Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-08-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

ΑΘΗΝΑ,Ελλάδα,07/08/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Και διεθνείς αντιδράσεις προκακλεί η συμφωνία Αγκυρας-Ντενκτάς για σύνδεση του ψευδοκράτους με την Τουρκία. Το Παρίσι εξέφρασε τη λύπη του εκτιμώντας ότι η συμφωνία αντιβαίνει στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό. Για ωμό χαρτί εκβιασμού, που αποδεικνύει την αδυναμία της Τουρκίας να προσαρμοσθεί στο διεθνές δίκαιο, έκανε λόγο ο Ακης Τσοχατζόπουλος.Εντονα αντέδρασαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία επέρριψαν ευθύνες στην κυβέρνηση για τη συμφωνία της Μαδρίτης.

Σε οξεία μηνιγγίτιδα οφείλεται ο θάνατος της 7χρονης Παναγιώτας Καρλάφτη, ενώ βρισκόταν στις κατασκηνώσεις του υπουργείου Πρόνοιας, έξω από την Καλαμάτα. Το κοριτσάκι παρουσίασε υψηλό πυρετό και ο αγροτικός γιατρός που το εξέτασε της χορήγησε αντιβίωση, αλλά η κατάσταση του επιδεινώθηκε και κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο της Καλαμάτας εξέπνευσε. Οι γονείς υπέβαλαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου, ενώ για προληπτικούς λόγους η κατασκήνωση έκλεισε.

Παρά την τεράστια επιχείρηση της αστυνομίας ασύλληπτοι παραμένουν οι οκτώ από τους 16 κρατούμενους που απέδρασαν από τις φυλακές της Κέρκυρας. Μεταξύ των δραπετών είναι και οι τρείς κακοποιοί Καλτσάς Χερβαντίδης και Αδαμαντίδης, ενώ μεταξύ των οκτώ συλληφθέντων είναι και ο επικίνδυνος κρατούμενος και κατάδικος Κωσταντίνος Σαμαράς. Οι δραπέτες άφησαν ελεύθερο το σωφρονιστικό υπάλληλο που κρατούσαν όμηρο ενώ η αστυνομία έχει αποκλείσει όλες τις πιθανές εξόδους του νησιού, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραπετών.

Με δυναμικές κινητοποιήσεις απειλούν οι καθηγητές, μετά την άκαρπη συνάντηση που είχε το προεδρείο της ΟΛΜΕ με τον υφυπουργό παιδείας Γιάννη Ανθόπουλο για το θέμα κατάργησης της επετηρίδας. Ο κ.Ανθόπουλος δήλωσε ότι δεν υπάρχει περιθώριο διαλόγου για την επετηρίδα, ενώ ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νίκος Τσούλιας, προανήγγειλε νέο κύκλο κινητοποιήσεων των καθηγητών, επιρρίπτοντας παράλληλα τις ευθύνες στο υπουργείο.

Τη διένεργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης διέταξε ο αστυνομικός διευθυντής Δωδεκανήσου ύστερα από τις καταγγελίες ενός 48χρονου, Ευάγγελου Αγαπητάκη, ότι βασανίσθηκε και κακοποιήθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου. Ο Αγαπητάκης υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα, στην οποία εξιστορεί με κάθε λεπτομέρεια όλα τα γεγονότα.

Συνεχίσθηκαν οι αντιδράσεις για την ενέργεια των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, να ψηφίσουν την τροπολογία για την αύξηση της μηνιαίας βουλευτικής αποζημίωσης η οποία εξομοιώνεται πλέον με τις αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου. Τα μικρά κόμματα αντέδρασαν ενώ ο πρόεδρος της βουλής Απόστολος Κακλαμάνης κατηγόρησε τα Μέσα Ενημέρωση όυτι διόγκωσαν το θέμα.

Με 53 ψήφους υπέρ, 39 κατά και 4 παρών, ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία που προβλέπει τη μετατροπή των ανεκτέλεστων ποινών φυλάκισης σε χρηματικές ποινές που έχουν επιβληθεί για έκδοση ακάλυπτων επιταγών. Με ερμηνευτική δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης, η διαταξη περιλαμβάνει και όσους ήδη εκτίουν ποινές φυλάκισης για ακάλυπτες επιταγές.

Την παρέμβαση της δικαιοσύνης προκάλεσε δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο σε δειγματοληπτικό έλεγχο που έκανε το υπουργείο σε εμφιαλωμένα νερά της γνωστής εταιρίας ΣΑΡΙΖΑ, ανιχνεύθηκε το μικρόβιο εντερόκοκκος, γεγονός που υποδηλώνει ότι η περιοχή που αντλείται το νερό είναι μολυσμένη από λύμματα βόθρων. Ο εισαγγελέας Αγορανομίας διέταξε να του διαβιβασθεί επειγόντως η έκθεση των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργήθηκαν.

Μία πρώτη κίνηση για να χαμηλώσουν οι τόνοι στη Μέση Ανατολή έκανε ο Γιάσερ Αραφάτ, που δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να ενισχύσει την ασφάλεια, όπως ζητούν ΗΠΑ και Ισραήλ, αλλά προειδοποίησε για μία γιγάντια έκρηξη αν το εβραϊκό κράτος διατηρήσει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει εναντίον των παλαιστινίων.

Νέο θρίλερ με το ρωσικό διαστημικό σταθμό ΜΙΡ, καθώς η βλάβη που σημειώθηκε στη γεννήτρια οξυγόνου είναι σοβαρότερη απ' ότι είχε εκτιμηθεί αρχικά. Η γεννήτρια δεν κατέστη δυνατό να επισκευαστεί και οι κοσμοναύτες θα πρέπει να περιμένουν το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Πάντως δεν διατρέχουν κίνδυνο καθώς διαθέτουν οξυγόνο σε αμπούλες.

Τα μαύρα κουτιά του μοιραίου αεροσκάφους των Κορεατικών Αερογραμμών που συνετρίβη στη νήσο Γκουάμ, βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και περιέχουν χρήσιμες πληροφορίες, ανακοίνωσε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας Μεταφορών, στην Ουάσινγκτον. Ο κατάλογος των νεκρών αυξήθηκε με τρεις ακόμα επιβάτες, που υπέκυψαν στα τραυματά τους, ανεβάζοντας στους 227 τον αριθμό των νεκρών.

Από ένα και μόνο γονιμοπιοημένο ωάριο μπορεί να γίνει παραγωγή έως και 200 πανομοιότυπων αγελάδων ανακοίνωσε Ιαπωνική αγροκτηνοτροφική εταιρία. Η νέα τεχνική συνίσταται στην ανάπτυξη ενός γονιμοποιημένου ωαρίου, από το οποίο έχει αφαιρεθεί ο πυρήνας του κυττάρου και έχει μετεμφυτευθεί σε μη γονιμοποιημένο ωάριο.

Τουλάχιστον 65 νεκρούς και 300 οι τραυματίες, άφησε στο περασμά του ο τυφώνας "Βίκτορ" από την επαρχία Γκουαντόγκ στη νότιο Κίνα. Οι ζημιές εκτιμάται πως ανέρχονται σε 240 εκατ. δολάρια. Από τον τυφώνα επλήγησαν 1.7 εκατ. κάτοικοι και καταστράφηκαν 85,000 κατοικίες.

(Δ.Κ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Thursday, 7 August 1997 - 18:04:49 UTC