Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-04-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 24/04/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Μαζική αναχώρηση των κατοίκων από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία για το Πάσχα. Εκατό τοις εκατό πληρότητα σε λεωφορεία, τρένα και καράβια.
- Εντείνονται οι αγορονομικοί έλεγχοι. Κατασχέθηκαν 386 αρνιά που είχαν σφαγεί χωρίς αστυκτηνιατρικό έλεγχο.
- Σήραγγα από τζαμί που οδηγεί στον Πανάγιο Τάφο έσκαψαν μουσουλμάνοι στα Ιεροσόλυμα. Εντονη αντίδραση του Πατριάρχη Διόδωρου. Ανησυχίες εκφράζουν Νέα Δημοκρατία και Πολιτική Ανοιξη.
- Τα ευρωπαϊκά θέματα, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα Βαλκάνια στο επίκεντρο των συνομιλιών Σημίτη - Κολ στη Βόννη. Αύριο αναμένεται η απάντηση της Τουρκίας για την επιτροπή εμπειρογνωμόνων.
- Νέα ανθρωπιστική βοήθεια με τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικό υλικό απέστειλε η Ελλάδα στην Αλβανία.
- Ζητείται συμπληρωματική πραγματογνωμοσύνη για το Κωστάκος.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Το πρώτο πανευρωπαϊκό κύπελλο διεκδικεί ο

Ολυμπιακός κόντρα στη Μπαρτσελόνα.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Μαζική αναχώρηση των κατοίκων από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία για το Πάσχα. Εκατό τοις εκατό πληρότητα σε λεωφορεία, τρένα και καράβια.

Συνεχίζεται σήμερα και αναμένεται να κορυφωθεί αύριο το απόγευμα, η μαζική έξοδος των κατοίκων των αστικών κέντρων προς την επαρχία, για τη γιορτή του Πάσχα. Το σύνολο σχεδόν της δύναμης της Τροχαίας βρίσκεται σε επιφυλακή για την ομαλή κίνηση των οχημάτων, ενώ έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα και στα δύο εθνικά οδικά δίκτυα. Αυξημένη κίνηση παρατηρείται και στα λιμάνια. Η Ολυμπιακή έχει προγραμματίσει δεκάδες έκτακτες πτήσεις, ενώ ο ΟΣΕ προσθέτει βαγόνια στα ήδη υπάρχοντα τρένα. Εκτακτα δρομολόγια πραγματοποιούν και τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ. Η φετινή έξοδος, εκτιμάται οτι θα είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών, καθώς οι εκδρομείς θα έχουν σύμμαχο τον καλό καιρό.

Εντείνονται οι αγορονομικοί έλεγχοι. Κατασχέθηκαν 386 αρνιά που είχαν σφαγεί χωρίς αστυκτηνιατρικό έλεγχο.

Στην αγορά, το κοινό σπεύδει να κάνει τα ψώνια του για το Πασχαλινό τραπέζι. Συνεργεία της αγορανομίας εντείνουν τους ελέγχους και στον Ασπρόπυργο κατασχέθηκαν σε φορτηγό-ψυγείο 386 αρνιά, τα οποία επρόκειτο να διατεθούν στην αγορά, χωρίς να έχει προηγηθεί ο απαιτούμενος αστυκτηνιατρικός έλεγχος. Πασχαλινό γεύμα αγάπης σε 10.500 ηλικιωμένους και άστεγους θα προσφέρει και φέτος ο Ερυθρός Σταυρός σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

Σήραγγα από τζαμί που οδηγεί στον Πανάγιο Τάφο έσκαψαν μουσουλμάνοι στα Ιεροσόλυμα. Εντονη αντίδραση του Πατριάρχη Διόδωρου. Ανησυχίες εκφράζουν Νέα Δημοκρατία και Πολιτική Ανοιξη.

