Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-02-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

ΑΘΗΝΑ,Ελλάδα,28/02/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ελληνοτουρκικά και διεύρυνση του ΝΑΤΟ, στο επίκεντρο των συνομιλιών του γγ του ΝΑΤΟ με Σημίτη-Πάγκαλο και Τσοχατζόπουλο.

Οθωμανική κληρονομιά, φέρεται να χαρακτηρίζει τις βραχονησίδες του Αιγαίου ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ

Αναδίπλωση του Βαν Ντεν Μπρούκ. Δεν απαιτείται λύση του Κυπριακού για την ένταξη της Κύπρου, δηλώνει τώρα ο κοινοτικός επίτροπος.

Ωρα μηδέν για την παιδεία. Ανυποχώρητοι κυβέρνηση και καθηγητές, ενώ απειλείται ολόκληρη η σχολική χρονιά.

Παρέλαση των υποψηφίων προέδρων της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, για την πρώτη προσυνεδριακή συνδιάσκεψη του κόμματος.

Επιχείρηση μαμούθ κατεδάφισης αυθαιρέτων κτισμάτων στην Ηλεία. Κατεδαφίσθηκαν πάνω από 500 κτίσματα, από παράγκες μέχρι διώροφες βίλες.

Συμφωνία για το ωράριο εμπόρων, ιδιοκτητών καταστημάτων και εργαζομένων.

Τριήμερη περιοδεία στη Θεσσαλία αρχίζει από αύριο ο πρωθυπουργός

Στη Θεσσαλονική ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου για την έρευνα τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Δύο εκατομμύρια απέσπασαν δύο ένοπλοι από τα ΕΛΤΑ Αγίου Στεφάνου Αττικής.

Σε εξέλιξη κρίσιμη συνάντηση του τούρκου πρωθυπουργού με το πανίσχυρο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Τουλάχιστον 60 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες από το σεισμό 7,3 Ρίχτερ που συγκλόνισε περιοχή του Πακιστάν.

Κυβέρνησης μειοψηφίας ηγείται ο Τζον Μέητζορ μετά τη συντριπτική ήττα των Συντηρητικών στην περιφέρεια του Ουϊραλ Σάουθ.

Υποχωρεί από αύριο η κακοκαιρία από τα Δυτικά. Θα διατηρηθούν οι θυελλώδεις βορειάδες στο Αιγαίο. Πτώση της θερμοκρασίας που θα κυμανθεί από -3 μέχρι 14 βαθμούς. Στους 9 βαθμούς το θερμόμετρο στην Αθήνα στους 7 στη Θεσσαλονίκη.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η ενταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και η προσπάθεια οικοδόμησης του νέου οργανισμού του ΝΑΤΟ, συζήτησε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τους υπουργούς εξωτερικών και αμύνης κυρίους Πάγκαλο και Τσοχατζόπουλο.Στην Τουρκία, ο Πρόεδρος Σουλειμάν Ντεμιρέλ, φέρεται απο την εφημερίδα Χουριέτ, να δήλωσε σε βουλευτές ότι οι βραχονησίδες του Αιγαίου, αποτελούν οθωμανική κληρονομιά. Στη Λευκωσία, ο κοινοτικός επίτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ αναδιπλώθηκε σχετικά με τη διαδικασία ένταξης της Κύπρου, δηλώνοντας ότι η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό δεν αποτελεί προϋπόθεση για να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες.Παράλληλα κάλεσε τον Ραούφ Ντενκτάς να βγάλει από την απομόνωση τους Τουρκοκύπριους και να συμβάλει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Εμμένουν στις θέσεις τους κυβέρνηση και καθηγητές και εντείνεται η αγωνία σε γονείς και μαθητές για το κατά πόσο είναι πλέον εφικτό να αναπληρωθούν οι χαμένες διδακτικές ώρες. Η ΟΛΜΕ ζήτησε νέα συνάντηση με τον Γεράσιμο Αρσένη, κάτι που έχει αποκλείσει ο υπουργός λέγοντας ότι ο διάλογος θα συνεχισθεί πλέον εφόσον λήξει η απεργία και μόνο για θεσμικά αιτήματα. Ο κ.Αρσένης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μετάθεσης των εξετάσεων αν συνεχισθεί η απεργί.Την εκτίμηση ότι η απεργία βρίσκεται προς το τέλος της, διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Με ορμητήριο τη Θεσσαλονίκη, οι υποψήφιοι για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ξεκινούν την κούρσα διαδοχής, που θα κρατήσει περίπου 20 μέρες, μέχρι την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος. Στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιείται η πρώτη προσυνεδριακή συνδιάσκεψη και εκεί βρίσκονται ήδη όλοι οι επίδοξοι μνηστήρες της ηγεσίας. Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στη Νέα Δημοκρατία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετωπίζει πρόβλημα ιδεολογικής φυσιογνωμίας και πολιτικής στρατηγικής.

Πεντακόσια πενήντα αυθαίρετα κτίσματα, απο παράγκες μέχρι βίλες, κατεδάφισαν τα ξημερώματα οι υπηρεσίες της νομαρχίας Ηλείας, στο δάσος της Στροφιλιάς και στην παραλία του Καϊάφα. Στην περιοχή έχουν καταμετρηθεί τρείς χιλιάδες αυθαίρετα και όπως δήλωσε ο νομάρχης Ηλείας, Αθανάσιος Ράλλης, αυτά που κατεδαφίστηκαν ηταν κτισμένα μέσα στο δάσος και δίπλα στον αιγιαλό. Η επιχείρηση κατεδάφισης προκάλεσε την έντονη των ιδιοκτητών αυθαιρέτων, οι οποίοι απειλούν με κατάληψη της νομαρχίας.Στην Αθήνα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, χαρακτήρισε παράδειγμα προς μίμηση που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι νομάρχες την ενέργεια του κ.Ράλλη.

