Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 96-12-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 30/12/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι Ειδήσεων
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις
  • [04] Τιμές συναλλάγματος
  • [05] Καιρός


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εκρηξη βόμβας έξω από την Πρεσβεία του Περού, στην πλατεία Μαβίλη. Μία γυναίκα τραυματίσθηκε ελαφρά.

Σε πνιγμό, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, οφείλεται ο θάνατος των 8 από τα 10 μέλη του Δύστος, που έχουν μέχρι στιγμης ανασυρθεί.

Πέντε αξιωματικοί του λιμενικού σώματος σε διαθεσιμότητα για έρευνα πιθανών ευθυνών τους.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες ανευρεσης των υπολοίπων ναυαγών.

Πνίγηκαν δύο αδέρφια στην Ικαρία όταν το αυτοκίνητό τους, που το οδηγούσε ο τρίτος αδελφός, έπεσε στη θάλασσα.

Ενας τσιγγάνος νεκρός το πρωί στο Μενίδι, σε απόπειρα ληστείας φορτηγού με τσιγάρα.

Βροχές και χιόνια παρα τη σταδιακή βελτίωση του καιρού. Παραμένουν τα προβλήματα.

Σύλληψη 5 αλλοδαπών με οκτώ κιλά ηρωίνης.

Νέα ένταση στην Κύπρο σχεδιάζει η τουρκική παρακρατική οργάνωση Γκρίζοι Λύκοι.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εκρηξη βόμβας σημειώθηκε το απόγευμα έξω από την πρεσβεία του Περού, στην πλατεία Μαβίλης.Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, μία γυναίκα-περαστική τραυματίσθηκε ελαφρά από θραύσματα τζαμιών.Η βόμβα είχε τοποθετηθεί έξω από την πόρτα της πρεσβείας, στον 2ο όροφο και μαλλον πρόκειται για ωρολογιακό μηχανισμό.

Πνιγμός εντός θαλασσίου ύδατος, ήταν η αιτία θανάτου των 8 μελών του πληρώματος του φορτηγού, Δυστός, συμφωνα με τον ιατροδικαστή Ηδη επτά από τους νεκρούς παρελήφθησαν από τους συγγενείς τους μέσα σε βαρύ κλίμα, με εμφανή στα πρόσωπά τους την θλίψη, την απόγνωση άλλά και την οργή για τον χαμο των αγαπημένων τους προσώπων. Ο ιατροδικαστής κ. Νικόλαος Καφίρης διαπίστωσε οτι ο θάνατος επήλθε 36 ώρες πρίν απο τη νεκροτομή, αμέσως δηλαδή μετά το ναυγάγιο, ενώ στους πνεύμονες των νεκρών, υπήρχαν μεγάλες ποσότητες νερού. Επίσης στη νεκροτομή, αναγνωρίστηκαν, εκδορές χτυπήματα και εκχυμώσεις στα σώματα, που προήλθαν από την πρόσκρουση τους με τα σιδερένια μέρη του πλοίου. Ομως τίποτα από τα παραπάνω δεν ήταν αιτία θανάτου, πλην του πνιγμού, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο ιατροδικαστής. Η έρευνα για την ανέυρεση των άλλων πτωμάτων συνεχίζεται. Ευθύνες στην ΑΓΕΤ και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, επιρρίπτει το ΚΚΕ, ενώ το ΔΗΚΚΙ με ανακοίνωσή του ζητά την διεξαγωγή δικαστικής έρευνας για το ναυάγιο.

Την ίδια ώρα, πέντε αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος της ένορκης διοικητικής εξέτασης, με εντολή του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρου Σουμάκη. Πρόκειται για τους Αντώνη Σάρδη, αντιπλοίαρχο, τμηματάρχη του θαλάμου επιχειρήσεων και τους εκτελούντες υπηρεσία κατά την ώρα του συμβάντος Ανθυπλοίαρχους Νικόλαο Σπανό και Γιώργο Ρουμάνα καθώς και τον Πλωτάρχη Απόστολο Μικρομάστορα και το διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας της Ναυσοπλοϊας Παναγιώτη Χαλβατζόπουλο. Ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Περικλής Ουσαντζόπουλος, κάλεσε σε απολογία τους κυρίους Σπανό και Μικρομάστορα, προκειμένου να τους επιβληθούν οι προβλεπόμενες πειθαρχικές κυρώσεις για την καθυστερημένη ενημέρωση της ηγεσίας του υπουργείου. Στο θάλαμο επιχειρήσεων τοποθετούνται ο Πλωτάρχης Χρήστος Κουτσούκος και ο υποπλοίαρχος Θεόδωρος Κλιάρης.

