύο νυχτερινά κέντρα τα οποία φέρονται αναμεμιγμένα στο κύκλωμα. Το υπουργείο οικονομικών προχωρεί στην ίδρυση αυτόνομης διεύθυνσης υπό τη σκέπη του ΣΔΟΕ, η οποία θα στελεχωθεί με 60 ειδικούς υπαλλήλους, με βασικό αντικείμενο τον εντοπισμό και την εξάρθρωση κυκλωμάτων τοκογλυφίας.

Στο τζόγο και στους τοκογλύφους απέδωσε την πράξη του ο υπάλληλος της ΕΥΔΑΠ, που λήστεψε την Εθνική Τράπεζα.

Στο πάθος του για τον τζόγο, αλλά και στα χρέη του σε τοκογλύφους απέδωσε ο 33χρονος υπάλληλος της ΕΥΔΑΠ Δημήτρης Παπαδημητρίου, τη ληστεία που διέπραξε σε βάρος της Εθνικής Τράπεζας Ιλισίων, με λεία 4,5 εκατ. δρχ.. Ο Παπαδημητρίου οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε εναντίον του ποινική δίωξη και τον παρέπεμψε να απολογηθεί στον ανακριτή. Ο κατηγορούμενος είπε ότι προέβη στην πράξη του για να πληρώσει τα χρέη του, εξέφρασε παράπονα για τους συγγενείς του ότι τον έχουν εγκαταλείψει και ζήτησε συγγνώμη από την κοινωνία.

Στο αυτόφωρο το ανύπαντρο ζευγάρι που εγκατέλειψε το 15μηνο παιδί τους σε πάρκο στην Πετρούπολη.

Στο αυτόφωρο τριμελές πλημμελειοδικείο παραπέμφθηκε να δικαστεί το νεαρό ανύπαντρο ζευγάρι, που εγκατέλειψε το μόλις 15 μηνών παιδί τους, σε πάρκο της περιοχής Πετρουπόλεως στη Αθήνα. Πρόκειται για τον 20χρονο Νικόλαο Βλάχο και τη 19χρονη Νίκη Αναστασοπούλου, εναντίον των οποίων ασκήθηκε δίωξη για έκθεση σε κίνδυνο ανθρώπινης ζωής. Το παιδάκι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παίδων όπου φιλοξενείται και όπως διαπίστωσαν οι γιατροί χαίρει άκρας υγείας.

Αποσύρεται από την αγορά το εμφιαλωμένο νερό Σάριζα, μετά τον εντοπισμό επικίνδυνου μικροβίου.

Αποσύρεται από την αγορά, με απόφαση του υπουργείου Υγείας, το γνωστό εμφιαλωμένο νερό "Σάριζα" γιατί εντοπίστηκε σε φιάλες το μικρόβιο ψευδομονάδα που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών. Ο μικροοργανισμός αυτός προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις και είναι ανθεκτικός στα αντιβιοτικά. Παράλληλα, η νομαρχία Κυκλάδων διέταξε και το προσωρινό κλείσιμο του εργοστασίου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεγάλη νίκη πέτυχε η εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης των γυναικών στον δεύτερο αγώνα της για τον Α' όμιλο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος υγρού στίβου που διεξάγεται στη Σεβίλη, κερδίζοντας 7-6 την αντίστοιχη της Ουγγαρίας. Στο παιχνίδι με την Ουγγαρία η εθνική μας ήταν συνεχώς μπροστά στο σκορ και παρά το γεγονός ότι υποχρεώθηκε από νωρίς να αγωνιστεί χωρίς τις έμπειρες Καμμένου και Μωραϊτίδου. Η ελληνική ομάδα προηγήθηκε με 2-0, 3- 2, 4-3, 5-3, 7-4 και τελικά απειλήθηκε από την Ουγγαρία με ισοφάριση μόνο στα τελευταία λεπτά του αγώνα. Τα επτάλεπτα: 2-1, 1-2, 3-1, 1- 2.

Μιά από τις πιό ισχυρές προσωπικότητες του Παγκόσμιου αθλητισμού, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου καί μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζοάο Χαβελάνζε, έρχεται αύριο στην Αθήνα, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με την ελληνική υποψηφιότητα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Επίσημη πρόταση για την απόκτηση του διεθνή επιθετικού του ΠΑΟΚ, Ζήση Βρύζα, έκανε σήμερα το μεσημέρι, η διοίκηση της αγγλικής Εβερτον. Μάλιστα οι "εφοπλιστές", αναφέρουν στο φαξ που έστειλαν στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ότι είναι διατεθειμένοι να δώσουν στον δικέφαλλο του βορά, 900 εκατομμύρια δραχμές προκειμένου να αποκτήσουν τον Βρύζα.

Μπορεί ο Ολυμπιακός να νίκησε εύκολα με σκορ 5-0 την αδύνατη Μοζίρ και να βρίσκεται ήδη στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λινγκ, αλλά όλοι τώρα ασχολούνται με τη φυγή του Ιλια Ιβιτς πριν από το χθεσινό αγώνα όταν έμαθε ότι δεν ήταν στη βασική ενδεκάδα, που είχε επιλέξει ο Μπάγεβιτς. Ο προπονητής θέλει να κρατήσει χαμηλούς τους τόνους, αλλά όλα εξαρτώνται από τη συνάντηση που θα έχουν μεταξύ τους. Πάντως, θεωρείται σίγουρο ότι ο Σέρβος ποδοσφαιριστής θα τιμωρηθεί τουλάχιστον με χρηματικό πρόστιμο.

Ο πρωταθλητής μας των μεσαίων αποστάσεων, Παναγιώτης Στρουμπάκος απέδειξε στο διεθνές μίτινγκ της Ζυρίχης, ότι οι εμφανίσεις που πραγματοποίησε το τελευταίο διάστημα δεν ήταν καθόλου τυχαίες, καθώς κατέρριψε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες το πανελλήνιο ρεκόρ στα 800 μέτρα. Ο Στρουμπάκος κάλυψε την απόσταση σε ένα λεπτό και 45 δεύτερα.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 293,30 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,51, γαλλικό φράγκο προς 47,31, λίρα Αγγλίας προς 463,76, ελβετικό φράγκο προς 193,14, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,30, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 251,33, τη λίρα Κύπρου προς 541,60 και την ECU προς 313,23 δραχμές.

Σε χαμηλούς τόνους πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με την επικράτηση μικρών ανοδικών τάσεων. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε με περιορισμένα κέρδη 0,21%, στις 1645,81 μονάδες. Ο όγκος των συναλλαγών κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα και η αξία τους έφθασε τα 8,3 δισ. δραχμές. Με σημαντική υποχώρηση κατά 1,54 δραχμές έκλεισε η ισοτιμία του δολλαρίου έναντι της δραχμής, ενώ μικρή άνοδο σημείωσε το μάρκο.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σχετκή βελτίωση θα παρουσιάσει από αύριο ο καιρός, καθώς οι τοπικές βροχές και καταιγίδες θα περιοριστούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και τοπικά στο νότιο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 14 με 28 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 16 με 31 και στα νησία 20 με 29. Σχεδό αίθριο καιρό με τοπικές νεφώσεις, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 19 με 30 και 18 με 28 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Thursday, 14 August 1997 - 18:00:15 UTC