Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-04-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 15/04/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Αύριο αναχωρούν οι δύο πρώτοι λόχοι του ελληνικού τάγματος για την Αλβανία. Μέχρι τέλος της εβδομάδας θα αναπτυχθεί όλη η δύναμη.
- Επίθεση φιλίας στην Ελλάδα από την Τανσού Τσιλέρ. Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, βασική προϋπόθεση απαντά η Αθήνα.
- Αυθαίρετη επέκταση μουσουλμανικού τεμένους, σε βάρος του Πανάγιου Τάφου. Αντιδράσεις από τον πατριάρχη. Παρακολουθεί τις εξελίξεις η Αθήνα.
- Επιφυλάξεις από τη ΓΣΕΕ στις προτάσεις της κυβέρνησης για τον κοινωνικό διάλογο. Αντιδράσεις από κόμματα. Αισιόδοξος ο πρωθυπουργός για την πορεία του διαλόγου.
- Αποστάσεις τήρησε η κυβέρνηση σχετικά με την προσφυγή των παιδιών του Ανδρέα Παπανδρέου, για την πώληση της βίλας του Ψυχικού.
- Εκρηκτικός μηχανισμός εντοπίσθηκε στην εφορία στα Κάτω Πατήσια.
- Ικανοποίηση για την συναυλία Θεοδωράκη στα Σκόπια.
- Απο μηνιγγίτιδα προσεβλήθη μαθήτρια στην Κρήτη

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αύριο αναχωρούν οι δύο πρώτοι λόχοι του ελληνικού τάγματος για την Αλβανία. Μέχρι τέλος της εβδομάδας θα αναπτυχθεί όλη η δύναμη.

Αύριο το μεσημέρι αναχωρεί αεροπορικώς για τα Τίρανα, ο πρώτος λόχος του ελληνικού τάγματος που θα ενταχθεί στην πολυεθνική δύναμη στην Αλβανία.Λίγες ώρες αργότερα θα αναχωρήσει με αρματαγωγό ο δεύτερος λόχος, ενώ ολόκληρη η ελληνική δύναμη θα αναπτυχθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδος.Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε και τυπικά την ελληνική αποστολή. Ο πρόεδρος της ΝΔ χαιρέτησε τη συμμετοχή της χώρας μας στην προσπάθεια εξομάλυνσης της αλβανικής κρίσης, αν και διατύπωσε κάποιες επιφυλάξεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Επίθεση φιλίας στην Ελλάδα από την Τανσού Τσιλέρ. Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, βασική προϋπόθεση απαντά η Αθήνα.

Επίθεση φιλίας στην Ελλάδα έκανε η Τανσού Τσιλέρ, η οποία παραδέχθηκε ότι τα ελληνοτουρκικά προβλήματα είναι πολύπλοκα,αλλά η Αγκυρα θα συνεχίσει τις προσπάθειες εξέυρεσης λυσης.Στην Αθήνα, η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της τόνισε ότι είναι διατεθειμένη να εξετάσει ορισμένους διαδικαστικούς τρόπους, υπό την προϋπόθεση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας.

Αυθαίρετη επέκταση μουσουλμανικού τεμένους, σε βάρος του Πανάγιου Τάφου. Αντιδράσεις από τον πατριάρχη. Παρακολουθεί τις εξελίξεις η Αθήνα.

Την παρέμβαση της Ισραηλινής κυβέρνησης, του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ και του δημάρχου της Ιερουσαλήμ, ζήτησε η χριστιανική κοινότητα της πόλης, ωστε να σταματήσει η παράνομη ενέργεια των υπευθύνων μουσουλμανικού τεμένους, να επεκτείνουν αυθαίρετα τον ισλαμικό ναό σε χώρους που ανήκουν στο Ορθόδοξο Πατριαρχείο και μάλιστα στο ναό του Πανάγιου Τάφου.Για τις εξελίξεις ενημερώνεται συνεχώς η ελληνική κυβέρνηση, μέσω της προξενικής αρχής.

