Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 96-11-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 06/11/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χωρίς αποτέλεσμα οι έρευνες για τους τέσσερις αγνοούμενους της πυραυλακάτου ΚΩΣΤΑΚΟΣ, που βυθίστηκε μετά τη σύγκρουση με το ΣΑΜΑΙΝΑ κοντά στο Βαθύ της Σάμου.

Συνεδριάζει αύριο το Πολιτικό Συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης.

Υπο τον Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, πραγματοποιείται στις 11 σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 1997.

Η οικονομική πολιτική αποτέλεσε αντικείμενο συνεδρίασης χθες της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ.

Καρκινοβατεί η κατάρτιση του προϋπολογισμού επισημαίνει η Νέα Δημοκρατία.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Σπυρος Κυπριανού, συναντάται σήμερα με τον Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη.

Πρόταση για συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για να συζητηθούν οι πρωτοβουλίες, που αναπτύσσονται απο διάφορες πλευρές για τα εθνικά μας ζητήματα εκανε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Βήματα προόδου, που απέχουν όμως απο τους στόχους του Μάαστριχτ, διαπιστώνει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία.

Ο Ελληνας Κοινοτικός Επίτροπος, Χρήστος Παπουτσής, διέψευσε οτι ο Γκλιγκόροφ του εξέφρασε την πρόθεση για συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Θα καταργηθεί η τροπολογία που αφορά την επαγγελματική εξέλιξη των πανεπιστημιακών καθηγητών, διαβεβαίωσε ο υπουργός Παιδείας.

Συνελήφθησαν 14 ακτιβιστές της ΓΚΡΙΝΠΙΣ, που ειχαν καταλάβει τις εγκαταστάσεις φόρτωσης της εταιρίας ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ.

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη στάθμευση.

Νίκες του Απόλλωνα Πατρών και του Ηρακλή στα ευρωπαϊκά κύπελα.

Σήμερα οι αγώνες Ολυμπιακού- Αλμπα Βερολίνου, Παναθηναϊκού- Ολύμπια Σλοβενίας και ΠΑΟΚ - Γαλατά Σαράϊ.

[02] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Χωρίς αποτέλεσμα ειναι μέχρι στιγμής οι έρευνες για τον εντοπισμό των τεσσάρων αγνοουμένων, στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, μετά τη βύθιση της πυραυλακάτου ΚΩΣΤΑΚΟΣ, οταν συγκρούστηκε απο το οχηματαγωγό ΣΑΜΑΙΝΑ, κοντά στο Βαθύ της Σάμου. Στην περιοχή βρίσκεται ηδη επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία καλείται να διερευνήσει τα αίτια και να δώσει απαντήσεις για το ναυτικό ατύχημα. Την υπόθεση έχει αναλάβει η πολιτική και στρατιωτική δικαιοσύνη, ενώ ήδη ασκήθηκε δίωξη κατά του πλοιάρχου του ΣΑΜΑΙΝΑ, ο οποίος στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος μεταβαίνει στη Σάμο για να επισκεφθεί το σημείο, που βυθίστηκε η πυραυλάκατος και να παρακολουθήσει το τελευταίο μέρος της άσκησης ``ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ '96``, που ολοκληρώνεται δήλωσε ότι αναμένει το πόρισμα της επιτροπής για τα αίτια του ατυχήματος. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να χυθεί σύντομα άπλετο φώς και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι. Παράλληλα, τόνισε την απόφαση της κυβέρνησης να λάβει μέτρα για βελτίωση των κανόνων της ακτοπλοϊας. Ερώτημα για το κατά πόσο γνώριζαν τα εμπορικά πλοία την περιοχή, που εκτελείτο η άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ, ώστε να σέβονται το πρόγραμμα, τη γραμμή και την πλεύση τους και να έχουν συναίσθηση κινδύνου, απηύθυνε προς τα υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας και Εθνικής Αμυνας, η Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με αφορμή το ναυτικό ατύχημα στη Σάμο. Για μεγάλη προχειρότητα στον σχεδιασμό της άσκησης ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ, στην οποία συμμετείχε και η πυραυλάκατος ΚΩΣΤΑΚΟΣ και στον συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων, κάνει λόγο ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Συνεδριάζει αύριο εκ νέου το Πολιτικό Συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας σε μια ακόμη προσπάθεια για την εκτόνωση της έντασης. Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι τρείς πρώην πρωθυπουργοί και ο Γιώργος Σουφλιάς. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου τα μέλη του Οργάνου αποφάσισαν ομόφωνα να μη γίνουν εσωκομματικές εκλογές, να είναι αντιπροσωπευτική η οργανωτική επιτροπή συνεδρίου και προτάθηκε να επισπευθεί κατά ένα τουλάχιστο μήνα, η διεξαγωγή του συνεδρίου. Ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης επιφυλάχθηκε να απαντήσει αν δέχεται να τεθεί επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής, ενώ ο Γιώργος Σουφλιάς και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχαν διαδοχικές συναντήσεις με βουλευτές και στελέχη του κόμματος. Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να ειπε σε βουλευτές, που τον επισκέφθηκαν πως ειναι αποφασισμένος να αναλάβει πρωτοβουλία για να δοθεί οριστικό τέλος στην κρίση. Σήμερα ο κ. Σουφλιάς συνεχίζοντας τον κύκλο των επαφών του θα συναντηθεί με τους κυρίους Βαρβιτσιώτη και Κεφαλογιάννη και άλλα στελέχη του κόμματος, χωρίς να αποκλείεται και η συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδη Εβερτ.

