Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-03-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 13/03/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επέμβαση της Ευρώπης για να επιβληθεί η τάξη ζήτησαν οι πολιτικοί ηγέτες της Αλβανίας. Φήμες για παραίτηση Μπερίσα, τα παιδιά του οποίου κατέφυγαν στην Ιταλία.

Στα Τίρανα αύριο Πάγκαλος και Κρανιδιώτης. Παραδόθηκε η πρώτη ανθρωπιστική βοήθεια της Ελλάδας στην Αλβανία.

Αύριο η απόφαση του δικαστηρίου επί της προσφυγής γονέων κατά της ΟΛΜΕ. Συνάντηση Σημίτη - Αρσένη για το θέμα της παιδείας.

Κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων και αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης προανήγγειλε ο Γιώργος Δρυς.

Με διαρροές ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο για την προστασία του πολίτη από την ηλεκτρονική επεξεργασία δεδομένων.

Για εξαπάτηση του λαού προκειμένου να υποκλέψει την ψήφο του, κατηγορεί ο Μιλτιάδης Εβερτ τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο της συνέντευξή του.

Στην επιφάνεια της θαλάσσης εντός των προσεχών ωρών η πυραυλάκατος ΚΩΣΤΑΚΟΣ.

Από την Κυριακή 30 Μαρτίου, η εφαρμογή της θερινής ώρας. Στις 3.00 τα ρολόγια θα πρέπει να δείξουν 4.00.

Τον κρισιμότερο αγώνα της χρονιάς δίνει ο Ολυμπιακός στο Βελιγράδι απέναντι στην Παρτιζάν. Με ήττα βγαίνει έξω από την Ευρωλίγκα.

Λιακάδα αύριο σ'ολόκληρη τη χώρα με ασθενείς ως μέτριους ανέμους. Ανοδος της θερμοκρασίας που θα κυμανθεί από -2 μέχρι 21 βαθμούς. Στους 17 το θερμόμετρο στην Αθήνα, στους 15 στη Θεσσαλονίκη.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην Αλβανία,όπου η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου και οι πολιτικοί ηγέτες ζήτησαν την επέμβαση της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης,για να επιβάλει τη συνταγματική τάξη.Στα Τίρανα τρία άτομα σκοτώθηκαν και 50 τραυματίσθηκαν,το αεροδρόμιο παραμένει κλειστό, ενώ από τις φυλακές δραπέτευσαν 600 κρατούμενοι, αναμεσά τους και ο Φάτος Νάνο.Την ίδια ωρα οργιάζουν οι φήμες για παραίτηση του Μπερίσα, τα παιδιά του οποίου κατέφυγαν στην Ιταλία. Εκρυθμη είναι η κατάσταση και στα Σκόδρα, όπου λεηλατήθηκαν αποθήκες.

Στα Τίρανα αναμένεται να μεταβούν αύριο ο Θεόδωρος Πάγκαλος και ο Γιάννος Κρανιδιώτης. Ο τρόπος μεταβασής τους παραμένει άγνωστος,καθώς το αεροδρόμιο των Τιράνων παραμένει κλειστό.Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε με επιτυχία η παράδοση της πρώτης ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ελλάδα.Ο Μιλτιάδης Εβερτ, που συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο επέκτασης της κρίσης στο Κόσσοβο και τα Σκόπια.

Με αγωνία αναμένουν μαθητές και γονείς την απόφαση του Πρωτοδικείου, επί της προσφυγής γονέων κατά της ΟΛΜΕ.Μετά την απόφαση θα συνεδριάσει εκ νέου η ΟΛΜΕ για να καθορίσει τη στάση της. Την απόφαση του δικαστηρίου αναμένει και το υπουργείο Παιδείας,ώστε να αποφασίσει, για το πότε θα λήξει το σχολικό έτος και θ'αρχίσουν οι εξετάσεις.Η κρίση που επικρατεί στο χώρο της παιδείας εξετάσθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού και του υπουργού παιδείας. Για αναλγησία και ανευθυνότητα κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Μιλτιάδης Εβερτ.

Την κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων,από του χρόνου,οπότε θα ολοκληρωθεί η μηχανοργάνωση των οικονομικών υπηρεσιών,προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων.Ο κ. Δρυς εξήγγειλε επίσης αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης, έτσι ώστε στα αυτοκίνητα και τα σκάφη αναψυχής να μη λαμβάνεται υπόψιν μόνο ο κυβισμός και η υποδύναμη, αλλά και η αξία τους.

Με διαρροές από το ΠΑΣΟΚ και ανταρσία στη ΝΔ,ψηφίσθηκε επί της αρχής του το νομοσχέδιο για την προστασία του πολίτη από την ηλεκτρονική επεξεργασία δεδομένων.Ο Στέλιος Παπαθεμελής καταψήφισε το νομοσχέδιο,ενώ ο Αλέκος Χρυσανθακόπουλος δήλωσε παρών.Επίσης 65 βουλευτές της ΝΔ αρνήθηκαν να υπακούσουν στην κεντρική καθοδήγηση και καταψήφισαν το νομοσχέδιο.

Δριμύτατη επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο Μιλτιάδης Εβερτ, τονίζοντας ότι ο κ.Σημίτης,στη συνεντευξή του,ομολόγησε δημόσια πως εξαπάτησε προεκλογικά το λαό και υπέκλεψε την ψήφο του.Ο κ. Εβερτ έκανε λόγο για ανυπαρξία κυβερνητικού έργου.Ο κ.Σημίτης μίλησε με τον αέρα που του εξασφαλίζουν παράκεντρα εξουσίας και η ανυπαρξία αντιπολίτευσης, σχολίασε από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς.

