Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 96-12-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

INTERNET - 1 - 01/12/1996

Αθήνα, Ελλάδα, 01/12/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ενας νεκρός, δύο τουλάχιστον αγνοούμενοι και τεράστιες καταστροφές σε όλο το νομό είναι ο απολογισμός απο τις πλημμύρες στην Ξάνθη.

Σε εφαρμογή έχει τεθεί το σχέδιο ``Ξενοκράτης``,ενώ απειλούνται άμεσα απο υπερχείλιση ποταμού επτά χωριά της Ξάνθης.

Εκτεταμένες πλημμύρες σημειώθηκαν χθές και στην Πάτρα.

Αποκομμένη για τρίτη συνεχή μέρα, η χώρα απο τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Οι συντονιστικές επιτροπές των αγροτών αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και στήνουν νέα οδοφράγματα με τα αγροτικά τους οχήματα.

Ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στο ``Βήμα της Κυριακής`` επικρίνει δριμύτατα τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για τις δηλώσεις του για τον Καραμανλή.

Ευθύνες στην κυβέρνηση για ανεπαρκή ενημέρωση του λαού για το Μάαστριχτ επέρριψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στη Λισαβόνα μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός για τη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Τριήμερη απεργία απο τις 10 του μηνός και διαρκείας μετά τα Χριστούγεννα αποφάσισαν οι καθηγητές.

Εχει ξεκινήσει άτυπος διάλογος Αθηνών- Αγκυρας, υποστηρίζει η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξή της στο ``ΕΘΝΟΣ της Κυριακής``.

Συνεχίζεται και σήμερα η Σύνοδος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού.

Εορτάζεται σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Εϊτζ.

Εκλεισε ακόμη ένας πυρηνικός αντιδραστήρας του Τσερνόμπιλ.

Δριμύτατη επίθεση του Γιλμάζ εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης για τις σχέσεις της με τους ακροδεξιούς και το οργανωμένο έγκλημα.

Εκτεταμένα βίαια επεισόδια στη Βόρειο Ιρλανδία.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ενας νεκρός, δύο τουλάχιστον αγνοούμενοι και τέραστιες σε έκταση καταστροφές είναι ο απολογισμός των χθεσινών καταρρακτωδών βροχοπτώσεων στο νομό Ξάνθης, ο οποίος τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εφαρμόζεται ήδη το σχέδιο ``Ξενοκράτης``. Νεκρός είναι ο γεωργός απο τη Γλαύκη Νεζί Κιοντσέ Τσεδίτ, 30 χρονών, ενώ απο τους αγνοουμένους έγιναν γνωστά μέχρι στιγμής τα ονόματα δύο, του Αριστείδη Μπαρμπαθανάση, 38 χρονών και της 14χρονης κόρης του Ειρήνη, οι οποίοι μετέβαιναν με το αυτοκίνητό τους απο το χωριό Εράσμιο στην πόλη της Ξάνθης.

Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας συνεχίστηκαν οι βροχοπτώσεις και απειλούνται άμεσα απο την υπερχείλιση του ποταμού Κόσσυθου τα χωριά Φελώνη, Βαθύ, Βαθέϊκα, Πετεινός, Νέος Ζυγός, Γενησαία και Διομήδεια. Ισχυρές δυνάμεις του στρατού, της Πυροσβεστικής και της αστυνομίας βρίσκονται σε ετοιμότητα για την εκκένωσή τους αν απαιτηθεί ανάγκη.

Οι χθεσινές καταστροφές απο τις πλημμύρες είναι ανυπολόγιστες και απο σήμερα συνεργεία θα επιχειρήσουν την καταγραφή τους.Περίπου 1000 σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, το σύνολο σχεδόν της γεωργικής παραγωγής καταστράφηκε,ενώ σημαντικές είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί το οδικό δίκτυο καθώς και τα δίκτυα του ΟΣΕ, του ΟΤΕ και της ΔΕΗ.

Εκτεταμένες πλημμύρες σημειώθηκαν χθές και στην Πάτρα, όπου όλοι οι δρόμοι του κέντρου και των συνοικιών της μεταβλήθηκαν σε χειμμάρους.Περισσότερα απο 100 σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν.

Για τρίτη συνεχή μέρα η χώρα εξακολουθεί να είναι αποκομμένη απο τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Οι διαπραγματεύσεις του κυβερνητικού κλιμακίου, που έσπευσε στη Λάρισα απο προχθές και της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών οδηγήθηκαν σε νέο αδιέξοδο. Το κυβερνητικό κλιμάκιο που είχε έρθει στη Λάρισα υπο τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ κ. Πασχαλίδη αναχώρησε για την Αθήνα και μετά την απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής για συνέχιση και ένταση του αγώνα είναι άγνωστες οι παραπέρα εξελίξεις.