Υπο την προεδρία του Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, πραγματοποιείται στις 11 πριν το μεσημέρι σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, με αντικείμενο την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 1997. Σε χθεσινή συνάντηση του κ. Σημίτη με το οικονομικό επιτελείο έγινε η παρουσίαση της τελικής εισήγησης για τα μεγέθη του προϋπολογισμού και κατά συνέπεια για τις βασικές κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής. Στη σύσκεψη, στην οποία μετείχε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εξετάσθηκαν όλα τα μέτρα που αφορούν την περικοπή των δημοσίων δαπανών, τις φοροαπαλλαγές, την εισοδηματική πολιτική και τη φορολόγηση των κρατικών τίτλων και ακινήτων. Η τελική έγκριση για τα οικονομικά μέτρα θα γίνει από τα κυβερνητικά όργανα.

Θέμα συζήτησης για την οικονομική πολιτική αποτέλεσε η χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, στη διάρκεια της οποίας ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος, Κώστας Σκανδαλίδης, ανέφερε οτι η κοινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα γίνει οχι απλά πριν απο την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή αλλά πριν κάν τυπωθεί ο προϋπολογισμός του 1997 απο το Εθνικό Τυπογραφείο. Στην ίδια συνεδρίαση ο κ. Σκανδαλίδης αναφέρθηκε στην Κεντρικη και Περιφερειακή ανασυγκρότηση του Κινήματος. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας από τις 9 έως τις 11 Νοεμβρίου θα συγκληθούν τα νομαρχιακά συμβούλια του ΠΑΣΟΚ σ' όλη τη χώρα, όπου θα συζητηθεί η τελευταία απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής και τα βήματα της ανασυγκρότησης του κινήματος. Στις 23 και 24 Νοεμβρίου θα συνεδριάσουν τα περιφερειακά συμβούλια, θα συγκροτηθούν οι περιφερειακές επιτροπές και θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες πολιτικές εκδηλωσεις με θέματα την οικονομία και την ανασυγκρότηση του Κινήματος. Στις 30 Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου θα συνεδριάσουν τα διευρυμένα νομαρχιακά όργανα του Κινήματος με θέμα την εξειδικευμένη πορεία ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ ανά νομό.

