Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-07-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 21/07/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ατυχέστατη έμπνευση χαρακτήρισε ο Θεόδωρος Πάγκαλος τις φιέστες της Αγκυρας για την 23η επέτειο εισβολής στην Κύπρο.
- Η ενίσχυση των συνόρων για την αντιμετώπιση επιθέσεων από Αλβανούς κακοποιούς αποφασίσθηκε σε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.
- Οι βασικές αλλαγές στο χώρο της δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ήταν το αντικείμενο σύσκεψης Σημίτη - Αρσένη.
- Αναζωπυρώθηκε η φωτιά στην κοιλάδα των Τεμπών. Σε εξέλιξη αρκετές πυρκαγιές στην υπόλοιπη χώρα.
- Αρχισαν οι απολογίες των κατηγορουμένων για την υπόθεση προμήθειας ψηφιακών παροχών στον ΟΤΕ, από τις εταιρίες ΙΝΤΡΑΚΟΜ και ΖΙΜΕΝΣ.
- Αρχισε η δίκη των επτά που κατηγορούνται για την απαγωγή της 25χρονης καθηγήτριας.
- Πολιτικό μνημόσυνο για τη μαύρη επέτειο της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο τελέσθηκε χθες στο Μόντρεαλ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ατυχέστατη έμπνευση χαρακτήρισε ο Θεόδωρος Πάγκαλος τις φιέστες της Αγκυρας για την 23η επέτειο εισβολής στην Κύπρο.

Ατυχέστατη έμπνευση, χαρακτήρισε ο υπουργός εξωτερικών, Θεόδωρoς Πάγκαλος, την χθεσινή φιέστα στα κατεχόμενα της Κύπρου, για την 23 επέτειο της εισβολής, τονίζοντας οτι η νέα αυτή πρόκληση από την Αγκυρα απέδειξε οτι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από την Ελλάδα και την διεθνή κοινότητα για να καταλάβει η Τουρκία οτι δεν πρέπει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Στη Λευκωσια, ο πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης, μετά από σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε ότι η διακήρυξη Ετσεβίτ - Ντενκτάς για ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία, επηρεάζει αρνητικά το κλίμα που δημιουργήθηκε στη Νέα Υόρκη.

Η ενίσχυση των συνόρων για την αντιμετώπιση επιθέσεων από Αλβανούς κακοποιούς αποφασίσθηκε σε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η άμεση ενίσχυση των συνόρων, ώστε να αντιμετωπισθούν οι αλλεπάλληλες επιθέσεις και τα κρούσματα απαγωγών από αλβανούς μαφιόζους στη μεθόριο, αποφασίσθηκε στην ευρεία σύσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τους υπουργούς Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου, Εσωτερικών Α. Παπαδόπουλου, Εθνικής Αμυνας Γ. Αρσένης, Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου και Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίος στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, τόνισε οτι θα ληφθούν και νέα μέτρα φρούρησης των συνόρων, στις περιοχές Φλώρινας και Καστοριάς, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, προσθέτοντας οτι τα μέτρα αστυνόμευσης θα αυξηθούν και στο εσωτερικό της χώρας.

Οι βασικές αλλαγές στο χώρο της δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ήταν το αντικείμενο σύσκεψης Σημίτη - Αρσένη.

Οι βασικές μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Παιδείας, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης. Ο κ. Αρσένης παρουσίασε οκτώ νομοσχέδια που αφορούν στις αλλαγές στην δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, στην εξέλιξη του διδακτικού και επιστημονικού προσωπικού και στο μισθολόγιο των Πανεπιστημιακών.

Αναζωπυρώθηκε η φωτιά στην κοιλάδα των Τεμπών. Σε εξέλιξη αρκετές πυρκαγιές στην υπόλοιπη χώρα.

Αναζωπυρώθηκε η φωτιά στην κοιλάδα των Τεμπών, στη θέση Ομόλιο, η οποία από το Σάββατο έχει αποτεφρώσει εκατοντάδες στρέμματα δασικής έκτασης. Στις προσπάθειες κατάσβεσής της παίρνουν μέρος δύο αεροσκάφη, ενώ στην περιοχή θα μεταβεί και ένα ελικόπτερο με δασοκόμαντος. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι φωτιές στη θέση Βουτά Χανίων, στο Παλαμά Φθιώτιδας, στο Γραμματικό Εδεσσας, ενώ υπό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές στο Καρπερό Γρεβενών, στην κοινότητα Σελλών Αχαϊας και στον Αραξο.

Αρχισαν οι απολογίες των κατηγορουμένων για την υπόθεση προμήθειας ψηφιακών παροχών στον ΟΤΕ, από τις εταιρίες ΙΝΤΡΑΚΟΜ και ΖΙΜΕΝΣ.

Απολογήθηκαν σήμερα οι δύο πρώτοι από τους 14 συνολικά κατηγορούμενους, για τη γνωστή υπόθεση της προμήθειας 1.100.000 ψηφιακών παροχών στον ΟΤΕ, από τις εταιρίες ΙΝΤΡΑΚΟΜ και ΖΙΜΕΝΣ. Πρόκειται για τους κυρίους Αμπατζή και Κυριαζόπουλο, μέλη της πρώην διοίκησης του ΟΤΕ, οι οποίοι κατηγορούνται για απιστία και μετά την απολογία τους, αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους.

