Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-08-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 01/08/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ενας νεκρός και έξι τραυματίες ο τραγικός απολογισμός του δυστυχήματος στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στο Λαύριο.
- Ριζικές αλλαγές από το Σεπτέμβριο σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης.
- Στην Ασφάλεια Ξάνθης κρατείται ο γνωστός συνθέτης Ακης Πάνου, για το φόνο του φίλου της κόρης του, Σωτήρη Γιαλαμά.
- Στην Αθήνα στραμμένα τα βλέμματα όλων, καθώς άρχισε η τελετή έναρξης του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου.
- Κατατέθηκε στη βουλή ο τροποποιημένος νόμος για τις προσλήψεις.
- Ενέκρινε η κυβερνητική επιτροπή την εισήγηση του πρωθυπουργού για επιλογή ανεξάρτητου εκτιμητή για το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Φλώρινα.
- Στους προσφυγικούς καταυλισμούς στο Λαύριο και την Πεντέλη μεταφέρθηκαν οι λαθρομετανάστες του φορτηγού πλοίου ΣΟΧΟΛ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ενας νεκρός και έξι τραυματίες ο τραγικός απολογισμός του δυστυχήματος στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στο Λαύριο.

Ενας νεκρός και έξι τραυματίες, είναι ο θλιβερός απολογισμός ισχυρής έκρηξης που σημειώθηκε το πρωϊ στον πύργο διαχωρισμού απονίτρων, στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στο Λαύριο. Νεκρός είναι ο συντηρητής Βασίλης Χατζηδήμας, 52 ετών. Από την έκρηξη τραυματίσθηκαν ο Νίκος Αργυρίου, 47 ετών, που υπέστη ακρωτηριασμό στο ένα πόδι του, ενώ στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο νοσηλεύονται ο Θεμιστοκλής Γαλανόπουλος, που φέρει θλαστικό τραύμα στον τράχηλο, ο Γεώργιος Κιμωλιάτης, που φέρει μικροκακώσεις στην κοιλιακή χώρα και οι Ελευθέριος Λιμπινάκης και Ιωάννης Ανδρούτσος, που φέρουν ελαφρότερα τραύματα. Στο αστυνομικό τμήμα Λαυρίου κρατούνται ο γενικός διευθυντής του εργοστασίου και ο υπεύθυνος ασφαλείας, μετά τις καταγγελίες του Δημάρχου Λαυρίου, για ελλειπή μέτρα προστασίας των εργαζομένων. Την έλλειψη μέτρων ασφαλείας, καταγγέλουν το ΚΚΕ, ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ.

Ριζικές αλλαγές από το Σεπτέμβριο σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης.

Ριζικές αλλαγές από το Σεπτέμβριο σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας Γεράσιμο Αρσένη, από φέτος καθιερώνεται ενιαίος τύπος λυκείου για τους μαθητές της πρώτης τάξης Λυκείου, ενώ στα Πανεπιστήμια, μεταξύ Νοεμβρίου και Ιανουαρίου θα λειτουργήσουν τριάντα νέα προγράμματα επιλογής, στα οποία μπορούν να εγγράφονται χωρίς εξετάσεις άτομα κάθε ηλικίας, αλλά με βάση ποσοστού. Από το φθινόπωρο επίσης θα αρχίσει να λειτουργεί και το ανοιχτό πανεπιστήμιο με έδρα την Πάτρα, ενώ από του χρόνου καταργείται η επετηρίδα διορισμού των καθηγητών και καθιερώνεται εξεταστικό σύστημα πρόσληψης.

Στην Ασφάλεια Ξάνθης κρατείται ο γνωστός συνθέτης Ακης Πάνου, για το φόνο του φίλου της κόρης του, Σωτήρη Γιαλαμά.

