Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 96-10-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 18/10/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κυβερνητικό κλιμάκιο στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική σε μια προσπάθεια να λειτουργήσουν τα μεταλλεία χρυσού.

Πάγιος και μόνιμος θεσμός το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.

Ομοψυχία στα εθνικά θέματα διαπιστώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος.

Αρχίζουν πριν το μεσημέρι οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ενώ το απόγευμα θα εγκαινιαστεί το ``Πνευματικό Ιδρυμα Γεωργίου Παπανδρέου``.

Η ομογένεια Βορείου και Νοτίου Αμερικής καταδικάζει τη νέα δολοφονική ενέργεια των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής κοντά στην Αμμόχωστο.

Προκλητικός εμφανίστηκε, για μια ακόμα φορά, ο Τούρκος Πρέσβης, Ουμίτ Παμίρ, που μίλησε για ``τουρκική μειονότητα στη Θράκη``.

Η ανάπτυξη των σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, στο επίκεντρο των επαφών του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου κατά την διήμερη περιοδεία του στην περιοχή.

Μέσα στο προσεχές 15νθήμερο επαναλαμβάνονται στη Νέα Υόρκη υπο τον Σάϊρους Βάνς οι διαπραγματεύσεις Αθηνών -Σκοπίων για την ονομασία της γειτονικής χώρας.

Η κυβέρνηση προχωρεί στη σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής για το θέμα του καζίνο στο Φλοίσβο.

Νίκες Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στους χθεσινούς αγώνες της Ευρωλίγκας. Αντίθετα ο Πανιώνιος ηττήθηκε στην έδρα της Στεφανέλ.

2-0 νίκησε την Ολύμπια Λιουμπλιάνας η ΑΕΚ στο Κύπελλο Κυπελλούχων.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στη Χαλκιδική σε μια ύστατη προσπάθεια να πειστούν οι κάτοικοι της περιοχής των μεταλλείων Χαλκιδικής να ελευθερώσουν τους δρομους και να επιτρέψουν τη λειτουργια της Καναδικής εταιρείας Τι Βι Εξ, που προτίθεται να δημιουργήσει μεταλλουργία χρυσού στην περιοχή. Σημειώνεται οτι οι κάτοικοι κρατούν κλειστούς τους δρόμους εδώ και δέκα μήνες, ενώ χθές σημειώθηκαν συγκρούσεις τους με την Ασυνομία, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών ατόμων και τη σύλληψη 15 άλλων, που στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιλύσει το θέμα ειρηνικά, αλλά χωρίς να υποκύψει σε μικροσυμφέροντα της περιοχής, απο τα οποία κινδυνεύει να εκτεθεί η χώρα διεθνώς. Αυτό δήλωσε αργά το βράδυ η υπουργός Ανάπτυξης, κυρία Βάσω Παπανδρέου μετά απο πολύωρη σύσκεψη, στο υπουργείο, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος και οι υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας, Εργασίας, Χρήστος Πρωτόπαππας, Γεωργίας, Βασίλης Γερανίδης και Βιομηχανίας, Αννα Διαμαντοπούλου.

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αφού κύρωσε με νόμο στη Βουλή το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας των μεταλλείων της Κασσάνδρας, προχώρησε στο επόμενο βήμα και ενέταξε τις δυνάμεις καταστολής στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου, χτυπώντας τους κατοίκους της περιοχής, που εδώ και μήνες διαμαρτύρονται για την εγκατάσταση - λειτουργία του εργοστασίου χρυσού. Το ΚΚΕ καταδικάζει την επίδειξη κυβερνητικού αυταρχισμού και την απροσχημάτιστη επέμβαση των ΜΑΤ και καλεί την κυβέρνηση να δώσει λύση στο πρόβλημα. Ο Συνασπισμός επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει εγκληματικές ευθύνες γιατί, ενώ γνωρίζει το πρόβλημα των μεταλλείων Χαλκιδικής από καιρό, αρνείται να πάρει πρωτοβουλίες για τη λύση του. Τα εκβιαστικά τελεσίγραφα εκ μέρους της εταιρείας και η χρήση βίας εκ μέρους της κυβέρνησης, κάνουν πιό περίπλοκο το πρόβλημα.