Εντός των προσεχών ωρών αναμένεται να έλθει στην επιφάνεια της θάλασσας η πυραυλάκατος ΚΩΣΤΑΚΟΣ.Στη Σάμο έχουν μεταβεί συγγενείς των τεσσάρων άτυχων αξιωματικών που εγκλωβίσθηκαν στο ΚΩΣΤΑΚΟΣ.

Την Κυριακή 30 Μαρτίου, θα αρχίσει η εφαρμογή της θερινής ώρας. Ετσι στις 3 το πρωϊ οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά δείχνοντας 4. Η θερινή ώρα που θα ισχύσει μεχρι τις 26 Οκτωβρίου, είναι υποχρεωτική για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νύν υπέρ πάντων ο αγών, είναι η φράση που περιγράφει την αποψινή αναμέτρηση του Βελιγραδίου ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Παρτιζάν, γιά τα προημιτελικά της Ευρωλίγκας ανδρών του μπάσκετ. Οι ερυθρόλευκοι, που νίκησαν και την περασμένη εβδομάδα στο Βελιγράδι αλλά αυτοκτόνησαν την Τρίτη χάνοντας με έναν πόντο στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, έχουν την τελευταία ευκαιρία γιά να πραγματοποιήσουν την μεγάλη νίκη και να περάσουν στα ημιτελικά της διοργάνωσης, όπου τους περιμένει ο κάτοχος του τίτλου Παναθηναϊκός γιά μία εμφύλια αναμέτρηση με στόχο το φάιναλ-φόρ της Ρώμης. Σε αντίθετη περίπτωση, στον δρόμο των πρασίνων θα βρεθεί η Γιουγκοσλαβική ομάδα.

Χθές, ο Αρης προκρίθηκε θριαμβευτικά στον τελικό του Κυπέλλου Κόρατς, όπου θα αντιμετωπίσει και πάλι μία Τουρκική ομάδα, την Τόφας Προύσας, σε δύο αναμετρήσεις με βεβαρυμένο παρελθόν, αν θυμηθούμε τον τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου με την Εφές Πίλσεν στο Τορίνο το 1993 αλλά και την αναμέτρηση της τρέχουσας περιόδου με την Μπεσίκτας, η οποία επαναλήφθηκε κεκλεισμένων των θυρών στη Νέα Σμύρνη μετά την διακοπή του αγώνα του Αλεξανδρείου. Οι Θεσσαλονικείς πήραν την πρόκριση στον επαναληπτικό αγώνα με την Μπενετόν Τρεβίζο, που έγινε στην Ιταλία και είχε συναρπαστική εξέλιξη, αφού κατάφεραν να υπερασπιστούν την διαφορά των τεσσάρων πόντων με την οποία είχαν επικρατήσει στην συμπρωτεύουσα, αφού έχασαν με 87-86 στην παράταση. Στον τελικό, ο Αρης θα αντιμετωπίσει την Τόφας στις 26 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη και στις 2 Απριλίου στην Προύσα.

Με νίκη ολοκλήρωσε η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου, την προετοιμασία της ενόψει των κρίσιμων συναντήσεων που θα δώσει για τα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου τον ερχόμενο μήνα, αφού σε αγωνα που έγινε χθές στο Δημοτικό στάδιο του Παραλιμνίου, συνέτριψε την αντίστοιχη της Κύπρου με 4- 0. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έκανε έτσι μία επιτυχημένη ``πρόβα τζενεράλε`` ενόψει του αγώνα της 2-ας Απριλίου με την Βοσνία, που θα διεξαχθεί στο Σαράγεβο.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Ανδρέας Φούρας, με σημερινή επιστολή του προς την ΕΠΟ και την ΕΠΑΕ, εκφράζει την ανησυχία του για τη διαιτησία και ζητά τη συνεργασία τους, για να ληφθούν μέτρα, τα οποία θα ανεβάσουν την αξιοπιστία όχι μόνο της διαιτησίας, αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα. Στο μεταξύ, από το σπίτι θα παρακολουθεί πλέον τους αγώνες της πρώτης εθνικής κατηγορίας ο Θεσσαλονικέας ρέφερι Νίκος Αγγελάκης, αφού η Επιτροπή Διαιτησίας στην συνεδρίαση της, αποφάσισε την διαγραφή του από τον σχετικό πίνακα. Ο Αγγελάκης σφύριξε στο πρόσφατο παιχνίδι πρωταθλήματος του Ιωνικού με τον Παναθηναϊκό, όπου κατακύρωσε ως κανονικό, το πρώτο γκολ τον γηπεδούχων που πέτυχε ο Φίλης με το χέρι, γεγονός που παραδέχθηκε και ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 269,79 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 432,75, λίρα Κύπρου προς 532,31, γαλλικό φράγκο προς 47,23, ελβετικό φράγκο προς 185,60, γερμανικό μάρκο προς 159,33,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,97, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 219,65 και την ECU προς 309,17 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη τη χώρα, με λίγες τοπικές νεφώσεις στα δυτικά και νότια. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί -2 με 16 βαθμούς, στα δυτικά 3 με 21 και στην υπόλοιπη χώρα 6 με 18 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 7 με 17 και 2 με 15 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.02 run on Thursday, 13 March 1997 - 18:00:18 UTC