Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 96-10-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 14/10/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συγκλονισμένη η κοινή γνώμη στην Ελλάδα και στην Κύπρο μετά τη στυγερή δολοφονία του 58χρονου Πέτρου Κακουλή απο τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής στο έδαφος της βρετανικής βάσης Δεκέλειας.

Αθήνα και Λευκωσία θα προχωρήσουν σε καταγγελίες προς τους διεθνείς οργανισμούς για τη νέα αποτρόπαιη πράξη του Αττίλα.

Η Αγκυρα θεωρεί το επεισόδιο στην Κύπρο ως μέρος των ελληνικών και ελληνοκυπριακών προκλήσεων, υποστηρίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η κυβέρνηση των Αθηνών και σύσσωμος η πολιτική και θρησκευτική ηγεσία Ελλάδας - Κύπρου, καθώς και η Βρετανία και οι Ευρωσοσιαλιστές καταδικάζουν την εγκληματική ενέργεια σε βάρος του Ελληνοκύπριου.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίηση των προγραμματικών της δεσμεύσεων επισημαίνουν παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος.

Επαναλαμβάνονται σήμερα στη Γενευη οι διαπραγματεύσει Αθηνών - Σκοπίων υπο τον Σάϊρους Βανς για την ονομασία της γειτονικής χώρας.

Την υποστήριξη της Ελλάδας ζητάει η Ουγγαρία για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι βασικές μεταρριθμίσεις στην παιδεία θα συζητηθούν σε συνάντηση του Γεράσιμου Αρσένη με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ.

Στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης κρατείται Γερμανίδα κατηγορουμενη για συμμετοχή σε τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο το 1986.

Αποκαλύφθηκε εγκληματική ενέργεια, που ειχε γίνει στην Πάρνηθα προ 2ετίας.

Κύκλωμα κλοπής αυτοκινήτων και παραποίησής τους δρά στην Κρήτη.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συγκλονισμένη ειναι η κοινή γνώμη στην Ελλάδα και στην Κύπρο μετά τη - χθες το πρωί - νεα στυγερή δολοφονία σε βάρος του 58χρονου Πέτρου Κακουλή, απο τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής στη Μεγαλόνησο, στο έδαφος της βρετανικής βάσης Δεκέλειας. Τα υπουργεία Εξωτερικών Αθηνών και Λευκωσίας θα προχωρήσουν σε καταγγελίες προς τους Διεθνείς Οργανισμούς για τη νέα αποτρόπαιη πράξη. Ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Γλαυκο Κληρίδη, ο οποίος καταδίκασε έντονα την εν ψυχρώ δολοφονία απο τα τουρκικά στρατευματα του Πέτρου Κακουλή και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε συνεχή επικοινωνία βρίσκονται τοσο οι υπουργοί Αμυνας των δυο χωρών, Ακης Τσοχατζόπουλος και Κώστας Ηλιάδης, καθως και οι ηγεσίες του ΓΕΕΘΑ και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Κύπρου.

Ο 58χρονος Κακουλής πρόσφυγας από το Λευκόνοικο είχε μεταβεί με τον γαμπρό του, Πανίκο Χατζηθανάση, στην κατεχόμενη περιοχή του αστυνομικού σταθμού Αχνας, μέσα στο έδαφος της βρετανικής βάσης Δεκέλειας, για να μαζέψουν σαλιγκάρια. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Χατζηθανάση, Τούρκοι στρατιώτες εγκλώβισαν τον Κακουλή και τον πυροβόλησαν, ενώ είχε τα χέρια σηκωμένα. Οταν ο Κακουλής έπεσε, τον πυροβόλησαν εκ νέου, βολή που ήταν και η χαριστική. Το πτώμα του άτυχου Κακουλή μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της κατεχόμενης Αμμοχώστου και αναμένεται να παραδοθεί στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ σήμερα το πρωί, οπότε και θα διενεργηθεί αυτοψία από ιατροδικαστή της Κυπριακής Αστυνομίας.

