Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 96-11-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 19/11/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με το βλέμμα στραμμένο στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την οικονομική πολιτική. Σκληρά αλλά αναγκαία τα μέτρα δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Περιορισμένες οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, στο 4,5% εκτιμά τον πληθωρισμό στο τέλος του 97 ο Γιάννος Παπαντωνίου.

Χωρίς αλλαγές η ύλη στην οποία θα διαγωνισθούν οι υποψήφιοι των γενικών εξετάσεων του προσεχούς Ιουνίου.

Δεν πέρασε η προσπάθεια της Τουρκίας για αναβάθμιση του ρόλου της στη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση.

Αστικό λεωφορείο παρασύρει και σκοτώνει εννιάχρονο μαθητή, στον Κορυδαλλό.

Αερογέφυρα, μεταξύ Ιωαννίνων - Θεσσαλονίκης - Αθήνας για τη μεταφορά των οργάνων 40χρονης, που πέθανε στο νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Δυστοκία στη Νέα Δημοκρατία για τη διεύρυνση του συνεδρίου. Για το τέλος της εβδομάδας ανέβαλε ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης την κατάθεση της πρότασής του.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των οικοδόμων για τη βομβιστική επίθεση εναντίον των γραφείων τους στο κέντρο της Αθήνας.

Σωρεία παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη μεταξύ Ρόδου - Χίου και Σάμου.

Αμαξοστοιχία παρέσυρε και σκότωσε στην Ημαθία δύο Αλβανούς, που κοιμόντουσαν στις γραμμές του τρένου.

Αστατος αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη τη χώρα, με συννεφιά, τοπικές βροχές αλλά και διαστήματα με ήλιο. Ανεμοι δυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί, το θερμόμετρο θα δείξει από 8 μέχρι 20 βαθμούς.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τις βασικές κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια, παρουσίασε η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού και του υπουργού εθνικής οικονομίας, μετά την έγκριση του προϋπολογισμού από το υπουργικό συμβούλιο. Βασικά στοιχεία του προϋπολογισμού είναι η κατάργηση φοροαπαλλαγών,η αυστηρή περικοπή δημοσίων δαπανών, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ο δραστικός περιορισμός των προσλήψεων στο δημόσιο, η στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων,η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και η προώθηση νέας δημογραφικής πολιτικής. Σκληρά αλλά αναγκαία τα μέτρα, δήλωσε ο κ.Σημίτης προσθέτοντας ότι εξαντληθηκαν όλα τα περιθώρια αντοχής της οικονομίας και δεν υπάρχει δυνατότητα για ικανοποίηση αιτημάτων.

Αναφορικά με την εισοδηματική πολιτική, οι συνταξιούχοι με αποδοχές μέχρι 130.000 δρχ θα πάρουν αυξήσεις 2% τον Ιανουάριο,2,5% τον Ιούλιο συν το διορθωτικό ποσό που υπολογίζεται στο 3%. Για συντάξεις από 130 έως 280 χιλιάδες οι αυξήσεις θα είναι αντίστοιχα 1+1,25% συν το διορθωτικό ποσό. Για συντάξεις πάνω από 280.000 δρχ δεν θα δοθεί καμία αύξηση. Από την 1η του χρόνου αυξάνεται από 25 σε 29 χιλιάδες η σύνταξη του ΟΓΑ. Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πάρουν αυξήσεις 8%, ενώ οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ 7%. Επίσης, αυξάνεται κατά 15% το επίδομα για άτομα με ειδικές ανάγκες, επιβάλλεται πλαφόν στους πολύτεκνους με υψηλά εισοδήματα, μπαίνει φόρος στα τυχερά παιχνίδια και αυξάνονται από 8 μέχρι 80% τα τεκμήρια διαβίωσης, κυρίως για αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής. Επίσης, επιβάλλεται φόρος 7,5% στις νέες εκδόσεις των τίτλων του δημοσίου, καθώς και στις τραπεζικές εργασίες. Ακόμη φορολογείται η μεγάλη ακίνητη περιουσία, δεν τιμαριθμοποιείται η φορολογική κλίμακα και προβλέπονται ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης, ο πληθωρισμός στο τέλος του '97 θα είναι γύρω στο 4,5%.

Χωρίς αλλαγές θα είναι η εξεταστέα ύλη, στην οποία θα διαγωνιστούν οι απόφοιτοι των λυκείων, στις γενικές εξετάσεις του προσεχούς Ιουνίου. Του χρόνου θα διαγωνισθούν και οι απόφοιτοι τεχνικών και επαγγελματικών λυκείων, οι οποίοι μέχρι φέτος εισάγονταν χωρίς εξετάσεις.

