Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 96-11-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

ΙΝΤΕΡΝΕΤ-1 23/11/1996

ΑΘΗΝΑ,Ελλάδα,23/11/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εντονη διπλωματική κινητικότητα αναπτύσει η κυβέρνηση ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Διμερές θέμα χαρακτηρίζει η Ιρλανδική προεδρία τα ελληνοτουρκικά προβλήματα.

Με τα εθνικά θεματα και την πορεία της χώρας προς την ενωμένη Ευρώπη θα ασχοληθεί η Βουλή στις 9 Δεκεμβρίου.Η συζήτηση θα διεξαχθεί σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

Τη σύγκληση των πολιτικών αρχηγών υπο τον προεδρο της Δημοκρατίας για τα εθνικά θέματα ζήτησαν σε συνάντηση τους ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και Μιλτιάδης Εβερτ.

Θέματα,που αφορούν το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου και της αμυντικής θωράκισης συζήτησαν χθες με την πολιτική ηγεσία της Κύπρου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Διεθνή εντάλματα συλλήψεως εναντίον εξι Τουρκοκυπρίων εκδόθηκαν απο την Κυπριακή αστυνομία για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ.

Ενας νεκρός και τρείς βαριά τραυματίες ειναι ο απολογισμός τροχαίου δυστυχήματος, που έγινε χθες το βράδυ στον εθνικό δρόμο Θεσσαλονίκης - Καβάλας,απο ανατροπή λεωφορείου των ΚΤΕΛ.

Κατατίθενται τη Δευτέρα προς έγκριση στη Κυβερνητική Επιτροπή οι ρυθμίσεις για τα κριτήρια,σε ΙΧ και σκάφη αναψυχής.

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ολοκλήρωσε την πρότασή του για τη διεύρυνση του συνεδρίου.Τη Δευτέρα θα την αποστείλει σε όλα τα μέλη του πολιτικού συμβουλίου.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εντονη διπλωματική κινητικότητα αναπτύσει η κυβέρνηση ενόψει της συνεδρίασης τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, όπου θα συζητηθεί πρόταση της ιρλανδικής προεδρίας, σύμφωνα με την οποία τα ελληνοτουρκικά προβλήματα χαρακτηρίζονται διμερές θέμα. Χθες η Τουρκία επιχείρησε πάλι ανεπιτυχώς την ένταξή της στη Δυτικοευρωπαϊκή και Ευρωπαϊκή Ενωση με παράπλευρες διαδικασίες κατά τη διάρκεια της ολομέλειας της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. Αποπειράθηκε με οχτώ τροπολογίες να θεσμοθετήσει παράλληλα με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την ταυτόχρονη προώθηση των μελών του στη Δυτικοευρωπαϊκή και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Με τα εθνικά θεματα και την πορεία της χώρας προς την ενωμένη Ευρώπη θα ασχοληθεί η Βουλή στις 9 Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Χθες συναντήθηκαν ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Μιλτιάδης Εβερτ και ζήτησαν τη σύγκληση των πολιτικών αρχηγών υπο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να συζητηθούν τα εθνικά θέματα. Στο μεταξύ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δηλωσε οτι δεν υπάρχει καμιά διαφωνία μεταξύ των όσων υποστήριξε ο ίδιος και όσων ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικων για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πρόσθεσε οτι οι σχετικές αναφορές προήλθαν απο επιλεκτικές αναφορές των όσων ο ιδιος εχει δηλώσει. Τόνισε οτι δεν τίθεται θέμα να συζητηθεί ως πακέτο στη Χάγη το θέμα της Ιμια και της υφαλοκρηπίδας.

Ολα τα θέματα, που αφορούν το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου και της αμυντικής θωράκισης συζητήθηκαν στις συνομιλίες, που ειχε χθες στη Λευκωσία ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Γλαυκο Κληρίδη και τον ομόλογό του, Κώστα Ηλιάδη. Παράλληλα, ενημερώθηκε σχετικά απο τον αρχηγό Εθνικής Φρουράς, ενω ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.

Στο μεταξύ, απο την κυπριακή αστυνομία εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα συλλήψεως εναντίον εξι ατόμων, δυο Τουρκοκυπρίων και τεσσάρων Τούρκων εποίκων, για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ, τον περασμένο Αυγουστο στη Δερύνεια. Ενας απο τους κατηγορουμένους είναι ο αρχηγός της εξτρεμιστικής οργάνωσης ``Γκρίζοι Λύκοι`` στα κατεχόμενα.