Μετά την εξέλιξη αυτή ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπότας δήλωσε οτι θα κλείσουν όλες οι παρακαμπτήριες οδοί που μέχρι τώρα παρήχαν τη δυνατότητα κίνησης προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, το δρόμο απο την Ελασσόνα και τη σιδηροδρομική γραμμή προς την Αθήνα, για την οποία, όπως είπε, αναλαμβάνει προσωπικά πλήρως τις ευθύνες.

Οδοφράγματα με γεωργικά οχήματα έχουν στηθεί στην εθνική οδό στο ύψος της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, στα Τέμπη, στο δρόμο προς τον Βόλο απο τη Λάρισα , στην εθνική οδό Τρικάλων - Λάρισας, στη διασταύρωση Ορχομενού στη Βοιωτία, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Κατερίνης στο 58ο χλμ. κοντά στο χωριό Κυψέλη και στην περιοχή του Αιγινίου. Στην Πέλλα αγρότες έχουν παρατάξει τρακτέρ παραπλεύρως του δρόμου Θεσσαλονίκης - Εδεσσας, στην περιοχή της Σερβικής Γέφυρας και στην παλιά Πέλλα και στο νομό Θεσσαλονίκης στην αερογέφυρα Μαλγάρων. Την Τρίτη το πρωί θα κλείσουν το δρόμο Θεσσαλονίκης-Ιωαννίνων- μέσω Καστανιάς-στον κόμβο της Κοζάνης.Σήμερα,εξάλλου αποφασίζουν για τη μορφή των κινητοποιήσεων τους οι αγρότες των Σερρών και της Καβάλας. Επίσης έχει αποκλεισθεί η σιδηροδρομική γραμμή στο ύψος του Συκουρίου.Μεθαύριο Τρίτη θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη για το θέμα αυτό, στον Αγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης.

Τραγικό λάθος θεωρεί την ανάμιξη του ονόματος του Κωνσταντίνου Καραμανλή στις εσωκομματικές διεργασίες στη Νέα Δημοκρατία ο Αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στο ``ΒΗΜΑ της Κυριακής``. Ο κ. Βαρβιτσιώτης είναι καυστικός εναντίον του κ. Μητσοτάκη λέγοντας χαρακτηριστικά οτι ο Καραμανλής βρήκε τη θέση που του αναλογούσε στην ιστορία, αντίθετα με τον Επίτιμο Πρόεδρο της ΝΔ ο οποίος προσπαθεί ακόμη να κλείσει ραντεβού με αυτήν. Επίσης αναφέρει οτι ο κ. Μητσοτάκης επηρεάζεται μερικές φορές στις τελευταίες του αποφάσεις απο την κόρη του, Ντόρα Μπακογιάννη. Σύμφωνα με τον κ.Βαρβιτσιώτη, η διαμάχη ανάμεσα στο Μιλτιάδη Εβερτ και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη είναι προσωπική, ενώ τονίζει οτι δύσκολα θα δοθεί λύση και απο το συνέδριο. Ο κ. Βαρβιτσιώτης δεν απορρίπτει την πρόταση να παραμερίσουν όλοι οι σημερινοί διεκδικητές και να αφήσουν στους νεότερους τα πράγματα.Τέλος, αποφεύγει να απαντήσει στο ερώτημα, αν οταν διεκδίκησε και αυτός την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας μαζί με τον κ. Εβερτ, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε τον σημερινό πρόεδρό της ύστερα απο συμφωνία οτι και εκείνος με τη σειρά του θα τον κάλυπτε πολιτικά στην υπόθεση της ΑΓΕΤ.

Ευθύνες στην κυβέρνηση, για ανεπαρκή ενημέρωση του ελληνικού λαού στο ζήτημα των κριτηρίων του Μάαστριχτ επέριψε από την Πάτρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος. ``Δεν ειμαστε επαρκώς ενημερωμένοι για οσες συνέπειες μπορεί να προκύψουν απο μία δική μας καθυστέρηση`` τόνισε ο κ. Στεφανόπουλος, σημειώνοντας ότι ``εάν πεισθεί ο Ελληνικός λαός οτι πρέπει να καταβάλει αυτή την προσπάθεια, ειμαι βέβαιος οτι θα δεχθεί με μεγαλύτερη προθυμία να συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή.``

Στη Λισαβόνα μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Στη Σύνοδο μετέχουν εκτός απο τις ευρωπαϊκές χώρες,οι ΗΠΑ και ο Καναδάς. Θεωρείται πολύ πιθανόν στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Σημίτης να έχει συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπίλ Κλίντον.