Το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης αποτελεί πάγιο και μόνιμο θεσμό και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εμποδιστεί η καταβολή του στους δικαιούχους, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, με αφορμή το θόρυβο, που προκλήθηκε από την επιστολή του προέδρου του ΤΕΒΕ, ότι το ταμείο αδυνατεί να χορηγήσει το επίδομα αν δεν χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ, συναντήθηκε με τοπροεδρείο της ΓΣΕΕ και τάχθηκε υπέρ της σύστασης διακομματικής επιτροπής η οποία θα εξετάσει το ασφαλιστικό πρόβλημα σε μακροπρόθεσμη βάση.

Ομοψυχία στα εθνικά θέματα διαπίστωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, μιλώντας χθές στη Λαμία, οπου παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις για τα 160 χρόνια απο την ιδρυση του δήμου και 52 απο την απελευθέρωση της πόλης απο τα κατοχικά στρατεύματα. ``Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή να ακούστηκαν και ετσι πρέπει να γίνεται στις δημοκρατιες, αλλα στην υποστήριξη των εθνικών δικαίων της ανεξαρτησίας της υπερηφάνειας και της ακεραιότητας, οτι συγκροτεί δηλαδή την εννοια ενός σύγχρονου υπερήφανου εθνους ειμαστε ολοι σύμφωνοι``, τόνισε ο κ. Στεφανόπουλος.Αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά σημείωσε οτι ``ειμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε αποτελεσματικά ολα τα συμφέροντα μας και τα δικαιώματα μας``. Ο κ.Στεφανόπουλος αναφερόμενος στην ανάγκη των εξοπλισμών την συνδύασε με την οικονομία σημειώνοντας οτι ``με τις θυσίες που επιβάλονται και ο λαός ειμαι βέβαιος οτι ειναι διατιθέμενος να αποδεχθεί. Θά διατηρήσουμε τις ενοπλες δυνάμεις ετοιμοπόλεμες. Η κυβέρνηση με μεγάλη σοβαρότητα αναζητεί την χρυση τομή των οικονομικών μεγάλων δαπανων, που απαιτούνται για να συντηρήσουμε εναν στρατό με σύγχρονα οπλα``. Σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στη λιτανεία και παρέλαση και θα αναχωρήσει το απόγευμα επιστρέφοντας στην ΑΘήνα.

Στην απειλή που αντιμετωπίζει η χώρα μας από την Τουρκία η οποία διατηρεί στρατό κατοχής στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας και τρέφει συγκεκριμένες διεκδικήσεις στο Αιγαίο, αναφέρθηκε χθές ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος στην ομιλία του στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων στο επίσημο δείπνο του Διεθνούς Συνεδρίου YOUNG PRESIDENT'S ORGANISATION.

Αρχίζουν πριν το μεσημέρι οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες θα ολοκληρωθούν αύριο το απόγευμα και θα ασχοληθεί με τις πολιτικές εξελίξεις και οργανωτικά θέματα του Κινήματος.

Πραγματοποιούνται το απόγευμα στις 7, τα εγκαίνια του ``Πνευματικού Ιδρύματος Γεωργίου Παπανδρέου``, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου με κύριο ομιλητή τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη.

Εντάλματα σύλληψης των Τούρκων δολοφόνων του Ισαάκ και του Σολωμού, ετοιμάζει η Γενική Εισαγγελία της Κύπρου και αναμένεται να εκδοθούν κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα. Ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου αναφερόμενος στη δολοφονία του Πέτρου Κακουλλή τη χαρακτήρισε ως προμελετημένο έγκλημα, καθώς όπως είπε, όταν οι Τούρκοι του έριξαν την τρίτη και χαριστική βολή ήταν ήδη πληγωμένος και είχαν το χρόνο να σταματήσουν την πράξη τους. Στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, χαρακτήρισε ικανοποιητικές τις ανακοινώσεις καταδίκης της δολοφονίας του Πέτρου Κακουλλή, τόσο από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όσο και την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη διεθνή ειρηνευτική δύναμη, που σταθμεύει στην Κύπρο.

