Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 96-11-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 29/11/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στην Κομισιόν έφεραν Ελληνες ευρωβουλευτές τις αποκαλύψεις για εμπρησμούς δασών σε ελληνικά νησιά από Τούρκους πράκτορες.

Κομένη στα δύο η χώρα λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων. Απεκλεισμένη σε τρία σημεία η εθνική οδός στη Θεσσαλία, αποκλεισμένη και η σιδηροδρομική γραμμή.

Δύο ερευνητικά προγράμματα, με αντικείμενο τα ναρκωτικά, θα εφαρμοσθούν την Ανοιξη στο στράτευμα. Εξι στρατιώτες συνελήφθησαν σε Φλώρινα και Αθήνα με χασίς.

Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός στη βουλή, την Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, 17 με 21 Δεκεμβρίου η συζήτησή του στην Ολομέλεια.

Προβλέπει επιπλέον έσοδα περίπου ένα τρις δρχ, αυξήση εσόδων 15,6% και δαπανών 9,4%. Μεγαλύτερες αυξήσεις για Παιδεία, Αμυνα, Υγεία. 7,9% οι αυξήσεις σε μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, 6% για τις συντάξεις.

Για φορολογική επιδρομή κάνει λόγο ο Μιλτιάδης Εβερτ, ανειλικρινή, ταξικό και αδιέξοδο χαρακτηρίζουν τον προϋπολογισμό οι κύριοι Κωνσταντόπουλος και Τσοβόλας.

Την εκλογή περίπου 1.900 συνέδρων απευθείας από τη βάση προτείνει ο Γιώργος Σουφλιάς.

Διέκοψε η Επιτροπή Μεγάλων Εργων τις διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.

Πέντε εκατ.δρχ. η λεία των δύο ενόπλων που λήστεψαν την Τράπεζα Πίστεως στην Ηλιούπολη.

Βροχερό Σαββατοκύριακο προβλέπει η Μετεωρολογική Υπηρεσία, μέτριοι μέχρι ισχυροί οι άνεμοι. Το θερμόμετρο θα δείξει από 8 μέχρι 19 βαθμούς.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Διαβήματα σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, ετοιμάζει η Αθήνα μετά την πρωτοφανή ομολογία Τούρκου βουλευτή ότι υπήρξαν εμπρησμοί ελληνικών δασών με τουρκική υποκίνηση και οργάνωση. Ηδη, εξηγήσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζήτησαν οι ευρωβουλευτές Γιάννης Ρουμπάτης και Αλέκος Αλαβάνος, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Κομένη από την υπόλοιπη χώρα είναι η Βόρεια Ελλάδα, καθώς οι αγρότες της Θεσσαλίας έχουν αποκλείσει σε τρία σημεία την εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Λάρισας και τη σιδηροδρομική γραμμή.Μέχρι αργά το βράδυ συνεχιζόταν στη Λάρισα η συνάντηση των υφυπουργών παρά τω πρωθυπουργώ, Γιώργου Πασχαλίδη και γεωργίας Δημήτρη Σωτηρλή με αντιπροσωπεία των αγροτών, οι οποίοι απειλούν να συνεχίσουν τον αποκλεισμό μέχρι τα Χριστούγενα.Στο υπουργείο Γεωργίας έγινε σύσκεψη του υπουργού Στέφανου Τζουμάκα, με εκπροσώπους της Αγροτικής Τράπεζας, της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ, με αντικείμενο τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών προς την Αγροτική Τράπεζα.

