Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-06-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 02/06/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Χαλάρωση των όρων για την οικονομική και νομισματική ενοποίηση, αναμένει η Ελλάδα, μετά τη νίκη των σοσιαλιστών στη Γαλλία, τονίζει ο Κώστας Σημίτης.
- Ανισες οι φετινές γενικές εξετάσεις υποστηρίζει η ΟΛΜΕ.
- Δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για οικονομία και εθνικά θέματα άσκησε ο Κώστας Καραμανλής.
- Παρέμβαση του εισαγγελέα για το θάνατο 97χρονης στην Πάτρα, που πέθανε από σηψαιμία λόγω δαγκωματιών τρωκτικών.
- Τα όποια στοιχεία για την τρομοκρατία αξιοποιούνται, απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη συνέντευξη Παπαθεμελή για τη 17 Νοέμβρη.
- Πολιτική εκδήλωση με ομιλητή τον Κ. Σημίτη οργανώνει το ΠΑΣΟΚ στις 22 Ιουνίου, για τον ένα χρόνο από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου.
- Εκστρατεία κατά της Συνθήκης του Μάαστριχτ αρχίζει το ΚΚΕ.
- Το πρώτο ηλιακό σχολείο εγκαινίασε στη Νίκαια ο Κώστας Λαλιώτης. Σε δύο χρόνια θα λειτουργήσουν άλλα 50 τέτοια σχολεία.
- Παρέμβαση της δικαιοσύνης για τις καταγγελίες ότι κακοποιήθηκε ανήλικος προκειμένου να εμφανιστεί σε κανάλι ως θύμα παιδεραστίας.
- Τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο δέχθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Χαλάρωση των όρων για την οικονομική και νομισματική ενοποίηση, αναμένει η Ελλάδα μετά τη νίκη των σοσιαλιστών στη Γαλλία, τονίζει ο Κώστας Σημίτης.

Ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας για την αλλαγή φρουράς στα Ηλύσια Πεδία. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, έκανε λόγο για ευνοϊκότερες διαδικασίες στην Ευρώπη, για τη χώρα μας, τονίζοντας οτι αναμένει χαλάρωση των όρων για την οικονομική και νομισματική ενοποίηση. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, δήλωσε επιφυλακτικός, όπως και η ηγεσία του ΚΚΕ, ενώ ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος πιστεύει ότι η νίκη της αριστεράς έστειλε ένα πολύπλευρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ανισες οι φετινές γενικές εξετάσεις υποστηρίζει η ΟΛΜΕ.

Την εκτίμηση ότι οι φετινές γενικές εξετάσεις θα είναι άνισες, καθώς οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων έχουν διδαχθεί την ύλη, ενώ των δημοσίων έχουν κενά, λόγω της απεργίας των καθηγητών, διατύπωσε η ΟΛΜΕ και υποστήριξε ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν από το Σεπτέμβριο οι αλλαγές στην πρώτη τάξη Λυκείου. Η ΟΛΜΕ δήλωσε αντίθετη στο θεσμό του εθνικού απολυτηρίου και στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Για το θέμα αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν θα αλλάξει το άρθρο 16 του συντάγματος για τη δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για οικονομία και εθνικά θέματα άσκησε ο Κώστας Καραμανλής.

Προσκλητήριο προς κάθε κατεύθυνση, να πυκνώσουν τις τάξεις της ΝΔ, απηύθυνε ο Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στους προέδρους των Νομαρχιακών Επιτροπών. Ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης, κυρίως στους τομείς της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής, και προανήγγειλε ότι σύντομα θα ανακοινωθούν οι αλλαγές στη λειτουργία των οργάνων του κόμματος. Στη συνεδρίαση ορισμένα στελέχη σχολίασαν αρνητικά τις θέσεις που διατύπωσε ο Μιλτιάδης Εβερτ στην Κεντρική Επιτροπή.

Παρέμβαση του εισαγγελέα για το θάνατο 97χρονης στην Πάτρα, που πέθανε από σηψαιμία λόγω δαγκωματιών τρωκτικών.

Ερωτηματικά προκάλεσαν οι πληροφορίες ότι ο θάνατος της 97χρονης Δέσποινας Νικολοπούλου, οφείλεται σε σηψαιμία που προήλθε από δαγκωματιές τρωκτικών. Ο Εισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική εξέταση για να διακριβωθούν τα ακριβή αιτία του θανάτου της άτυχης γυναίκας, η οποία ζούσε μόνη της σε παλαιά οικία - τρώγλη στην Πάτρα.

