Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-06-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 18/06/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Θα συνεχισθεί και μετά το 1998 η σφιχτή εισοδηματική πολιτική, δηλώνει ο Γιάννος Παπαντωνίου.
- Σε επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές ενόψει του αναμενόμενου καύσωνα.
- Εντονη αντίδραση του Ευάγγελου Γιαννόπουλου για τα κρούσματα διαφθοράς στο χώρο της δικαιοσύνης.
- Σημαντικές διαφορές για το ασφαλιστικό καταγράφηκαν στην πρώτη συζήτηση, στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου.
- Το άγχος των εξετάσεων οδήγησε μια μαθήτρια στο θάνατο και άλλη μια σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο.
- Ικανοποιημένη η κυβέρνηση για τη Σύνοδο του Αμστερνταμ. Διαφορετικές εκτιμήσεις από την αντιπολίτευση.
- Αρχισαν από την Κρήτη οι εκδηλώσεις μνήμης για τον Ανδρέα Παπανδρέου.
- Ιδρύθηκε Παναυστραλιανό Κέντρο Ελληνικών Σπουδών-Ερευνών στο Πανεπιστήμιο Λα Τρομπ της Μελβούρνης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Θα συνεχισθεί και μετά το 1998 η σφιχτή εισοδηματική πολιτική, δηλώνει ο Γιάννος Παπαντωνίου.

Δεν πρόκειται να υπάρξει χαλάρωση της οικονομικής πολιτικής, ούτε και μετά το 1998, επανέλαβε ο υπουργός εθνικής οικονομίας και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας. Ο κ. Παπαντωνίου σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία κινείται σταθερά στην κατεύθυνση ταχύτερης ανάπτυξης, χαμηλότερου πληθωρισμού και χαμηλότερων δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι μπορεί να υπάρξει μικρή υστέρηση στα έσοδα του κράτους.

Σε επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές ενόψει του αναμενόμενου καύσωνα.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές και οι υπηρεσίες της Νομαρχίας για την αντιμετώπιση τυχόν εκτάκτων περιστατικών, εξαιτίας του καύσωνα που θα πλήξει πολλές περιοχές της χώρας, με θερμοκρασίες που θα πλησιάσουν τους 39 βαθμούς. Το ΥΠΕΧΩΔΕ συνιστά στο κοινό να περιορίσει στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους, καθώς λόγω της άπνοιας, θα είναι αυξημένοι και οι ατμοσφαιρικοί ρύποι. Σήμερα το ΕΚΑΒ δέχθηκε πολλές κλήσεις και μετέφερε δεκάδες άτομα στα νοσοκομεία με αναπνευστικά κυρίως προβλήματα.

Εντονη αντίδραση του Ευάγγελου Γιαννόπουλου για τα κρούσματα διαφθοράς στο χώρο της δικαιοσύνης.

Πειθαρχική δίωξη αναμένεται να ασκηθεί κατά τεσσάρων δικαστών, οι οποίοι κατηγορούνται ότι με αποφάσεις τους ευνοούσαν ιδιώτες και εταιρίες στις οικονομικές διαφορές τους με το δημόσιο. Ο υπουργός δικαιοσύνης αποδοκίμασε τα φαινόμενα αυτά, τόνισε ότι η ίδια η δικαιοσύνη θα κάνει αυτοκάθαρση και χαρακτήρισε τα κρούσματα μεμονωμένα, σημειώνοντας ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για νόσο της δικαιοσύνης, είτε για οργανωμένο έγκλημα.

Σημαντικές διαφορές για το ασφαλιστικό καταγράφηκαν στην πρώτη συζήτηση, στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου.

Αβέβαιη θεωρείται η τύχη του κοινωνικού διαλόγου για το ασφαλιστικό, καθώς στην πρώτη συζήτηση καταγράφηκαν σημαντικές διαφορές. Σημείο τριβής αποτέλεσε ο λεγόμενος νόμος Σιούφα, ο οποίος πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1/1/98 και κατά τα συνδικάτα, θα έχει ιδιαίτερα βλαπτικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι θα πρέπει να συγκληθεί εκ νέου η επιτροπή μέχρι τις 10 Ιουλίου για να συζητηθούν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και η θεματολογία του διαλόγου.

Το άγχος των εξετάσεων οδήγησε μια μαθήτρια στο θάνατο και άλλη μια σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο.