Στην Ασφάλεια Ξάνθης κρατείται ο γνωστός συνθέτης Ακης Πάνου, για τη δολοφονία σήμερα με ένα 45άρι του Σωτήρη Γιαλαμά. Ο Ακης Πάνου είχε απειλήσει ότι θα σκοτώσει το Γιαλαμά, γιατί πίστευε, πριν δύο περίπου μήνες, ότι απήγαγε την κόρη του, Ελευθερία, αν και η ίδια σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τότε με δημοσιογράφους, αρνήθηκε ότι ήταν θύμα απαγωγής.

Στην Αθήνα στραμμένα τα βλέμματα όλων, καθώς άρχισε η τελετή έναρξης του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου.

Με ένα φαντασμαγορικό σόου, στο οποίο τον πρώτο λόγο είχε η μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου και η υπέροχη φωνή της Μονσερά Καμπαγιέ, κηρύχθηκε η έναρξη του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου στο Καλλιμάρμαρο. Στην τελετή έναρξης παρέστησαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και άλλες προσωπικότητες. Στην αυριανή πρώτη ημέρα των αγώνων, το πρωί θα πραγματοποιηθούν προκριματικοί, ενώ το απόγευμα θα γίνουν οι τελικοί των 20 χιλιομέτρων βάδην και της σφαιροβολίας ανδρών.

Κατατέθηκε στη βουλή ο τροποποιημένος νόμος για τις προσλήψεις.

Κατατέθηκε στη Βουλή ο τροποποιημένος νόμος 2190 για τις προσλήψεις. Ο νόμος προβλέπει επέκταση των διατάξεων του νόμου Πεπονή και στις Τράπεζες και τις δημοτικές επιχειρήσεις και την διενέργεια γραπτού πανελλήνιου διαγωνισμού κάθε Οκτώβριο. Για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο προβλέπεται η διενέργεια προαγωγικών εξετάσεων για τις θέσεις του υποδιευθυντή και του διευθυντή στο Δημόσιο, καθώς και η εκπαίδευση των νεοεισερχόμενων.

Ενέκρινε η κυβερνητική επιτροπή την εισήγηση του πρωθυπουργού για επιλογή ανεξάρτητου εκτιμητή για το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Φλώρινα.

Την εισήγηση του πρωθυπουργού για τον τρόπο που θα προχωρήσει η επιλογή ανεξάρτητου εκτιμητή για το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Φλώρινα, ενέκρινε η κυβερνητική επιτροπή. Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, την διαδικασία θα αναλάβει η ΕΤΕΒΑ και θα ακολουθήσει προκήρυξη πρόσκλησης ενδιαφέροντος, από την οποία θα αποκλεισθούν όσες εταιρίες έχουν σχέση με έναν εκ των συμβαλλομένων. Την όλη διαδικασία θα παρακολουθήσει τριμελής επιτροπή την οποία θα απαρτίσουν εκπρόσωποι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης,καθώς και η γραμματεία του υπουργικού συμβουλίου.

Στους προσφυγικούς καταυλισμούς στο Λαύριο και την Πεντέλη μεταφέρθηκαν οι λαθρομετανάστες του φορτηγού πλοίου ΣΟΧΟΛ.

