Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 97-03-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα,Ελλάδα,12/03/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σήμερα η σύνθεση της αλβανικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Μπασκίν Φίνο.

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί η κυβέρνηση των Αθηνών τις εξελίξεις στην Αλβανία.

Σήμερα εκδικάζεται η αγωγή γονέων κατα της απεργίας των καθηγητών.

Νέα συνάντηση των 4 υποψηφίων της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας για αλλαγές στο καταστατικό.

Στους ``8`` της Ευρωλίγκα του μπάσκετ ανδρών προκρίθηκε ο πρωταθλητής Ευρώπης Παναθηναϊκός.

[02] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σήμερα θα καθορισθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Αλβανίας σε σύσκεψη, που θα έχουν πάλι τα πολιτικά κόμματα. Η επιλογή ως Πρωθυπουργού του 35χρονου, Μπασκίν Φίνο, πρώην δημάρχου Αργυροκάστρου και μέλους του Σοσιαλιστικού κόμματος, έγινε χθες. Στο Αργυρόκαστρο συναντήθηκαν επιτροπές των οκτώ εξεγερθέντων πόλεων της νότιας Αλβανίας και συνέστησαν πολιτική κίνηση με την ονομασία ``Εθνική Επιτροπή Σωτηρίας του Λαού`` με αίτημα την άμεση παραίτηση και χωρίς όρους του Σαλί Μπερίσα και το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μέχρι τις νέες εκλογές. Χθές λεηλασίες σημειώθηκαν στους Αγίους Σαράντα, στο Αργυρόκαστρο και στην Πρεμετή.

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στην Αλβανία, οι οποίες εξετάσθηκαν σε διαδοχικές κυβερνητικές συσκέψεις, ζητώντας από τον Αλβανό Πρόεδρο την αποφυλάκιση του ηγέτη των Σοσιαλιστών, Φάτος Νάνο. Σήμερα αναχωρεί απο την Κέρκυρα σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού, που θα μεταφέρει επισιτιστική βοήθεια στους Αγίους Σαράντα.

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν Ελλάδα και ΗΠΑ για την επιλογή του Μπασκίν Φίνο. Ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, δήλωσε οτι ο πρώην δήμαρχος Αργυροκάστρου θα συμβάλει στην εξεύρεση ειρηνικής λύσης για το αλβανικό πρόβλημα. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπέρνς, χαρακτήρισε ``καλό βήμα`` την απόφαση Μπερίσα για το διορισμό του Μπασκίν Φίνο.

Κρίσιμη για την πορεία της απεργίας των καθηγητών, που συμπληρώνει την 8η εβδομάδα, αναμένεται η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, στο οποίο σήμερα συζητείται η προσφυγή τεσσάρων γονέων, που ζητούν να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία. Στις 11 πριν το μεσημέρι οι καθηγητές θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση εξω απο τα δικαστήρια.Το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ τηρεί στάση αναμονής έως την Παρασκευή, που θα πάρει οριστική απόφαση για το εάν θα προτείνει παράταση ή αναστολή της απεργίας.

Νέα συνάντηση θα έχουν σήμερα πριν το μεσημέρι οι 4 υποψήφιοι για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να διατυπώσουν κοινή θέση για τις αλλαγές στο καταστατικό. Χθες συνεδρίασε η οργανωτική επιτροπή συνεδρίου του κόμματος υπο τον κ. Ράλλη και αποφάσισε τη διεξαγωγή ψηφοφορίας με τον παραδοσιακό τρόπο.

Σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες έχει προκαλέσει η κακοκαιρία, που πλήττει ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Λόγω των ισχυρών ανέμων δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Στη Δυτική Φθιώτιδα παραμένουν αποκλεισμένα 22 χωριά, ενώ με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο μεγαλύτερο μέρος του επαρχιακού δικτύου της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στους ``8`` της Ευρωλίγκα του μπάσκετ ανδρών προκρίθηκε ο πρωταθλητής Ευρώπης Παναθηναϊκός, αφού κέρδισε καί στη Γαλλία τη Λιμόζ με 70-55. Αντίθετα την ήττα με 61-60 από την Παρτιζάν Βελιγραδίου, γνώρισε ο Ολυμπιακός, στον δεύτερο αγώνα γιά τη φάση των ``16`` της Ευρωλίγκα καί πλέον η πρόκριση γιά την επόμενη φάση θα κριθεί αύριο στο Βελιγράδι, στον τρίτο καί τελευταίο αγώνα. Ο Ολυμπιακός, σε περίπτωση που κερδίσει αύριο την αντίπαλό του θα περάσει στους ``8`` όπου τον περιμένει ο Παναθηναϊκός.

Το εισιτήριο για τους ``4`` του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου, πήρε η και η ομάδα μπάσκετ του Ηρακλή, αφού στον επαναληπτικό αγώνα της προημιτελικής φάσης που έγινε στο Ιβανόφειο, επικράτησε με 70-58 της Χάποελ Ιερουσαλήμ καλύπτοντας έτσι τη διαφορά των πέντε πόντων με τους οποίους είχε χάσει στο Ισραήλ. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης στον ημιτελικό της διοργάνωσης θα αντιμετωπίσει την ιταλική Βερόνα η οποία απέκλεισε την Πόρτο.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 270,84 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 434,67, λίρα Κύπρου προς 532,31, γαλλικό φράγκο προς 47,06, ελβετικό φράγκο προς 183,47, γερμανικό μάρκο προς 158,68,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,97, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 222,27 και την ECU προς 308,57 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Βροχές, πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά και σποραδικές καταιγίδες θα έχει σήμερα η κεντρική και νοτιοανατολική Ελλάδα, αλλά προς το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά θυελλώδεις. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί απο -1 εως 10 βαθμούς, στα δυτικά απο 2 εως 16 και στην υπόλοιπη χώρα απο 4 εως 14 βαθμούς Κελσίου. Πρόσκαιρες νεφώσεις, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία που θα κυμανθεί απο 6 εως 12 και απο 2 εως 10 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα, θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.02 run on Wednesday, 12 March 1997 - 10:37:16 UTC