Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 97-06-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 05/06/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Εντονες διαφωνίες απο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας με 151 ψήφους.
- Οι τελικές προτάσεις της ΝΔ για την αναθεώρηση των διατάξεων του Συντάγματος που αφορούν τη δικαιοσύνη, την αποκέντρωση, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Δημόσια Διοίκηση.
- Τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ όρισαν οι ΗΠΑ ως προεδρικό απεσταλμένο για το Κυπριακό.
- Επιδόθηκε στους Ελληνες εμπειρογνώμονες το κείμενο των Τούρκων συναδέλφων τους για την εξεύρεση διαδικασιών προσέγγισης Αθηνών - Αγκυρας.
- Συνεδριάζουν στο Μάλμε της Σουηδίας οι ηγέτες των Σοσιαλιστικών και Σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων.
- Μειώνεται η θητεία σε 6 μήνες για τους μεγαλύτερους αδελφούς οικογένειας με πάνω απο 5 παιδιά.
- Τη διαβεβαίωση οτι θα διεξαχθούν κανονικά οι γενικές εξετάσεις έδωσε ο υπουργός Παιδείας.
- Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος σήμερα.Τα σκουπίδια απειλούν την Αθήνα.
- Η Ελλάδα οφείλει να χορηγεί φορολογική απαλλαγή σε ολα τα ΙΧ αυτοκίνητα που εισάγονται απο πολίτες χωρών της κοινότητας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Η εθνική μας ομάδας μπάσκετ των ανδρών, σε επίσημο φιλικό αγώνα που έγινε στην Ιερουσαλήμ, επικράτησε με 68-62 του Ισραήλ.
- Την πρώτη της μεταγραφή πραγματοποίησε η ΑΕΚ η οποία έκλεισε τον Ισλανδό Γκράτανσον.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εντονες διαφωνίες απο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας με 151 ψήφους.

Εντονες διαφωνίες για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας με 151 ψήφους διατύπωσαν αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη χθεσινή συνεδρίαση του διευρυμένου Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Δικαιοσύνης του Κινήματος.Αιχμηρότερος όλων ήταν ο πρώην υπουργός, Αναστάσης Πεπονής, ο οποίος διέβλεψε πρόθεση της κυβέρνησης να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές το αργότερο το 1999. Ωστόσο κοινός ήταν ο προβληματισμός των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το, αν θα πρέπει να διαλύεται η Βουλή και να γίνονται πρόωρες εκλογές σε περίπτωση που τα κόμματα δεν συμφωνήσουν ώστε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί με διευρυμένη πλειοψηφία.

Οι τελικές προτάσεις της ΝΔ για την αναθεώρηση των διατάξεων του Συντάγματος που αφορούν τη δικαιοσύνη, την αποκέντρωση, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Δημόσια Διοίκηση.

Στη Νέα Δημοκρατία, η Επιτροπή, που μελετά την αναθεώρηση του Συντάγματος κατέληξε στις τελικές προτάσεις για την αναθεώρηση των διατάξεων που αφορούν τη Δικαιοσύνη, την Αποκέντρωση, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Δημόσια Διοίκηση. Μεταξύ άλλων προτείνονται η ριζική ενίσχυση του καθεστώτος των εγγυήσεων της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των Δικαστών.Η αναμόρφωση του καθεστώτος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλων των βαθμίδων.Η συνταγματική καθιέρωση της αρχής της αξιοκρατίας ως προς την πρόσληψη και εξέλιξη των δημόσιων υπαλλήλων και ανάθεση της εποπτείας εφαρμογής της αρχής αυτης σε ανεξάρτητη διοικητική αρχή.

Τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ όρισαν οι ΗΠΑ ως προεδρικό απεσταλμένο για το Κυπριακό.

Σε μια προσπάθεια ουσιαστικής ενεργοποίησης των ΗΠΑ για την επίλυση του Κυπριακού ο Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, διόρισε τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ως ειδικό προεδρικό απεσταλμένο για το θέμα. Η επίσημη ανακοίνωση του διορισμού του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ έγινε από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς, ο οποίος χαρακτήρισε την τοποθέτηση του κ. Χόλμπρουκ ως "αναγέννηση και επανέναρξη" των αμερικανικών προσπαθειών για την επίλυση του χρόνιου αυτού προβλήματος.

Επιδόθηκε στους Ελληνες εμπειρογνώμονες το κείμενο των Τούρκων συναδέλφων τους για την εξεύρεση διαδικασιών προσέγγισης Αθηνών - Αγκυρας.

Επιδόθηκε χθες στους Ελληνες εμπειρογνώμονες το κείμενο των Τούρκων συναδέλφων τους για την εξεύρεση διαδικασιών προσέγγισης μεταξύ των δυο χωρών. Αυτό δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ολλανδίας, προσθέτοντας οτι το μνημόνιο της ελληνικής πλευράς μελετούν οι τούρκοι εμπειρογνώμονες. Η ολλανδική προεδρία παραμένει πάντοτε πρόθυμη, πρόσθεσε και προσκολλημένη στη βασική της επιδίωξη να φέρει στο ίδιο τραπέζι τις δυό πλευρές.

Συνεδριάζουν στο Μάλμε της Σουηδίας οι ηγέτες των Σοσιαλιστικών και Σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων.

Συνέρχονται σήμερα στο Μάλμε της Σουηδίας οι ηγέτες των Σοσιαλιστικών και Σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της ΕΕ με στόχο να διαμορφώσουν τη στάση, που θα τηρήσουν στη σύνοδο κορυφής στο Αμστερνταμ στις 16 και 17 Ιουνίου. Συνομιλίες με τον ομόλογό του της Σουηδίας, Γιόραν Πέρσον, ειχε χθες ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε οτι υπήρξε ταύτιση απόψεων σε ολα τα θέματα.

