Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 97-05-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 15/05/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Εγινε η παρουσίαση των αρχείων του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
- Οι αναφορές του αρχείου Καραμανλή στον Ανδρέα Παπανδρέου στοχεύουν να αλλιώσουν την ιστορία δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
- Σύσκεψη το μεσημέρι υπο τον Πρωθυπουργό με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας με αντικείμενο τα εθνικά θέματα.
- Την ανάγκη να μη χάσει η χώρα μας το τρένο της Ευρώπης διατύπωσε ο Πρωθυπουργός εγκαινιάζοντας τον κοινωνικό διάλογο.
- Συνεδριάζει αύριο η Κυβερνητική Επιτροπή με αντικείμενο το πρόβλημα της ανεργίας.
- Δίωξη κατά προέδρου εφετών και εφτά ακόμη δικαστών για υπόθεση ναρκωτικών.
- Σε ισχύ απο σήμερα το θερινό ωράριο λειτουργίας καταστημάτων στην Αθήνα.
- Σήμερα θα αποφασίσουν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση,αν θα αναστείλουν την απεργία τους.
- Στάσεις εργασίας των εργαζόμενων στον ηλεκτρικό και στα πράσινα λεωφορεία.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Η ΑΕΚ νίκησε χθές τον Ολυμπιακό στη δεύτερη αναμέτρηση των τελικών των πλέι-όφ.
- "Αγκαλιά" με την πρόκριση στα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, βρίσκεται η εθνική μας ομάδα βόλεϊ των ανδρών.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εγινε η παρουσίαση των αρχείων του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Απόντως του ΠΑΣΟΚ και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έγινε χθες στο Μέγαρο Μουσικής η παρουσίαση των Αρχείων Καραμανλή.Την αντίδραση στελεχών της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε η ομιλία του Γεωργίου Ράλλη, ο οποίος εξέπληξε το ακροατήριο λέγοντας οτι αν ο Ανδρέας Παπανδρέου αν ακολουθούσε την πολιτική που ακολουθεί σήμερα ο Κώστας Σημίτης, η Ελλάδα θα ηταν μια ευημερούσα χώρα.Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, χαρακτήρισε ως αναμφισβήτητη την ιστορική προσφορά του Κωνσταντίνου Καραμανλή και πρόσθεσε οτι αποστολή του κόμματός του ειναι να γυρίσουν σελίδα, να κοιτάξουν μπροστά και να εργαστούν για ενα καλύτερο αύριο για την πατρίδα.

Οι αναφορές του αρχείου Καραμανλή στον Ανδρέα Παπανδρέου στοχεύουν να αλλιώσουν την ιστορία δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Οι αναφορές στο Αρχείο Καραμανλή τόσο στο Γέρο της Δημοκρατίας, όσο και στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, στοχεύουν να αλλιώσουν την ιστορία, τονίζει σε δήλωσή του ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, σε νεότερη δήλωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων οτι ο λαός εχει μνήμη και κρίση και δεν πρόκειται να δεχθεί να ξαναγραφθεί η ιστορία.Ο Αντώνης Σαμαράς με ανακοινωσή του κατηγορεί τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας για απόπειρα να καταξιωθεί ιστορικά μόνο αυτός, στην υπόθεση των Σκοπίων. Για προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού, έκανε λόγο ο Δημήτρης Τσοβόλας.

Σύσκεψη το μεσημέρι υπο τον Πρωθυπουργό με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας με αντικείμενο τα εθνικά θέματα.

Ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, θα προεδρεύσει στις 11.30 πριν το μεσημέρι, στο Μαξίμου σε σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Αμύνης, κατά την οποία αναμένεται ναεξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις στα εθνικά θέματα, όπως ειναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ. Ο κ. Πάγκαλος μιλώντας χθες στο Ηράκλειο και αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά τόνισε ότι σιγά σιγά θα φανεί στις σχέσεις μας με την Τουρκία και θ' αναγνωρισθεί η ειλικρίνειά μας και η σταθερότητά μας,ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για το Κυπριακό.

Την ανάγκη να μη χάσει η χώρα μας το τρένο της Ευρώπης διατύπωσε ο Πρωθυπουργός εγκαινιάζοντας τον κοινωνικό διάλογο.

