Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 96-12-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

ΙΝΤΕΡΝΕΤ-1 07/12/1996

ΑΘΗΝΑ,Ελλάδα,07/12/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε αδιέξοδο οδηγούνται οι σχέσεις κυβέρνησης - αγροτών λίγες μόνο ώρες πριν την πανελλαδική συνδιάσκεψη των συντονιστικών επιτροπών των αγροτών στη Λάρισα.

Στη συνδιάσκεψη Θα εξεταστεί η πορεία και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Εκβιασμό στον οποίο η κυβέρνηση δεν πρέπει να υποκύψει, χαρακτήρισε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός,την κατάληψη των εθνικών δρόμων απο τους αγρότες.

Ο ευρωβουλευτης Αλέκος Αλαβάνος, υποστηρίζει οτι οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας μπορεί να εξασφαλίσουν αποζημιώσεις απο την Ευρωπαική Ενωση.

Στο 7,7% έπεσε ο πληθωρισμός το Νοέμβριο απο το 8,3% που ηταν τον Οκτώβριο.

Τρια άτομα συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη και κατηγορούνται ότι διακινούσαν με επιστολές μέσω των ΕΛΤΑ ναρκωτικά προς τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Δεν καλύπτουν τις προσδοκίες της ΑΔΕΔΥ οι νέες προτάσεις της κυβέρνησης για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.Απεργία στις 17 Δεκεβρίου.

Την Ξάνθη θα επισκεφθεί σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος και θα περιοδεύσει σε περιοχές, που επλήγησαν απο τις πλημμύρες.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές στο νομό Εβρου λόγο της υπερχείλισης των φραγμάτων του ποταμού Αρδα.

Στην Πάτρα μεταβαίνει το απόγευμα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ,ο οποίος θα έχει επαφές με στελέχη του κόμματός.

Μετατίθεται κατά τρείς μήνες για την 1η Απριλίου 1997 ο νέος τρόπος εξέτασης των υποψηφίων για απόκτηση άδειας οδήγησης.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σε αδιέξοδο φαίνεται να οδηγούνται οι σχέσεις κυβέρνησης - αγροτών λίγες μόνο ώρες πριν την πανελλαδική συνδιάσκεψη των συντονιστικών επιτροπών των αγροτών, που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι στη Λάρισα. Θα εξετάσουν την πορεία και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Η αντιπαράθεση για τις αγροτικές κινητοποιήσεις ήρθε χθες στη Βουλή, όπου ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, δήλωσε οτι η κατάληψη των εθνικών δρόμων ειναι ενας εκβιασμός και η κυβέρνηση δεν πρέπει να υποκύψει. Οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης επέκριναν τον Πρωθυπουργό για αυταρχισμό και αλαζωνία και οτι αρνείται το διάλογο με τους αγρότες.

Ο ευρωβουλευτης του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος, με επιστολή του στον Πρωθυπουργό επισημαίνει οτι σύμφωνα με πρόταση κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα ψηφιστεί στο Ευρωκοινοβούλιο οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας μπορεί να εξασφαλίσουν αποζημιώσεις, όπως οι σιτοπαραγωγοί της Ισπανίας, οι οποίοι για αντίστοιχες ζημιές εξασφάλισαν 45 δισεκατομμύρια δραχμές, χωρίς να επιβαρυνθεί ο εθνικός τους προϋπολογισμός. Απαντώντας ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας, χαρακτήρισε ατυχή αυτό τον συσχετισμό. Πρόσθεσε οτι η περίπτωση της Ισπανίας ειναι τελείως διαφορετική, καθώς εκεί σημειώθηκε ολοκληρωτική καταστροφή των σιτοπαραγωγών, ενω ακόμα δεν έχει εκδοθεί η απόφαση. Στη χώρα μας, τονισε, εχουν πληγεί οι παραγωγοί ενος μόνο νομού.

Στο 7,7% έπεσε ο πληθωρισμός το Νοέμβριο απο το 8,3% που ηταν τον Οκτώβριο. Η πτώση οφείλεται κυρίως στη μείωση των τιμών του πετρελαίου και στην υποχώρηση των τιμών των φρούτων. Σημειώνεται οτι ο πληθωρισμός βρίσκεται κάτω απο το 8% για πρώτη φορά απο το 1973.

Τρια άτομα συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη και κατηγορούνται ότι διακινούσαν με επιστολές μέσω των ΕΛΤΑ ναρκωτικά φάρμακα προς τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Ειδικότερα, συνελήφθησαν οι αδερφοί Ανδρέας και Βασίλειος Μούγιος, φαρμακοποιοί και η σύζυγος του τελευταίου Σεβαστή, όταν αποκαλύφθηκε ότι είχαν ταχυδρομήσει 818 φακέλους αλληλογραφίας, απο τους οποίους οι 795 περιείχαν φάρμακα. Οι τελωνειακοί βρήκαν τους φακέλους στο ταχυδρομείο Θεσσαλονίκης και όπως αποδείχθηκε περιείχαν 5.600 τεμάχια φαρμάκων τα οποία κατατάσσονται στις ναρκωτικές ουσίες.

