Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 96-11-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 21/11/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ταυτότητα αντιλήψεων Ελλάδας - Ιταλίας κατά τις συνομιλίες Σημίτη - Πρόντι σε θέματα διακυβερνητικής διάσκεψης και Βαλκάνια.

Απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση κατηγορηματικά την πρόταση της Τουρκίας για εφόλης της ύλης διάλογο.

Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει την προσπάθεια αμυντικής θωράκισης της χώρας, δηλωσε ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης.

Οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων, που πραγματοποιείται Δευτέρα και Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Η Τουρκία δεν προχωρεί στην βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δηλωσε ο Χανς Βαν ντεν Μπρουκ.

Αφαντα σαράντα δύο κιλά χρυσού απο αποθήκες της Ολυμπιακής.

Με απεργιακές κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα απέναντι στην κυβερνητική οικονομική πολιτική. Επικρίσεις απο Νέα Δημοκρατία και Πολιτική Ανοιξη για την οικονομία.

Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να υποβάλει ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης την πρότασή του για διευρυνση του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.

Περιοδεία στην Θράκη πραγματοποιεί το Σαββατοκύριακο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Βιομηχανικές μονάδες της Φθιώτιδας επισκέπτεται σήμερα η Αλέκα Παπαρήγα.

Αυξημένη απο τα μεσάνυχτα η τιμή βενζίνης κατά 0,50 δραχμές και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 1,90 δραχμές.

Νίκες Παναθηναϊκού, Σπόρτιγκ, Περιστέρι, ΠΑΟΚ, Αρη στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις των κυπέλλων μπάσκετ.

Σήμερα οι αγώνες μπάσκετ Ολυμπιακού- Σαρλερουά και Πανιωνίου- Λιμόζ.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ταυτότητα αντιλήψεων διαπιστώθηκε,ιδιαίτερα στα θέματα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης και για τα Βαλκάνια κατά τις συζητήσεις, που ειχε στη Ρώμη χθες ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, με τον Ιταλό ομόλογό του, Ρομάνο Πρόντι. Η Ρώμη, σύμφωνα με πληροφορίες, ειναι διατεθειμένη για μια πιο ουσιαστική συνεργασία με την Αθήνα, ώστε να υπάρξει μια κοινή προσπάθεια στη προσεχή διάσκεψη του Δουβλίνου. Για τα ελληνοτουρκικά η ιταλική θέση, που ειναι πάγια, επαναβεβαίωσε την άποψη οτι πρέπει να υπάρξει μια αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι πρέπει να παραβιαστούν οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Ο κ. Σημίτης τόνισε οτι υπάρχουν ορισμένες διεθνείς υποχρεώσεις και αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκκρεμότητες στις οποίες δεν ανταποκρίθηκε η Τουρκία. Η Ρώμη κατανοεί τις ελληνικές αντιστάσεις, ενω όσον αφορά τα κοινά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν έχει κανένα πρόβλημα να υποστηρίξει τις ελληνικές θέσεις. Σχετικά με τα Βαλκάνια, μεταξύ των δυο ανδρών συμφωνήθηκε να υπάρξει μια κοινή δράση για μια νέα βαλκανική πολιτική, ώστε οι δυο χωρες να διαδραματίσουν ενα πιο έντονο ρόλο στο χώρο αυτό. Ο κ. Σημίτης, σύμφωνα με το πρόγραμμα θα εχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μάσιμο Ντ' Αλέμα και νωρίς το απόγευμα θα επιστρέψει στην Αθήνα.

Η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση της Τουρκίας για εφόλης της ύλης διάλογο, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραπομπής στη Χάγη, εφόσον προσφύγει η Τουρκία, των ζητημάτων των Ιμια και της υφαλοκρηπίδας. Αν διατυπωθεί παρόμοια πρόταση, θα την αντιμετωπίσουμε αναλόγως, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας και πρόσθεσε ότι η Αθήνα επιδιώκει την προσέγγιση με την Αγκυρα, η οποία συνεχίζει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Δεν υπάρχει θέμα διαπραγμάτευσης για το Αιγαίο, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στη Λευκωσία για συνομιλίες με την κυπριακή κυβέρνηση, σχετικά με το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας - Κύπρου. Η πορεία του Κυπριακού αποτέλεσε αντικείμενο των συζητήσεων, που ειχε χθες ο κ. Τσοχατζόπουλος κατά τις συναντήσεις του, στο Πεντάγωνο, με τους πρέσβεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας στην Αθήνα.

Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει την προσπάθεια αμυντικής θωράκισης της χώρας, δήλωσε ο Γιάννης Βαρβιτιώτης, μετά την ενημέρωση που είχε χθες μαζί με τον Μιλτιάδη Εβερτ, από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας για το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο κ. Βαρβιτσιώτης διατύπωσε όμως δέκα ενστάσεις, που αφορούν κυρίως το μισθολόγιο των αξιωματικών, το κόστος εξοπλισμού και την εξοφλησή του. Από την πλευρά του ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι η άμυνα δεν προσφέρεται για κομματική αντιπαράθεση, αλλά απαιτείται διαφάνεια, αποδοχή και στήριξη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσεχής σύνοδος του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την προσεχη Δευτέρα και Τρίτη, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου. Μεταξυ των θεμάτων, που αναμένεται να συζητηθούν συγκαταλέγονται και οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία. Σε δηλώσεις του ο κ. Παπανδρέου, επεσήμανε οτι η Ιρλανδική Προεδρία έχει εγκαταλείψει την πάγια θέση, τήν οποία έχει στηρίξει η χώρα μας, οτι τά προβλήματα, τα οποία διέπουν τρίτες χώρες μέ μέλη της ΕΕ πρέπει να λύνονται μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και χρησιμοποιώντας βεβαίως και τα διεθνή δικαστήρια, οπως το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Στο περιθώριο του Συμβουλίου θά πραγματοποιηθεί και η συνάντηση με την Κύπρο και τη Μάλτα, στό πλαίσιο τού Διαρθρωμένου Διαλόγου.

Χθές, ο αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, Επίτροπος Χανς βαν ντεν Μπρούκ, κατέστησε σαφές στην υπουργό εμπορικών υποθέσεων της τουρκικής κυβέρνησης, κυρία Γκίλμαζ, με την οποία συναντήθηκε στις Βρυξέλλες, οτι όσο η χώρα της δεν προχωρεί στη βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν συμμορφώνεται με την απόφαση του Συμβουλίου της 15ης Ιουλίου για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών και πως η Επιτροπή δεν ειναι σε θέση να αναλάβει καμία πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς την Τουρκία. Ο Ολλανδός Επίτροπος δεν παρέλειψε όμως να επαναλάβει οτι για την Ευρωπαϊκή Ενωση η τελωνειακή ένωση με την Τουρκία είναι ένα εξαιρετικής σημασίας ζήτημα. Απο την πλευρά της η κυρία Γκίλμαζ τόνισε στον κοινοτικό επίτροπο οτι η κυβέρνησή της δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί επι μακρόν αυτή την κατάσταση και αναμένει απο την επιτροπή να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες.

Περίεργη υπόθεση κλοπής 42 κιλών χρυσού απο τις αποθήκες του εμπορευματικού σταθμού της Ολυμπιακής Αεροπορίας, στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, απασχολεί την Ασφάλεια Αττικής.Σύμφωνα με πληροφορίες απο αστυνομικές πηγές, είναι πιθανόν στην υπόθεση να ενέχονται και υπάλληλοι του εθνικού αερομεταφορέα. Η κλοπή καταγγέλθηκε στην αστυνομία χθές απο το διευθυντή του εμπορευματικού σταθμού και έγινε,σύμφωνα με την κατάθεση του, κατά το διάστημα της νύχτας 19 με 20 Νοεμβρίου. Οι δράστες μπήκαν με αντικλείδι στην αποθήκη.