Ο Πρωθυπουργός εγκαινιάζοντας χθες τον κοινωνικό διάλογο τόνισε οτι η χώρα μας δεν πρέπει να χάσει το τρένο της Ευρώπης ενόψει της Οικονομικής και Νομισματικής Ενοποίησης το 1998. Ο κ.Σημίτης δεσμεύθηκε οτι ο κοινωνικός διάλογος θα είναι ουσιαστικός και ειλικρινής, χωρίς προειλημμένες αποφάσεις. Οι κοινωνικοί φορείς κάλεσαν την κυβέρνηση να διαφυλάξει την αξιοπιστία του διαλόγου και να δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί. Η ΓΣΕΕ εκπροσωπήθηκε μόνο από την ΠΑΣΚΕ, ενώ περίπου 1.000 συναξιούχοι πραγματοποίησαν πορεία, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο διάλογο.

Συνεδριάζει αύριο η Κυβερνητική Επιτροπή με αντικείμενο το πρόβλημα της ανεργίας.

Συνεδριάζει αύριο η Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία θα ασχοληθεί με το πρόβλημα της ανεργίας και θα εξετάσει το νομοσχέδιο για τη βαθμολογική εξέλιξη των μελών του Διδακτικού Προσωπικού των ΑΕΙ, όπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας.

Δίωξη κατά προέδρου εφετών και εφτά ακόμη δικαστών για υπόθεση ναρκωτικών.

Ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη κατά του προέδρου εφετών Δ.Γυφτάκη και κατά επτά ακόμη δικαστών, για παράβαση υπηρεσιακού καθήκοντος.Ο κ. Γυφτάκης εγκαλείται γιατί ως προεδρεύων σε υπόθεση ναρκωτικών, θεώρησε και υπέγραψε καταδικαστική απόφαση για τον έμπορο ναρκωτικών Τζίρη οκτώ μήνες μετά τη δικάσιμο, με συνέπεια να επέλθει παραγραφή των αδικημάτων και ο κατηγορούμενος να αφεθεί ελεύθερος.

Σε ισχύ απο σήμερα το θερινό ωράριο λειτουργίας καταστημάτων στην Αθήνα.

Απο σήμερα στην Αθήνα ισχύει το θερινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων,που θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την πρόταση,τα καταστήματα θα λειτουργούν,Δευτέρα,Τετάρτη και Σάββατο απο 8πμ έως 3μμ καιΤρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή απο 8πμ έως 2μμ και 5.30μμ έως 8.30 μμ.Εκτιμάται οτι το ίδιο ωράριο αναμένεται να υιοθετήσουν και οι περισσότεροι Εμπορικοί Σύλλογοι της χώρας.

Σήμερα θα αποφασίσουν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση,αν θα αναστείλουν την απεργία τους.

Σήμερα θα αποφασίσουν τελικά οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση,αν θα αναστείλουν την απεργία τους, προκειμένου να αρχίσει η απομμιδή των σκουπιδιών, τα οποία έχουν σχηματίσει βουνά, αφού παραμένει κλειστή η χωματερή Ανω Λιοσίων. Λύση στο πρόβλημα αναμένεται να δώσει η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία ικανοποιείται το αίτημα των απεργών, για τη μονιμοποίηση 100 εκτάκτων συναδέλφων τους.

Στάσεις εργασίας των εργαζόμενων στον ηλεκτρικό και στα πράσινα λεωφορεία.

Στάσεις εργασίας μέχρι τις 9 το πρωί και απο τις 8 το βράδι εως τα μεσάνυχτα πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό σιδητρόδρομο και στα πράσινα λεωφορεία Αθηνών - Πειραιώς για την υπογραφή ικανοποιητικής σύμβασης εργασίας για το 1997. Οι στάσεις εργασίας θα επαναληφθούν και αύριο απο τις 11 το πρωί εως τις 5 το απόγευμα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΑΕΚ νίκησε χθές τον Ολυμπιακό στη δεύτερη αναμέτρηση των τελικών των πλέι-όφ.

