Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 97-03-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

ΑΘΗΝΑ,Ελλάδα,22/03/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με ομιλία του νεοεκλεγέντος Προέδρου της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή, συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες του συνεδρίου του κόμματος.

Ο κ.Καραμανλής συγκέντρωσε το 70% περίπου των ψήφων και δήλωσε ότι νικητής είναι η Νέα Δημοκρατία.

Διπλωματική εκστρατεία με επισκέψεις σε βαλκανικές χώρες αρχίζει ο Πρωθυπουργός.

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται απο χθες ο Σοσιαλιστής ηγέτης, Φάτος Νάνο.

Την εκλογή προεδρικού συμβουλίου ζήτησαν οι εξεγερμένοι της νότιας Αλβανίας.

Στα σχολεία όλης της χώρας εστάλει η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για την αναπλήρωση της χαμένης διδακτέας ύλης.

Ζημιές 7 εκατομ. δραχμών προκλήθηκαν απο βόμβα μολότωφ στα ΕΛΤΑ της οδού Πατησίων.

Εντολή για φορολογικούς ελέγχους έδωσε ο Γιάννος Παπαντωνίου.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Με ομιλία του νεοεκλεγέντος Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες του συνεδρίου του κόμματος. Ο κ. Καραμανλής εξελέγη στη δεύτερη ψηφοφορία με ποσοστό 70%, ενώ συγκέντρωσε 2.350 ψήφους έναντι 1.048 του αντιπάλου του, Γιώργου Σουφλιά. Ο νέος Πρόεδρος τόνισε, μετά την εκλογή του, ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, αλλά νικητής είναι η Νέα Δημοκρατία. Αναφερόμενος στον κ. Σουφλιά δήλωσε ότι τρέφει γι'αυτόν αισθήματα αγάπης και σεβασμού και δεν τον αντιμετώπισε ως αντίπαλο αλλά ως φίλο και συνεργάτη.

Στον πρώτο γύρο ο κ. Καραμανλής συγκέντρωσε ποσοστό 40,75%, ο κ. Σουφλιάς, 30,5%, ο κ. Εβερτ 25% και ο κ. Πολύδωρας 3,5%. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αυτών, ο κ. Εβερτ, εμμέσως πλην σαφώς, τάχθηκε με δήλωσή του, υπέρ του κ. Καραμανλή. Σήμερα στο συνέδριο αναμένεται να μιλήσουν και οι τρείς υποψήφιοι, που ηττήθηκαν στις χθεσινές ψηφοφορίες. Στη συνέχεια τον λόγο θα λάβουν πρώην πρωθυπουργοί, ενώ παραμένει άγνωστο αν θα μιλήσει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Το απόγευμα θα αρχίσει στο συνέδριο, στα αρμόδια τμήματα, η συζήτηση για τις καταστατικές αλλαγές και το πρόγραμμα.

Την έναρξη διπλωματικής εκστρατείας, με επισκέψεις σε όλες τις βαλκανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των Σκοπίων, θα πραγματοποιήσει στο άμεσο μέλλον, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, απο το Βουκουρέστι. Για το αλβανικό ο κ. Σημίτης τάχθηκε υπέρ μιας πολιτικής λύσης της κρίσης και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει την απομάκρυνση του Σαλί Μπερίσα.

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται απο χθες ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας,Φάτος Νάνο, για να δει τα παιδιά του που σπουδάζουν εκεί. Συναντήθηκε με τον υπουργό Μακεδονίας- Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο και συζήτησαν τις εξελίξεις στην Αλβανία. Σήμερα ενδέχεται ο κ. Νάνο να επισκεφθεί την Αθήνα.

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Μπασκίμ Φίνο, με συνέντευξή του στο BBC, τόνισε ότι είχε ενημερωθεί απο τον κ. Κρανιδιώτη για την επίσκεψή του στην νότια Αλβανία. Υποστήριξε όμως ότι η συζήτηση ήταν εθιμοτυπικού χαρακτήρα και δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση διά της διπλωματικής οδού. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι υπήρξε επικοινωνία του κ. Κρανιδιώτη με τον αλβανό Πρωθυπουργό, κατά την οποία το όλο θέμα αποδόθηκε σε μικρή διπλωματική παρεξήγηση και χαρακτήρισαν λήξαν το περιστατικό.

