Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 96-12-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

ΙΝΤΕΡΝΕΤ -1 08/12/1996

AΘΗΝΑ,ΕΛΛΑΔΑ,08/12/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν ομόφωνα οι αγρότες.Απο αύριο συμμετέχουν και οι αγρότες του νομού Ηρακλείου.

Αποφασίστηκε να ενισχυθούν περισσότερο τα μπλόκα σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενω επιμένουν σε απευθείας συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

Να αναλάβουν τις ευθύνες του καλεί του διοργανωτές των αγροτικών κινητοποιήσεων, ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας.

Tην Ξάνθη επισκέφθηκε χθες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί μετά τις πρόσφατες πλημμύρες.

Οξεία κριτική στην κυβέρνηση για τα εθνικά και οικονομικά θέματα άσκησε χθές το βράδυ απο την Πάτρα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ.

Είναι λάθος να χρησιμοποιεί ο κ. Εβερτ τη φανέλα του διαιτητή και του παίκτη, τονίζει στην ``Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία`` ο Γιώργος Σουφλιάς.

Τις θέσεις του για όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων καταγράφει ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, σε επιστολή του προς την ομόλογό του της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ.

Πέθανε χθες απο ανίατη ασθένεια ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και στιχουργός, Γιάννης Θεοδωράκης, αδελφός του Μίκη.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι αγρότες κατά τη διάρκεια της πανελλαδικής συνδιάσκεψης των συντονιστικών τους επιτροπών στη Λάρισα. Η απόφαση ήταν ομόφωνη, ενω αποφασίστηκε να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο τα μπλόκα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Επιμένουν σε απευθείας συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να τον ενημερώσουν για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται για 11η μέρα, ενω τα μπλόκα ξεπερνούν τα 100 σε ολη τη χώρα. Στο μεταξύ, στο ρυθμό των αγροτικών κινητοποιήσεων μπαίνουν απο αύριο και αγρότες του νομού Ηρακλείου, καθώς 17 αγροτικοί σύλλογοι θα στήσουν μπλόκο στον οδικό κόμβο του Γιόφυρο στην εθνική οδό Ηρακλείου - Χανίων. Την ίδια ώρα εκδηλώνονται έντονες αντιδράσεις απο όσους υφίστανται τις συνέπειες αυτών των κινητοποιήσεων.

Στο μεταξύ, ανυποχώρητη είναι η στάση της κυβέρνησης, ενω σύμφωνα με το ``Βήμα της Κυριακής``, ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, φέρεται να δήλωσε σε συνεργάτες του πως προτιμά να πέσει η κυβέρνηση παρά να κάνει πίσω. Θεωρεί πως η κυβέρνηση έκανε οτι ηταν να κάνει, ενω εξέφρασε την απογοήτευσή του για τον ομόθυμο, όπως τόνισε, λαϊκισμό της αντιπολίτευσης. Εξάλλου, ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας, με συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα καλεί τους διοργανωτές των κινητοποιήσεων αυτών και τα πολιτικά κόμματα, τα οποία τις υποστηρίζουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και προτείνει να αναζητηθούν πολιτικές λύσεις για την εκτόνωση της κρίσης. Θεωρεί δε απαράδεκτες τις μορφές αγώνα, που διακόπτουν τη λειτουργία της χώρας.

Θα καταθέσω τις απόψεις μου στην κυβέρνηση και πιστεύω να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, διερχόμενος απο το μπλόκο των αγροτών στη διασταύρωση του αεροδρομίου Χρυσούπολης Καβάλας. Ο κ. Στεφανόπουλος επισκέφθηκε την Ξάνθη, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση, που επικρατεί εκεί μετά τις πρόσφατες πλημμύρες. Τόνισε οτι θα μεταφέρει τα προβλήματα στην κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξει άμεση και πλήρης ανταπόκριση για την αποκατάσταση των ζημιών.

Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε χθες το βράδυ απο την Πάτρα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ. Ασκησε κριτική για τα εθνικά και οικονομικά θέματα και μίλησε για κοινωνική αναλγησία της κυβέρνησης. Πρόσθεσε οτι η λιτότητα του κ. Σημίτη έδωσε εξετάσεις και απέτυχε. Τόνισε οτι οι πρώτες συνέπειες ειναι ορατές απο τον αυθόρμητο, οπως είπε, ξεσηκωμό του αγροτικού κόσμου. Ο κ. Εβερτ μιλώντας σε κομματική συγκέντρωση έκανε αναφορά στα εσωκομματικά μιλώντας με έμφαση αρκετές φορές για τη φιλελεύθερη ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι λάθος να χρησιμοποιεί ο κ. Εβερτ τη φανέλα του διαιτητή και του παίκτη, τονίζει στην ``Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία`` ο Γιώργος Σουφλιάς. Σημειώνει οτι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση του ενόψει του συνεδρίου ροκανίζοντας τον χρόνο και χρησιμοποιώντας τον κομματικό μηχανισμό. Αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις ζητεί απο τον Πρωθυπουργό άμεσο διάλογο με τους αγρότες.

