Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 96-10-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 24/10/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θετική για την Ελλάδα η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να θέτει υπό την έγκρισή του όλες τις πιστώσεις που προορίζονται για την Τουρκία.

Τριγμούς προκαλεί στη Νέα Δημοκρατία το θέμα της ηγεσίας. Αμφισβήτηση του κ.Εβερτ μέσω της Κοινοβουλευτικής Ομάδας,προτείνουν ορισμένοι βουλευτές,ενώ άλλοι καλούν τον πρόεδρο να προχωρήσει σε διαγραφές.

Προφυλακίσθηκε το ζευγάρι των εμπόρων ναρκωτικών που συνελήφθη έξω από σχολεία της Καλλιθέας.

Ανησυχούν οι επιστήμονες για τη σεισμική δραστηριότητα στην Πύλο. Χαρακτηρίζουν ασύνηθες το φαινόμενο.

Με το Ρώσο πρωθυπουργό συναντάται αύριο ο Κώστας Σημίτης, που βρίσκεται στη Μόσχα για τη σύνοδο της Παρευξείνιας Συνεργασίας.

Δυσφορία στην Αθήνα για τη δήλωση του Νίκολας Μπερνς σχετικά με τα Ιμια.Η Ελλάδα συγκρατεί τη δήλωση Κλίντον για παραπομπή στη Χάγη, δηλώνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Στις φυλακές Κορυδαλλού ο συνεργάτης του Παύλου Κερεμίδη,Θεόδωρος Κουτσομπίνας.

Παραδόθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό η πρώτη από τις τρεις φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ που κατασκευάζονται στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Τετράχρονος σκοτώνει την τρίχρονη αδελφή του παίζοντας με το κυνηγετικό όπλο του πατέρα του.

Σε αυτοκτονία αποδίδει το εισαγγελικό πόρισμα το θάνατο του Χριστόφορου Μαρίνου και θέτει την υπόθεση στο αρχείο.

Επανέρχεται από την Κυριακή η χειμερινή ώρα.Τα ρολόγια θα γυρίσουν μια ώρα πίσω.

Οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες και οι πολύ ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού.Το θερμόμετρο θα δείξει από 4 μέχρι 19 βαθμούς.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Υπό την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τίθενται όλες οι χρηματοδοτήσεις του προγράμματος MEDA, που αφορούν την Τουρκία, όπως αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία η ολομέλεια του σώματος.Ετσι για την αποδέσμευση των κονδυλίων θα λαμβάνονται υπόψιν η κατάσταση του σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των μειονοτήτων,του Διεθνούς Δικαίου,της εδαφικής ακεραιότητας και των εξωτερικών συνόρων.Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε επίσης το πάγωμα του συνόλου των κονδυλίων που προορίζονται για την Τουρκία,για το 1997 και υιοθέτησε τροπολογία του Βασίλη Ευφραιμίδη,για το πάγωμα άλλων 3,5 εκατ.ecu, που είχαν προβλεφθεί ως ειδική ενίσχυση στην Τουρκία.

Τριγμούς εξαλουθεί να προκαλεί στη Νέα Δημοκρατία το θέμα της ηγεσίας και μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής επιτροπής,το ενδιαφέρον επίκεντρώνεται τώρα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας,την προσεχή Τετάρτη.Η προειδοποίηση Εβερτ προς τη Ντόρα Μπακογιάννη να τον σέβεται πριν είναι πολύ αργά,ερμηνεύθηκε και ως απειλή διαγραφής,ενώ ο Γεράσιμος Γιακουμάτος κέλεσε τον πρόεδρο να προχωρήσει σε διαγραφές.Η ομάδα των τριών μελετά τα επόμενα βήματα και το σενάριο που κερδίζει έδαφος είναι να υπάρξει αμφισβήτηση της ηγεσίας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα,με συγκέντρωση υπογραφών του ενός τρίτου των βουλευτών.Κάτι τέτοιο άφησε ανοικτό ο Χρήστος Κατσιγιάννης Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Γιάννης Βαρβιτσιώτης,συναντήθηκαν, χωρίς όμως να γίνουν δηλώσεις. Φόβους για διάσπαση του κόμματος εξέφρασαν ο Στέφανος Μάνος και ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος.