Ανησυχία, προκάλει η νέα επιχείρηση άλωσης του Παναγίου Τάφου, από φανατικούς μουσουλμάνους. Σύμφωνα με καταγγελία που έκανε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Διόδωρος,στον Ελεύθερο Τύπο, οι μουσουλμάνοι έσκαψαν σηραγγα από διπλανό τζαμί, η οποία οδηγεί απευθείας στον Πανάγιο Τάφο. Η ανακάλυψη του τούνελ συγκλόνισε όλους τους χριστιανούς που φοβούνται επεισόδια κατά την αφή του Αγίου Φωτός. Η Νέα Δημοκρατία, καλεί την κυβέρνηση να πράξει το καθήκον της και να παράσχει κάθε στήριξη στο Πατριαρχείο. Από την πλευρά της, η Πολιτική Ανοιξη εκφράζει ανησυχία και αγανάκτηση και καλεί την κυβέρνηση να παρέμβει προς τις κυβερνήσεις του Ισραήλ, της Ιορδανίας και των Παλαιστινίων.

Τα ευρωπαϊκά θέματα, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα Βαλκάνια στο επίκεντρο των συνομιλιών Σημίτη - Κολ στη Βόννη. Αύριο αναμένεται η απάντηση της Τουρκίας για την επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Τα ευρωπαϊκά θέματα και οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στα Βαλκάνια, ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Κόλ. Τόσο ο Ελληνας πρωθυπουργός στη συνέντευξη που έδωσε εν συνεχεία, όσο και η καγκελαρία, υπογράμμισαν το πολύ φιλικό κλίμα που επικράτησε στις συνομιλίες. Αύριο αναμένεται να δοθεί στην ολλανδική προεδρία, η απάντηση της Αγκυρας για τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα ελληνοτουρκικά. Από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται για το ΠΑΣΧΑ, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, κατηγόρησε την κυβέρνηση για παλινωδίες και σύγχυση στην πολιτική της έναντι της Τουρκίας και προειδοποίησε ότι το κόμμα του θα αποτρέψει τυχόν επιζήμιους εθνικούς χειρισμούς.

Νέα ανθρωπιστική βοήθεια με τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικό υλικό απέστειλε η Ελλάδα στην Αλβανία.

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η αποστολή ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Αλβανία.Σήμερα άλλο ένα C-130 απογειώθηκε από την Ελευσίνα μεταφέροντας στα Τίρανα περίπου εννέα τόννους τρόφιμα και φάρμακα, ενώ στη γειτονική χώρα φτάνουν και τρία φορτηγά με βοήθεια, που ξεκίνησαν από τη Θεσσαλονίκη. Στα Τίρανα, τώρα, ο κύριος όγκος της ελληνικής δύναμης που έφτασε χθές, βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της εγκατάστασης.Την Τρίτη του Πάσχα θα αναχωρήσει για τη γειτονική χώρα και ο τελευταίος λόχος της ελληνικής δύναμης. Τη Δευτέρα θα μεταβεί στην Αλβανία ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος θα επισκεφθεί τους καταυλισμούς των ελλήνων στρατιωτών.

Ζητείται συμπληρωματική πραγματογνωμοσύνη για το Κωστάκος.

Αίτηση συμπληρωματικής πραγματογνωμοσύνης, ώστε να διαπιστωθούν τυχόν στρεβλώσεις στα στεγανά διαμερίσματα και να προσδιοριστεί η ακριβής θέση του ραντάρ της γέφυρας της τορπιλακάτου Κωστάκος, κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Πειραιά, η πλοιοκτήτρια εταιρία του επιβατηγού Σάμαινα. Με την αίτηση ζητείται να διαπιστωθεί σε ποιό βάθος μετά τη βύθιση της τορπιλακάτου γέμισαν νερά τα διαμερίσματα. Η αίτηση θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πανέτοιμος και αποφασισμένος να κατακτήσει το τρόπαιο της Ευρωλίγκα του μπάσκετ ανδρών στον σημερινό τελικό με την Μπαρτσελόνα είναι ο Ολυμπιακός. Ο προπονητής του, Ντούσαν Ιβκοβιτς, σε συνέντευξη Τύπου, εξέφρασε την αισιοδοξία του για επιτυχή έκβαση του αγώνα που θα γίνει στο Παλαέουρ της Ρώμης στις 9.30 το βράδυ. Ο κ.Ιβκοβιτς τόνισε πως είναι πιο δύσκολο για μια ομάδα να περάσει στον τελικό, αφού ο ημιτελικός είναι πιο δύσκολος, ενώ όπως είπε οι παίκτες του θα πρέπει να προσέξουν στον τελικό την περιφέρεια της Μπαρτσελόνα και τους αιφνιδιασμούς που θα προσπαθούν να βγάζουν οι παίκτες της στηριζόμενοι στο γρήγορο παιχνίδι.