Τριήμερη απεργία στις 11, 12 και 13 Δεκεμβρίου, την οποία θα μετατρέψουν σε διαρκείας μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων αποφάσισαν οι καθηγητές, αντιδρώντας στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

``Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η κυβέρνηση της Τουρκιας αμφισβητούν τα σύνορα της Ελλάδας``,τονίζει σε συνέντευξή της στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.Η κυρία Παπαρήγα δηλώνει οτι έχει ήδη ξεκινήσει άτυπος διάλογος Αθηνών -Αγκυρας, χωρίς διακήρυξη σεβασμού των διεθνών αρχών και κανόνων. Η ίδια θεωρεί πως ``η επισημοποίηση της διχοτόμησης της Κύπρου έχει αποφασιστεί απο το 1994``. Για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αναφέρει οτι ``τρέφει τα κέρδη, τα υπερκέρδη και τα προνόμια του μονοπωλιακού κεφαλαίου``.

Συνεχίζονται σήμερα για δεύτερη μέρα οι εργασίες της Συνόδου της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού. Αντικείμενο της συνόδου είναι η πορεία των πολιτικών εξελίξεων και η έγκριση αποφάσεων για το πρόγραμμα δράσης του Συνασπισμού στη νέα περίοδο.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Εϊτζ η σημερινή. Σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου θα πραγματοποιηθούν ειδικές εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναβλήθηκε ο χθεσινός αγώνας ποδοσφαίρου ανάμεσα στην Ξάνθη και τον Εδεσσαϊκό για το πρωτάθλημα της Α' εθνικής κατηγορίας, λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Ο αγώνας , αν το επιτρέψουν οι συνθήκες , θα διεξαχθεί σήμερα, σύμφωνα με τον κανονισμό.

Επίσης σήμερα στο πλαίσιο της 10-ης ημέρας , θα γίνουν και οι αγώνες : Παναθηναίκός - ΠΑΟΚ , Βέροια - Πανηλειακός, Ηρακλής - Καλαμάτα,ΟΦΗ - Απόλλων , Καστοριά - Αθηναϊκός, Αρης - ΑΕΚ, Καβάλα - παναχαϊκή, ενώ η 10η ημέρα θα ολοκληρωθεί αύριο με τη συνάντηση Ιωνικού - Ολυμπιακού.

Το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας συνεχίζεται σήμερα με τους αγώνες της 10ης ημέρας και περιλαμβάνει τις συναντήσεις:Λάρισα - Γιάννινα, Δόξα Βύρωνα - Νάουσα, Πύργος - ΕΑΡ , Λεβαδειακός - Δόξα Δράμας, Νίκη Βόλου - Εθνικός, Πανιώνιος - Παναιτωλικός, Προοδευτική Πανσεραϊκός, Καλαμαριά - Παναργειακός , Τρίκαλα - Πανελευσινιακός

Η αυλαία της 10ης αγωνιστικής της Α1 εθνικής στο μπάσκετ κλείνει με το σημερινό αγώνα Πανιωνίου-Ολυμπιακού. Στους χθεσινούς αγώνες σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:ΑΕΚ - Αρης 64-49 ,Πειραϊκός - Παναθηναϊκός 82-94, ΠΑΟΚ - Περιστέρι 79-65, Ηρακλής - Απόλλων Πατρών 74-71, Λάρισα - Παπάγου 79-65 και Σπόρτιγκ - ΒΑΟ 88-63.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 244,45 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 411,35, λίρα Κύπρου προς 527,25, γαλλικό φράγκο προς 46,84, ελβετικό φράγκο προς 188,11, γερμανικό μάρκο προς 159,21,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,15, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 214,82 και την ECU προς 307,49 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Βαθμιαία επιδείνωση Θα παρουσιάσει σήμερα ο καιρός απο τα δυτικά προς τα ανατολικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι πολύ ισχυροί έως θευλλώδεις και στα πελάγη τοπικά πολύ θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια απο 3 έως 13 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο 8 έως 18 και στα νησιά του Αιγαίου απο 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.Για την Αττική προβλέπονται νεφώσεις με βροχές, ενώ αργά το βράδυ πιθανό να εκδηλωθούν ισχυρές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι ισχυροί και από το απόγευμα θυελλώδεις, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις με βροχές και καταιγίσες τις απογευματινές ώρες προβλέπονται και για τη Θεσσαλονίκη, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από μέτριοι ισχυροί που θα εξελιχθούν σε πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

(Α.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Sunday, 1 December 1996 - 9:12:46