Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-06-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 03/06/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Με όλο το φάσμα της πολιτικής ηγεσίας της Αλβανίας συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, κατά την επισκεψή του στην γείτονα χώρα, που ολοκλήρωσε σήμερα.
- Κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το νέο σύστημα υπολογισμού του εφάπαξ. Για ψαλιδισμό κάνει λόγο η αντιπολίτευση.
- Δεν πρόκειται να αλλάξει η οικονομική πολιτική, δηλώνει ο Γιάννος Παπαντωνίου.
- Στη Στοκχόλμη ο πρωθυπουργός για τη σύνοδο των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης.
- Παρέμβαση του Κώστα Γείτονα στη διαμάχη Παπαθεμελή - Βαλυράκη για την τρομοκρατία.
- Βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς, διαπίστωσε ο Κων.Μητσοτάκης, που μετέβη στην Τουρκία για την παραλαβή του βραβείου ΙΠΕΚΤΣΙ.
- Συναντήση με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της ΝΔ είχε σήμερα στην Αθήνα ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος.
- Εισαγγελική προειδοποίηση στους δημάρχους και κοινοτάρχες της ανατολικής Αττικής να διευθετήσουν τις 15 ανεξέλεγκτες χωματερές.
- Πενήντα κιλά ηρωίνη μετέφερε Γερμανός υπήκοος, που ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη για να συλληφθεί τελικά στην Κέρκυρα.
- Φραγμό στην ανεξέλεγκτη λειτουργία των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων βάζει προεδρικό διάταγμα που προωθεί το υπουργείο Υγείας.
- Επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Κένυας και Ειρηνουπόλεως πραγματοποίησε ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής κ. Πέτρος.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

- Με όλο το φάσμα της πολιτικής ηγεσίας της Αλβανίας συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, κατά την επισκεψή του στην γείτονα χώρα, που ολοκλήρωσε σήμερα.

Πράξη συλλογικής αυτοκτονίας και καταστροφική για την Αλβανία χαρακτήρισε την πιθανή ματαίωση των εκλογών, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος ολοκληρώνοντας σήμερα την επισκεψή του στα Τίρανα, όπου είχε συζητήσεις με όλο το φάσμα της πολιτικής ηγεσίας. Ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι όλα τα κόμματα είναι διατεθειμένα να πάρουν μέρος στις εκλογές. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον πρόεδρο Σαλί Μπερίσα, τον πρωθυπουργό Μπασκίμ Φίνο, τον υπουργό Εξωτερικών Αριάν Σταρόβα, τον ηγέτη των σοσιαλιστών Φατός Νάνο, την ηγεσία της Ομόνοιας, καθώς επίσης και με τους ηγέτες όλων των κομμάτων που δήλωσαν ότι θα πάρουν μέρος στις εκλογές. Επίσης συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο του απεσταλμένου του ΟΑΣΕ Φ. Βρανίτσκι, πρέσβη Γκρουπμάγιερ κα τον επικεφαλής της πολυεθνικής δύναμης στρατηγό Φορλάνι. Οπως δήλωσε ο κ. Πάγκαλος, δεν πήγε στην Αλβανία για να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή. "Συμφέρον μου ως αντιπρόσωπος του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης είναι να έχουμε μια ισχυρή, δημοκρατική και ευημερούσα Αλβανία", τόνισε.

Κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το νέο σύστημα υπολογισμού του εφάπαξ. Για ψαλιδισμό κάνει λόγο η αντιπολίτευση.

Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η τροπολογία σύμφωνα με την οποία για τον υπολογισμό του εφάπαξ θα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των αποδοχών της τελευταίας πενταετίας και όχι του τελευταίου μήνα. Η αντιπολίτευση έκανε λόγο για ψαλιδισμό του εφάπαξ και κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναλγησία. Αντίθετα ο υπουργός εργασίας διευκρίνισε ότι με την τροπολογία, με την οποία έχει συμφωνήσει και η ΑΔΕΔΥ, όχι μόνο δεν περικόπτεται το εφάπαξ, αλλά αντίθετα επέρχεται αύξηση κατά 12%. Πρόσθεσε ότι η ενέργεια αυτή έχει στόχο τη διάσωση των ταμείων

Δεν πρόκειται να αλλάξει η οικονομική πολιτική, δηλώνει ο Γιάννος Παπαντωνίου.

Δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά αλλαγή στην ασκούμενη οικονομική πολιτική, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών και την προοπτική χαλάρωσης των κριτηρίων του Μάαστριχτ. Ο κ. Παπαντωνίου προέβλεψε πάντως ότι θα υπάρξει κάποια ελαστικότητα σε ότι αφορά το κριτήριο για έλλειμμα 3% του ΑΕΠ, που απαιτείται σήμερα για την εισαγωγή μιας χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση.

Στη Στοκχόλμη ο πρωθυπουργός για τη σύνοδο των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης.

Στη Στοκχόλμη μετέβη ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα πάρει μέρος στη στη σύνοδο των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης, στο περιθώριο της οποίας θα έχει σειρά συναντήσεων με ομολόγους του άλλων κρατών. Στη σύνοδο θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τη Διακυβερνητική Διάσκεψη. Πριν την αναχώρησή του ο πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο και ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη, με τους οποίους συζήτησε θέματα της αρμοδιότητάς τους.

Παρέμβαση του Κώστα Γείτονα στη διαμάχη Παπαθεμελή - Βαλυράκη για την τρομοκρατία.

Συνεχίσθηκε το μπαράζ των δηλώσεων για το θέμα της τρομοκρατίας. Παρέμβαση στη διαμάχη των κυρίων Παπαθεμελή και Βαλυράκη έκανε ο Κώστας Γείτονας, που δήλωσε ότι τα όποια επιπλέον στοιχεία που αφορούσαν τη δράση των τρομοκρατών στην Ελλάδα, προήλθαν από τα περίφημα αρχεία της ΣΤΑΖΙ, τα οποία έχουν παραπεμφθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα και το λόγο πλέον έχει η δικαιοσύνη. Ο κ. Γείτονας, συνέστησε σε όλους τους πρώην υπουργούς δημόσιας τάξης να μιλάνει λιγότερο για τα θέματα αυτά.

Βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς, διαπίστωσε ο Κων.Μητσοτάκης, που μετέβη στην Τουρκία για την παραλαβή του βραβείου ΙΠΕΚΤΣΙ.

Την εκτίμηση ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν μπει σε μια κάπως καλύτερη φάση, αλλά χρειάζεται ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί, διατύπωσε ο Κων. Μητσοτάκης, κατά την άφιξή του στην Τουρκία, για την παραλαβή του βραβείου ΙΠΕΚΤΣΙ. Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Βραβεία θα απονεμηθούν επίσης στούς Γιώργο Παπανδρέου και Μιχάλη Παπαγιανάκη, για τη δραστηριότητά τους υπέρ της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

Συναντήση με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της ΝΔ είχε σήμερα στην Αθήνα ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος.

Συνάντηση 35 λεπτών είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά το τέλος των συνομιλιών που είχαν οι δύο άνδρες, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αλβανίας, που συζήτησε με τον κ. Σημίτη το Αλβανικό και κυρίως το θέμα των επικείμενων εκλογών, δήλωσε: "Στην κρίσιμη εποχή στην οποία βρίσκεται ο αλβανικός λαός, χρειάζεται την άγρυπνη αρωγή των φίλων του με σεβασμό στην ιδιαιτερότητά του και στην αξιοπρεπειά του. Ο πρωθυπουργός ανήκει στους ειλικρινείς φίλους όλων των λαών της Βαλκανικής. Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, τον οποίο ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική χώρα και την πορεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Εισαγγελική προειδοποίηση στους δημάρχους και κοινοτάρχες της ανατολικής Αττικής να διευθετήσουν τις 15 ανεξέλεγκτες χωματερές.

Αυστηρή προειδοποίηση προς τους δημάρχους και κοινοτάρχες της ανατολικής Αττικής να βρουν σύντομα τρόπους διευθέτησης των 15 ανεξέλεγκτων χωματερών που λειτουργούν παράνομα, απηύθυνε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, Αναστάσιος Καννελόπουλος, σημειώνοντας ότι θα αναγκασθεί να εφαρμόσει το νόμο. Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία τους, μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό εσωτερικών.