Τραγικό τέλος στη ζωή της έδωσε η 18χρονη μαθήτρια Θάλεια Τσίτσου γιατί απέτυχε στην Γ' Λυκείου. Η μαθήτρια έπεσε από τον τέταρτο όροφο πολυκατοικίας στην Κηφισιά και εξέπνευσε στο ΚΑΤ όπου διακομίσθει. Στην Πάτρα μια 19χρονη υποψήφια των γενικών εξετάσεων, δεν άντεξε το άγχος και έπεσε από την ταράτσα 6όροφης πολυκατοικίας. Η νεαρή κοπέλα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο του Ρίου.

Ικανοποιημένη η κυβέρνηση για τη Σύνοδο του Αμστερνταμ. Διαφορετικές εκτιμήσεις από την αντιπολίτευση.

Η κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Κορυφής του Αμστερνταμ, κυρίως σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική και την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Κοινότητας, που ικανοποιεί πλήρως τις ελληνικές θέσεις. Η ΝΔ κάνει υποστηρίζει ότι δεν εξασφαλίσθηκε καμμία ρητή εγγύηση των ελληνικών συνόρων, το ΚΚΕ κάνει λόγο για ψεύδη και κοροϊδία και απόκρυψη της ουσίας του Συμφώνου Σταθερότητας, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς εκτιμά ότι όλα τα κρίσιμα θέματα έμειναν ανοιχτά.

Αρχισαν από την Κρήτη οι εκδηλώσεις μνήμης για τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Από το Ηράκλειο της Κρήτης άρχισε, παρουσία της Δήμητρας Λιάνη, ο κύκλος των εκδηλώσεων μνήμης, του Ανδρέα Παπανδρέου. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή με το θρησκευτικό μνημόσυνο, που θα τελέσει το ΠΑΣΟΚ στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών, ενώ το απόγευμα θα γίνουν πολιτικές και μουσικές εκδηλώσεις στο Μέγαρο Μουσικής, με βασικούς ομιλητές τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον πρώην υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας, Ζακ Λανγκ. Με το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων ασχολήθηκε το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ.

Ιδρύθηκε Παναυστραλιανό Κέντρο Ελληνικών Σπουδών-Ερευνών στο Πανεπιστήμιο Λα Τρομπ της Μελβούρνης.

Την ίδρυση του Παναυστραλιανού Κέντρου Ελληνικών Σπουδών και Ερευνών, καθώς και την λειτουργία της Εδρας Ζήση Δαρδάλη στο Τμήμα Ελληνικών Σπουδών, ανακοίνωσε ο διαπρεπής Ελληνιστής Οσμπορν Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης Λα Τρομπ. Ο κ. Οσμπορν είπε χαρακτηριστικά πως "η σημερινή ημέρα είναι πολύ μεγάλη για την ελληνική γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό, για την ομογένεια της Αυστραλίας, αλλά και για το πανεπιστήμιο Λα Τρόμπ". Ο πρύτανης ευχαρίστησε τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου που έχουν στηρίξει έως τώρα το πανεπιστήμιο το οποίο, κατά την άποψή του, εξελίσσεται σε ένα απο τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά κέντρα, παγκοσμίως ,στο χώρο της ελληνομάθειας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενα ανέλπιστο χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Ελλάδα στο στίβο με την Χρυσοστομία Ιακώβου στα 10.000 μέτρα. Η ελληνίδα αθλήτρια πιάνοντας πολύ καλό ρυθμό από τα πρώτα κιόλας μέτρα της κούρσας, κατάφερε να ξεφύγει και ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο να κατακτήσει την πρώτη θέση με χρόνο 32 λεπτά 34 δεύτερα 87 εκατοστά, επίδοση που αποτελεί νέο πανελλήνιο ρεκόρ. Πανελλήνιο ρεκόρ που συνοδεύτηκε και από το ασημένιο μετάλλιο, σημείωσε και η ομάδα σκυταλοδρομίας 4χ100μ. των γυναικών (Τσώνη, Βαρσαμίδου, Κόφφα, Θάνου), με 43 δεύτερα 7 εκατοστά. Τη δεύτερη θέση κατέκτησε ο πρωταθλητής μας του μήκους, Κώστας Κουκοδήμος στους Μεσογειακούς Αγώνες του Μπάρι, με 7 μέτρα 95 εκατοστά, ενώ ο Δημήτρης Χατζόπουλος ήταν τρίτος με 7.92μ.

