Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 97-05-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 24/05/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Επιμένει στις "γκρίζες ζώνες" ο Ντεμιρέλ και προτείνει σύμφωνο μή επίθεσης.
- Εχουν σημειωθεί θετικά βήματα στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις σύμφωνα με τη Μαντλίν Ολμπράιτ.
- Τη Δευτέρα θα σταλεί πιθανόν στην Ολλανδική προεδρία το ελληνικό μνημόνιο για τα ελληνοτουρκικά.
- Πολλά θέματα παραμένουν ανοικτά δήλωσε ο Κώστας Σημίτης μετά τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στην Ολλανδία.
- Η Ν.Δ. κατηγόρησε την κυβέρνηση οτι αποφεύγει το διάλογο για τη διακυβερνητική.
- Εντονη αντίδραση της κυβέρνησης στο αίτημα της Αλέκας Παπαρήγα να απομακρυνθεί απο τη θέση του ο Γιώργος Παπανδρέου.
- Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη στρατιωτική θητεία.
- Αρωγός η αστυνομία στις έρευνες για το θάνατο του υπαστυνόμου Μαρκάκη στο Αργυρόκαστρο.
- Σώμα φρούρησης των ελληνικών συνόρων δημιουργεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Συζητήσεις της ΑΕΚ με Μπορμπόκη και Μάρκο. - Οριστικά στη δεύτερη κατηγορία ποδοσφαίρου ο Αρης.
- Δεν συνεχίζει στο τμήμα μπάσκετ της ΑΕΚ ο Δημήτρης Ποδαράς.
- Στις 20.15 θ' αρχίσει, αύριο ο αγώνας - φιέστα του Ολυμπιακού με την Καβάλα.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Επιμένει στις "γκρίζες ζώνες" ο Ντεμιρέλ και προτείνει σύμφωνο μή επίθεσης.

Την πρότασή του για τη σύναψη Συμφώνου μη επίθεσης επανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο οποίος τόνισε ότι ισχύει το casus belli, στην περίπτωση που η Ελλαδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Ο κ.Ντεμιρέλ επανέλαβε τα περί γκρίζων ζωνών. Ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος εμφανίστηκε επιφυλακτικός στις δηλώσεις Ντεμιρέλ. Τις χαρακτήρισε πολύ σημαντικές εφόσον όμως αυτές συνιστούν εγκατάλειψη του casus belli από την Τουρκία για τα 12 μίλια. Σε αντίθετη περίπτωση όμως, πρόσθεσε, αυτό θα συνιστά επιδείνωση γιατί θα είναι σα να καλείται η Ελλάδα να ενστερνιστεί την τουρκική θέση.

Εχουν σημειωθεί θετικά βήματα στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις σύμφωνα με τη Μαντλίν Ολμπράιτ.

Η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μαντλίν Ολμπράιτ, εξέφρασε την άποψη ότι έχουν σημειωθεί θετικά βήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ελπίζει να συνεχιστούν, γιατί, όπως είπε, είναι δύο χώρες πολύ σημαντικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Για το κυπριακό επανέλαβε ότι αποτελεί θέμα πρώτης προτεραιότητας για τις ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι πρέπει να προωθηθεί φέτος, η διαδικασία επίλυσης του.

Τη Δευτέρα θα σταλεί πιθανόν στην Ολλανδική προεδρία το ελληνικό μνημόνιο για τα ελληνοτουρκικά.

Τη Δευτέρα πιθανόν να σταλεί στην ολλανδική προεδρία το μνημόνιο με τις θέσεις των Ελλήνων εμπειρογνωμόνων για τα ελληνοτουρκικά. Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα συνέδριο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με ομιλητές τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ονούρ Οϊμέν. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας χθες βράδυ στο Ηράκλειο, κατέστησε σαφές προς την Τουρκία ότι δεν υπάρχει τίποτα προς διαπραγμάτευση στο Αιγαίο και υπάρχουν σαφείς συμφωνίες.

Πολλά θέματα παραμένουν ανοικτά δήλωσε ο Κώστας Σημίτης μετά τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στην Ολλανδία.