Πενήντα κιλά ηρωίνη μετέφερε Γερμανός υπήκοος, που ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη για να συλληφθεί τελικά στην Κέρκυρα.

Δυνατό χτύπημα στο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών, πέτυχαν άνδρες της Ασφαλείας Κέρκυρας, οι οποίοι αξιοποιώντας πληροφορίες συνέλαβαν έναν Γερμανό υπήκοο και κατέσχεσαν 50 κιλά ηρωϊνης. Ο Γερμανός ξεκίνησε απο Κωνσταντινούπολη και μέσω Βουλγαρίας μπήκε στη χώρα μας απο το τελωνείο του Προμαχώνα και στη συνέχεια μέσω Ηγουμενίτσας θα πήγαινε στην Ιταλία με τελικό προορισμό τη Γερμανία.

Φραγμό στην ανεξέλεγκτη λειτουργία των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων βάζει προεδρικό διάταγμα που προωθεί το υπουργείο Υγείας.

Φραγμό στην ανεξέλεγκτη λειτουργία ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και πολυϊατρείων, βάζει το υπουργείο Υγείας με προεδρικό διάταγμα που προωθεί. Με το Προεδρικό Διάταγμα ορίζονται οι κανόνες ίδρυσης και λειτουργίας των ιδιωτικών κέντρων, ενώ παρέχεται η δυνατότητα στις νομαρχίες να επιβάλουν πρόστιμα απο 1 έως 20 εκατομμύρια δρχ. σε όσα εργαστηρια δεν πληρούν τους όρους λειτουργίας, ενώ θα δοθεί προθεσμία στα λειτουργούντα να εναρμονιστούν με τους νέους κανόνες.

Επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Κένυας και Ειρηνουπόλεως πραγματοποίησε ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής κ. Πέτρος.

Την Ιερά Μητρόπολη Κένυας και Ειρηνουπόλεως, η οποία αριθμεί περί τους 250.000 ορθοδόξους, επισκέφθηκε ο Πατριάρχης Αλεξάνρειας και πάσης Αφρικής κ. Πέτρος. Την 28η Μαϊου ο Πατριάρχης έφθασε στο Ναϊρόμπι και την επομένη συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κένυας με τον οποίο συζήτησαν διάφορα θέματα που απασχολούν την Ορθόδοξη Εκκλησία και ιεραποστολή. Την Παρασκευή 30 Μαϊου ο Πατριάρχης αναχώρησε για το Νιέρι, όπου τέλεσε τα εγκαίνια της Κλινικής της περιοχής. Το Σάββατο 31 Μαϊου τελέσθηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Ναϊρόμπι. Την επομένη ο Πατριάρχης παρηκολούθησε, κατόπιν προσκλήσης του Προέδρου της χώρας κ. Μόϊ, τις τελετές για την ημέρα της Ανεξαρτησίας της Κένυας και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της χώρας. Με την ευκαιρία αυτή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τανζανίας προσκάλεσε τον Πατριάρχη να επισκεφθεί την Τανζανία επίσημα. Ο Πατριάρχης επισκέφθηκε τις ορθόδοξες κοινότητες της περιοχής και ανακοίνωσε την έναρξη διαφόρων έργων και τη στήριξη άλλων, όπως ναών, σχολείων, εξωτερικών ιατρείων, κλινικών και δήλωσε ότι "το έργο αυτό αγκαλιάζει ολόκληρο τον άνθρωπο, τις πνευματικές και τις υλικές του ανάγκες, τη χαρά και τη λύπη του, την αγωνία και την ελπίδα του. Δεικνύει τον αγώνα της Εκκλησίας μας για την αξιοπρέπεια και την ακεραιότητα του ανθρωπίνου προσώπου, την ειρήνη και τη δικαιοσύνη, τον αλληλοσεβασμό και την αλληλεγγύη, τον πολιτισμό και τη δημιουργία, χωρίς να θέτει φραγμούς, όρια και όρους". Την Παρασκευή 6 Ιουνίου ο Πατριάρχης, θα αναχωρήσει για επίσημη τετραήμερη επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Ηλίας Πουρσανίδης, ο Κυριάκος Τοχούρογλου και ο νεαρός ομογενής από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Κώστας Καρτερουλιώτης είναι μέχρι στιγμής οι παίκτες, που από την ερχόμενη περίοδο θα φοράνε τη φανέλλα του Ολυμπιακού. Κι' αυτό γιατί ο προπονητής των ερυθρολεύκων, Ντ. Μπάγεβιτς δεν έχει καταλήξει ακόμη για το ποιούς από τους μεταγραφικούς στόχους που κατά καιρούς έχουν απασχολήσει το σύνολο του Τύπου, θα αποκτηθούν. Ο Σέρβος μέσος της Αστον Βίλα Τσούρτσιτς είναι ακριβός, ο Νορβηγός επιθετικός της Λίλεστρομ Φρίγκααρντ δεν πείθει με την απόδοση του, ο Ισπανός στράϊκερ της Οβιέδο Ολι, οδεύει προς την Μπέτις έναντι 2,2 δις δραχμών και οι υπόλοιποι παίκτες που έχουν παρακολουθήσει ο Μπάγεβιτς και οι συνεργάτες του, δεν αποτελούν κάτι το ξεχωριστό.