Με απεργιακές κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, απέναντι στην οικονομική πολιτική, που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Αρχή των κινητοποιήσεων θα γίνει στις 28 του μηνός με την 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, όπου αναμένεται να παραλύσει κάθε παραγωγική δραστηριότητα. Κινητοποιήσεις στις 10 Δεκεμβρίου προγραμματίζουν και οι συνταξιούχοι. Σκληρή αλλά δίκαιη, χαρακτήρισε την οικονομική πολιτική ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, προσθέτοντας ότι υπάρχουν μόνο δύο νέοι φόροι, της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και των ομολόγων των τίτλων του δημοσίου, που όμως δεν θίγουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα.Στο μεταξύ κλειστές θα παραμείνουν σήμερα οι υπηρεσίες των δήμων και κοινοτήτων της Αττικής, με εξαίρεση τον τομέα της καθαριότητας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρόθεση της κυβέρνησης να περικόψει κατά 25% τα έσοδα της Αυτοδιοίκησης από τα τέλη κυκλοφορίας.

Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης διακρίνεται από αναξιοπιστία, αναντιστοιχία, αναποτελεσματικότητα, ερασιτεχνισμό και μια τακτική, η οποία ειχε ως αιχμή του δόρατος τη φορολογική λαίλαπα, η οποία πλήττει, κυρίως τις οικονομικές ασθενέσθερες κοινωνικές τάξεις, δηλωσε ο εκπρόσωπος Τυπου της Νέας Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. ``Με τα νέα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, συνεχίζεται η ίδια αδιέξοδη οικονομική πολιτική, που έχει ως άξονες τα εισπρακτικά μέτρα, τη λιτότητα και τη σκληρή δραχμή``, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η Πολιτική Ανοιξη.

Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να υποβάλει ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βαρβιτσιώτης, την προτασή του για διέυρυνση του συνεδρίου, θέμα το οποίο συνεχίζει να προκαλεί τριγμούς στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, εξαιτίας των διαφορετικών απόψεων, που διατυπώνονται, κυρίως σε ό,τι αφορά τον αριθμό και τον τρόπο εκλογής των συνέδρων.

Διήμερη επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη, τη Σαμοθράκη και τη Θάσο, θα πραγματοποιήσει το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος. Το βράδυ του Σαββάτου θα παραστεί σε πανηγυρική συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Εβρου στην Αλεξανδρούπολη, ενώ την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί διαδοχικά τη Σαμοθράκη και τη Θάσο, όπου θα ενημερωθεί απο τους τοπικούς φορείς για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν.

Περιοδεία στις βιομηχανικές περιοχές της Φθιώτιδας θα πραγματοποιήσει σήμερα η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Πρώτος σταθμός της περιοδείας της είναι το εργοστάσιο στην Κάτω Τιθορέα, όπου το τελευταίο διάστημα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και έχουν ήδη ανακοινώσει απολύσεις προσωπικού. Στη Λαμία η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ θα συναντηθεί με φορείς της περιοχής και θα προεδρεύσει σε σύσκεψη κομματικών στελεχών, ενώ το απόγευμα θα επισκεφθεί τη Λάρυμνα και το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ και θα συναντηθεί με τη διοίκηση της εταιρίας και το σωματείο των εργαζομένων και θα μιλήσει σε συγκέντρωση.

Στον Εισαγγελέα παραπέμπτει το υπουργείο Ανάπτυξης 24 εταιρίες διανομής πετρελαίου θέρμανσης, γιατί παρέδιδαν μικρότερες ποσότητες πετρελαίου. Από τα μεσάνυχτα η τιμή του ντίζελ θέρμανσης είναι αυξημένη κατά 1,90 δρχ το λίτρο, του ντίζελ κίνησης 1,30 και της βενζίνης 0,50 δρχ το λίτρο.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Παναθηναϊκός πήρε την ρεβάνς από τους Γάλλους της Βιλερμπάν, αφού τους κέρδισε στην έδρα τους με 80-74 και είναι τώρα μαζί στην πρώτη θέση του τρίτου ομίλου με 14 βαθμούς της Ευρωλίγκα. Στον πρώτο αγώνα στην Αθήνα η γαλλική ομάδα είχε κερδίσει τους ``πράσινους`` με 72-66.