Προφυλακίστηκε μετά την απολογία του το ζευγάρι των νεαρών ατόμων που συνελήφθησαν έξω από της Καλλιθέας να κατέχουν ναρκωτικές ουσίες με προορισμό να την διαθέσουν σε μικρούς μαθητές. Πρόκειται για τη Σοφία Μπάκου και το Σταμάτη Ταγαρούλια.Στο σπίτι της Μπάκου βρέθηκαν σκευάσματα υπό τη μορφή καραμέλας,εμπλουτισμένα σε ηρωίνη.

Ιδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίζονται οι επιστήμονες για την ασυνήθη, όπως τη χαρακτηρίζουν,σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Πύλου, όπου σημειώθηκε νέα ισχυρή δόνηση 5 ρίχτερ.Το μέγεθος του νέου σεισμού δεν φανερώνει φυσική εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή,η οποία έχει βεβαρυμένο παρελθόν,δήλωσε στο ΑΠΕ ο Βασίλης Παπαζάχος.

Στις φυλακές Κορυδαλλού θα οδηγηθεί ο Θεόδωρος Κουτσομπίνας,φίλος του κακοποιού Παύλου Κερεμίδη, που απολογήθηκε στον ανακριτή.Ο Κουτσομπίνας κατηγορείται για αποδοχή προϊόντος εγκλήματος, υπόθαλψη εγκληματία, οπλοκατοχή και παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.Στο μεταξύ, ο δημοσιογράφος Πάνος Σόμπολος κατέθεσε στον εισαγγελέα, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται με αφορμή δημοσιεύματα,περί σχέσεων του Κερεμίδη με γνωστή τηλεπαρουσιάστρια.

Με το Ρώσο ομολογό του Βίκτορ Τσερνομίρτιν θα συναντηθεί αύριο ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης,που βρίσκεται στη Μόσχα για να πάρει μέρος στη σύνοδο της Παραευξείνιας συνεργασίας.Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο προεδρο Ντεμιρέλ, εφόσον το ζητήσει η τουρκική πλευρά.

Τη λύπη της Αθήνας για τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για το θέμα των Ιμια,εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα συγκρατεί την πρόσφατη δήλωση Κλίντον για παραπομπή του θέματος στο δικαστήριο της Χάγης.

Παραδόθηκε στο Πολεμικό ναυτικό η πρώτη από τις τρείς φρεγάτες τύπου MEKO 200 που κατασκευάζονται στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.Στη φρεγάτα δόθηκε το όνομα ΣΠΕΤΣΑΙ και στην τελετή παράδοσης παρέστησαν η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Τραγικό τέλος είχε το παιχνίδι δύο ανηλίκων αδελφών με το όπλο του πατέρα τους, στο χωριό Πατρίδα της Ημαθίας.Τετράχρονο αγοράκι σκότωσε τη μολις τριών ετών αδελφή του, παίζοντας με το κυνηγετικό όπλο , που ο πατέρας τους είχε αφήσει γεμάτο στ' αυτοκινητό του.

Τη διαβεβαίωση οτι η κυβέρνηση στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της την υποψηφιότητα της Αθήνας για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, έδωσε ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στην Επιτροπή Αξιολόγησης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής,με την οποία συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.Τα μέλη της επιτροπής θα γίνουν δεκτά και από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε αυτοκτονία αποδίδει το θάνατο του Χριστόφορου Μαρίνου, το τελικό πόρισμα, που ανακοίνωσε η Εισαγγελέας Πειραιά Ευγενία Παπαγεωργίου, η οποία και θέτει την υπόθεση στο αρχείο. Σύμφωνα με το πόρισμα, ο Μαρίνος αυτοπυροβολήθηκε το βράδυ της 22ας Ιουλίου μέσα σε καμπίνα του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Πήγασος.

