Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-02-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

ΑΘΗΝΑ,Ελλάδα,03/02/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τον Μάρτιο η Αμερικανική πρωτοβουλία για Κυπριακό και Αγαίο. Επίκειται συνάντηση Σημίτη-Κλίντον στη Νέα Υόρκη.

Σε θέσεις μάχης κυβέρνηση και αγρότες,ενόψει της επανεμφάνισης των τρακτέρ στους δρόμους.Σε ετοιμότητα η ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Εμφραγμα στο δημόσιο τομέα από την απεργία της ΑΔΕΔΥ.Με προσωπικό ασφαλείας και αύριο τα δημόσια νοσοκομεία.

Εμφραγμα και στην παιδεία. Υπολειτουργούν δημοτικά,γυμνάσια και λύκεια.Στο χορό από αύριο και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί.

Δεν υπάρχει διάσταση απόψεων Πάγκαλου-Τσοχατζόπουλου,δηλώνει ο Δημήτρης Ρέππας και διαψεύδει τα περί παραίτησης του Γ. Παπανδρέου.

Την προθεσή του να είναι υποψήφιος στο συνέδριο,επιβεβαίωσε ο Μιλτιάδης Εβερτ.Σε βαρύ κλίμα η συνάντηση Ράλλη,Εβερτ,Σουφλιά και Βαρβιτσιώτη.

Κινητικότητα στο ΠΑΣΟΚ.Συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο,την Παρασκευή Κεντρική Επιτροπή,την Πέμπτη υπουργικό συμβούλιο για τον κοινωνικό διάλογο.

Ανέλαβε τα καθηκοντά του ο Γιάννος Κρανιδιώτης, στη θέση του παραιτηθέντος υφυπουργού εξωτερικών Χρήστου Ροζάκη.

Αισθητή η δράση της Ρωσικής και της Αλβανικής μαφίας στη χώρα μας, που ευθύνονται για δολοφονίες και απαγωγείς.

Με νίκη έφυγε από την Καστοριά η ΑΕΚ,που κέρδισε την τοπική ομάδα 2- 0.

Ηλιος μέ δόντια αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Μέχρι ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο.Το θερμόμετρο θα δείξει από μείον δέκα μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου.Στους 10 βαθμούς η θερμοκρασία στην Αθήνα, στους έξι στη Θεσσαλονίκη.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Το Μάρτιο αναμένεται η αμερικανική πρωτοβουλία για Κυπριακό και Αιγαίο, όπως άφησε να εννοηθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,ο οποίος επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση της Ουάσιγκτον προς την ελληνική ηγεσία.Ο κ.Ρέππας άφησε να εννοηθεί ότι επίκειται συνάντηση Σημίτη-Κλίντον,στο πλαίσιο της έκθεσης του Μητροπολιτικού Μουσείου για το Βυζάντιο,στη Νέα Υόρκη.Ο κ. Ρέππας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πολεμικής αναμέτρησης αν αποτύχουν οι διπλωματικές προσπάθειες για το Κυπριακό και με δεδομένη την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Δεν υπάρχει διαφωνία Πάγκαλου-Τσοχατζόπουλου για το Σκοπιανό, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,σημειώνοντας ότι είναι κοινή η αγωνία και η ανησυχία για το θέμα της ονομασίας του γειτονικού κράτους.Ο κ.Ρέππας χαρακτήρισε επίσης εντελώς ανυπόστατες τις πληροφορίες περί ενδεχόμενης παραίτησης του Γιώργου Παπανδρέου.

Στην πιο κρίσιμη φάση τους βρίσκονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών, καθώς υπό το βλέμμα ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα στη Θεσσαλία,τα τρακτέρ αναμένεται να κάνουν και πάλι την εμφανισή τους στους δρόμους.Η Πανθεσσαλική επιτροή δεν έχει ανακοινώσει που θα στηθούν τα μπλόκα,ούτε το χρόνο έναρξης των κινητοποιήσεων, ενώ η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί ακραίες μορφές πάλης.

Εμφραγμα στο δημόσιο τομέα, εξαιτίας της απεργίας της ΑΔΕΔΥ,που συνεχίζεται και αύριο,με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στις συναλλαγές του κοινού με τις δημόσιες υπηρεσίες,ενώ τα δημόσια νοσοκομεία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο χώρο της παιδείας,καθώς μετά τους καθηγητές που συνεχίζουν την απεργία τους για τρίτη εβδομάδα, πενθήμερη απεργία πραγματοποιούν δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, ενώ αύριο στο χορό μπαίνουν και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί.

Την προθεσή του να θέσει υποψηφιότητα στο συνέδριο για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας,ανακοίνωσε εμμέσως ο Μιλτιάδης Εβερτ μετά τη συναντησή του με τους κυρίους Ράλλη,Βαρβιτσιώτη και Σουφλιά, στην οποία συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα του συνεδρίου.Στη συνάντηση συμφωνήθηκε οι υποψηφιότητες να ανακοινωθούν πριν από την εκλογή των συνέδρων,στις 5 Μαρτίου.Το κλίμα της συνάντησης ήταν ιδιαίτερα βαρύ, καθώς ο κ.Ράλλης, απείλησε με παραίτηση από τη θέση του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου.