Καρέ επιτυχίας σημείωσαν οι ελληνικές ομάδες μπάσκετ στο κύπελλο κόρατς, τερματίζοντας πρώτες καί αήττητες στούς ομίλους τους γιά τη δεύτερη φάση τού κυπέλλου Κόρατς, με αποτέλεσμα να αποκτήσουν πλεονέκτημα έδρας στη φάση των ``32``. Συγκεκριμένα, ο Σπόρτιγκ στην έδρα του επικράτησε με 88-64 της Ρωσικής Σαμάρα και στην επόμενη φάση της διοργάνωσης θα αντιμετωπίσει την ισραηλινή Χάποελ Ρισόν. Το Περιστέρι νίκησε 101-70 την φινλανδική Λάχτι και θα παίξει με την ιταλική Κατζίβα Βαρέζε. Ο ΠΑΟΚ πήρε και αυτός αήττητος την πρόκριση στους ``32`` του Κυπέλλου Κόρατς, επικρατώντας στην Σουηδία της Σεντερτάλιε. Στην επόμενη φάση της διοργάνωσης θα αντιμετωπίσει τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου. Τέλος ο Αρης νίκησε 74-71 στην Κροατία την Οσιγιεκ και στην επόμενη φάση θα αντιμετωπίσει την τουρκική Μπεσίκτας. Οι πρώτοι αγώνες των ελληνικών ομάδων γιά τη φάση των ``32`` θα γίνουν στις 4 Δεκεμβρίου στις έδρες των αντιπάλων τους καί οι επαναληπτικοί στις 12 Δεκεμβρίου στην Ελλάδα.

Την σκυτάλη στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις παίρνουν σήμερα ο Ολυμπιακός και ο Πανιώνιος που αντιμετωπίζουν τη Σαρλερουά στο Βέλγιο και τη Λιμόζ στη Γαλλία, αντίστοιχα.

Αντίθετα με τους άνδρες στο Κόρατς, οι γυναικείες ομάδες μας στο κύπελλο ``Λιλιάνα Ρονκέτι`` δεν τα κατάφεραν με εξαίρεση την Κομοτηνή που προκρίθηκε στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, αφού στον όμιλο της μετείχαν δύο ομάδες πού προκρίνονταν καί οι δύο. Η ακριτική ομάδα νίκησε για τον 9-0 όμιλο με σκόρ 75-50 τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου, ενώ οι άλλες τρείς εκπρόσωποί μας αποχαιρέτησαν την διοργάνωση. Συγκεκριμένα ο Παναθηναϊκός στον τελευταίο αγώνα νίκησε στο κλειστό της Λεωφόρου Αλεξάνδρας 77-67 την γιουγκοσλαβική Χεμοφάρμ, το Παλαιό Φάληρο έχασε στο Ισραήλ από την Ελιτζούρ Χολόν με 73-51 και η ΜΕΝΤ στην Ουγγαρία από την Μίσκολτς με 109- 88.

Ο Παναθηναϊκός σε φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου, που έγινε στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας, νίκησε 1-0 την ομάδα Επιλέκτων του Ρίο Ντε Τζανέιρο, με γκολ που πέτυχε ο Γιώργος Αλεξόπουλος στο 31-ο λεπτό της συνάντησης.

``Σόκ`` προκάλεσε στην Αρση Βαρών η είδηση ότι βρέθηκε ντοπαρισμένη η πρωταθλήτρια μας Κλειώ Μυλωνά, που εντυπωσίασε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Πράγας, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο αρασέ της κατηγορίας 64 κιλών, όπου κατέρριψε ταυτόχρονα το ρεκόρ Ευρώπης. Η ποινή της Ελληνίδας αθλήτριας θα αποφασιστεί μετά την εξέταση και του δεύτερου δείγματος.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 239,74 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 402,04, λίρα Κύπρου προς 525,22, γαλλικό φράγκο προς 47,24, ελβετικό φράγκο προς 189,10, γερμανικό μάρκο προς 159,79,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,92, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 215,42 και την ECU προς 307,04 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Βροχές και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν σήμερα στα κεντρικά, δυτικά και βόρεια, αλλά από το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια απο 6 εως 16 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειωρωτικά απο 10 εως 19 και στο Αιγαίο απο 15 εως 20 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, μέτριους και τοπικά ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία, που θα κυμανθεί απο 13 εως 18 βαθμούς θα έχει η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη ενδέχεται να σημειωθεί βροχή και το θερμόμετρο θα δείξει απο 11 εως 16 βαθμούς Κελσίου.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Thursday, 21 November 1996 - 2:00:12