Η Αγκυρα θεωρεί το επεισόδιο στην Κύπρο ως μέρος ``των ελληνικών και ελληνοκυπριακών προκλήσεων``, που εκδηλώνονται τον τελευταίο καιρό, όπως υποστηρίζει ανακοίνωση, που εκδόθηκε απο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην Αθήνα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε ότι οι δυνάμεις κατοχής στην Κύπρο ενεργούν ως κοινοί εγκληματίες και ότι η ενέργεια αυτή αποδεικνύει ότι επιλογή της Τουρκίας είναι η δημιουργία οξύτητας και έντασης στην περιοχή. Τη δολοφονία καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους όλα τα ελλαδικά και κυπριακά κόμματα, καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, επισημαίνοντας οτι το νέο αυτό κρούσμα της τουρκικής θηριωδίας θα πρέπει να αφυπνήσει, επιτέλους, τη διεθνή κοινή γνώμη. Επίσης την αποτρόπαια πράξη καταδίκασε η αρχηγός της σοσιαλιστικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, Πολίν Γκρίν, που βρίσκεται στο νησί με άλλους Ευρωβουλευτές. Η δολοφονία Κακουλή θα τεθεί αμέσως στο Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε ο Ευρωβουλευτής, Αλέκος Αλαβάνος. Τη δολοφονία του Κακουλή καταδίκασε και η Βρετανία δια στόματος εκπροσώπου του Φόρεϊν Οφις, καθώς και ο ειδικός αντιπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης για το Κυπριακό Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ, που απο χθες βρίσκεται στην Κύπρο για επαφές. Ο τραγικός θάνατος ακόμη ενός ατόμου αποδεικνύει οτι το στάτους κβο στην Κύπρο δεν πρέπει να αφεθεί να συνεχιστεί, δηλωσε ο Σερ Χάνεϊ.

Απόλυτα ικανοποιημένη είναι η κυβέρνηση από τη διαδικασία της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων, αλλά και από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, που σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, αποδεικνύει οτι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που στηρίζει την κυβέρνηση ειναι συμπαγής. Οι ιδιοι κυβερνητικοί παράγοντες τόνιζαν ότι η κυβερνηση θα προχωρήσει στην υλοποίηση των προγραμματικών της δεσμεύσεων, οι οποίες, οπως έλεγαν, είναι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των υπουργών, οι οποίοι έχουν την ευθύνη της υλοποίησης όσων ανέπτυξαν κατά την τριήμερη διαδικασία στη Βουλή. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει, στο επόμενο διάστημα, στη λήψη μέτρων για τους αγρότες, τους μικρομεσαίους, τους συνταξιούχους, την απασχόληση και το ΕΣΥ. Σχετικά με τα εθνικά θέματα, όπως ανέφεραν οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, προέχουν τα ταξίδια του Πρωθυπουργου στη Βουδαπέστη και στη Μόσχα, ενω τον επόμενο μήνα ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, αναμένεται να επισκεφθεί τη Ρώμη και τη Χαγη. Στο πλαίσιο της βαλκανικής πολιτικής της κυβέρνησης ο Πρωθυπουργός προγραμματίζει να επισκεφθεί, μέχρι την άνοιξη, τις βαλκανικές πρωτεύουσες.

Στη Γενευη επαναλαμβάνονται σήμερα οι ελληνοσκοπιανές διαπραγματεύσεις υπο την αιγίδα του Σάϊρους Βανς, για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας. Ο μόνιμος πρέσβης στον ΟΗΕ και διαπραγματευτής της χώρας μας, Χρήστος Ζαχαράκις, ειχε συναντήσεις στην Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος του έδωσε και τις σχετικές οδηγίες.

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικων της Ουγγαρίας Λάζλο Κόβακς, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας. Ο κ. Κόβακς ο οποίος θα ζητήσει την ελληνική υποστήριξη στο αίτημα της χώρας του να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα γινει δεκτός στις 11 το πρωί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο και μισή ώρα αργότερα απο τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Το μεσημέρι ο κ. Κόβακς θα συναντηθεί στο υπουργείο Εξωτερικων με τον Ελληνα ομόλογό του, Θόδωρο Πάγκαλο. Αύριο, θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εθνικής Ανμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο και τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη. Στη συνέχεια ο κ. Κόβακς θα αναχωρήσει για την Κύπρο.

Συνάντηση με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ της χώρας θα έχει τις προσεχείς ημέρες στην Αθήνα, ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, προκειμένου να εξετάσουν βασικές μεταρρυθμίσεις, που θα αφορούν την Ανώτατη Παιδεία. Αυτό δήλωσε ο Γεράσιμος Αρσένης μετά τη λήξη της συνόδου των πρυτάνεων χθες σε ξενοδοχείο της Πάτρας. Μέσα από δημιουργικό και γόνιμο διάλογο, είπε ο κ. Αρσένης, θα συζητήσουμε για την αναβάθμιση της δωρεάν και δημόσιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Στις φυλακές Διαβατών της Θεσσαλονίκης κρατείται η Γερμανίδα, η οποία συνελλήφθη στη Χαλκιδική με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο το 1986. Ηδη απο τη γερμανική δικαιοσύνη κινήθηκαν οι διαδικασίες για την έκδοσή της.