Επιφυλάξεις από τη ΓΣΕΕ στις προτάσεις της κυβέρνησης για τον κοινωνικό διάλογο. Αντιδράσεις από κόμματα. Αισιόδοξος ο πρωθυπουργός για την πορεία του διαλόγου.

Με επιφυλάξεις αντιμετώπισαν τα συνδικάτα τις προτάσεις της κυβέρνησης για τον κοινωνικό διάλογο.Ελλιπείς τις χαρακτήρισε η ΓΣΕΕ, προειδοποιώντας ότι δεν θα ανεχθεί να υπονομευθεί το 8ωρο και παρέμβαση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Γενικόλογο και αόριστο, χαρακτηρίζει το κείμενο η ΝΔ και ζητά από την κυβέρνηση να θέσει το θέμα της κοινωνικής ασφάλισης.Ο πρωθυπουργός εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την πορεία του διαλόγου,μέσα από τον οποίο θα επιδιωχθεί σύνθεση των απόψεων και να υπάρξει ομοφωνία.

Αποστάσεις τήρησε η κυβέρνηση σχετικά με την προσφυγή των παιδιών του Ανδρέα Παπανδρέου, για την πώληση της βίλας του Ψυχικού.

Αποστάσεις από το θόρυβο που έχει ξεσπάσει, σχετικά με την πώληση της βίλας του Ανδρέα Παπανδρέου στο Παλαιό Ψυχικό, πήρε η κυβέρνηση. Κανείς και τίποτα δεν μπορεί να θαμπώσει τη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την προσφυγή των παιδιών του.Στο μεταξύ,ο ιδιοκτήτης της βίλας κ.Βλαχούτσικος, προτίθεται να καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων διεκδικώντας αποζημίωση από την κυρία Δήμητρα Παπανδρέου.

Εκρηκτικός μηχανισμός εντοπίσθηκε στην εφορία στα Κάτω Πατήσια.

Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός βρέθηκε έξω απο την κεντρική είσοδο της οικονομικής εφορίας, στα Κάτω Πατήσια. Ο μηχανισμός αποτελείτο απο δύο κιλά δυναμίτιδα, πυροκροτητή και βραδύκαυστο φυτίλι, το οποίο οι δράστες είχαν ανάψει αλλά έσβησε,προφανώς λόγω κακής σύνδεσης και ο μηχανισμός δεν εξερράγη.

Ικανοποίηση για την συναυλία Θεοδωράκη στα Σκόπια.

Την ικανοποίησή της εξέφρασε για άλλη μια φορά η κυβέρνηση για την απήχηση και τα μηνύματα που προέκυψαν από τη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στα Σκόπια. Από τέτοιες πολιτιστικές δραστηριότητες μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να αναμένονται, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας όμως ότι οι εκδηλώσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν βασικό στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής.

Απο μηνιγγίτιδα προσεβλήθη μαθήτρια στην Κρήτη

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, 12χρονη μαθήτρια δημοτικού σχολείου, που προσεβλήθη απο μηνιγγίτιδα. Σύμφωνα με τους γιατρούς η κατάσταση της μικρής είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο νέος άνεμος του πνέει στο στρατόπεδο του Παναθηναϊκού με την απομάκρυνση του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς και την πρόσληψη του Μιχάλη Κυρίτση στην τεχνική ηγεσία της ομάδας, φάνηκε στο αποψινό παιχνίδι του ΟΑΚΑ, όπου οι πράσινοι έκαναν περίπατο κερδίζοντας τον ΠΑΟΚ με 88-64, σε αγώνα για τον Β` γύρο των πλέϊ-οφ.

Κάθε άλλο παρά επανάληψη του τελικού για το Κύπελλο Ελλάδος, είχαμε στο σημερινό παιχνίδι μεταξύ Ολυμπιακού και Απόλλωνα Πάτρας, αφού οι ερυθρόλευκοι παίζοντας εκπληκτικά από το πρώτο κιόλας σφύριγμα πήρε άνετη νίκη με 92-52 σε αγώνα για την Β` φάση των πλέϊ οφ της Α1 που έγινε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας παρουσία περίπου 2.500 θεατών.