Η αναθεώρηση της συνθήκης του Μάαστριχτ και η σύνταξη μιας νέας συνθήκης εξετάστηκαν στο χθεσινό άτυπο εκτακτο Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έγινε στο Νόρτβεϊκ της Ολλανδίας. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, τόνισε ότι πολλά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά και δεν είναι προβλεπτό, ότι θα υπάρξει τελική συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνιου, στο Αμστερνταμ. Πρόσθεσε όμως ότι υπάρχει η πολιτική βούληση στο πλαίσιο των "15". Ο κ.Σημίτης, είπε οτι η ελληνική πλευρά, υποστήριξε πως η αποτελεσματικότητα των λειτουργιών της κοινότητας μπορεί να εξασφαλιστεί χωρίς τη μείωση του αριθμού των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με παράλληλη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του προέδρου της.

Η Ν.Δ. κατηγόρησε την κυβέρνηση οτι αποφεύγει το διάλογο για τη διακυβερνητική.

Η κυβέρνηση όχι μόνο φοβάται και αποφεύγει τον κοινοβουλευτικό διάλογο για τη Διακυβερνητική αλλά αρνείται να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για ένα τόσο μεγάλο θέμα. Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Αρης Σπηλιωτόπουλος, απαντώντας στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι το θέμα της Διακυβερνητικής έχει συζητηθεί στη βουλή και είναι γνωστές οι θέσεις των κομμάτων.

Εντονη αντίδραση της κυβέρνησης στο αίτημα της Αλέκας Παπαρήγα να απομακρυνθεί απο τη θέση του ο Γιώργος Παπανδρέου.

Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσε το αίτημα της Αλέκας Παπαρήγα να απομακρυνθεί από τη θέση του ο Γιώργος Παπανδρέου, με αφορμή τις δηλώσεις του σχετικά με την αποποινικοποίηση της χρήσης των λεγομένων "μαλακών" ναρκωτικών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάλεσε το ΚΚΕ να μιλά λιγότερο και να μην εκτίθεται στην κοινή γνώμη. Από την πλευρά του ο κ.Παπανδρέου, έκανε λόγο για συκοφαντική προσπάθεια, διαστρέβλωσης των απόψεών του.

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη στρατιωτική θητεία.

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη στρατιωτική θητεία με το οποίο ρυθμίζονται τα θέματα των ανυποτάκτων και των αντιρρησιών συνείδησης. Για τους ανυπότακτους προβλέπεται μειωμένη θητεία από 3 εως 12 μήνες, ανάλογα με την ηλικία τους και εξαγορά του υπολοίπου, προς 120 χιλιάδες δραχμές το μήνα. Επίσης, χορηγούνται κίνητρα για μειωμένη θητεία στις μικρές ηλικίες.

Αρωγός η αστυνομία στις έρευνες για το θάνατο του υπαστυνόμου Μαρκάκη στο Αργυρόκαστρο.

Η Ελληνική Αστυνομία και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, θα ανταποκριθούν σε κάθε αίτημα της προανάκρισης, για να ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση της δολοφονίας του υπαστυνόμου Μαρκάκη στο Αργυρόκαστρο, δήλωσε ο υπουργός Γιώργος Ρωμαίος. Τη Δευτέρα αναμένεται να απολογηθεί στον ανακριτή ο αστυφύλακας των ΕΚΑΜ, Δημήτρης Τζαβέλας, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία του υπαστυνόμου.

Σώμα φρούρησης των ελληνικών συνόρων δημιουργεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Αστυνομικό σώμα φρούρησης των ελληνικών συνόρων, δημιουργεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες επιτήρησης που έχουν δημιουργηθεί στα βόρεια και ανατολικά σύνορα της χώρας. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, ανακοίνωσε ότι θα προσληφθούν χίλιοι αστυνομικοί, πενταετούς θητείας, τον ερχόμενο Οκτώβριο, προκειμένου να στελεχωθεί το σώμα αυτό.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συζητήσεις της ΑΕΚ με Μπορμπόκη και Μάρκο.