Η ομογένεια Βορείου και Νοτίου Αμερικής καταδικάζει με έντονο αποτροπιασμό τη νέα δολοφονική ενέργεια των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής εναντίον Ελληνοκυπρίου στην ουδέτερη ζώνη κοντά στην Αμμόχωστο, δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αμερικής Χρήστος Τομαράς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στις ελληνικές κοινότητες της νοτίου Αμερικής.

Προκλητικός εμφανίσθηκε και πάλι χθές στις δηλώσεις του για δήθεν ύπαρξη "τουρκικής" μειονότητας στη Θράκη, ο Τούρκος πρέσβης, Ουμίτ Παμίρ, ενώ κατηγόρησε τα ΜΜΕ, πως του αποδίδουν εκφράσεις, που ο ίδιος δεν έχει χρησιμοποιήσει. Ολοκληρώνοντας την τετραήμερη επίσκεψή του στη Θράκη και αμέσως μετά την έξοδό του απο το γραφείο του Νομάρχη Εβρου, Γιώργου Ντόλιου ο κ. Παμίρ δήλωσε οτι "στα θέματα που απασχολούν την Τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, υπάρχουν βέβαια και θετικές και αρνητικές πλευρές". Σε παρατήρηση του Νομάρχη Εβρου, γιατί ο Πρέσβης χρησιμοποιεί τον όρο "τουρκική" μειονότητα, τη στιγμή , που- όπως σημείωσε ο κ. Ντόλιος- "δεν αποδεχόμαστε αυτόν τον όρο, καθώς οι μουσουλμάνοι του Εβρου, είναι Ελληνες πολίτες", ο κ. Παμίρ είπε: "Βρισκόμαστε στα πρόθυρα του 21ου αιώνα και μου φαίνεται παράξενο το να μην αναγνωρίζεται το δικαίωμα στον καθένα να αυτοποροσδιορίζει την ταυτότητά του. Κατ' εμάς οι μουσουλμάνοι, που τους αποκαλείτε εσείς μουσουλμάνους, είναι καθαρώς Ελληνες πολίτες, που η θρησκεία τους είναι μουσουλμανική, η εθνική τους ταυτότητα όμως είναι τουρκική".

Η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Γιουγκοσλαβίας-Ελλάδος και η πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας, ήταν τα θέματα, που κυριάρχησαν χθές στις συνομιλίες, που είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος με τον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του, Μίλαν Μιλουντίνοβιτς στο Βελιγράδι, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στο χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Ο κ.Πάγκαλος συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τον ομοσπονδιακό πρωθυπουργό Ράντογιε Κόντιτς. Σήμερα, ο κ. Πάγκαλος επισκέπτεται το Ζάγκρεμπ ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Μέσα στο προσεχές 15νθήμερο θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις Αθηνών- Σκοπίων στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, για την ονομασία του γειτονικού κράτους και η διαδικασία θα επιταχυνθει με συχνότερες συναντήσεις και παρατεταμένες συνομιλίες.

Τη σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής,μετά την έκθεση στη βουλή, του πορίσματος του αντεισαγγελέα Νίκου Σιγούρα,το οποίο επιρρίπτει ευθύνες στη διοίκηση του ΕΟΤ,επί υπουργίας Διονύση Λιβανού, προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Η Νέα Δημοκρατία απο πλευράς της θα ζητήσει με πρότασή της τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, που θα διερευνήσει την υπόθεση του καζίνο στην περιοχή του Φλοίσβου. Αυτό αποφασίσθηκε σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στη Ρηγίλλης και σε ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας αναφέρεται ότι στόχος είναι η ταχεία και πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης και η αναζήτηση ευθυνών, όπου υπάρχουν.