Το πρώτο χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η ελληνική πάλη στους Μεσογειακούς αγώνες που διεξάγονται στο Μπάρι της Ιταλίας. Συγκεκριμένα, ο Αλέκος Ξανθόπουλος στην κατηγορία των 97 κιλών, επικράτησε στον τελικό του Αλβανού Νένζο με 9- 0 στα σημεία. Η Ελένη Τσεντεμείδου κατέκτησε τη δεύτερη θέση και το ασημένιο μετάλλιο στη σφαιροβολία με 17 μέτρα και 70 εκατοστά. Η Αγγελική Τσιολακούδη στον ακοντισμό κατέκτησε την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες, με βολή 56 μέτρα και 70 εκατοστά.Ο πρωταθλητής μας στην ελευθέρα πάλη Τάσος Συμεωνίδης κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες, καθώς στον μικρό τελικό της κατηγορίας των 125 κιλών νίκησε με πτώση τον Γιουγκοσλάβο Ραντάκοβιτς.

Ο Βασίλης Τσιάρτας έκλεισε την πόρτα στην ΑΕΚ, η οποία τον ζήτησε πίσω από τη Σεβίλη, αφού με δηλώσεις του ο Ναουσαίος άσσος άφησε μια ποιθανότητα στο εκατομμύριο να επιστρέψει στην παλιά του ομάδα. Ο διεθνής μέσος υποστήριξε ότι στη Σεβίλη δεν θέλουν να τον πουλήσουν και οι απαιτήσεις της ισπανικής ομάδας φτάνουν στο ένα δις 300 εκατομμύρια. Επίσης, ο Τσιάρτας είπε ότι έχει προτάσεις μόνο από την Ισπανία και την Ιταλία, ενώ συζητάει με τη Βαλένθια... Στο μεταξύ, φτάνουν αύριο στην Αθήνα ο νέος προπονητής της ομάδας Ντουμιτρίου και το νέο μεταγραφικό απόκτημα από την Ισλανδία,ο επιθετικός Γκρέταρσον, για να υπογράψει τριετές συμβόλαιο. Τέλος, έγινε γνωστό από την ΠΑΕ ότι δεν πρόκειται να ασχοληθούν με το θέμα του Μπορμπόκη, εκτός και αν ο παίχτης συμφωνήσει με τους όρους που του έχει θέσει η ΑΕΚ.

Θέμα ημερών, ίσως και ωρών, θεωρείται η μεταγραφή του Σέρβου λίμπερο του Απόλλωνα Μιλόγεβιτς στον Παναθηναϊκό, αφού σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η διοίκηση των πρασίνων τα έχει βρει με τους υπευθύνους του Ερυθρού Αστέρα, ομάδα στην οποία ανήκει ο παίκτης. Στον Απόλλωνα ελπίζουν ότι τελικά η μεταγραφή δεν θα πραγματοποιηθεί, καθώς δεν έχει καμία διαφορά ο παίχτης με το ιστορικό σωματείο, αλλά η διοίκηση ήδη κινείται για την απόκτηση ποδοσφαιριστή που μπορεί να καλύψει το κενό του Σέρβου.

Ο προπονητής της εθνικής ομάδας μπάκετ των ανδρών Παναγιώτης Γιαννάκης ανακοίνωσε τον αποκλεισμό των Ευθύμιου Μπακατσιά και Παναγιώτη Λιαδέλη από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που θα γίνει 24 Ιουνίου έως 6 Ιουλίου στην Ισπανία.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 277,09 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,69, γαλλικό φράγκο προς 47,60, λίρα Αγγλίας προς 453,82, ελβετικό φράγκο προς 191,99, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,39, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 245,03, τη λίρα Κύπρου προς 542,31 και την ECU προς 313,95 δραχμές.

Και νέες σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να υποχωρήσει κατά 2,30% στις 1541,58 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 21,9 δισ. δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Στα όρια του καύσωνα θα φθάσει αύριο η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές της χώρας,ενώ η άπνοια θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Ο καιρός θα είναι αίθριος σε ολόκληρη τη χώρα εκτός από τα ορεινά της Μακεδονίας και Θράκης όπου ενδέχεται να σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες. Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα κυμανθεί από 18 μέχρι 38 βαθμούς και κατά τόπους το θερμόμετρο θα φθάσει τους 39, ενώ στα νησιά η θερμοκρασία θα κυμανθεί 21 με 36 βαθμούς. Στην Αττική ο καιρός θα είναι αίθριος με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία από 23 μέχρι 38 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη ενδέχεται να αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και το θερμόμετρο θα δείξει από 21 μέχρι 36 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Wednesday, 18 June 1997 - 19:00:17 UTC