Με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, αλλά και με τις εσωκομματικές διαφωνίες, ασχολήθηκε το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ.Την Πέμπτη θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο,με θέμα την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης και την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου,ενώ την Παρασκευή και το Σάββατο θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή.

Ο Γιάννος Κρανιδιώτης ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντα του υφυπουργού εξωτερικών,στη θέση του παραιτηθέντος Χρήστου Ροζάκη.Ο κ. Κρανιδιώτης,που ορκίσθηκε ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας, χαρακτήρισε απώλεια την παραίτηση Ροζάκη και σημείωσε ότι στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής δεν αρκεί ο οραματισμός και η εμπνευση αλλά χρειάζεται σχεδιασμός μεθόδευση και επιστημονική τεκμηρίωση των θέσεών μας.

Στη Ρωσική μαφία αποδίδει η αστυνομία το θάνατο του 37χρονου Ρώσου Αλεξάντερ Σλόνικ,που βρέθηκε στραγγαλισμένος στη Βαρυμπόμπη.Ο Σολόνικ ήταν δραπέτης των φυλακών Μόσχας,πρώην κατάσκοπος της Γκα Γκε Μπε και κατασητείτο από την Ιντερπόλ για τέσσερις δολοφονίες.Στο μταξύ, η Αλβανική μαφία κρύβεται πίσω από την απαγωγή του 45χρονου Θόδωρου Παρασκευόπουλου,ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος,αφού η οικογενειά του κατέβαλε επτά εκατομ. δρχ. Ηδη συνελήφθησαν τρία μέλη της σπείρας.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ως η βασικότερη διεκδικήτρια του πρωταθλήματος, μετά τον Ολυμπιακό που προηγείται στην βαθμολογία με διαφορά τριών βαθμών, προβάλλει από σήμερα η ΑΕΚ, μετά την σπουδαία, αν και αναμενόμενη, εκτός έδρας νίκη επί της ουραγού Καστοριάς με 2-0. Οι Ενωσίτες έφθασαν τους 42 βαθμούς και βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, που έχει 45, ενώ άφησαν τρεις βαθμούς πίσω τον Παναθηναϊκό, ο οποίος μετά την απίστευτη χθεσινή ήττα στο Ολυμπιακό στάδιο από τον Απόλλωνα με 2-0, βλέπει τις ελπίδες του γιά τίτλο να ψαλιδίζονται επικίνδυνα.

Ιδιαίτερα προβληματισμένος είναι ο προπονητής του Παναθηναϊκού Βέλιμιρ Ζάετς, μετά την τελευταία ήττα στο Ολυμπιακό στάδιο από τον Απόλλωνα αλλά και την άσχημη εμφάνιση της ομάδας του. Ο Κροάτης προπονητής απείλησε τους παίκτες του ότι δεν θα παίζουν όσοι δεν κάνουν στο γήπεδο αυτά που θέλει, παραδέχθηκε ότι η ομάδα του απογοήτευσε τον κόσμο της και έχασε πολύτιμο έδαφος στη διεκδίκηση του τίτλου αλλά εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει χρόνος να καλυφθεί η απόσταση.

Ο Αγγελος Αναστασιάδης θα είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο νέος προπονητής στην ομάδα της Ξάνθης, μετά την απομάκρυνση του Αυστριακού τεχνικού, Κουρτ Γιάρα από την τεχνική ηγεσία του θρακικού συλλόγου. Ο Γιάρα, θεωρήθηκε ως βασικός υπαίτιος της πολύ άσχημης πορείας που έχει η Ξάνθη στο φετινό πρωτάθλημα, αφού η ομάδα της Θράκης αντιμετωπίζει μετά από αρκετά χρόνια το ενδεχόμενο του υποβιβασμού, παρά τις αρκετές μεταγραφές που έγιναν τον Ιανουάριο.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδας είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 262,493 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 421,012, λίρα Κύπρου προς 530,288, γαλλικό φράγκο προς 47,252, ελβετικό φράγκο προς 183,870, γερμανικό μάρκο προς 159,552, 100 ιταλικές λιρέτες προς 16,176, 100 γιέν Ιαπωνίας προς 215,354 και ECU προς 308,458 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Ηλιος με δόντια θα επικρατήσει αύριο σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς ο καιρός θα είναι αίθριος και μόνο στα Νότια και Ανατολικά θα υπάρχουν νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και χιονόνερο στα πεδινά. Οι άνεμοι στα Δυτικά θα είναι ασθενείς και στα Ανατολικά Βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και στα Βόρεια θα κυμανθεί μείον δέκα με 7 βαθμούς,στα υπόλοιπα ηπειρωτικά μείον πέντε με 12 και στα νησιά ένα με 13 βαθμούς.Αίθριο καιρό, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θεμοκρασία μηδέν με 10 και μείον πέντε με 6 αντίστοιχα,θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Δ.Κ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.02 run on Tuesday, 4 February 1997 - 0:24:21 UTC