Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 96-12-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 03/12/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δραματική η κατάσταση με τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Εχει παραλύσει όλη η χώρα, πάνω από 40 μπλόκα σε 17 νομούς. Πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στη Λάρισα.

Αύριο ανακοινώνει ο πρωθυπουργός τις αποφάσεις του μετά την κυβερνητική επιτροπή.

Εβερτ και Κωνσταντόπουλος καλούν τον πρωθυπουργό να συναντήσει τους αγρότες. Δεν είμαστε πίσω από τις κινητοποιήσεις δηλώνει η Αλέκα Παπαρήγα.

Κύμα απεργιών από την προσεχή εβδομάδα. Στο χορό δημόσιοι υπάλληλοι, δικαστικοί, δάσκαλοι, καθηγητές, ναυτικοί, συνταξιούχοι και πολύτεκνοι.

Ποικίλες αντιδράσεις για το οκτάμηνο μορατόριουμ στις πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο. Διαφωνία μεταξύ υπουργείου Εθνικής Αμυνας και κυβερνητικού εκπροσώπου. Αρνητικές αντιδράσεις από Εβερτ, Παπαρήγα, Τσοβόλα, θετικές από το Συνασπισμό.

Να κλείσουν τις πληγές που άνοιξε η θεομηνία προσπαθούν οι κάτοικοι της Ξάνθης που ζουν με το φόβο νέας νεροποντής.

Ολιγόλεπτες συναντήσεις του πρωθυπουργού με Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και Κίρο Γκλιγκόροφ στη Λισαβόνα.

Κλειστή αύριο η χωματερή των Ανω Λιοσίων για τη μη εξεύρεση χώρων υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων.

Στο σκοτεινό κόσμο των ναρκωτικών άφησαν την τελευταία τους πνοή δύο νέοι στη Θεσσαλονίκη. Δύο νέες υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών σε ανήλικους απασχολούν την αστυνομία.

Υποχωρούν οι καταιγίδες, ενισχύονται οι βοριάδες, πέφτει η θερμοκρασία που θα κυμανθεί από -1 μέχρι 16 βαθμούς.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα αιτήματα των αγροτών, θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός,μετά την αυριανή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.Η κατάσταση με τις κινητοποιήσεις των αγροτών έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, καθώς έχει παραλύσει ολόκληρη η χώρα,η οποία τελεί υπό καθεστώς ομηρίας,με τα 40 μπλόκα που έχουν στηθεί σε 17 νομούς από τον Εβρο μέχρι την Πελοπόννησο. Δρομολόγια των ΚΤΕΛ ακυρώθηκαν, μετ' εμποδίων γίνονται οι οδικές μεταφορές,ενώ διαγράφονται κίνδυνοι για τις εξαγωγές.Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της, κάλεσε τους διοργανωτές των κινητοποιήσεων και όσους με πνέυμα λαϊκισμού σπέυδουν να υιοθετήσουν όλα τα αιτήματα, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, τονίζοντας παράλληλα, ότι η αδιαλλαξία δεν οφελεί κανένα. Ο Μιλτιάδης Εβερτ και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, κάλεσαν τον πρωθυπουργό να συναντήσει τους αγρότες,ενώ η Αλέκα Παπαρήγα έκανε λόγο για χάρτινα μέτρα και ψεύτικες υποσχέσεις Τζουμάκα, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ δεν βρίσκεται πίσω από τις κινητοποιήσεις,αλλά συμμετέχει.

Εκτός όμως από τους αγρότες, η κυβέρνηση έχει ν'αντιμετωπίσει και τις αντιδράσεις των εργαζομένων για την οικονομική πολιτική.Εκτός από τις κινητοπιήσεις των δικαστικών και των λιμενεργατών, που συνεχίζονται,Η ΑΔΕΔΥ εξήγγειλε απεργία για τις 17 του μηνός,η ΓΣΕΕ αποφασίζει αύριο, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία προγραμματίζει απεργία σε όλα τα ελληνικά πλοία, ενώ στο χορό μπαίνουν καθηγητές, δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, συνταξιούχοι και πολύτεκνοι. Αύριο,αρχίζει στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή η συζήτηση του προϋπολογισμού.

Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Αθήνα, η αποδοχή εκ μέρους της Λευκωσίας της αμερικανικής πρότασης για οκτάμηνο μορατόριουμ στις πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο.Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι συζήτησε το θέμα με τον πρόεδρο Κληρίδη, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η απόφαση ανήκει στην κυβέρνηση της Λευκωσίας και δεν θίγεται το ενιαίο αμυντικό δόγμα.Αντίθετα, κύκλοι του υπουργείου Αμύνης έκαναν λόγο για δυσανάλογη προσφορά σε σχέση με τις μέχρι τώρα εξελίξεις στο Κυπριακό, και πρόσθεταν ότι δεν έχει συζητηθεί το θέμα σε κυβερνητικό επίπεδο.Ο Μιλτιάδης Εβερτ κατέθεσε ερώτηση στη βουλή, προς τον υπουργό Αμύνης, το ΚΚΕ κάνει λόγο για σημαντικό βήμα στη νομιμοποίηση διχοτόμησης της Κύπρου,για νέα απαράδεκτη υποχώρηση, μιλάει ο Δημήτρης Τσοβόλας,ενώ ο Συνασπισμός εκτιμά ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Παρά τη σχετική βελτίωση που παρουσίασε ο καιρός στην περιοχή της Ξάνθης, οι κατοικοί της προσπαθούν να κλείσουν τις πληγές που άνοιξε η θεομηνία, αν και εκτιμάται ότι θα περάσουν αρκετές μέρες για να επανέλθει η ζωή στους φυσιολογικούς ρυθμούς.Δυνάμεις του στρατού προσπαθούν να προσεγγίσουν απομονωμένα χωριά, που έχουν θαφτεί στη λάσπη, ενώ δεκάδες οικογένειες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Τα συνεργεία της νομαρχίας συνεχίζουν την καταγραφή των ζημιών, ενώ άρχισε ήδη η καταβολή του έκτακτου επιδόματος των 200 χιλιάδων δραχμών, για τις πρώτες ανάγκες στις πληγεισών οικογενειών.

Ολιγόλεπτες συναντήσεις με τους προέδρους της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και των Σκοπίων, Κίρο Γκλιγκόροφ,είχε στη Λισσαβόνα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρόκειται για συναντήσεις κοινωνικού χαρακτήρα και επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια διαλόγου με την Τουρκία, ενώ ο διάλογος με τα Σκόπια, γίνεται μέσω του ΟΗΕ.

Την ανάγκη να παίξει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη σημαντικό ρόλο στη διαδικασία ειρήνευσης, σε περιπτώσεις διενέξεων μεταξύ διαφόρων χωρών,τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη σύνοδο του Οργανισμού στη Λισσαβόνα και φωτογραφίζοντας την Τουρκία ζήτησε το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου από όλες τις χώρες.Στην τοποθετησή του ο Κίρο Γκλιγκόροφ,είπε ότι τα Σκόπια θέλουν να επιλύσουν με ειρηνικό τρόπο τις διαφορές με τα γειτονικά κράτη,ενώ ο Γλαύκος Κληρίδης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ΟΑΣΕ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού.

Δύο ακόμα νέοι στη Θεσσαλονίκη, προστέθηκαν σήμερα στο μακρύ κατάλογο των θανάτων από ναρκωτικά.Πρόκειται για τον 36χρονο Δημήτριο Μελαχροινό και τον 23χρονο Νικόλαο Μανωλάκη. Στο μεταξύ η αστυνομία εξάρθρωσε σπείρα εμπόρων ναρκωτικών,στην οποία ενέχεται και ο 50χρονος γιατρός του Κολωνακίου Ηλίας Γαϊτάναρος,που φέρεται ως εγκέφαλος της σπείρας. Συνελήφθησαν επίσης δύο άτομα για δικίνηση της παραισθησιογόνου ουσίας LSD.