Η ΑΕΚ ισοφάρισε τον Ολυμπιακό στις μεταξύ τους αναμετρήσεις γιά την τελική φάση του πρωταθλήματος της Α1 Εθνικής κατηγορίας ανδρών του Μπάσκετ, αφού επικράτησε του αντιπάλου της με 78-77 στην παράταση, στο δεύτερο παιχνίδι που έγινε στο κλειστό γήπεδο των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων. Ετσι τώρα, η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός έχουν από μία νίκη και θα συναντηθούν εκ νέου την Κυριακή στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

"Αγκαλιά" με την πρόκριση στα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, βρίσκεται η εθνική μας ομάδα βόλεϊ των ανδρών.

"Αγκαλιά" με την πρόκριση στα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, βρίσκεται η εθνική μας ομάδα βόλεϊ των ανδρών, αφού σε αγώνα για τον Β` προκριματικό όμιλο που έγινε στο κλειστό γήπεδο της Αλεξανδρούπολης, επικράτησε 3-0 σετ της αντίστοιχης του Βελγίου. Η ελληνική ομάδα προηγείται στη βαθμολογία με 9 βαθμούς σε πέντε αγώνες, ακολουθεί η Ρουμανία με 7 σε 4 αγώνες, ενώ τις δύο τελευταίες θέσεις κατέχουν το Βέλγιο με 6 και τα Σκόπια με 5 βαθμούς.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 276,29 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 161,87, γαλλικό φράγκο προς 48,08, λίρα Αγγλίας προς 452,69, ελβετικό φράγκο προς 191,00, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,43, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 232,81, τη λίρα Κύπρου προς 544,44 και την ECU προς 315,86 δραχμές.

Νέο άλμα σημείωσαν σήμερα οι τιμές των μετοχών, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να σημειώσει νέο ρεκόρ επταετίας, κλείνοντας στις 1.634,69 μονάδες, με άνοδο 2,03%. Βρίσκεται 49 μονάδες χαμηλότερα από το ρεκόρ όλων των εποχών, τις 1.684,31 μονάδες, το οποίο είχε σημειωθεί στις 5 Ιουλίου του 1990. Η πτώση του πληθωρισμού και των επιτοκίων καθιστά το Χρηματιστήριο ελκυστικότερο σε σύγκριση με άλλες επενδύσεις. Τα μονοψήφια επιτόκια, τόσο στις καταθέσεις, όσο και στα ομόλογα, στρέφουν ένα μεγάλο μέρος των αποταμιεύσεων προς το Χρηματιστήριο. Θετικά επίσης στην ανοδική πορεία της αγοράς επιδρά και η εκτίμηση για κερδοφορία των εισηγμένων εταιριών, που θα φτάσει το 1997 στο ποσό ρεκόρ του ενός τρισεκατομμυρίου δρχ., παρουσιάζοντας αύξηση περίπου κατά 30% σε σχέση με το 1996. Η απόδοση του Χρηματιστήριου Αθηνών ξεπερνά ήδη κατά πολύ, εκείνην πολλών αναδυομένων αγορών. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει απόδοση σε δολάρια 40% από την αρχή του έτους. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 1.06%, Λήζινγκ άνοδος 5,40%, Ασφάλειες άνοδος 0,32%, Επενδύσεις άνοδος 0,45%, Βιομηχανίες άνοδος 4,82%, Κατασκευές άνοδος 0,09%, Συμμετοχών άνοδος 4,15%, Διάφορες άνοδος 1,68%. Ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,60%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 26,4 δισ. δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος είναι ο καιρός σ'ολόκληρη τη χώρα, ενώ θα διατηρηθούν οι βόρειοι άνεμοι.Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα φθάσει τους 31 βαθμούς και στα νησιά τους 28 βαθμούς Κελσίου.

Αίθριος θα είναι ο καιρός σ'ολόκληρη τη χώρα, ενώ θα διατηρηθούν οι βόρειοι άνεμοι, που στα δυτικά θα είναι ασθενείς και στ'ανατολικά μέτριοι μέχρι ισχυροί, με εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα κυμανθεί απο 14 εως 31 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά απο 16 εως 28 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό θα έχει η Αθήνα, με ανέμους μέτριους και η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο 18 εως 30 βαθμούς Κελσίου. Αίθριος ο καιρός και στη Θεσσαλονίκη, οι άνεμοι ασθενείς και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει από 15 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Thursday, 15 May 1997 - 7:00:15 UTC