Η κατάρτιση του προϋπολογισμού καρκινοβατεί μέσα σ'ενα κλίμα μυστικότητας και αβεβαιότητας, αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Νεας Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σχολιάζοντας τη σύσκεψη για τον προϋπολογισμό υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού. Ειδικά για τον κ. Σημίτη, ο εκπρόσωπος της Νεας Δημοκρατίας αναφέρει οτι το κλίμα αυτό επιτείνει η πρωτοφανής στα πολιτικά και κοινοβουλευτικά χρονικά άρνηση του Πρωθυπουργού να εμφανιστεί στη Βουλή και να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την κατάσταση στην οικονομία.

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, θα εχει στις

[10] 30 στου Μαξίμου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Σπύρος Κυπριανού και

με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Χρήστο Ροζάκη, στο πλαίσιο αλληλοενημέρωσης για την πορεία του Κυπριακού και τις διαφαινόμενες πρωτοβουλίες, απο διάφορες πλευρές, για επίλυσή του. Ο κ. Κυπριανού ειχε χθες διαδοχικές συναντησεις με τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Πρόταση για συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, ώστε να συζητηθούν οι πρωτοβουλίες, που αναπτύσσονται από διάφορες πλευρές για τα εθνικά μας ζητήματα, διατύπωσε στον Πρωθυπουργό ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος και επικρίνει την κυβέρνηση για έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου και αδυναμία να πάρει πολιτικές αποφάσεις.

H ελληνική οικονομία παρά τα αναμφισβήτητα βήματα προόδου εξακολουθεί να απέχει από την επίτευξη των στόχων, που θέτει η Συνθήκη του Μάαστριχτ για τη συμμετοχή στο ενιαίο νόμισμα. Αυτό ειναι το βασικό συμπέρασμα, που εξάγεται από την Εκθεση, που θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πορεία των οικονομιών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Εκθεση της Επιτροπής αναφέρει μεταξύ άλλων οτι για το 1996 ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα είναι 2,3% και το 1997, 2,5 τοις εκατό. Ο πληθωρισμός το 1996 θα είναι 8,4% και το 1997 θα υποχωρήσει στο 6,9 τοις εκατό.

Θέματα, που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως η πορεία της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, καθώς και τα αποτελέσματα των πρόσφατων επισκέψεών του σε βαλκανικές χώρες θα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, την Παρασκευή ο Ελληνας Επίτροπος, Χρήστος Παπουτσής. Ο κ. Παπουτσής, πάντως, αποφασήνισε οτι κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Γκλιγκόροφ, ο τελευταίος δεν του γνωστοποίησε την πρόθεσή του να συναντηθεί σύντομα με τον Ελληνα Πρωθυπουργό και συνεπώς δεν μεταφέρει κανένα ανάλογο μήνυμα στον κ. Σημίτη.

Τη διαβεβαίωση ότι θα καταργηθεί η τροπολογία, που αφορά την επαγγελματική εξέλιξη των πανεπιστημιακών καθηγητών, έδωσε ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, στην ομοσπονδία των καθηγητών, πολλοί από τους οποίους συνεχίζουν να απέχουν από τα καθηκοντά τους, με αποτέλεσμα χιλιάδες φοιτητές να κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνο. Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, συναντάται διαδοχικά σήμερα με τους Πρυτάνεις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κ. Μαρκάτο και του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γέμπτο.

Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας για τους αγρότες, που προβλέπει μείωση της τιμής των καυσίμων και του ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων, της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος για αγροτική χρήση κατά 50% και μείωση της φορολογίας κληρονομιών δωρεών και γονικών παροχών για την μεταβίβαση αγροτικής γής.

Ανοιχτό άφησε ο πρύταννης του Πολυτεχνείου, Νίκος Μαρκάτος, το ενδεχόμενο να αρθεί το πανεπιστημιακό άσυλο, ώστε να επιτραπεί στα αστυνομικά όργανα να περιφρουρήσουν τις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, ενόψει του εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου.