Ενας νεκρός και τρείς βαριά τραυματίες ειναι ο απολογισμός τροχαίου δυστυχήματος, που έγινε χθες το βράδυ στον εθνικό δρόμο Θεσσαλονίκης - Καβάλας, στο υψος της Νέας Απολλωνίας. Ειδικότερα, λεωφορείο του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, που εκτελούσε δρομολόγιο προς την Καβάλα με 38 επιβάτες συγκρούστηκε με προπορευόμενο φορτηγό, ανατράπηκε και επεσε απο γέφυρα ύψους τριών μέτρων. Νεκρός ειναι ο 29χρονος, Αντώνης Βέλκος, απο την Καβάλα.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσες εκτιμούν οτι το εισόδημα των εργαζομένων τον επόμενο χρόνο θα μειωθεί εως και 16% και θα χάσουν 60 δισεκατομμύρια δραχμές απο τη μη τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων. Οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, των εφοριακών και των τραπεζοϋπαλλήλων παρουσίασαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το εισόδημα των εργαζομένων θα μειωθεί απο 150 μέχρι 380.000 δραχμές. Σημειώνεται οτι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ εχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία για τις 28 του μήνα διαφωνόντας με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Κατατίθενται τη Δευτέρα προς έγκριση στη Κυβερνητική Επιτροπή οι ρυθμίσεις για τα κριτήρια, τα οποία - σύμφωνα με πληροφορίες - αυξάνονται απο 30 εως 70% για τα ΙΧ, ενω για τα σκάφη αναψυχής θα αυξηθούν απο 30 εως 95 τοις εκατό.

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ολοκλήρωσε την πρότασή του για τη διεύρυνση του συνεδρίου και πιθανότατα τη Δευτέρα θα την αποστείλει σε όλα τα μέλη του πολιτικού συμβουλίου, στο οποίο θα συζητηθεί, προκειμένου να ενημερωθούν για τις θέσεις του πριν από τη συνεδρίαση του οργάνου. Ο κ. Βαρβιτσιώτης διατυπώνει εναλλακτικούς τρόπους επιλογής των επιπλέον συνέδρων, οι οποίοι θα είναι νομαρχιακοί σύμβουλοι, υποψήφιοι δήμαρχοι, συνδικαλιστές και πρόεδροι επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, ο κ. Βαρβιτσιώτης θα προτείνει και καταστατικές διατάξεις νομιμοποίησης των πρόσθετων συνέδρων, ενώ θα αναφέρει ότι στην περίπτωση, που δεν είναι μέλη του κόμματος και το επιθυμούν θα μπορούν να εγγραφούν έως και περίπου ένα μήνα πριν από τη διεξαγωγή του συνεδρίου. Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει ταχθεί εναντίον της εκλογής των εκπροσώπων της περιφερειακής οργάνωσης από τη βάση, που ζητεί ο κ. Σουφλιάς και υπέρ της σύστασης κοινά αποδεκτής οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου που, επίσης, ζητεί ο κ. Σουφλιάς.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την πρώτη της προπόνηση ενόψει του αγωνα της με τη Λευκορωσία έκανε η Εθνική μας ομάδα μπάσκετ ανδρών. Απο την προπόνηση απουσίασαν ο Κώστας Παταβούκας, που αναμένεται στην Αθήνα τη Δευτέρα, αφού αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού στη μέση, ενω ο Παναγιώτης Φασούλας δεν προπονήθηκε, γιατί αντιμετωπίζει και αυτός πρόβλημα τραυματισμού. Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Λάκης Τσάβας, κάλεσε στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα τον Γιώργο Καλαϊτζή του Πανιωνίου και τον Χρήστο Μυριούνη του Απόλλωνα.

Στην Εισαγγελία Αθηνών θα αποστείλει η ΕΠΟ το υλικό, που θα προκύψει απο τις καταγγελίες του Προέδρου του Αρη Πετρούπολης, Αλέξη Κούγια, για στημένους αγώνες στο πρωτάθλημα της τέταρτης εθνικής κατηγορίας.

Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει το απόγευμα στη Βέροια την τοπική ομάδα για το πρωτάθλημα της πρώτης εθνικής κατηγορίας.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 239,74 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 403,82, λίρα Κύπρου προς 524,98, γαλλικό φράγκο προς 47,09, ελβετικό φράγκο προς 188,95, γερμανικό μάρκο προς 159,71,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,01, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 215,49 και την ECU προς 307,00 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Τοπικές συννεφιές προβλέπονται σήμερα σ'ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, αλλά στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα σημειωθούν ασθενείς σποραδικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι και τοπικά στα πελάγη ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 7 με 17 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 10 με 20 και στο Αιγαίο 15 με 22 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 14 με 20 βαθμούς θάχει σήμερα η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει πιθανότητα τοπικές βροχής, ενώ το θερμόμετρο θα δείξει από 9 μέχρι 16 βαθμούς.

(Π.Τ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Saturday, 23 November 1996 - 2:00:12