Την εκλογή προεδρικού συμβουλίου μέχρι τις νέες εκλογές με την συμμετοχή των κομμάτων που υποστηρίζουν την κυβέρνηση Φίνο ζήτησαν σε συνάντηση που είχαν χθές στο Τεπελένι, οι εκπρόσωποι των εξεγερμένων από 14 περιοχές της νοτίου Αλβανίας.Η επιτροπή των εξεγερμένων εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση Φίνο. Χθες δύο νεαροί αλβανοί έφηβοι έχασαν την ζωή τους απο έκρηξη που σημειώθηκε σε στρατώνα στην πόλη Λέζια.Την ίδια ώρα η Ιταλία ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται για την αποστολή επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αλβανία, ύστερα από αίτημα του αλβανού πρωθυπουργού.

Το υπουργείο Παιδείας απέστειλε χθες στα Γυμνάσια και Λύκεια όλης της χώρας εγκύκλιο με τα οριστικά μέτρα που αναφέρονται στην αναπλήρωση της χαμένης διδακτέας ύλης, λόγω της απεργίας των καθηγητών. Η διδασκαλία των μαθημάτων θα λήξει στις 6 Ιουνίου και οι απολυτήριες και προαγωγικές εξετάσεις πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 του ίδιου μήνα. Σημειώνεται ότι οι γενικές εξετάσεις θα αρχίσουν στις 25 Ιουνίου.

Βόμβα μολότωφ έριξαν άγνωστοι τα ξημερώματα στο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, στη συμβολή των οδών Πατησίων και Δεριγνύ στην Αθήνα. Απο την πυρκαγιά που ξέσπασε προκλήθηκαν στο υποκατάστημα ζημιές που ανέρχονται στα 7 εκατομμύρια δραχμές.

Εντολή για συνεχείς φορολογικούς ελέγχους με στόχο τη μεγάλη και επώνυμη φοροδιαφυγή από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, έδωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου. Ο κ.Παπαντωνίου επισκέφθηκε μεγάλη εφορία της Αθήνας όπου τόνισε ότι οι επικεφαλής των εφοριών θα κριθούν με βάση την αποτελεσματικότητά τους και δήλωσε ότι δεν πρόκειται να γίνουν νέες φορολογικές ρυθμίσεις.

Αυξάνονται κατά 8% απο 1/1/97 οι συντάξεις που καταβάλλει το ΤΕΒΕ. Με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, τα κατώτατα όρια συντάξεων καθορίζονται σε 86.770 δρχ. το μήνα για τις συντάξεις γήρατος και αναπηρίας και σε 72.886 δρχ. το μήνα για τις συντάξεις λόγω θανάτου. Για το τμήμα σύνταξης άνω του ακαθαρίστου ποσού των 280.000 δρχ. δεν θα χορηγηθεί αύξηση.

Παρουσία πολιτικών προσωπικοτήτων, αλλά και απλών πολιτών,κηδεύθηκε από το Α'Νεκροταφείο Αθηνών, ο Ανδρέας Λεντάκης. Ο εκλιπών που ήταν σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα, πέθανε σε ηλικία 63 χρόνων, από ανακοπή της καρδιάς.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευθύνες στον προπονητή της ΑΕΚ, Πέτρο Ραγκούση, για τον αποκλεισμό της Ενωσης απο την Παρί Σε Ζερμέν καταλογίζει ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, Μιχάλης Τροχανάς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ραγκούσης ενδέχεται εντός της ημέρας να υποβάλει την παραίτησή του μετά τις δηλώσεις του κ. Τροχανά.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 269,65 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,44, γαλλικό φράγκο προς 47,26, λίρα Αγγλίας προς 430,24, ελβετικό φράγκο προς 184,84, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,94, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 218,44, τη λίρα Κύπρου προς 533,02 και την ECU προς 309,16 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι σήμερα ο καιρός με ασθενείς βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά, χωρίς να λείψουν όμως και τα διαστήματα ηλιοφάνειας, κυρίως στα νοτιοανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ισχυροί και πρόσκαιρα στα νοτιοανατολικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια -3 με 8 βαθμούς, στα δυτικά μηδέν με 13 και στις υπόλοιπες περιοχές 4 με 11 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις με βροχές, προβλέπονται σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί. Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί από 5 ως 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ το θερμόμετρο στη Θεσσαλονίκη θα δείξει 4 με 8 βαθμούς. Για αύριο προβλέπονται νεφώσεις με λίγες βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά.

(Π.Τ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.02 run on Saturday, 22 March 1997 - 13:53:12 UTC