Ανδρες του Λιμεναρχείου προέβησαν το πρωί στη σύλληψη 14 ακτιβιστών, μελών της ΓΚΡΙΝΠΙΣ, που ειχαν καταλάβει τις εγκαταστάσεις της εταιρίας ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα ελλειπή μέτρα της εταιρίας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις κατά του μέτρου της ηλεκτρονικά ελεγχόμενης στάθμευσης. Την Παρασκευή στις 6 το απόγευμα οι εργαζόμενοι στους δήμους Αττικής θα διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στις συμβάσεις που υπέγραψαν οι δήμοι με ιδιώτες. Η συγκέντρωση των εργαζομένων θα γίνει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, όπου οργανώνεται από 7 έως 9 το Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ.Χθές πραγματοποιήθηκε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας από καταστηματάρχες και εμποροϋπαλλήλους του κέντρου της Αθήνας, ενώ στις 19 Νοεμβρίου οργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Γλυφάδας.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευνοϊκά για τις ελληνικές ομάδες του μπάσκετ ξεκίνησε ο νέος γύρος στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Συγκεκριμένα ο Απόλλωνας Πάτρας νίκησε στην Τσεχία 84-76 την Στάβεξ Μπρνο και ο Ηρακλής στην Κύπρο τον Αχιλλέα Καϊμακλίου με 98-74. Ετσι οι δύο ομάδες μας διεκδικούν με αξιώσεις την είσοδό τους στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Απόψε, για την Ευρωλίγκα, ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει στο Βερολίνο την Αλμπα και ο Παναθηναϊκός στη Σλοβενία την Ολύμπια. Ο ΠΑΟΚ, στο πλαίσιο του κυπέλου Κόρατς, αντιμετωπίζει τη Γαλατά Σαράϊ, στην Κωνσταντινούπολη.

Στο μεταξύ, ο 28χρονος Αμερικανός σέντερ των Βανκούβερ Γκρίζλις, Αντονι Εϊβεντ, θα είναι οριστικά ο δεύτερος ξένος της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού. Ο Αμερικανός παίκτης αναμένεται στην Αθήνα τις επόμενες δύο ημέρες, προκειμένου να οριστικοποιηθεί και η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Στον Ολυμπιακό θα συνεχίσει την καριέρα του ο Βούλγαρος βολεϊμπολίστας, Ιβάιλο Γκαβρίλοφ. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από σύσκεψη που έγινε στα γραφεία του Ολυμπιακού στον Πειραιά στην οποία πήραν μέρος εκπρόσωποι της ελληνικής ομάδας και της ιταλικής Ρόμα η οποία διεκδικούσε τον αθλητή.

Με διακοπή του πρωταθλήματος της Α' εθνικής κατηγορίας, απειλεί η ΕΠΑΕ, αν η ολομέλεια της Βουλής επικυρώσει την απόφαση να γίνουν 48 οι δόσεις από 90 που ήταν αρχικά για την εξόφληση των χρεών των ΠΑΕ.

Ο Λευτέρης Σούμποτιτς, είναι ο νέος τεχνικός της ομάδας μπάσκετ του Αρη, αφού συμφώνησε σε όλα με το ``κίτρινο`` ΤΑΚ και απομένουν ορισμένες μόνο ορισμένες τυπικές λεπτομέρειες, οι οποίες θα ρυθμιστούν τις επόμενες ώρες.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 241,09 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 398,48, λίρα Κύπρου προς 523,99, γαλλικό φράγκο προς 47,10, ελβετικό φράγκο προς 189,75, γερμανικό μάρκο προς 159,37,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,86, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 211,71 και την ECU προς 305,74 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Θα συνεχισθεί και σήμερα η καλοκαιρία σε ολόκληρη τη χώρα και μόνο στα βορειοδυτικά προβλέπονται τοπικές νεφώσεις,πρόσκαιρα αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς έως μέτριοι.Η Θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί απο 5 εως 20 βαθμούς, στα ηπειρωτικά απο 8 εως 23 και στα νησιά απο 12 εως 22 βαθμούς Κελσίου. Αιθριο καιρό, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία, που θα κυμανθεί απο 11 εως 23 και απο 7 εως 20 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα, θα έχουν Αθήνα και θεσσαλονίκη.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Wednesday, 6 November 1996 - 7:54:18