Συνεχίζονται οι αναζητήσεις ικανών ξένων παικτών για την ομάδα του ΠΑΟΚ. Ο προπονητής Αγγελος Αναστασιάδης έφυγε χθες το βράδυ για το Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής και στη συνέχεια το Λάγκος της Νιγηρίας όπου θα δει νέους σε ηλικία αλλά εξελίξιμους και ικανούς παίκτες της εθνικής ελπίδων της χώρας αυτής, σε τουρνουά που θα γίνει εκεί.

Με την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό μιλάει συγχρόνως ο Ρουμάνος προπονητής Ανχελ Ιορντανέσκου. Και ενώ η ΑΕΚ πιστεύει ότι είναι πολύ κοντά στην απόκτηση του προπονητή, ο ίδιος χαρακτήρισε πολύ προχωρημένες τις διαπραγματεύσεις του με τους πράσινους, σε δηλώσεις που έκανε στο Βουκουρέστη. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι είναι πολύ πιθανό να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού από τη νέα περίοδο.

Η διοίκηση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, συνεδριάζει αύριο εκτάκτως για να αποφασίσει την παράδοση των κλειδιών του συλλόγου στο Υφυπουργείο Αθλητισμού. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, με τη διευκρίνιση ότι έφθασε στο οριακό αυτό σημείο λόγω της επίμονης άρνησης της Πολιτείας να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 279,28 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 161,79, γαλλικό φράγκο προς 47,98, λίρα Αγγλίας προς 456,24, ελβετικό φράγκο προς 195,13, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,43, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 240,80, τη λίρα Κύπρου προς 543,83 και την ECU προς 315,65 δραχμές.

Aνοδικά κινήθηκαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου με το ενδιαφέρον των επενδυτών να επικεντρώνεται κυρίως σε μετοχές των Βιομηχανιών. Ο γενικός δείκτης τιμών εκλεισε στις 1684,38 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,90%, ενώ η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 27,2 δισ. δρχ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε και σήμερα για μετοχές του ΟΤΕ κλείνοντας με άνοδο 200 δρχ. στις 7.400, και διακινώντας 440.000 τεμάχια.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός αύριο σ'ολόκληρη τη χώρα, εκτός από τη Μακεδονία - Θράκη και νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου όπου θα εκδηλωθούν σποραδικές βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί μέτριοι και πρόσκαιρα στα δυτικά και νότια ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 13 με 24 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 14 με 28 και στα νησιά 16 με 26 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός στην Αθήνα με λίγες τοπικές νεφώσεις, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 15 με 28 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη ενδέχεται να σημειωθεί τοπική βροχή κυρίως στα ορεινά, οι άνεμοι θα είναι μέτριοι και η θερμοκρασία στην πολή θα κυμανθεί από 14 μέχρι 24 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Tuesday, 3 June 1997 - 19:01:10 UTC