Το προγραμματισμένο ραντεβού του διευθύνοντα συμβούλου της ΠΑΕ ΑΕΚ, Νίκου Στράτου με τον Βασίλη Μπορμπόκη, δεν πραγματοποίηθηκε και στην ``Ενωση`` αρχίζουν να ανησυχούν ότι παίκτης θα φύγει από τη Νέα Φιλαδέλφεια καί θα συνεχίσει αλλού την καριέρα του. Ο Μπορμπόκης ζήτησε από τον κ. Στράτο αναβολή των τελικών διαπραγματεύσεων γιά τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, αλλά μετά από πιέσεις δέχθηκε να συζητήσουν το θέμα της ανανέωσης τού συμβολαίου του, Δευτέρα ή το πολύ την Τρίτη. Στο μεταξύ από κύκλους της ΑΕΚ έγινε γνωστό πως η κυπελλούχος Ελλάδας βρίσκεται σε ``επαφή`` με τον διεθνή ποδοσφαιριστή τού Παναθηναϊκού, Δημήτρη Μάρκο, πού φαίνεται ότι δεν ``τα βρίσκει`` με την ομάδα του γιά την ανανέωση της συνεργασίας τους.

Οριστικά στη δεύτερη κατηγορία ποδοσφαίρου ο Αρης.

Οριστικά στη δεύτερη εθνική κατηγορία θα αγωνισθεί την ερχόμενη περίοδο ο Αρης, αφού το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΑΕ, απέρριψε το αίτημα των ``κιτρίνων`` για αύξηση των ομάδων της Α` εθνικής από δεκαοκτώ που είναι σήμερα σε είκοσι.

Δεν συνεχίζει στο τμήμα μπάσκετ της ΑΕΚ ο Δημήτρης Ποδαράς.

``Παρελθόν`` για την ΑΕΚ αποτελεί ο Δημήτρης Ποδαράς. Το ``κιτρινόμαυρο`` ΤΑΚ, αποδέσμευσε τον διεθνή γκάρντ, με τον οποίο είχε συμβόλαιο τριών χρόνων, το οποίο θα ανανεώνονταν κάθε χρόνο. Η κίνηση αυτή, σίγουρα δείχνει τις προθέσεις της ΑΕΚ για το νέο αγωνιστικό πρόσωπο που αναμένεται να παρουσιάσει τη νέα αγωνιστική περίοδο με την έξοδο της ομάδας στην Ευρωλίγκα.

Στις 20.15 θ' αρχίσει, αύριο ο αγώνας - φιέστα του Ολυμπιακού με την Καβάλα.

Στις 20.15 θ' αρχίσει τελικά, αύριο, Κυριακή ο αγώνας - φιέστα του πρωταθλητή Ολυμπιακού με την Καβάλα, για την τελευταία ημέρα του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της πρώτης εθνικής κατηγορίας, ενώ θα μεταδοθεί απ' ευθείας απο το ΣΟΥΠΕΡ-ΣΠΟΡ, σύμφωνα με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΑΕ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 273,60 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 161,84, γαλλικό φράγκο προς 48,06, λίρα Αγγλίας προς 449,44, ελβετικό φράγκο προς 194,11, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,43, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 236,77, τη λίρα Κύπρου προς 544,66 και την ECU προς 315,74 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός σήμερα σ'όλη τη χώρα και μόνο στα βόρεια θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν απο βόρειες διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά 13 με 29 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 16 με 31 και στις νησιωτικές περιοχές 18 με 28 βαθμούς Κελσίου. Αίθριος θα είναι σήμερα ο καιρός στην Αθήνα, με μέτριους βορειοανατολικούς ανέμους και θερμοκρασία 18 με 30 βαθμούς. Σχεδόν αίθριος καιρός προβλέπεται σήμερα και στη Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι με γρήγορη εξασθένηση και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει 15 με 28 βαθμούς Κελσίου.

(Β.Κ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Saturday, 24 May 1997 - 7:00:15 UTC