Τα όποια στοιχεία για την τρομοκρατία αξιοποιούνται, απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη συνέντευξη Παπαθεμελή για τη 17 Νοέμβρη.

Ο,τι στοιχεία υπάρχουν στους φακέλους του υπουργείου δημόσιας τάξης για την τρομοκρατία, αξιοποιούνται, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή συνέντευξη του Στέλιου Παπαθεμελή για την τρομοκρατία. Ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι πριν την αποχωρησή του από το υπουργείο, ήταν γνωστά ακόμη και ονόματα που σχετίζονταν με τη 17 Νοέμβρη και διατύπωσε την άποψη, ότι ξένες μυστικές υπηρεσίες πιθανόν να χρηματοδοτούν την οργάνωση - φάντασμα.

Πολιτική εκδήλωση με ομιλητή τον Κ. Σημίτη οργανώνει το ΠΑΣΟΚ στις 22 Ιουνίου, για τον ένα χρόνο από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου.

Πολιτική εκδήλωση,με ομιλητή τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και πολιτικό μνημόσυνο για τον Ανδρέα Παπανδρέου, οργανώνει το ΠΑΣΟΚ την Κυριακή 22 Ιουνίου,με τη συμπλήρωση ενός έτους από το θάνατο του πρώην πρωθυπουργου. Σχετική απόφαση ελήφθη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, στην οποία συζητήθηκαν και οι γαλλικές εκλογές.

Εκστρατεία κατά της Συνθήκης του Μάαστριχτ αρχίζει το ΚΚΕ.

Εκστρατεία κατά της Συνθήκης του Μάαστριχτ, ενόψει της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, αρχίζει το ΚΚΕ με βασικό σύνθημα Δημοψήφισμα για το Μάαστριχτ, Οχι στην Ευρωπαϊκή Ενωση των πολυεθνικών. Αντίθετα, η κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της για το σχέδιο απόφασης της Διακυβερνητικής, στην οποία, εκτός των άλλων, γίνεται αναφορά για το σεβασμό των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την υποστήριξη των νησιωτικών περιοχών.

Το πρώτο ηλιακό σχολείο εγκαινίασε στη Νίκαια ο Κώστας Λαλιώτης. Σε δύο χρόνια θα λειτουργήσουν άλλα 50 τέτοια σχολεία.

Το πρώτο Γυμνάσιο της χώρας, που καλύπτει τις ανάγκες του σε ηλεκτρικό ρεύμα από τον ήλιο, είναι το 5ο Γυμνάσιο Νικαίας, το οποίο εγκαινίασε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Οπως είπε ο κ.Λαλιώτης, στόχος είναι την προσεχή διετία να λειτουργήσουν περίπου 50 σχολεία σ' ολόκληρη τη χώρα, με το ίδιο σύστημα. Το δίκτυο ηλιακών σχολείων δημιουργείται ύστερα απο πρόταση της ΓΚΡΙΝΠΙΣ, που ανέλαβε και την τεχνική υποστήριξη του έργου.

Παρέμβαση της δικαιοσύνης για τις καταγγελίες ότι κακοποιήθηκε ανήλικος προκειμένου να εμφανιστεί σε κανάλι ως θύμα παιδεραστίας.

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, διέταξε ο εισαγγελέας Πειραιά, με αφορμή καταγγελία και δημοσιεύματα του Τύπου, ότι ανήλικο αγόρι από την Πολωνία ξυλοκοπήθηκε άγρια από συντάκτες του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, προκειμένου να εμφανιστεί στην τηλεόραση για να περιγράψει τα όσα σε βάρος του αξίωσαν παιδεραστές.

Τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο δέχθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Τον Αρχιεπισκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο δέχθηκε σε ακρόαση ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε στο Φανάρι το Πατριαρχείο. Στο μεταξύ, τα μέλη της επιτροπής του "Βραβείου Φιλίας και Ειρήνης Αμπτί Ιπεκτσί" δέχθηκε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Ο κ. Βαρθολομαίος συνεχάρη όλους τους τιμηθέντες με το βραβείο και προέτρεψε όσους εργάζονται για την ειρήνη και τη φιλία των δύο λαών να συνεχίσουν τις προσπάθειες.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Δεν έχω μιλήσει ποτέ με τον κ. Γιαννακόπουλο παρά μόνο με τον Γιάννη Γρανίτσα". Τη δήλωση αυτή έκανε ο τεχνικός της ΑΕΚ, Γιάννης Ιωαννίδης, κατά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, όπου είχε επαφές με ξένους προπονητές, ενώ παρακολούθησε και αγώνες του ΝΒΑ, διαψεύδοντας έτσι τη δήλωση του αντιπροέδρου του ΤΑΚ Παναθηναϊκού, Θανάση Γιαννακόπουλου, ότι ο παλιός προπονητής του Ολυμπιακού θα βρίσκεται στον πάγκο του Παναθηναϊκού τη νέα αγωνιστική σεζόν. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Γιάννης Ιωαννίδης θα έχει απόψε επαφές με τον Πρόεδρο του ΤΑΚ Γιάννη Φιλίππου, όπου θα συζητηθούν τα αγωνιστικά πλάνα της νέας σεζόν.