Ο χειμώνας μπήκε για τα καλά και από την Κυριακή θα ισχύσει η χειμερινή ώρα.Ετσι,τα ξημερώματα της Κυριακής τα ρολόγια θα πρέπει να γυρίσουν μια ώρα πίσω, απο 4, δηλαδή, να δείχνουν 3.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τη διαβεβαίωση οτι η κυβέρνηση στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της την υποψηφιότητα της Αθήνας για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, έδωσε ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στην Επιτροπή Αξιολόγησης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, με την οποία συναντήθηκε το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην συνάντηση αυτή παραβρέθηκαν ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Ανδρέας Φούρας, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιάννης Σγουρός, η πρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης Γιάννα Δασκαλάκη - Αγγελοπούλου και τα μέλη της χώρας μας στην ΔΟΕ, Νίκος Φιλάρετος και Λάμπης Νικολάου. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν αναφέρονται μόνο στο μέλλον, αλλά και στο παρελθόν, είπε σε κάποια στιγμή της συνάντησης ο Γερμανός πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης, Τόμας Μπαχ δείχνοντας έτσι, ότι η ΔΟΕ δίνει μεγάλη σημασία και στην ιστορία της χώρας μας. Η φράση αυτή του Μπαχ θεωρήθηκε ως ``κλειδί``, απο τους αρμόδιους, στην επιτυχία της υποψηφιότητας της Αθήνας.

Ο νεαρός διεθνής μπασκετμπολίστας του Ολυμπιακού Δημήτρης Παπανικολάου, υποβλήθηκε σήμερα σε αρθροσκόπηση στο δεξί γόνατο και θα απουσιάσει από τις υποχρεώσεις της ομάδας, για τρεις περίπου εβδομάδες.Από το ΤΑΚ Ολυμπιακός, ανακοινώθηκε οτι ο Παναγιώτης Φασούλας που έπαιξε στον χθεσινό αγώνα με τον Αρη γιά το κύπελλο, μόλις δύο λεπτά, έχει αιμάτωμα στο πόδι, το οποίο προκλήθηκε από αντικείμενο που πέταξαν εναντίον του οι οπαδοί της ομάδας της Θεσσαλονίκης.

Παράπεμπονται οι διαιτητές του μπάσκετ , Βιδάλης και Σπυρίδωνος, για λάθη στον αγώνα Παναθηναϊκού - ΠΑΟΚ για το κύπελλο Ελλάδος. Οπως αποκάλυψε με δηλώσεις του ο παρατηρητής διαιτησίας του αγώνα,Μάρκος Αλιφραγκής, με την έκθεση του παραπέμπει στην πειθαρχική επιτροπή της ΕΟΚ το δίδυμο των διαιτητών του συγκεκριμένου αγώνα . Σύμφωνα με την έκθεση του κ Αλιφραγκή οι δύο διαιτητές θα παραπεμφθούν γιά ανεπαρκή διαιτησία, εσφαλμένα σφυρίγματα και κακό κριτήριο στις αποφάσεις τους.

Αύριο αναμένεται να κλείσει το θέμα της τεχνικής ηγεσίας στον Παναθηναϊκό, μετά την απομάκρυνση του Χουάν Ραμόν Ρότσα. Ο Ζάετς ειδοποίησε την διοίκηση των πρασίνων ότι θα επιστρέψει αύριο από την Κροατία και μαζί με το Νίκο Καρούλια, πρόκειται να πάνε στις εγκαταστάσεις της Παιανίας, προκειμένου να αναλάβουν καθήκοντα.Στην Παιανία αναμένεται να μεταβεί αύριο και ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Γιώργος Βαρδινογιάννης, ο οποίος θα παρουσιάσει το τεχνικό δίδυμο στους παίκτες.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 241,33 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 384,66, λίρα Κύπρου προς 522,19, γαλλικό φράγκο προς 46,97, ελβετικό φράγκο προς 192,06, γερμανικό μάρκο προς 158,70,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,77, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 214,02 και την ECU προς 304,21 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Θα διατηρηθούν και αύριο οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες και οι βοριάδες,ενώ σ'ολόκληρη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις με σποραδικές βροχές ή καταιγίδες,κυρίως στα νότια.Σταδικά όμως ο καιρός θα βελτιωθεί,από τα δυτικά και θα επεκταθεί σ'όλη τη χώρα.Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι στα δυτικά μέτριοι και στ'ανατολικά μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί.Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 4 με 15 βαθμούς,στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 8 με 19 και στα νησιά 13 με 20. Τοπικές νεφώσεις με ασθενή βροχή στα βόρεια και ανατολικά του νομού, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 11 με 18 θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις και το θερμόμετρο θα δείξει από 9 μέχρι 15 βαθμούς.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Thursday, 24 October 1996 - 13:05:17