Μειώνεται η θητεία σε 6 μήνες για τους μεγαλύτερους αδελφούς οικογένειας με πάνω απο 5 παιδιά.

Μειώνεται η στρατιωτική θητεία απο 12 σε 6 μήνες για τους μεγαλύτερους αδελφούς οικογενειών πολυτέκνων, που έχουν απο πέντε και πανω παιδιά, σύμφωνα με τροπολογία, που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος.Αλλη τροπολογία προβλέπει ότι ο δεύτερος αδελφός οικογένειας πολυτέκνων, που με τις σημερινές διατάξεις υπηρετεί πλήρη θητεία, θα υπηρετεί 12 μήνες συνολικά. Τέλος με άλλη τροπολογία αυξήθηκε κατά ένα έτος η αναβολή λόγω σπουδών.

Τη διαβεβαίωση οτι θα διεξαχθούν κανονικά οι γενικές εξετάσεις έδωσε ο υπουργός Παιδείας.

Τη διαβεβαίωση οτι οι γενικές εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά έδωσε στους 170.000 υποψηφίους ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, με αφορμή τις απειλες των υπαλλήλων του υπουργείου για απεργιακές κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.Η Πανελλήνια Ομοσπονδία του υπουργείου Παιδείας έχει προγραμματίσει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις μεγάλες πόλεις, ενω θα κάνουν συμβολική κατάληψη στα πνευματικά ιδρύματα και στις 12 Ιουνίου τρίωρη στάση εργασίας.

Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος σήμερα.Τα σκουπίδια απειλούν την Αθήνα.

Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος σήμερα και πολιτικά κόμματα, αρχηγοί κομμάτων, πολιτικοί, οικολογικές οργανώσεις και συνδικαλιστικοί φορείς, εξέδωσαν μηνύματα. Την παρέβαση του Εισαγγελέα θα ζητήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να σταματήσει η παράνομη, όπως τη χαρακτήρισε, απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται και πάλι τόννοι σκουπιδιών στους δρόμους των πόλεων.

Η Ελλάδα οφείλει να χορηγεί φορολογική απαλλαγή σε ολα τα ΙΧ αυτοκίνητα που εισάγονται απο πολίτες χωρών της κοινότητας.

Η Ελλάδα οφείλει να χορηγεί φορολογική απαλλαγή σε όλα τα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης που εισάγονται στο έδαφος της προσωρινά από πολίτες άλλων χωρών - μελών της Κοινότητας και όχι μόνο στο πρώτο κατά χρονική σειρά που εισάγει ένας κοινοτικός πολίτης, όπως γίνεται μέχρι σήμερα,αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η εθνική μας ομάδας μπάσκετ των ανδρών, σε επίσημο φιλικό αγώνα που έγινε στην Ιερουσαλήμ, επικράτησε με 68-62 του Ισραήλ.

Η εθνική μας ομάδας μπάσκετ των ανδρών, στον πρώτο επίσημο φιλικό αγώνα υπό την καθοδήγηση του νέου Ομοσπονδιακού τεχνικού Παναγιώτη Γιαννάκη που έγινε στην Ιερουσαλήμ, επικράτησε με 68-62 του αντίστοιχου συγκροτήματος της χώρας αυτής. Ο αγώνας ήταν στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ελληνικής ομάδας για το Ευρωμπάσκετ που θα διεξαχθεί σε λίγες εβδομάδες στην Ισπανία.

Την πρώτη της μεταγραφή πραγματοποίησε η ΑΕΚ η οποία έκλεισε τον Ισλανδό Γκράτανσον.

Την πρώτη της μεταγραφή πραγματοποίησε για την φετινή περίοδο η ΑΕΚ η οποία έκλεισε τον Ισλανδό Γκράτανσον, μετά από συνάντηση που είχαν μαζί του απεσταλμένοι της ομάδας της Νέας Φιλαδέλφειας. Ο Γκράταρσον υα βρίσκεται την ερχόμενη Πέμπτη στην Αθήνα για να υπογράψει συμβόλαιο.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 279,45 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 161,36, γαλλικό φράγκο προς 47,85, λίρα Αγγλίας προς 454,84, ελβετικό φράγκο προς 193,15, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,43, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 240,05, τη λίρα Κύπρου προς 542,41 και την ECU προς 315,10 δραχμές.

Με υποχώρηση έκλεισαν σήμερα οι τιμές των μετοχών μετά την έντονη ανοδική κίνηση των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων. Ο γενικός δείκτης τιμών υποχώρησε κατα 0,85%, και έκλεισε στις 1670,03 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 34,6 δισ. δρχ. Απο τους επιμέρους δείκτες με άνοδο 0,47% και 0,39% έκλεισαν οι Βιομηχανίες και οι εταιρίες Συμμετοχών. Οι υπόλοιποι επιμέρους δείκτες κινήθηκαν πτωτικά.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι ο καιρός σ' όλη τη χώρα εκτός από τα ηπειρωτικά που θ'αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι και τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και στα βόρεια θα κυμανθεί απο 13 εως 29 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο 14 εως 31 και στα νησιά απο 17 εως 28 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό με λίγες τοπικές νεφώσεις, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία που θα κυμανθεί απο 16 εως 31 και απο 14 εως 27 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα, θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Thursday, 5 June 1997 - 7:00:14 UTC