Ανήμερα της δέκατης επετείου του τζάμπολ του χρυσού Ευρωμπάσκετ της Αθήνας (3 Ιουνίου) εξορμά η εθνική ομάδα μπάσκετ. Ενας νέος κύκλος ανοίγει και το Ελληνικό μπάσκετ συνεχίζει απτόητο την πορεία του. Με φιλόδοξο πνεύμα, λοιπόν, αναχωρεί αύριο στις 19.25 από το Δυτικό Αεροδρόμιο, η εθνική μας ομάδα των ανδρών για το Ισραήλ, όπου θα δώσει τους δύο πρώτους φιλικούς αγώνες της προετοιμασίας της με αντίπαλο το Ισραήλ. Ο πρώτος αγώνας θα διεξαχθεί την Τετάρτη στις 19.00 στην Ιερουσαλήμ και ο δεύτερος την Πέμπτη την ίδια ώρα στη Χάϊφα. Οι 16 παίκτες που θα βρίσκονται στη διάθεση του Παναγιώτη Γιαννάκη είναι οι Χριστοδούλου, Παταβούκας, Μπακατσιάς, Σιγάλας, Ρεντζιάς, Κορωνιός, Οικονόμου, Αλβέρτης, Μπουντούρης, Παπανικολάου, Γιαννούλης, Μυριούνης, Λιαδέλης, Χατζής, Καλαϊτζής και Μάγλος.

Με τη συμμετοχή 102 αυτοκινήτων, από τα οποία 31 θα έχουν ξένα πληρώματα και 71 ελληνικά, θα διεξαχθεί 8 με 10 Ιουνίου το 44ο ράλλυ Ακρόπολις. Ο φετινός αγώνας θα είναι συνολικής απόστασης 1263 περίπου χιλιομέτρων, ενώ θα περιλαμβάνει 20 ειδικές διαδρομές. Η εκκίνηση θα γίνει το πρωί της Κυριακής από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και ο τερματισμός την Τρίτη στο Ζάππειο. Οπως ανακοίνωσαν εκπρόσωποι της ΕΛΠΑ ο φετινός αγώνας θα είναι πιο δύσκολος γιατί οι δρόμοι, κύρια του δεύτερου σκέλους, ήταν σε κακή κατάσταση από τις πολλές βροχές του χειμώνα αλλά βελτιώθηκαν με τη συνεργασία των Νομαρχιών. Ο τεχνικός έλεγχος των οχημάτων θα γίνει το πρωί του Σαββάτου στο Ζάππειο, ενώ όλοι οι οδηγοί θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα αυτοκίνητα τους σε ειδική διαδρομή στην περιοχή της Αναβύσσου, την Παρασκευή.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 278,64 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 161,96, γαλλικό φράγκο προς 47,92, λίρα Αγγλίας προς 456,32, ελβετικό φράγκο προς 195,46, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,39, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 239,40, τη λίρα Κύπρου προς 544,46 και την ECU προς 315,47 δραχμές.

Ηπιες ήταν οι αντιδράσεις στην αγορά της δραχμής, στον απόηχο του αποτελέσματος των γαλλικών εκλογών και μετά τις πιέσεις που δέχθηκε η δραχμή την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ το Χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο, παρά την αρχική νευρικότητα. Στην χρηματιστηριακή αγορά, παρά την αρχική νευρικότητα και τη μεγάλη πτώση του δείκτη μέχρι και 2,40% τελικά στο κλείσιμο της συνεδρίασης οι τιμές των μετοχών όχι μόνο κάλυψαν τις αρχικές απώλειες, αλλά απεκόμισαν και σημαντικά κέρδη. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.652,99 μονάδες, ενισχυμένος σε ποσοστό 1,06%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Συννεφιά με σποραδικές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά και νότια, προβλέπει για αύριο η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 12 με 24 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 14 με 28 και στα νησιά 16 με 27 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις, με πιθανότητα βροχής, μετά το μεσημέρι, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 15 με 28 και 13 με 24 αντίστοιχα θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Monday, 2 June 1997 - 19:01:35 UTC