Αρχισε η δίκη των επτά που κατηγορούνται για την απαγωγή της 25χρονης καθηγήτριας.

Αρχισε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη των επτά ατόμων, τα οποία κατηγορούνται για την απαγωγή της 25χρονης καθηγήτριας ξένων γλωσσών, Γεωργίας Κουκέα, στις 21 Ιανουαρίου 1996. Με την έναρξη της δίκης οι τέσσερις βασικοί κατηγορούμενοι της απαγωγής ομολόγησαν την πράξη τους, ενώ δήλωσαν μεταμέλεια και ζήτησαν συγνώμη. Η δίκη συνεχίζεται.

Πολιτικό μνημόσυνο για τη μαύρη επέτειο της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο τελέσθηκε χθες στο Μόντρεαλ.

Πολιτικό μνημόσυνο για τη μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος και της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο τελέσθηκε χθες στο Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο του Μόντρεαλ παρουσία της Ελληνικής καταγωγής υφυπουργού Δικαιοσύνης του Καναδά Ελένης Μπακοπάνου και Ελλήνων και Κυπρίων επισήμων. Σε μηνυμά του για την ημέρα ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Λόιντ Αξγουορθι επεσήμανε ότι οι πρόσφατες συνομιλίες μεταξύ των Κληρίδη και Ντεκτάς δημιουργούν βάσιμες ελπίδες για βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού. Επίσης, ο κ. Αξγουόρθι τόνισε πως η χώρα του τάσσεται υπέρ των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θα οδηγήσουν στην αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου ως μόνη οδό για την ειρηνική διευθέτηση της κυπριακής κρίσης. Στο μεταξύ, με ψηφίσματα για την 23η επέτειο της τουρκικής εισβολής στη μαρτυρική νήσο, που εξέδωσαν οι κυπριακές οργανώσεις,καταδικάζουν την τουρκική αδιαλλαξία και καλούν την κυβέρνηση του Καναδά να συμμετάσχει δυναμικά στην δίκαιη επίλυση του Κυπριακού.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, αποτελούν μία ευκαιρία για την ανάπτυξη όλων των κλάδων της ελληνικής οικονομίας και την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων, επεσήμανε η πρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης Γιάννα Δασκαλάκη- Αγγελοπούλου, σε ημερίδα που πραγματοποιηθήκε στο Ζαππειο Μέγαρο, με θέμα την οικονομική διάσταση της διοργάνωσης. Σημαντικό θεωρεί δε το γεγονός ότι το 72% των αθλητικών εγκαταστάσεων είναι ήδη έτοιμο, ενώ υποστήριξε ότι θα δημιουργηθούν 130.000 θέσεις εργασίας και τα έσωδα από τους τουρίστες θα φθάσουν τα 140 εκατομμύρια δολάρια.

Πλήγμα στην ΠΓΔΜ, αποτελεί η απόφαση της Ενωσης Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών να απαγορεύσει απο εδώ και στο εξής σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή διοργάνωση τη χρησιμοποίηση του ονόματος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, απο τις ομάδες της, είτε σε αγώνες, είτε σε τελετουργικές εκδηλώσεις.

Μόλις 24 συγκεντρώθηκαν στο λογιαριασμό που είχε ανοίξει πριν από μερικές εβδομάδες, ο μεγαλύτερος σύνδεσμος φιλάθλων της ΑΕΚ, η "Ορίτζιναλ", με σκοπό να αγοράσει τις μετοχές της ΠΑΕ από το Μιχάλη Τροχανά. Τα χρήματα αυτά θα προσφερθούν αύριο στον μεγαλομέτοχο των κιτρινόμαυρων για την συμβολική αγορά της ΠΑΕ ΑΕΚ. Στο μεταξύ, υποτονική ήταν σήμερα η συγκέντρωση των οπαδών της Ενωσης στο "Γεώργιος Μόσχος", καθώς παραβρέθηκαν περίπου 200 άτομα.

Ο Παναθηναϊκός διαψεύδει, με σημερινή ανακοίνωσή του, δημοσιεύματα εφημερίδων, σύμφωνα με τα οποία οι πράσινοι ενδιαφέρονται για την απόκτηση του μπασκετμπολίστα Ντούσαν Βούκσεβιτς.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 286,23 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,32, γαλλικό φράγκο προς 47,14, λίρα Αγγλίας προς 479,46, ελβετικό φράγκο προς 193,58, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,36, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 246,88, τη λίρα Κύπρου προς 542,61 και την ECU προς 314,44 δραχμές.

Εικόνα σταθεροποίησης παρουσίασε η αγορά του Χρηματιστηρίου στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε με οριακή υποχώρηση 0,09% και διαμορφώθηκε στις 1535,69 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών σημείωσε σημαντική υποχώρηση φθάνοντας τα 8,8 δισ. δρχ. Με άνοδο 70 δρχ. έκλεισε η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ στις 6.215 δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός αύριο σ' όλη τη χώρα εκτός από τα βόρεια, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν βροχές ή καταιγίδες κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί ασθενείς ως μέτριοι και μετά το μεσημέρι κατά τόπους ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά 18 με 32 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 20 με 36 και στα νησιά 22 με 33 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό με μέτριους βοριάδες και θερμοκρασία 22 με 35 βαθμούς θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθόυν τοπικές νεφώσεις οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί, ενώ το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει 20 με 32 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Monday, 21 July 1997 - 19:00:15 UTC