Δεν καλύπτουν τις προσδοκίες της ΑΔΕΔΥ οι νέες προτάσεις της κυβέρνησης για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, τις οποίες προσκόμισε στους συνδικαλιστές ο υφυπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης. Ο Προεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Κουτσούκος, δήλωσε οτι διατηρούνται οι διαφωνίες της ΑΔΕΔΥ στα θέματα της αφετηρίας του βασικού μισθού και στην τριχοτόμισή του. Κάλεσε δε τους δημοσίους υπαλλήλους να πάρουν μέρος στην απεργία της 17ης Δεκεμβρίου. Απο την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλάκης τονισε οτι το νέο μισθολόγιο οδηγεί σε αυξήσεις μεγαλύτερες απο αυτές, που θα έδινε μια παραδοσιακή εισοδηματική πολιτική.

Την Ξάνθη θα επισκεφθεί σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος και θα περιοδεύσει σε περιοχές, που επλήγησαν απο τις πρόσφατες πλημμύρες. Εξάλλου, σε επιφυλακή παραμένουν οι αρχές στο νομό Εβρου λόγο της υπερχείλισης των φραγμάτων του ποταμού Αρδα, ενω ανέβηκε επικίνδυνα και η στάθμη του ποταμού Εβρου. Στην περιοχή εχουν πλημμυρίσει χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης.

Στην Πάτρα μεταβαίνει το απόγευμα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ, ο οποίος θα έχει επαφές με στελέχη του κόμματός του απο το νομό Αχαϊας και τη δυτική Ελλάδα. Ο κ. Εβερτ θα μιλήσει το βράδυ σε συγκέντρωση και αναμένεται να αναφερθεί στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα. Παράλληλα, θα έχει συναντήσεις με εκπροσωπους παραγωγικών τάξεων και επιχειρηματιών.

Μετατίθεται κατά τρείς μήνες για την 1η Απριλίου 1997 ο νέος τρόπος εξέτασης των υποψηφίων για απόκτηση άδειας οδήγησης. Το υπουργείο Μεταφορών έδωσε την παράταση αυτή προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των υποψηφίων νέων οδηγών, οι οποίοι σπεύδουν στις αρμόδιες υπηρεσίες φοβούμενοι οτι οι εξετάσεις θα γίνουν δυσκολότερες.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το σίριαλ που έχει θέμα τους στημένους αγώνες στα ελληνικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, φαίνεται πως θα έχει αρκετά ακόμη επεισόδια, αφού επενέβη του θέματος και ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών, Γιώργος Κολιοκώστας. Συγκεκριμένα, ο κ Κολιοκώστας ζήτησε την βιντεοκασέτα με την εκπομπή του Καναλιού 5, ``Απολογίες``, προκειμένου να ερευνήσει αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες σε βάρος κάποιων προσώπων.

Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη άν θα γίνουν το Σαββατοκύριακο όλοι οι αγώνες των ομαδικών αθλημάτων, λόγω της απεργίας των υπαλλήλων των εθνικών γυμναστηρίων αλλά και των αγροτικών κινητοποιήσεων που έχουν κυριολεκτικά ``νεκρώσει`` την κίνηση στις εθνικές οδούς. Προβλήματα ίσως υπάρξουν στα γήπεδα του Βύρωνα και του Πύργου, ενώ το μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, θα διεξαχθεί κανονικά.

Με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΑΕ, οι αγώνες για τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου πρώτης, δεύτερης και τρίτης εθνικής κατηγορίας, που δεν θα διεξαχθούν το Σάββατο και την Κυριακή, 7 και 8 Δεκεμβρίου, αντίστοιχα, θα γίνουν την Δευτέρα 9 του μηνός, την ίδια ώρα και στο ίδιο γήπεδο.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Ντούσαν Μπάγεβιτς, επανέλαβε την άποψη ότι το όποιο αποτέλεσμα του ντέρμπι της Κυριακής ανάμεσα στους ``ερυθρόλευκους`` και τον Παναθηναϊκό, δεν πρόκειται να καθορίσει και την πορεία του πρωταθλήματος. Σε ότι αφορά στην ενδεκάδα την οποία σκέπτεται να παρατάξει ο κ Μπάγεβιτς την Κυριακή, πιθανότερος αντικαταστάτης του τιμωρημένου Βαρεσάνοβιτς, θεωρείται ο Γιώργος Αμανατίδης.

Από την πλευρά του, ο προπονητής των ``πρασίνων``, Βέλιμιρ Ζάετς, αντιμετωπίζει με συγκρατημένη αισιοδοξία το Κυριακάτικο ντέρμπι, ενώ ο Κροάτης προπονητής υποστηρίζει ότι το παιχνίδι θα κριθεί από το άγχος και το πάθος των παικτών. Ακόμη, χαρακτήρισε ισχυρό αντίπαλο τον Ολυμπιακό, αφού οι ``ερυθρόλευκοι`` έχουν πολλά κίνητρα για τη νίκη, με βασικότερο την κατάκτηση του τίτλου.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 245,72 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 403,22, λίρα Κύπρου προς 527,05, γαλλικό φράγκο προς 47,23, ελβετικό φράγκο προς 188,57, γερμανικό μάρκο προς 159,66,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,15, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 218,74 και την ECU προς 307,59 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Τοπικές νεφώσεις και άνεμους μέτριας έντασης προβλέπει για σήμερα η Μετεωρολογική Υπηρεσία.Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί ασθενείς έως μέτριοι και στ'ανατολικά βορειοανατολικοί μέτριοι.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από μηδέν έως 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 4 έως 19 και στα νησιά του Αιγαίου από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.Λίγη συννεφιά, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 9 με 17 και 5 με 14 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν σήμερα Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Π.Τ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.01 run on Saturday, 7 December 1996 - 14:39:11 UTC