Δεν πέρασε τελικά η προσπάθεια της Τουρκίας για αναβάθμιση του ρόλου της, στους κόλπους της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης.Ετσι η Τουρκία θα παραμείνει σαν απλό συνδεδεμένο μέλος, χωρίς δικαίωμα ψήφου.Αυτό αποφασίσθηκε στη σύνοδο, στην Οστάνδη του Βελγίου,όπου τα μέλη της Ενωσης υπέγραψαν τη συμφωνία για τη δημιουργία του Δυτικοευρωπαϊκού Οργανισμού Εξοπλισμού, βασικός στόχος του οποίου θα είναι η έρευνα πάνω σε θέματα εξοπλισμών.

Τραγικό θάνατο βρήκε στον Κορυδαλλό ο 9χρονος μαθητής Θεοφάνης Δούκας, ο οποίος ενώ προσπαθούσε να διασχίσει το δρόμο, παρασύρθηκε από λεωφορείο του ΟΟΣΑ που οδηγούσε ο Χρήστος Σπανουδάκης 58 χρόνων, ο οποίος συνελήφθη.

Αερογέφυρα στήθηκε μεταξύ Ιωαννίνων και Θεσσαλονίκης και με αεροσκάφος C130 της Πολεμικής Αεροπορίας μεταφέρθηκαν, όργανα της 40χρονης Χαράς Κίτσου.Τα νεφρά, η καρδιά, το ήπαρ και οι πνεύμονες θα μεταμοσχευθούν σε ασθενείς της Θεσσαλονίκης και τα υπόλοιπα όργανα σε ασθενείς που βρίσκονται σε νοσοκομεία των Ιωαννίνων και της Βούλας.

Δυστοκία παρατηρείται στη Νέα Δημοκρατία για τη διεύρυνση του συνεδρίου και ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ανέβαλε για το τέλος της εβδομάδος την κατάθεση της προτασής του, εξαιτίας των αντικρουόμενων απόψεων μεταξύ των κορυφαίων στελεχών. Ετσι το η συνεδριαση του Πολιτικού συμβουλίου,μετατίθεται για την προσεχή εβδομάδα.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κάνιγγος, πραγματοποίησαν οι οικοδόμοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την βομβιστική επίθεση κατα των γραφείων τους, από την οποία προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές. Μέχρι στιγμής καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, αλλά η αστυνομία εκτιμά ότι είναι έργο αναρχικών.

Σωρεία παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, σημειώθηκαν στην περιοχή Ρόδου-Χίου και Σάμου. Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροπλάνα αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά.

Στη Ρώμη μεταβαίνει αύριο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης για διήμερη επίσημη επίσκεψη ,στη διάρκεια της οποίας θα έχει συνομιλίες με τον Ιταλό ομόλογό του,Ρομάνο Πρόντι.

Τραγικό τέλος έιχε το όνειρο δύο νεαρών αλβανών για μιά καλύτερη ζωή, καθώς παρασύρθηκαν από αμαξοστοιχία,τη στιγμή που κοιμόντουσαν στις γραμμές του τρένου,κοντά στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δύο αγώνες δεξάγονται σήμερα γιά το Ευρωπαϊκό Κύπελλο στο μπάσκετ. Ο Απόλλωνας Πάτρας,αντιμετωπίζει στο Κλούζ της Ρουμανίας την τοπική Ουνιβερσιτάτεα. Ο Ηρακλής, στο Ντεν Μπός της Ολλανδίας την τοπική ομάδα.

Χωρίς το Γιώργο Μπαλογιάννη που τραυματίστηκε στη χθεσινή προπόνηση, αναχώρησε το πρωί για τη Σουηδία ο ΠΑΟΚ, ο οποίος θα αντιμετωπίσει την Σεντερτάλιε για τον τελευταίο αγώνα του 13-ου ομίλου του κυπέλλου Κόρατς. Στη θέση του Μπαλογιάννη θα περιληφθεί ο Στέφαν Μπεκ.Εξάλλου, ο νεαρός παίκτης της ομάδας, Δημήτρης Δέσπος θα υποβληθεί αύριο σε νέα εγχείριση στον καρπό του χεριού του.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 240,65 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 402,71, λίρα Κύπρου προς 526,03, γαλλικό φράγκο προς 47,31, ελβετικό φράγκο προς 189,47, γερμανικό μάρκο προς 159,98,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,89, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 215,91 και την ECU προς 307,37 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη τη χώρα,με νεφώσεις τοπικές βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά και βόρεια, αλλά σύντομα θα υπάρξει βελτίωση. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 8 με 16 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 11 με 19 και στο Αιγαίο 15 με 20. Λίγες νεφώσεις, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 13 με 18 θάχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται βροχή, αλλά γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί και το θερμόμετρο θα δέιξει 11 με 16 βαθμούς.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Tuesday, 19 November 1996 - 14:02:45