Μία ελληνική ομάδα, μάλλον ο Ολυμπιακός, θα λάβει μέρος γιά πρώτη φορά στο διεθνές τουρνουά μπάσκετ Μακ Ντόναλντς Οπεν, το οποίο διεξάγεται κάθε χρόνο με την συμμετοχή ομάδων και από το ΝΒΑ. Αυτό ανακοίνωσε στη Ρώμη ο πρόεδρος της Αμερικανικής ομοσπονδίας μπάσκετ Ράς Γκάνινγκ, ο οποίος εκπροσωπεί στο Φάιναλ-Φόρ της Ευρωλίγκα και τον κομισάριο του ΝΒΑ Ντέιβιντ Στέρν, που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί. Αποκάλυψε ότι στην τελική φάση του Παγκοσμίου πρωταθλήματος 1998, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα, η χώρα του θα εκπροσωπηθεί και πάλι με μία εθνική ομάδα η οποία θα αποτελείται στην πλεοψηφία της από παίκτες του ΝΒΑ.

Μόνο οι ξενιτεμένοι Γιώργος Δώνης και Νίκος Μαχλάς, απουσίαζαν, το μεσημέρι, απο το πρώτο ραντεβού της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου των ανδρών, ενόψει του αγώνα με τη Κροατία, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου κυπέλλου, ο οποίος θα γίνει την Τετάρτη 30 Απριλίου, στο Καυταντζόγλειο. Οι παίκτες αύριο το πρωί θα δώσουν φιλικό αγώνα με την ομάδα των ελπίδων, στο γήπεδο της Ριζούπολης. Οι διεθνείς θα είναι ελεύθεροι απο το Μεγάλο Σάββατο το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, οπότε και θα συγκεντρωθούν πάλι, προκειμένου ν' αναχωρήσουν για τη Θεσσαλονίκη.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 276,99 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 161,15, γαλλικό φράγκο προς 47,80, λίρα Αγγλίας προς 448,48, ελβετικό φράγκο προς 188,91, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,24, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 219,58, τη λίρα Κύπρου προς 541,38 και την ECU προς 313,81 δραχμές.

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 1990 έκλεισε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών και διαμορφώθηκε στις 1.456,95 μονάδες, ενισχυμένος σε ποσοστό 1,02%. Η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 13,4 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 1,44%, Ασφάλειες άνοδος 2,34%, Λήζινγκ άνοδος 0,38%, Επενδύσεις άνοδος 0,93%, Κατασκευές άνοδος 1,40%, Βιομηχανίες άνοδος 0,09%, Διάφορες άνοδος 0,93%, Συμμετοχών άνοδος 2,05%. Χωρίς μεταβολή έκλεισε ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Καλός θα είναι και αύριο ο καιρός σ'όλη τη χώρα, εκτός από λίγες βροχές μικρής διάρκειας στα κεντρικά, βόρεια και τα ορεινά της Πελοπονήσου. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά ασθενείς ως μέτριοι, στα ανατολικά μέτριοι και στο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 4 με 13 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 6 με 20 και στα νησια 11 με 18 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις αυξημένες κυρίως στα βορειοανατολικά, μέτριους βοριάδες και θερμοκρασία 10 με 18 βαθμούς θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει πιθανότητα βροχής το απόγευμα, οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει 7 με 13 βαθμούς Κελσίου.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.00 run on Thursday, 24 April 1997 - 17:00:17 UTC