Με διετή αποκλεισμό από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, κινδυνεύει ο πάουερ φόργουορντ του Ολυμπιακού, Ερβιν Γκρέϊ, αφού σύμφωνα με έγγραφο της ΦΙΜΠΑ που έφτασε στα γραφεία των ερυθρολεύκων, ο παίκτης βρέθηκε ντοπέ με την αναβολική ουσία εφεδρίνη στο δεύτερο παιχνίδι της ημιτελικής φάσης για την Ευρωλίγκα κόντρα στον Παναθηναϊκό. Ο παίκτης, δήλωσε άγνοια για την αναβολική αυτή ουσία, ενώ έκανε γνωστό ότι παίρνει βιταμίνες τις οποίες στις ΗΠΑ μπορείς να τις βρεις ακόμη και σε σούπερμαρκετ. Ο Γκρέϊ, δεν αγωνίστηκε σήμερα κόντρα στον Απόλλωνα Πατρών ενώ όπως είναι φυσικό δεν θα πάρει μέρος ούτε και στο φάϊναλ φορ της Ρώμης.

Παρελθόν αποτελεί για τον Αρη ο μέχρι τώρα προπονητής του, Χουάν Ραμόν Ρότσα. Η διοίκηση των κιτρινόμαυρων αποφάσισε την απόλυση του Αργεντινού τεχνικού μετά την εντός έδρας ήττα της Κυριακής από την Καβάλα με 3-1, που έφερε την ομάδα σε πολύ δυσχερή θέση σχετικά με την αποφυγή του υποβιβασμού. Την τεχνική ηγεσία του Αρη θα αναλάβουν εκτός απροόπτου απο κοινού, οι παλαιοί ποδοσφαιριστές της ομάδας, Γιώργος Φοιρός και Ντίνος Κούης.

Αναβλήθηκε, με παρέμβαση του υφυπουργού Αθλητισμού, Ανδρέα Φούρα, η διεξαγωγή του τελικού αγώνα για το κύπελλο υδατοσφαίρισης, μεταξύ Ολυμπιακού - Πάτρας, που είχε προγραμματιστεί να γίνει την Μεγάλη Τετάρτη. Ο τελικός θα διεξαχθεί σε νέα ημερομηνία, που θα καθοριστεί απο την Κολυμβητική Ομοσπονδία. Η αναβολή δόθηκε, μετά απο σχετικό αίτημα της Εκκλησίας, προκειμένου να μη γίνονται αγώνες τη Μεγάλη Εβδομάδα, με το οποίο συμφώνησε και η Κολυμβητική Ομοσπονδία.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 276,37 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,54, γαλλικό φράγκο προς 47,43, λίρα Αγγλίας προς 449,54, ελβετικό φράγκο προς 187,94, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,24, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 219,06, τη λίρα Κύπρου προς 538,66 και την ECU προς 312,06 δραχμές.

Εικόνα πλήρους σταθεροποίησης παρουσίασε η αγορά του Χρηματιστηρίου στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος στις 1394,89 μονάδες σημειώνοντας ανεπαίσθητη υποχώρηση 0,01%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 11 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες εκλεισαν ως εξής: Τράπεζες ανοδος 0,19%, Ασφάλειες πτώση 0,26%, Λήζινγκ πτώση 1,81%, Επενδύσεις άνοδος 1,17%, Κατασκευές πτώση 0,61%, Βιομηχανίες πτώση 0,30%, Διάφορες άνοδος 1,55%, Συμμετοχών πτώση 0,04%. Χωρίς μεταβολή έκλεισε ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς.

[04] Ο ΚΑΙΡΟΣ

Μετά τη σημερινή ανοιξιάτικη παρένθεση ο καιρός χαλάει αύριο με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Από το απόγευμα όμως θα υπάρξει βελτίωση του καιρού από τα δυτικά. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί αλλά βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί -1 με 10 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 3 με 17 και στο Αιγαίο 7 με 18 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά, με πιθανή τοπική βροχή, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 5 με 15 και 3 με 10 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.00 run on Tuesday, 15 April 1997 - 19:04:49 UTC