Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-03-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 09/03/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ελπίδες για πολιτική λύση στην Αλβανική κρίση. Μπερίσα και αντιπολίτευση υπέγραψαν συμφωνία για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, εκλογές τον Ιούνιο και παράταση επτά ημερών στους εξεγερθέντες να παραδώσουν τον οπλισμό τους.

Συνεχίστηκε και σήμερα ο χορός των μεταλλίων για την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Παρίσι. Ο Λάμπρος Παπακώστας κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο ύψος με άλμα 2,32 μέτρα.

Ενθρονίστηκε ο νέος Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος ο έβδομος, παρουσία των προέδρων της Δημοκρατίας Ελλάδος και Κύπρου.

Ασύλληπτοι οι 34 απο τους 43 δραπέτες των φυλακών Βόλου. Σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής.

Κρίσιμη η αυριανή συνεδρίαση της ΟΛΜΕ, ενόψει και της απόφασης του Πρωτοδικείου επι της προσφυγής γονέων να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία.

Τρεις Τούρκοι συνελήφθησαν στην Κύπρο για κατασκοπεία σε βάρος της Εθνικής Φρουράς.

Τραγικός και φέτος ο απολογισμός της εξόδου για την Καθαρά Δευτέρα. Δεκαπέντε νεκροί και 203 τραυματίες σε 150 τροχαία.

Πάνω απο 25 χωριά είναι αποκλεισμένα στη Φθιώτιδα απο τα χιόνια.

Νέο κύμα κακοκαιρίας απο αύριο σε ολόκληρη τη χώρα με βροχές, χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά. Μέχρι θυελλώδεις οι βορειάδες. Το θερμόμετρο θα δείξει απο μείον 2 μεχρι 14 βαθμούς. Στους 12 η θερμοκρασία στην Αθήνα στους 8 στην Θεσσαλονίκη.

[02] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ενδείξεις εκτόνωσης της κρίσης με πολιτικά μέσα,διαγράφονται στην Αλβανία, μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν ο αλβανός Πρόεδρος και οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και διεξαγωγή εκλογών τον Ιούνιο. Στη συμφωνία τονίζεται επίσης ότι οι εξεγερμένοι αλβανοί έχουν περιθώριο μιας εβδομάδας για να παραδώσουν τα όπλα.Στην Αθήνα η κυβέρνηση χαιρέτισε τη συμφωνία και τόνισε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για τερματισμό της κρίσης με πολιτικά και ειρηνικά μέσα.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και θρησκευτική ευλάβεια, ενθρονίσθηκε ο νέος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Πέτρος ο έβδομος. Η τελετή έγινε στην Αλεξάνδρεια, παρουσία των προέδρων της Ελλάδος και της Κύπρου κυρίων Στεφανόπουλου και Κληρίδη. Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν οι κύριοι Γιώργος Ρωμαίος, Γιώργος Παπανδρέου και Γιάννος Κρανιδιώτης.

Συνεχίζεται η επιχείρηση της αστυνομίας για τη σύλληψη των 34 απο τους 43 ανήλικους αλβανούς κρατουμένους,που δραπέτευσαν από τις φυλακές του Βόλου.Ο υπουργός δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος αντέδρασε έντονα και έθεσε σε διαθεσιμότητα τον διευθυντή και τον αρχιφύλακα των φυλακών.

Κρίσιμη και καθοριστική χαρακτηρίζεται η αυριανή συνεδρίαση της ΟΛΜΕ,που γίνεται υπό το βάρος τόσο του κλίματος δυσφορίας που επικρατεί σε γονείς και μαθητές,όσο και της προσφυγής των τεσσάρων γονέων,που ζητούν να κηρυχθεί παράνομη και καταχηστική η απεργία των καθηγητών.Η αίτηση θα συζητηθεί την Τετάρτη στο πρωτοδικείο της και η απόφαση ενδέχεται να εκδοθεί την ίδια μέρα. Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλά από τα μέλη της ΟΛΜΕ θα προτείνουν την αναστολή των κινητοποιήσεων.

Ενας Τούρκος και δύο Τουρκοκύπριοι από τη Λεμεσό συνελήφθησαν για κατασκοπεία σε βάρος της Εθνικής Φρουράς. Στην κατοχή τους βρέθηκαν στρατιωτικά έγγραφα, σκιαγραφήματα θέσεων της Εθνικής Φρουράς, βιντεοκασέτες με στρατιωτικό περιεχόμενο, καθώς και αποκόμματα εφημερίδων σχετικά με εξοπλισμούς της Εθνικής Φρουράς. Αύριο αρχίζουν στη Λευκωσία οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες μεταξύ του απεσταλμένου του Γ.Γ. του ΟΗΕ,του προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς

Με τη μεγάλη παρέλαση των αρμάτων και των περίπου 35.000 ατόμων ολοκληρώθηκαν στην Πάτρα οι φετινές εκδηλώσεις του Καραναβαλιού,οι οποίες παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, εστέφθησαν με απόλυτη επιτυχία. Στο μεταξύ και αυτή η έξοδος βάφτηκε με αίμα,καθώς μέχρι σήμερα το μεσημέρι 15 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 203 τραυματίστηκαν, σε 150 τροχαία ατυχήματα.

Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει την κεντρική ελλάδα,όπου από τις συνεχείς χιονοπτώσεις έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήματα.Στο νομό Φθιώτιδας έχουν αποκλειστεί 25 χωριά,ενώ με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η συγκοινωνία στην περιφερειακή εθνική οδό Λαμίας - Δομοκού απο το 16ο χιλιόμετρο και στις Ράχες Τυμφρηστού.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13.46,που προερχόταν απο απόσταση 210 χιλιομέτρων βόρεια - βορειοδυτικά της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στην περιοχή της λίμνης των Κρεμαστών.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεχίσθηκε και σήμερα ο χορός των μεταλλίων για τη χώρα μας,στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου που διεξάγεται στο Παρίσι. Ο πρωταθλητής μας του ύψους Λάμπρος Παπακώστας κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο με άλμα 2 μέτρων και 32 εκατοστών. Την πρώτη θέση, με 2.35 μέτρα, πήρε ο Αμερικανός Τσάρλς Οστιν και το χάλκινο ο Γιουγκοσλάβος Ντράγκουντιν Τόπιτς.Η πρωταθλήτρια μας του μήκους Νίκη Ξάνθου κατέλαβε τελικά την πέμπτη θέση με άλμα 6 μέτρων 69 εκατοστών.

Σε αγώνες για την 24-η ημέρα του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Α` εθνικής κατηγορίας, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Παναχαϊκή -Ολυμπιακός 0-2, ΟΦΗ -Πανηλειακός 3-1, Ιωνικός -Παναθηναϊκός 3-1, Καστοριά -Ηρακλής 0-3, Καβάλα -Καλαμάτα 2-0, Εδεσσαϊκός -ΠΑΟΚ 1-4, Ξάνθη -Απόλλων 3-0. Ο αγώνας ΑΕΚ -Αθηναϊκού θα γίνει αύριο. Στην βαθμολογία προηγείται ο Ολυμπιακός με 58 βαθμούς, έναντι 51 του Παναθηναϊκού και 49 της ΑΕΚ, που έχει ένα παιχνίδι λιγότερο.

Η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού πέρασε και πάλι στην πρώτη θέση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος μπάσκετ στην Α1 εθνική κατηγορία των ανδρών μαζί με την ΑΕΚ, αφού σε αγώνα για την 23η ημέρα, νίκησε στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τον Πανιώνιο με 84-77.

Σε αγώνες για την 23-η ημέρα του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Β` εθνικής κατηγορίας, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Λεβαδειακός - Πανιώνιος 1-1 ΠΑΣ Γιάννινα -Νίκη Βόλου 1-2 Πύργος - Προοδευτική 0-6 Δόξα Βύρωνα -Καλαμαριά 2-1 Νάουσα -Τρίκαλα 2-3 Ρέθυμνο -Παναργειακός 1-2 Δόξα Δράμας -Πανσερραϊκός 1-0 Εθνικός -Παναιτωλικός 2-2 Ο αγώνας Λάρισας-Πανελευσινιακού θα γίνει αύριο. Στη βαθμολογία προηγείται ο Πανιώνιος με 44 βαθμούς και ακολουθούν οι Παναργιακός με 43, η Δόξα Βύρωνα και ο Εθνικός με 39 βαθμούς.

Σε αγώνες για την 22η ημέρα του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Γ` εθνικής κατηγορίας του Νοτίου Ομίλου, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Ιάλυσος - Εθνικός Αστέρας 2-0, Πάτρα - Ενωση ΡΔ 3-1, Ναύπακτος - Μαρκό 0-0, Αιολικός - Βαρβασιακός 6-0, Αγιος Νικόλαος - Ηρόδοτος 1-0, Κέρκυρα - Παναιγιάλειος 3-0, Εργοτέλης - Ατρόμητος 2-0, Ηλυσιακός - Αιγάλεω 1-1, Καλλιθέα - Κόρινθος 2-1. Ετσι τώρα προηγείται η Καλλιθέα με 43 βαθμούς, έναντι 40 του Εθνικού Αστέρα και 39 του Αιολικού.

Σε αγώνες για την 22η ημέρα του πρωταθλήματος της Γ' Εθνικής του Βορείου Ομίλου σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Ποσειδών Μηχ. - Ορέστης Ορ. 3-1, Λύκοι - Κολινδρός 3-1, Τύρναβος - Αμπελόκηποι 1-1, Αρτα - Αλμωπός Αριδαίας 0-0, Γιαννιτσά - Απόλλων Λάρισας 2-1, Νιγρίτα - Ηρακλής Πτ. 1-2, Αετός Σκύδρας - Αγροτικός Αστέρας 3-0, Πιερικός - Λαμία 3-0. Ο αγώνας Ολυμπιακού Βόλου - Καρδίτσα θα γίνει την Τετάρτη. Ετσι τώρα προηγείταιη Καρδίτσα με 43 βαθμούς σε 21 αγώνες, έναντι 42 του Τύρναβου και 40 του Τύρναβου.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 272,58 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 437,62, λίρα Κύπρου προς 533,32, γαλλικό φράγκο προς 47,15, ελβετικό φράγκο προς 184,29, γερμανικό μάρκο προς 159,00,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,04, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 224,71 και την ECU προς 309,15 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Νέο κύμα κακοκαιρίας, με κύρια χαρακτηριστικά βροχή ή χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά, που θ' αρχίσει απο τα δυτικά και σύντομα θα επεκταθεί σε μεγάλο μέρος της χώρας,προβλέπει για αυριο η Μετεωρολογική Υπηρεσία.Στα Ανατολικά και Νότια προβλέπονται βροχές και χιόνια στα ορεινά αλλά απο το βράδυ τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες.Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά θυελλώδεις.Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί μείον 2 με 8 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 2 με 12 και στα νησιά 6 με 14.Βροχή, με χιόνι στα γύρω ορεινά, ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 5 με 12 και 2 με 8 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.02 run on Sunday, 9 March 1997 - 19:00:14 UTC