Τις θέσεις του για όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση καταγράφει ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, σε επιστολή του προς την ομόλογό του της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ. Το πλήρες κείμενο της επιστολής αυτής, η οποία επιδόθηκε στην Αγκυρα στις 28 Νοεμβρίου, φέρει σήμερα στη δημοσιότητα το ``Βήμα της Κυριακής``. Ο κ. Πάγκαλος ασχολείται με όλα τα σημαντικά θέματα, που απασχολούν τις δυο χώρες και επιχειρεί μια ευρεία επισκόπηση των υφιστάμενων διαφορών. Πάντως, η τουρκική πλευρά, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν έκρυψε την απογοήτευσή της απο την πρώτη ανάγνωση των θέσεων, που διατύπωσε ο κ. Πάγκαλος.

Δυο προϋποθέσεις για να γίνει αποδεκτή η αμερικανική πρόταση για οκτάμηνο μορατόριουμ πτήσεων πολεμικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της Κύπρου θέτει ο Πρόεδρος, Γλαύκος Κληρίδης, με συνέντευξή του στο ``Εθνος της Κυριακής``. Ζητεί να σταματήσουν να πετούν τουρκικά μαχητικά πάνω απο την Κύπρο και να διαφανεί στον ορίζοντα πρόοδος στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού. Ο κ. Κληρίδης αναμένται την Τρίτη στην Αθήνα για νέο γύρω συνομιλιών με τον Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη.

Διεξάγεται αύριο στη Βουλή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για τη διακυβερνητική διάσκεψη.

Πέθανε χθες απο ανίατη ασθένεια ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και στιχουργός, Γιάννης Θεοδωράκης, αδελφός του Μίκη. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στο ``Ριζοσπάστη``, ενω έγραψε στίχους, που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης. Τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του εκλιπώντος εξέφρασαν η Αλέκα Παπαρήγα και ο Χαρίλαος Φλωράκης.

Κλειστή παραμένει σήμερα η χωματερή των Νέων Λιοσίων με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, λόγω της καθυστέρησης στην επιλογή των χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Η χωματερή θα μείνει κλειστή την Τρίτη και την Τετάρτη.

Με συγκεντρώσεις έξω από τα Continent της Νέας Ιωνίας και το Practiker του Αιγάλεω, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εμποροϋπάλληλοι, που αντιδρούν στην επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Εκπρόσωποι των συνδικαλιστών μοίραζαν ενημερωτικά φυλλάδια στους καταναλωτές υπό τη διακριτική παρακολούθηση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού κυριαρχεί στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Ο αγώνας θα αρχίσει στις 8 το βράδυ και θα μεταδοθεί απο το Σουπερ - Σπορ. Στο μεταξύ, με προβλήματα διεξάγεται η αθλητική κίνηση το Σαββατοκύριακο λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων και της απεργίας των εργαζομένων στα εθνικά σταδια της χώρας. Χθες αναβλήθηκε ο αγώνας Πανηλειακού - Καλαμάτας, που θα διεξαγόταν στο γήπεδο του Πύργου. Η ΕΠΑΕ ανακοίνωσε οτι ο αγώνας αυτός , καθώς και όσοι αγώνες απο την πρώτη, δευτερη και τρίτη εθνική κατηγορία αναβληθούν σήμερα θα γίνουν αύριο την ίδια ώρα στο ίδιο γήπεδο.

Για το πρωτάθλημα μπάσκετ της Α1 εθνικής κατηγορίας σημειώθηκαν χθες τα εξής αποτελέσματα: ΠΑΟ - ΠΑΟΚ 86-57, Περιστέρι - Ηρακλής 73-68, Απόλλων Πατρών - Σπόρτιγκ 82-57, ΒΑΟ - ΑΕΚ 80-61. Ο αγώνας ΑΡΗ - Πανιωνίου θα διεξαχθεί το βράδυ και θα μεταδοθεί στις 6.30 απο την τηλεόραση του Αντέννα. Τέλος η συνάντηση Παπάγου - Πειραϊκού θα γίνει αύριο.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 245,72 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 403,22, λίρα Κύπρου προς 527,05, γαλλικό φράγκο προς 47,23, ελβετικό φράγκο προς 188,57, γερμανικό μάρκο προς 159,66,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,15, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 218,74 και την ECU προς 307,59 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Η συννεφιά, οι τοπικές ομίχλες και οι μέτριας έντασης άνεμοι θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του σημερινού καιρού.Στη δυτική ελλάδα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 1 με 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 4 με 19 και στα νησιά του Αιγαίου 11 με 18 βαθμούς Κελσίου.Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη σήμερα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις.Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι,ενω στη θεσσαλονίκη το πρωί θα σημειωθεί ομίχλη κυρίως τις πρωινές ώρες.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα απο 8 έως 16 βαθμούς, και στη Θεσσαλονίκη απο 5 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

(Π.Τ.)

(Π.Τ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.01 run on Sunday, 8 December 1996 - 8:00:12 UTC