Δέκα πτώματα έχουν μέχρι στιγμής ανασυρθεί από το πλοίο, το οποίο έχει ρυμουλκηθεί στα αβαθή των ακτών της Κύμης. Τα οκτώ από αυτά αναγνωρίστηκαν και έχουν μεταφερθεί στο νεκροτομείο Αθηνών. Ειδικότερα,έχουν αναγνωριστεί οι Στάθης Βογιατζής,ανθυποπλοίαρχος, ΓιάννηςΤσάλος, ραδιοτηλεγραφητής Σωτήρης Βάλβης α`μηχανικός, Αναστάσιος Χατζημιχάλογλου,Β' μηχανικός, Γεώργιος Ραχιώτης, ηλεκτρολόγος, Γιώργος Μαστοράκης, μάγειρας, Ιωάννα Βάλβη, σύζυγος του Α' μηχανικού, η Δήμητρα Χατζημιχάλογλου, σύζυγος του Β' μηχανικού και ο Νικήτας Κυπραίος, λιπαντής.

Τραγικό θάνατο απο πνιγμό βρήκαν δύο αδέρφια στην Ικαρία, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν έπεσε το πρωί στη θάλασσα, στο λιμάνι του Αγιου Κήρυκου. Πρόκειται για τους Στέλιο και Νίκο Κυπραίο 71 και 60 χρονών αντίστοιχα, ενώ με καρδιακό επεισόδιο ανασύρθηκε από τη θάλασσα ο άλλος αδερφός τους, Γιάννης Κυπραίος, 76 χρονών και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στην Αθήνα. Σύμφωνα με το λιμεναρχείο ο οδηγός του αυτοκινήτου που εκινείτο με ταχύτητα στην προβλήτα, έχασε τον έλεγχο και έπεσαν στη θάλασσα.Σημειώνεται ότι ο Νίκος Κυπραίος μόλις είχε φθάσει στο νησί από την Αμερική.

Ενας τσιγγάνος 30 περίπου ετών, αγνώστων στοιχείων σκοτώθηκε, ενώ προσπαθούσε με άλλους δύο συνεργούς του να ληστέψουν φορτηγό που μετέφερε τσιγάρα, αξίας 70 εκατομμυρίων δραχμών στο Μενίδι Αττικής.Οι τρεις τσιγγάνοι επέβαιναν σε φορτηγάκι και πυροβόλησαν με κυνηγετική καραμπίνα προπορευόμενο φορτηγό, ο οδηγός του οποίου έκανε απότομα όπισθεν, χτύπησε το αυτοκίνητό τους, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα ένας από αυτούς. Στη συνέχεια οι τσιγγάνοι, έκλεψαν αυτοκίνητο από έναν καταστηματάρχη της περιοχής και εξαφανίστηκαν εγκαταλείποντας το θύμα. Από την αστυνομία γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό τους και την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Οι βροχές και τα χιόνια παρά τη σταδιακή βελτίωση του καιρού, εξακολουθούν να δημιουργούν προβλήματα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη,στην Ηπειρο ,την Ευβοια και την Αχαϊα. Οι αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κυκλοφορία των οχημάτων στο μεγαλύτερο μέρος του ορεινού οδικού δικτύου της δυτικής Μακεδονίας, στις εθνικές οδούς Ιωαννίνων-Τρικάλων, στη περιοχή της Κατάρας και Ιωαννίνων -Κοζάνης στην περιοχή Επταχώρι.Αλυσιδες χρειάζονται και σε ολόκληρο σχεδόν το οδικό δικτυο της Ηπείρου.

Την ουσιαστική συμβολή της Ελληνικής Δύναμης Βοσνίας στη σταθεροποίηση της ειρήνης στην περιοχή,εξήρε χθες το βράδυ από την κοινότητα Βίσοκο της Βοσνίας, όπου εδρεύει το ελληνικό τάγμα μεταφορών, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος. Τόνισε ότι η παρουσία τους στην περιοχή συμβάλλει,πέρα από τη διαμόρφωση συνθηκών γιά την κατοχύρωση της πρόσφατης συμφωνίας ειρήνης του Ντέϊτον, στις σχέσεις αλληλεγγύης της χώρας μας και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τους λαούς και τα έθνη της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβίας.Ο κ.Τσοχατζόπουλος ευχήθηκε στους αξιωματικούς του τάγματος γιά τις γιορτές, μοίρασε δώρα και διασκέδασε μαζί τους.