Κλειστή θα παραμείνει αύριο η χωματερή Ανω Λιοσίων,σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση στην εξεύρεση χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στην Αττική.Εντός της εβδομάδας, αναμένεται θα δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα της μελέτης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου για την επιλογή των χώρων.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καθοριστικούς αγώνες δίνουν απόψε δύο ελληνικές ομάδες γιά την 8-η ημέρα της φάσης των ομίλων στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο του μπάσκετ. Στην Πάτρα,ο τοπικός Απόλλωνας φιλοξενεί την Ουκρανική Μπουντιβέλνικ με στόχο τη νίκη και μάλιστα με διαφορά μεγαλύτερη των έξι πόντων, που θα του χαρίσει την πρώτη θέση στον όμιλό του. Στο στο Ιβανώφειο της Θεσσαλονίκης ο Ηρακλής υποδέχεται την Πολωνική Σλάσκ Βρότσλαβ, στον πιό κρίσιμο μέχρι στιγμής αγώνα του γιά τη διοργάνωση,καθώς αν κινήσει θα εξασφαλίσει και αυτός την πρώτη θέση στον όμιλό του.

Χωρίς τους τραυματίες Ούγκο Σκονοκίνι και Βαγγέλη Βουρτζούμη αναχώρησε το πρωϊ η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού γιά το Σπλίτ της Κροατίας, όπου θα αντιμετωπίσει αύριο την τοπική Κροάσια γιά την πρώτη φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.Αντίθετα την πρώτη του εμφάνιση σε διεθνή αναμέτρηση αναμένεται να κάνει ο Ιταλόαργεντινός Μαρτσέλο Νικολά.

Ο Χρήστος Αρχοντίδης θα είναι οριστικά μέχρι το τέλος της περιόδου ο νέος προπονητής της ομάδας του ΠΑΟΚ μετά την απομάκρυνση του Σουηδού Γκίντερ Μπέγκτσον.Ο Ηρακλής άλλαξε και αυτός προπονητή και τη θέση του Βασίλη Αντωνιάδη παίρνει ο Αλκέτας Παναγούλιας.Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Αρης, Λάμπρος Γράντας, όπως αναμενόταν υπέβαλε χθές την παραίτησή του, αλλά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα επανέλθει σύντομα στη θέση του.

Διαστάσεις παίρνει η αποχή των αθλητών βόλεϊ της Α1, καθώς μετά την διακωμώδηση του αθλήματος, που έγινε στο χθεσινό παιχνίδι Αρη - Παναθηναϊκού, κάτι ανάλογο ενδέχεται να γίνει και αύριο στον εξ αναβολής αγώνα Κτησιφώντα - ΠΑΟΚ , ο οποίος έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο γήπεδο της Παιανίας. Οι επαγγελματίες αθλητές των δύο ομάδων ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να αγωνιστούν και έτσι το πλέον πιθανό είναι να παραταχθούν οι ομάδες με τους ξένους παίκτες και ερασιτέχνες.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 248,31 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 413,98, λίρα Κύπρου προς 527,07, γαλλικό φράγκο προς 46,88, ελβετικό φράγκο προς 187,31, γερμανικό μάρκο προς 158,66,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,17, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 217,79 και την ECU προς 307,39 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Η επικράτηση ισχυρών βοριάδων, η βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας και ο περιορισμός των καταιγίδων στην περιοχή του Αιγαίου θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά αλλά και σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Γρήγορα όμως ο καιρός θα βελτιωθεί στη βόρεια Ελλάδα και το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σ'ολόκληρη τη χώρα. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο θυελλώδεις, με εξασθένηση από τη νύχτα. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί από -1 μέχρι 10 βαθμούς, στα δυτικά 4 με 16 και στην υπόλοιπη χώρα 7 με 15 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις με πιθανή βροχή αλλά γρήγορη βελτίωση, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 8 με 13 και 5 με 10 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.01 run on Tuesday, 3 December 1996 - 18:00:10 UTC