Νέες διαστάσεις πήρε η υπόθεση του 8χρονου Λευτέρη, που έχει αναστατώσει το πανελλήνιο. Από τις καταθέσεις του ανήλικου, οι αστυνομικοί προέβησαν χθές στη σύλληψη ενός 14χρονου ονόματι Μιχάλη, ο οποίος φέρεται ότι καθοδηγούσε τον Λευτέρη και τα τρία ανήλικα αδέλφια του στο να διαπράττουν κλοπές σε περίπτερα και καταστήματα της περιοχής Αχαρνών. Ο Μιχάλης ανακρινόμενος από αστυνομικούς, ομολόγησε ότι είχε προβεί σε τέτοιες ενέργειες και μάλιστα διευκρίνισε ότι καθοδηγούσε τα τρία ανήλικα αδέλφια μαζί με τρεις συνομίλικους φίλους του. Οι τρεις ανήλικοι, θα οδηγηθούν σήμερα στην εισαγγελία που ανέλαβε τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεχίσθηκαν οι ελληνικές επιτυχίες στις ευρωπαϊκές οργανώσεις στο μπάσκετ. Ο απολογισμός χθές σε αγώνες της Ευρωλίγκα ήταν δύο και μια ήττα. Ο Παναθηναϊκός νίκησε μέσα στο Λεβερκούζεν το ομώνυμο γερμανικό συγκρότημα με 78-67 και έφτασε τις τρεις νίκες σε πέντε αγώνες, όπως και ο Ολυμπιακός που δεν δυσκολεύτηκε απέναντι στην ισπανική Εστουντιάντες την οποία κέρδισε με 110-78 σε αγώνα που έγινε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Αντίθετα, ο Πανιώνιος δεν κατάφερε να κατακτήσει το πρώτο εκτός έδρας ροζ φύλλο αγώνα, αφού ηττήθηκε από την Στεφανέλ στο Μιλάνο με 90-66, γνωρίζοντας την τρίτη αποτυχία, ενώ έχει και δύο νίκες.

Μεγάλη νίκη σημείωσε η ΑΕΚ στον πρώτο της αγώνα για τον δεύτερο γύρο του κυπέλλου κυπελλύχων. Νίκησε στην Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας την Ολύμπια με 2- 0, εξασφαλίζοντας έτσι εκτός σοβαρού απροόπτου, την προκριση στον επόμενο γύρο αφού ο επαναληπτικός αγώνας θα γίνει σε δύο εβδομάδες στη Νέα Φιλαδέλφεια. Τα τέρματα της ΑΕΚ σημείωσαν οι Χρήστος Κωστής στο 12` και ο Τιμούρ Κετσπάγια στο 50`.

Ο Γιάννης Σγουρός είναι ο νέος Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού μετά την υπογραφή των σχετικών εγγράφων από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτης. Ο νέος ΓΓΑ, ήταν πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών.

Η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των Νέων σε αγώνα γιά την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που έγινε στην Ιταλία, έχασε από την αντίστοιχη της γειτονικής χώρας με 2-0.

Στα ... γνωστά του λημέρια, το ΝΒΑ και συγκεκριμένα τους Νιου Τζέρσεϊ Νετς, επέστρεψε ο Ξαβιέρ Μακ Ντάνιελ, μετά το περσινό του ``πέρασμα`` από την Ελλάδα και τον Ηρακλή. Ο Αμερικανός μπασκετμπολίστας, θα εισπράξει για συμβόλαιο ενός χρόνου περίπου 60 εκατομμύρια δραχμές.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 243,85 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 387,17, λίρα Κύπρου προς 521,18, γαλλικό φράγκο προς 46,80, ελβετικό φράγκο προς 192,28, γερμανικό μάρκο προς 158,36,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,85, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 217,27 και την ECU προς 303,86 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Θα συνεχισθεί και σήμερα ο άστατος καιρός με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα αυτά, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, τοπικά στη βόρεια Ελλάδα θα είναι έντονα αλλά από το απόγευμα θ'αρχίσει βελτίωση του καιρού από τα δυτικά και νότια.Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι έως ισχυροί.Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και στα βόρεια θα κυμανθεί απο 14 εως 18 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο 16 εως 21 και στο Αιγαίο απο 19 εως 23 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις με πιθανότητα βροχής ή καταιγίδας, αλλά και βελτίωση από το απόγευμα, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία που θα κυμανθεί απο 16 εως 21 και απο 13 εως 18 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα, θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Friday, 18 October 1996 - 3:23:16