Οχτώ κιλά ηρωϊνης επρόκειτο να διαθέσουν στη χώρα μας τρεις σπείρες εμπόρων ναρκωτικών τις οποίες εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφαλειας Θεσσαλονίκης με τη σύλληψη πέντε αλλοδαπών μελών τους. Η ηρωίνη προέρχονταν από τα Σκόπια, τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

Νέα ένταση στην Κύπρο σχεδιάζει η τουρκική παρακρατική οργάνωση "Γκρίζοι Λύκοι",με μαζική κάθοδο των μελών της στα κατεχόμενα υπό το πρόσχημα παντουρκικής συγκέντρωσης.Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ,η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 4 ή 5 Φεβρουαρίου και θα είναι αφιερωμένη στους μάρτυρες, όπως αποκαλούν τους νεκρούς της οργάνωσης.Στο μεταξύ,όπως αποκάλυψε ηγετικό στέλεχος των Γκρίζων Λύκων σε τούρκο δημοσιογράφο,τις δολοφονίες στη Δερύνεια,τις πραγματοποίησαν με απ'ευθείας εντολές του τότε διοικητή των τουρκικών δυνάμεων κατοχής,στρατηγού Κονταξί.

Ομαλά θα συνεχιστεί η κύηση των δύο από τα έντεκα έμβρυα,που κυοφορούσε η Κύπρια Ζωή Ευσταθίου, με αποτέλεσμα να γεννήσει δύο υγιέστατα παιδιά.Αυτό δήλωσε ο επιμελητής γυναικολογίας στο Μακάρειο Νοσοκομείο, Ιωάννης Καλλικάς, μετά τη σημερινή δεύτερη επέμβαση για διακοπή της κύησης άλλων τριών εμβρύων.Στην πρώτη επέμβαση, διεκόπη η κύηση πέντε εμβρύων, ενώ ένα έμβρυο πέθανε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με απόντα τον διεθνή μπασκετμπολίστας του Ολυμπιακού, Γιώργο Σιγάλα, διεξάγεται αυτή την ώρα Στην Κωνσταντινούπολη το πρώτο ευρωπαϊκό Ολ Σταρ Γκέϊμ, μεταξύ των ομάδων της Ανατολής και της Δύσης, καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού. Κανονικά αγωνίζονται οι συμπαίκτες του Φασούλας και Ρίβερς.

Η ομοσπονδία διαιτητών βόλεϊ ανακοίνωσε σήμερα ότι μετά τη συνεχιζόμενη αδιαλλαξία καί αθέτηση των υποσχέσεων της ΕΟΠΕ, επιμένει στην απόφαση για αποχή των διαιτητών από όλους τους αγώνες, αρχής γενομένης από 1ης Ιανουαρίου 1997.

Πολύ καλές εμφανίσεις πραγματοποιεί η εθνική μας ομάδα παίδων του μπάσκετ στο διεθνές τουρνουά που διεξάγεται στην Γκουανταλαχάρα της Ισπανίας, αφού στους δύο πρώτους αγώνες της σημείωσε ισάριθμες νίκες και διεκδικεί την πρώτη θέση. Η ελληνική ομάδα επεβλήθη της Ισπανίας με 96-92 και του Βελγίου με 94-64, ενώ στον τρίτο της αγώνα θα αντιμετωπίσει τους Ιταλούς.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ 250,510, λίρα Αγγλίας 423,522, λίρα Κύπρου 533, 324, το γερμανικό μάρκο 160,994, το γαλλικό φράγκο 47,766, ελβετικό φράγκο 7,820, λιρέτα Ιταλίας τις εκατό 16,406 και την ECU 310,360.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Νεφώσεις με βροχές επικρατούν σήμερα σε όλη τη χώρα και χιόνια στα βόρεια ορεινά.Καταιγίδες εκδηλώνονται στα δυτικά,ενώ στη νότια χώρα υπάρχουν και διαστήματα βελτίωσης.Οι άνεμοι πνέουν απο νότιες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και στα πελάγη πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις.Η θερμοκρασία φθάνει στα βόρεια τους 8 βαθμούς,στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 16 και στα νησιά του Αιγαίου τους 18 βαθμούς Κελσίου.Αύριο θα υπάρχουν νεφώσεις με βροχές, καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και λίγα χιόνια στα βουνά της βόρειας Ελλάδας.Σταδιακά ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση.Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί και στο Αιγαίο τοπικά πολύ ισχυροί με βαθμιαία εξασθένηση.Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.02 run on Monday, 30 December 1996 - 20:12:03 UTC