Σε συμφωνία για το ωράριο κατέληξαν έμποροι, ιδιοκτήτες σούπερ-μάρκετ και πολυκαταστημάτων και εργαζόμενοι με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου. Στη σύσκεψη συμμετείχε η ηγεσία των εμπόρων, του ΣΕΛΠΕ και του ΣΕΣΜΕ καθώς και εκπρόσωποι των εργαζομένων. Το πλαίσιο του ωραρίου προβλέπει την ελευθερη έναρξη των καταστημάτων τα οποία ομως τις 5 ημέρες της εβδομάδας θα κλείνουν στις 8 το βράδυ για το Χειμώνα και στις 9 το βράδυ για το καλοκαίρι ενώ το Σάββατο θα μπορούν να παραμένουν ανοικτά μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Τριήμερη περιοδεία στη Θεσσαλία αρχίζει αύριο ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με πρώτο σταθμό τη Λάρισα.Την Κυριακή, θα επισκεφθεί το Βόλο, ενώ στη συνέχεια θα καταθέσει στεφάνι στο Κιλελέρ. Το απόγευμα θα μεταβεί στην Καρδίτσα και τη Δευτέρα στα Τρίκαλα.

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και προϊστάμενος της επιθεώρησης δικαστικών λειτουργών, Γιώργος Βελλής, για να ερευνήσει τις καταγγελίες του εισαγγελέα εφετών της πόλης Δημήτρη Σιδέρη για τα τεκταινόμενα στον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και τη στάση της ηγεσίας της δικαιοσύνης στην πόλη. Σε επαφές του με δικαστικούς λειτουργούς της πόλης, ο κ. Βελλής δέχθηκε το αίτημά τους να τεθεί και να συζητηθεί στην ολομέλεια Εφετών, το θέμα. Ανάλογο αίτημα προβάλλει με απόφασή του και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Δύο εκατομμύρια δραχμές απέσπασαν δύο ένοπλοι νεαροί από τα ΕΛΤΑ, Αγίου Στεφάνου στην Αττική. Εκτός από τους δύο ληστές, έξω από το κατάστημα των ΕΛΤΑ, ήταν και άλλα δύο άτομα τα οποία επιτηρούσαν τις κινήσεις.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο πρώτος μεγάλος σταθμός στην πορεία της υποψηφιότητας της Αθήνας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 είναι η Λοζάνη, όπου σε μία εβδομάδα η ΔΟΕ θα επιλέξει τις 4 ή 5 από τις 11 υποψήφιες πόλεις οι οποίες θα συνεχίσουν την κούρσα της διεκδίκησης. Η διαδικασία της προεπιλογής στην έδρα της ΔΟΕ αρχίζει τη Δευτέρα 3 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 7 Μαρτίου με την ανακοίνωση των 4 ή 5 πόλεων στις 2.00 το μεσημέρι,ώρα Ελλάδος.

Δύο από τις μεγαλύτερες ομοσπονδίες της χώρας, ο ΣΕΓΑΣ και η ΕΟΚ, με ανακοινώσεις τους διαμαρτύρονται για το ύψος της επιχορήγησης τους για το 1997. Το μπάσκετ φωνάζει ότι μπαίνει στο περιθώριο γιατί η ΓΓΑ του έκοψε 200 εκατ. δρχ. και ο ΣΕΓΑΣ υποστηρίζει ότι παρά τις επιτυχίες του έκοψε 150 εκ. δρχ.

Ο Παναθηναϊκός θα δώσει στο γήπεδο του Σπόρτιγκ τον αγώνα του με τον Πειραϊκό, το μεταπροσεχές Σάββατο 8 Μαρτίου. Την απόφαση αυτή πήρε η επιτροπή πρωταθλήματος της ΕΣΑΚ και έτσι οι πράσινοι θα εκτίσουν την ποινή αποκλεισμού της έδρας τους για δύο αγώνες λόγω των επεισοδίων στο παιχνίδι με τον Αρη.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 268,686 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 437,447, λίρα Κύπρου προς 529,681, γαλλικό φράγκο προς 47,072, ελβετικό φράγκο προς 181,856, γερμανικό μάρκο προς 158,722, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15, 939,τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 223,004 και την ECU προς 308,012 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Yφεση θα παρουσιάσει από αύριο η κακοκαιρία που θα αρχίσει από τα Δυτικά όπου ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα Νότια και λίγα χιόνια στα ορεινά της κεντρικής και Βόρειας ελλάδος. Γρήγορα όμως και εκεί ο καιρός θα παρουσιάσει Βελτίωση. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι πολύ ισχυροί μέχρι θυελλώδεις και τοπικά πολύ θυελλώδεις, Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και στα Βόρεια θα κυμανθεί μείον 3 με 7 βαθμούς, στα Δυτικά μηδεν με 14 και στην υπόλοιπη χώρα 2 με 13 βαθμούς.Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με βροχή και χιόνια στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι μέχρι πολύ ισχυροί και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 μέχρι 9 βαθμούς.Λίγες νεφώσεις θα έχει η Θεσσαλονίκη, οι άνεμοι θα είναι μέχρι πολύ ισχυροί και το θερμόμετρο στην πόλη θα κυμανθεί από ένα μέχρι 7 βαθμούς Κελσίου.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.02 run on Friday, 28 February 1997 - 18:22:05 UTC