Κατατέθηκε στη βουλή ο προϋπολογισμός, ο οποίος την Τετάρτη θα εισαχθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και η συζητησή του στην ολομέλεια του σώματος θα διεξαχθεί από 17 μέχρι 21 Δεκεμβρίου.Ο προϋπολογισμός προβλέπει επιπλέον έσοδα, περίπου ενός τρις δραχμών.Τα έσοδά του είναι αυξημένα κατά 15,6% και των δαπανών κατά 9,4%. σε σχέση με πέρσι.Στο σκέλος των δαπανών, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζουν αυτές για την παιδεία 18,4%, την Αμυνα 12, 8% και την υγεία 10,9%.Προβλέπει επίσης πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 1,5 τρις δρχ.Οι μισθοί στους δημοσίους υπαλλήλους θ'αυξηθούν κατά μέσο όρο 7,9% και κατά 6% οι συντάξεις, ενώ η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό είναι 4,5% στο τέλος του 1997.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιβληθεί κανένας άλλος φόρος,ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ θα είναι κάτω από τον πληθωρισμό έως και μηδενικές,προανήγγειλε την πώληση τριών μικρών τραπεζών, μέρος των μετοχών της ΔΕΠ και επιχειρήσεις του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων.Για φορολογική επιδρομή που θα πληρώσουν οι μή έχοντες,έκανε λόγο ο πρόεδρος Μιλτιάδης Εβερτ, που κατηγόρησε τον κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για αναξιοπιστία.Ανειλικρινή χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο Νίκος Κωνσταντόπουλος,ενώ απάνθρωπο, ταξικό και αδιέξοδο ο Δημήτρης Τσοβόλας.

Η οικονομία και ο προϋπολογισμός συζητήθηκαν και στη βουλή, κατά την ώρα του πρωθυπουργού όπου εξελίχθηκε σε κόντρα μεταξύ των κυρίων Σημίτη και Εβερτ.Ο τελευταίος έκανε λόγο για διάλυση του κράτους και χάος στον Οργανισμό Ανασυγκροτησης Επιχειρήσεων για να του απαντήσει ο πρωθυπουργός πώς είναι γνωστό από ποιούς συσσωρεύθηκαν τα χρέη στον Οργανισμό.Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί την Πέμπτη με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας της κυβέρνησης, για την αναγκαιότητα της εξαγγελθείσης οικονομικής πολιτικής.

Δύο ερευνητικά προγράμματα που έχουν σχέση με τα ναρκωτικά, θα εφαρμοστούν από το Μάρτιο του 1997 στο στρατό,δήλωσε στη βουλή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, προσθέτοντας ότι την επίβλεψη θα έχει ο καθηγητής Ψυχιατρικής, Κώστας Στεφανή, και στόχος τους είναι να εντοπίσουν την έκταση του προβλήματος των ναρκωτικών στο στράτευμα.Στο μεταξύ, έξι στρατιώτες συνελήφθησαν σε Φλώρινα και Αθήνα, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν ποσότητες χασίς.

Την προσεχή Πέμπτη αναμένεται να καταθέσει την εισήγησή της η Επιτροπή που συστάθηκε με στόχο να συνθεσει στις προτάσεις των κυρίων Βαρβιτσιώτη και Σουφλιά για τη διεύρυνση του συνεδρίου και κυρίως για την εκλογή των περίπου 1.300 επιπλέον συνέδρων. Στην πρότασή του ο κ.Σουφλιάς,τονίζει ότι η πλειοψηφία των συνέδρων πρέπει να εκλέγεται απευθείας από τα κομματικά στελέχη και καλεί τον κ.Εβερτ να ξεκαθαρίσει από τώρα αν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση θα βοηθήσει τις πολύτεκνες οικογένειες όταν έχουν μικρά παιδιά στη φάση της ανάπτυξης και όχι οταν αυτά έχουν περάσει τα 25 χρόνια τους,δήλωσε στη βουλή ο πρωθυπουργός,απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Δημήτρη Τσοβόλα, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εντάσσει τους πολύτεκνους στους έχοντες και κατέχοντες.

Τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με την Κοινοπραξία ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και την έναρξη νέων, με προσωρινό ανάδοχο την Κοινοπραξία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕΤΡΟ, αποφάσισε η Επιτροπή Μεγάλων Εργων. Σε ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ,τονίζεται ότι ο προηγούμενος ανάδοχος, αδυνατούσε να αναλάβει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τα Τεύχη Δημοπράτησης.

