Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 96-12-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 05/12/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απέρριψε κατηγορηματικά η Αθήνα τη δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για μείωση του ελληνικού εναέριου χώρου από δέκα σε έξι μίλια.

Εκκληση του πρωθυπουργού στους αγρότες να απελευθερώσουν τους δρόμους. Η κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε αντιδημοκρατικές και αντικοινωνικές νοοτροπίες.

Ποινική δίωξη από την εισαγγελία Λάρισας για παρακώλυση συγκοινωνιών. Επίθεση των βιομηχάνων στους αγρότες, επικρίσεις της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση.

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για μετατροπή του ΟΓΑ σε ταμείο κύριας ασφάλισης ζήτησε η αντιπολίτευση.

Απέρριψε ο πρωθυπουργός τα αιτήματα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για διορθωτικές κινήσεις στην οικονομική πολιτική.

Δύσκολο για όλους το 1997 δηλώνει ο Γιάννος Παπαντωνίου και χαρακτηρίζει αναπτυξιακό τον προϋπολογισμό. Αντίθετη γνώμη εξέφρασε ο Γιώργος Σουφλιάς.

Να αναπληρώσει το εισόδημα των συνταξιούχων κάλεσε την κυβέρνηση ο Μιλτιάδης Εβερτ και προέβλεψε αδιέξοδο στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε επιφυλακή οι αρχές του Εβρου, καθώς ανεβαίνει επικίνδυνα η στάθμη των νερών του ποταμού.

Κρίσιμο αγώνα με την ισχυρή Τσιμπόνα δίνει στο Ζάγκρεμπ η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού.

Ηλιοφάνεια αύριο σε ολόκληρη τη χώρα, ασθενείς μέχρι μέτριοι οι άνεμοι. Ανεβαίνει ο υδράργυρος και θα δείξει από 1 μέχρι 18 βαθμούς.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η Αθήνα απέρριψε κατηγορηματικά τη θέση του εκπροσώπου του Στέϊτ Ντηπάρντμεντ για μείωση από δέκα σε έξι μίλια του ελληνικού εναέριου χώρου.Απαράδεκτες και ανθελληνικές χαρακτήρισε τις δηλώσεις Μπερνς το ΔΗΚΚΙ, ενώ η Πολιτική Ανοίξη χρεώνει την αμερικανική αυτή στάση, στην πολιτική ευχαριστιών του πρωθυπουργού.

Στη σκληρή εσωτερική πολιτική κρίση αποδίδει την έλλειψη προόδου γιά ουσιαστικό εκδημοκρατισμό της Τουρκίας, η οργάνωση Χιούμαν Ράιτς Γουότς. Στην έκθεσή της η οργάνωση επικρίνει εντονότατα τη συνέχιση της απαράδεκτης κατάστασης στις τουρκικές φυλακές, τα βασανιστήρια κρατουμένων, τις συστηματικές κακοιποιήσεις αμάχων και την οργάνωση δολοφονιών πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης από παρακρατικές ομάδες.Για την Ελλάδα η οργάνωση σημειώνει ότι συνεχίστηκαν οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των μειονότητων, η κακομεταχείριση μεταναστών και οι περιορισμοί στην ελευθερία έκφρασης.

Εκκληση στους αγρότες ν'απελευθερώσουν αμέσως τους δρόμους, απηύθυνε ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ικανοποιήσει οικονομικά αιτήματα.Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για αντιδημοκρατική νοοτροπία, κάλεσε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς και αντικοινωνικές ενέργειες.

Οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα που έχουν στήσει, ενώ η ειαγγελία Λάρισας,άσκησε δίωξη για παρακώλυση συγκοινωνιών.Οι παραγωγικές τάξεις, χαρακτηρίζουν λανθασμένη την τακτική των αγροτών,σημειώνοντας ότι η οικονομία δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως όμηρος από ομάδες που παραβαίνοντας τους νόμους.Δίκαια τα αιτήματα των αγροτών,λέει η Αλέκα Παπαρήγα,ενώ ο Δημήτρης Τσοβόλας χαρακτηρίζει ανίκανο και επικίνδυνο τον πρωθυπουργό.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για την μετατροπή του ΟΓΑ σε κύριο φορέα ασφάλισης των αγροτών,ζήτησε η αντιπολίτευησ,εκτιμώντας ότι οι αγρότες καλούνται σε δυσβάστακτες εισφορές για κάκιστες υπηρεσίες υγείας. Ο υπουργός Εργασίας αντέτεινε ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί να βγάλει τον αγροτικό κόσμο από την ασφαλιστική απομόνωση και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για πολιτικό και κομματικό παιχνίδι.

Απέρριψε ο πρωθυπουργός τα αιτήματα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, για διορθωτικές κινήσεις,στην οικονομική πολιτική.Την Τρίτη συγκαλείται το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ για να καθορίσει τη μορφή των κινητοποιήσεων.Αυριο το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ θα συναντηθεί με τον υφυπουργό οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη για να συζητήσουν το νομοσχέδιο για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Δύσκολο για όλους χαρακτήρισε το 1997,ο Γιάννος Παπαντωνίου, μιλώντας κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού,τον οποίο εκτίμησε ώς αναπτυξιακός που στοχεύει στην ευρωπαϊκή σύγκλιση και διασφαλίζει το εισόδημα των εργαζομένων.Αντιαναπτυξιακό τον χαρακτήρισε ο Γιώργος Σουφλιάς γιατί αρχίζει και τελειώνει με φοροεισπρακτικά μέτρα, αναπαράγει και εντείνει την κοινωνική αδικία και οδηγεί στην ύφεση.

Τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη διασφάλιση του εισοδήματος των συνταξιούχων, πρότεινε ο Μιλτιάδης Εβερτ,ζήτησε την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των συνταξιούχων και προέβλεψε αδιέξοδο στ'ασφαλιστικά ταμεία, καθώς, όπως είπε, τα εγγεγραμμένα κονδύλια στον προϋπολογισμό φθάνουν μέχρι τον Αύγουστο.

Σε επιφυλακή για το φόβο πλημμυρών έχουν τεθεί οι αρχές στον Εβρο καθώς η στάθμη των νερών του ποταμού ανέβηκε επικίνδυνα και έσπασαν δύο αναχώματα.Στην Ξάνθη η κατάσταση παραμένει απελπιστική και πέντε χωριά δεν έχουν ακόμη πόσιμο νερό και σε άλλα τη διανομή τροφίμων στους αστέγους έχουν αναλάβει οι στρατιωτικές δυνάμεις της περιοχής.

Την προθεσή του να προχωρήσει σε βελτιώσεις του νόμου για τις προσλήψεις στο δημόσιο,διατύπωσε ο υπουργός εσωτερικών Αλέκος Παπαδόπουλος, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε τη δημιουργία σώματος επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης.

Μετά από επτά χρόνια κράτησής σε φυλακές του Καϊρου,επέστρεψε στην Αθήνα ο ναυτικός Νίκος Ζαγκελίδης,που μαζί με άλλους δύο έλληνες ναυτικούς του πλοίου ΘΑΝΑΣΗΣ, είχαν καταδικασθεί σε θάνατο από δικαστήριο της Αιγύπτου για μεταφορά ναρκωτικών.

Με 4,1 ρίχτερ έκανε την εμφανισή του ο εγκέλαδος στην περιοχή του Πατραϊκού κόλπου.Ο σεισμός σημειώθηκε στις 9:40 το πρωί,έγινε αισθητός στην Πάτρα και τη Ναυπακτο,αλλά δεν σημειώθηκαν ζημιές.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ολοκληρώνεται απόψε μία ακόμη Ευρωμπασκετική εβδομάδα, που επεφύλαξε ικανοποίηση στους Ελληνες φιλάθλους με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζουν στις 9.30 το βράδυ στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας την ισχυρή Τσιμπόνα με στόχο τη νίκη η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα τους εξασφαλίσει την δεύτερη θέση του ομίλου. Νωρίτερα, στις 9 παρά 15 ο Πανιώνιος αντιμετωπίζει στο Ισραήλ την Μακάμπι Τελ Αβίβ, από την οποία είχε χάσει με 74-69 στην Γλυφάδα. Αν πάρουν την ρεβάνς τότε θα αποφύγουν την τελευταία θέση του ομίλου τους και υπο προϋποθέσεις αποτελεσμάτων μπορεί να διεκδικήσουν ακόμη και την τρίτη.

Σοβαρός κίνδυνος να μη διεξαχθούν τα πρωταθλήματα σε όλα τα ομαδικά αθλήματα το ερχόμενο και το μεταπροσεχές Σαββατοκύριακο, προέκυψε σήμερα μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν σήμερα ο Γ.Γ.Α. Γιάννης Σγουρός και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα εθνικά στάδια της χώρας. Οι υπάλληλοι των εθνικών σταδίων, εμμένουν στην απόφασή τους για απεργία στις 7, 8, 14 και 15 Δεκεμβρίου, αφού δεν βρέθηκε λύση στα προβλήματα τους.

Την άποψη ότι θα ακολουθήσουν συγκλονιστικές εξελίξεις στις καταγγελίες του για στημένους αγώνες στο πρωτάθλημα της τέταρτης εθνικής κατηγορίας, εξέφρασε σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή της ΕΠΟ, ο γνωστός δικηγόρος και πρόεδρος του Αρη Πετρούπολης, Αλέξης Κούγιας, ο οποίος κατέθεσε επί τετράωρο στην Επιτροπή. Πάντως ο κ. Κούγιας δεν αποκάλυψε ονόματα διεθνών διαιτητών που ενέχονται σε `στημένα` ματς, όπως υποστήριζε τις τελευταίες ημέρες.

Αναβάλλονται τα παιχνίδια της 4-ης ημέρας του πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης της Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών τα οποία ήτανν προγραμματισμένα να διεξαχθούν το Σάββατο, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα εθνικά κολυμβητήρια. Αντίθετα κανονικά θα διεξαχθεί για την 4-η ημέρα μόνο το παιχνίδι της Χαλκίδας με τον Εθνικό.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 248,32 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 404,11, λίρα Κύπρου προς 526,94, γαλλικό φράγκο προς 47,12, ελβετικό φράγκο προς 188,64, γερμανικό μάρκο προς 159,28,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,21, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 220,55 και την ECU προς 307,39 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Η ηλιοφάνεια και η μικρή άνοδος της θερμοκρασίας θα είναι τα κύρια χαρακτηστικά του αυριανού καιρού, που θα είναι αίθριος σ'ολόκληρη σχεδόν τη χώρα και μόνο κατά τόπους θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι ανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και στ'ανατολικά βόρειοι με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 1 με 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 4 με 18 και στο Αιγαίο 11 με 17 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 9 με 17 και 4 με 13 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.01 run on Thursday, 5 December 1996 - 18:00:36 UTC