Σε προσφυγικούς καταυλισμούς, στο Λαύριο και την Πεντέλη μεταφέρθηκαν οι λαθρομετανάστες, που εντοπίστηκαν στο υπό ουκρανική σημαία φορτηγό πλοίο, "Σοχόλ", που βρίσκεται αγκυροβολημένο, στην Ανάβυσσο. Για τη σίτισή τους και την παροχή βοήθειας ελήφθησαν ειδικά μέτρα από τις λιμενικές και δημοτικές αρχές, ενώ το υπουργείο Δημόσιας Τάξης καθιστά σαφές οτι δεν αντιμετωπίζεται το ενδεχόμενο απέλασής τους.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με αισιοδοξία και πολλές ελπίδες υποδέχτηκαν οι δύο ομάδες μας που μετέχουν στο Κύπελο ΟΥΕΦΑ, τη σημερινή κλήρωση για το β' προκριματικό γύρο. Ο ΟΦΗ, πίο τυχερός, θα αντιμετωπίσει την Κνατσπιρουφελάγκ του Ρέκιαβικ, από την Ισλανδία, ενώ ο ΠΑΟΚ θα παίξει με την Σλοβακική Σπάρτακ Τρνάβα. Ο ΟΦΗ θα αγωνιστεί πρώτα στο Ρέκιαβικ, ενώ ο δικέφαλος της Θεσσαλονίκης θα υποδεχθεί τη σλοβακική ομάδα στην Τούμπα. Τα παιχνίδια θα γίνουν στις 12/8 και 26/8. Επίσης, ο Απόλλων Λεμεσού από την Κύπρου θα αντιμετωπίσει τη Βελγική Μουσκρόν.

Στο Μπόργκο της Ιταλίας βρίσκεται, απο το μεσημέρι, ο Παναθηναϊκός, όπου θα πραγματοποιήσει το δεύτερο και πιο βασικό στάδιο της προετοιμασίας του, ενώ θα δώσει οκτώ αγώνες, συνολικά, επι ιταλικού εδάφους. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Βασίλης Δανιήλ, τόνισε λίγο πριν απο την αναχώρηση της αποστολής, ότι στην Ιταλία θα ``βγεί`` η βασική ενδεκάδα, ενώ επανέλαβε, πως δεν υπάρχει σίγουρη θέση για κανέναν παίκτη στην ομάδα.

O Ολυμπιακός ζήτησε από την ΟΥΕΦΑ μέσω της ΕΠΟ να αλλάξει η έδρα του πρώτου αγώνα του με την Μοζίρ, γιά τον β' προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λίγκ, που είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί στις 13 Αυγούστου στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Οι ερυθρόλευκοι ζήτησαν να δώσουν τον πρώτο αγώνα τους στη Λευκορωσία, ισχυριζόμενοι ότι το Ολυμπιακό Στάδιο δεν θα είναι έτοιμο για να φιλοξενήσει έναν αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ μόλις δύο ημέρες μετά τη λήξη του Παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 292,19 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 158,31, γαλλικό φράγκο προς 46,96, λίρα Αγγλίας προς 479,68, ελβετικό φράγκο προς 193,05, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,22, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 245,93, τη λίρα Κύπρου προς 540,58 και την ECU προς 312,41 δραχμές.

Με μικρή υποχώρηση 0,43% έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου και διαμορφώθηκε στις 1591,45 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση ο δείκτης σημείωσε ελαφρα υποχώρηση σε ποσοστό 0,62%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 13,6 δισ. δρχ. Με άνοδο 0,50% εκλεισε η ισοτιμία του δολαρίου στην εγχώρια αγορά συναλλαγματος έναντι της δραχμής και θα πωλείται τη Δευτέρα απο τις Εμπορικές Τράπεζες στις 292,198 δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Τοπικές νεφώσεις προβλέπονται αύριο στα βόρεια αλλά και τη δυτική Στερεά και Θεσσαλία, με σποραδικές βροχές ή καταιγίδες, κατά τόπους έντονες. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί ασθενείς ως μέτριοι αλλά από το βράδυ στα δυτικά και βόρεια θα γίνουν βορειοδυτικοί μέτριοι ως ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 19 με 30 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 20 με 34 και στα νησιά 22 με 32 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά, νοτιοδυτικούς μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 23 με 34 βαθμούς θα έχει αύριο η Αθήνα. Πρόσκαιρη βροχή ή καταιγίδα ενδέχεται να σημειωθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου οι αρχικά νότιοι άνεμοι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς ισχυρούς έως πολύ ισχυρούς, ενώ το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει 21 με 29 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Friday, 1 August 1997 - 18:00:25 UTC