Πέντε εκατομμύρια ήταν η λεία των δύο ενόπλων που λήστεψαν το υποκατάστημα της Τράπεζας Πίστεως και εξαφανίσθηκαν με κλεμμένη μοτοσυκλέτα.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Παναθηναϊκός παραμένει η καλύτερη Ελληνική ομάδα στην παγκόσμια κατάταξη συλλόγων που ανακοινώνει κάθε μήνα η Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου,αλλά παρουσίασε νέα πτώση και είναι πολύ πιθανόν να τον περάσει σύντομα η ΑΕΚ, που ως γνωστόν έχει προκριθεί στους οκτώ του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης. Ο Παναθηναϊκός έπεσε από την 32-η στην 40-η θέση, ενώ η ΑΕΚ παρέμεινε στην 43-η. Η τρίτη Ελληνική ομάδα που έχει θέση στην παγκόσμια κατάταξη συλλόγων είναι ο Ολυμπιακός, που όμως έπεσε από την 200-η στην 290-η θέση. Αλλαγή είχαμε στην πρώτη θέση, αφού η Γιουβέντους, που κατέκτησε πρόσφατα το Διηπειρωτικό Κύπελλο, πέρασε στην κορυφή, αφήνοντας δεύτερη την Μπαρτσελόνα

Την παραίτησή του, στη διάθεση της διοίκησης της ΠΑΕ Ηρακλής, έθεσε ο προπονητής Βασίλης Αντωνιάδης, μετά την εντός έδρας ήττα από τον Παναθηναϊκό, γιά το κύπελλο Ελλάδας. Η παραίτηση τού προπονητή ήταν ο τελευταίος κρίκος στην αλυσσίδα προβλημάτων πού αντιμετωπίζει η ομάδα της Θεσσαλονίκης, αφού έχει προηγηθεί η παραίτηση τού προέδρου καί μεγαλομετόχου της εταιρίας, Πέτρου Θεοδωρίδη. Πάντως κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι παράγοντες βολιδοσκόπησαν τον Αλκέτα Παναγούλια, για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας.

Ο Σουηδός προπονητής του ΠΑΟΚ, Γκούντερ Μπέγκστον θα παραμείνει στον πάγκο της ομάδας μέχρι τον αγώνα πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό, δήλωσε ο πρόεδρος του Δικεφάλου,ΓιώργοςΚαλύβας. Πάντως η παραμονή του Μπέγκστον στον ΠΑΟΚ θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα του αγώνα κάτι πού σημαίνει ότι ο Σουηδός τεχνικός είναι πλέον υπό προθεσμία.

Οι Βολεϊμπολίστες είναι αποφασισμένοι να εφαρμόσουν την απόφαση της γενικής τους συνέλευσης για αποχή από την Δευτέρα. Οπως είπε ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού τους οργάνου, Μιχάλης Τριανταφυλλίδης, δεν άλλαξε τίποτα και δεν προέκυψε κανένας λόγος , που να τους οδηγήσει στην αλλαγή της απόφασης . Ο Τριανταφυλλίδης ανακοίνωσε ότι έχουν φθάσει ήδη στα γραφεία του ΠΑΣΑΠ οι υπογραφές αθλητών εννιά ομάδων , που στηρίζουν την απόφαση της γενικής συνέλευσης και απομένουν οι υπογραφές των αθλητών του Εθνικού Αλεξανδρούπολης, του Μίλωνα και του Αρη, οι οποίες αναμένονται μέχρι την Κυριακή.

Αποχή από τις αγωνιστικές εκδηλώσεις του Ολυμπιακού, αποφάσισαν οι παίκτες της ομάδας υδατοσφαίρισης , διαμαρτυρόμενοι κατ' αυτό τον τρόπο για την αδιαφορία της διοίκησης στα οικονομικά προβλήματα τους αλλά και της ομάδας γενικότερα. Οι οφειλές προς αθλητές και τεχνικούς ανέρχονται , όπως ανακοίνωσαν οι πρώτοι, σε 25 εκατομμύρια δραχμές.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 244,45 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 411,35, λίρα Κύπρου προς 527,25, γαλλικό φράγκο προς 46,84, ελβετικό φράγκο προς 188,11, γερμανικό μάρκο προς 159,21,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,15, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 214,82 και την ECU προς 307,49 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Βροχερός θα είναι ο καιρός το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στα δυτικά ο καιρός θα είναι άστατος με τοπικές βροχές και καταιγίδες αλλά και διαστήματα με ήλιο, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν βροχές, καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στα ανατολικά και νότια. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι μέτριοι μέχρι ισχυροί, αλλά από το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 8 με 15 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 11 με 18 και στο Αιγαίο 14 με 19 βαθμούς Κελσίου. Βροχερός θα είναι αύριο ο καιρός σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 13 με 17 και 10 με 14 αντίστοιχα.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Friday, 29 November 1996 - 13:00:12