Θύμα εγκληματικής ενέργειας ήταν ο άνδρας αγνώστων, μέχρι στιγμής στοιχείων, ο σκελετός του οποίου βρέθηκε μέσα σε πρόχειρο τάφο στην περιοχή Αγίας Τριάδας στην Πάρνηθα σε απόσταση 70 μέτρων από το χωματόδρομο της περιοχής, έφερε στο φως της δημοσιότητας έγκλημα που έγινε προ διετίας. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, το το θύμα είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι.

Την ύπαρξη κυκλώματος κλοπής αυτοκινήτων, παραποίησής τους και διοχετευσής τους στην αγορά της Κρήτης ερευνά η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αυτοκίνητα είναι κλεμμένα απο την Αθήνα. Τρία τέτοια αυτοκίνητα με παραποιημένους αριθμούς βρέθηκαν στο Ηράκλειο και έχουν αρχίσει οι έρευνες για να διευκρινιστεί η προέλευσή τους. Επίσης, συνελήφθη ο 46χρονος Φραγκίσκος Χατζηνικολάου γιατί σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του και σε μάνδρα οικοδομικών υλικών που διαθέτει βρέθηκε ένα αυτοκίνητο καθώς και ένας εκσκαφέας με αλλαγμένους αριθμούς πλαισίου.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γεμάτη εκπλήξεις ήταν η τέταρτη αγωνιστική του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Α` εθνικής κατηγορίας, αφού και οι δύο μέχρι τώρα πρωτοπόροι στην βαθμολογία Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, έχασαν βαθμούς. Πιό συγκεκριμένα ο Παναθηναϊκός έχασε ``καθαρά`` στην Πάτρα από την Παναχαϊκή με 3-1, ενώ οι ``ερυθρόλευκοι`` του Ντούσαν Μπάγεβιτς έμειναν στο 2-2 με την Καλαμάτα στο στάδιο Καραϊσκάκη.

Από την άλλη πλευρά η ΑΕΚ έπαιξε όσο χρειάσθηκε γιά να συντρίψει τον Ηρακλή με το εντυπωσιακό 6-1, ενώ αίσθηση προκάλεσε η νίκη του Πανηλειακού στο Χαριλάου επί του Αρη με 2-1. Μιά νίκη που έφερε τους Πελοποννήσιους στην πρώτη θέση της βαθμολογίας μαζί με τον Ολυμπιακό και την Παναχαϊκή. Στους υπόλουπους αγώνες η Ξάνθη νίκησε εύκολα το Σάββατο το ΟΦΗ με 3-0, ο Αθηναϊκός δυσκολεύθηκε στον Βύρωνα να επιβληθεί της Βέροιας με 2-1, ο Ιωνικός απέσπασε ισοπαλία 1-1 στην Εδεσσα από τον τοπικό Εδεσσαϊκό, ενώ Καβάλα και Καστοριά δεν κατάφεραν να σκοράρουν και έμειναν στην ``λευκή`` ισοπαλία.

Η τέταρτη αγωνιστική θα ολοκληρωθεί σήμερα με την συνάντηση του Απόλλωνα με τον ΠΑΟΚ στην Ριζούπολη. Στην βαθμολογία, πάντως, προηγούνται Ολυμπιακός, Πανηλειακός και Παναχαϊκή με 10 βαθμούς, έναντι 9 του Παναθηναϊκού, 8 του Ιωνικού και 7 της ΑΕΚ και της Ξάνθης.

Στη Β' εθνική, τώρα, οι ``νεοφώτιστοι`` Πύργος και Παναιτωλικός αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 στην πρωτεύουσα της Ηλείας και παρέμειναν στην κορυφή της βαθμολογίας μετά τους αγώνες της 3ης ημέρας. Η τρίτη αγωνιστική θα ολοκληρωθεί σήμερα με την συνάντηση της Λάρισας με την Δόξα Δράμας.

Στο μπάσκετ, ο Αρης νίκησε τον Παναθηναϊκό με 81-80, μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι που έγινε στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης, γιά την 4-η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α1 εθνικής κατηγορίας. Ετσι, οι ``πράσινοι`` γνώρισαν την πρώτη τους ήττα στο πρωτάθλημα και έμειναν στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας με 7 βαθμούς, όσους έχουν ακόμη ο Ολυμπιακός, το Περιστέρι, ο Πανιώνιος και ο Αρης. Στην κορυφή με 8 βαθμούς βρίσκεται η ΑΕΚ, που το Σάββατο σημείωσε την 4η νίκη της σε ισάριθμους αγώνες κερδίζοντας με 87-74 τον ΠΑΟΚ στο κλειστό γήπεδο των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων.

Πανηγυρική πρόκριση στους ``16`` του κυπέλλου πρωταθλητριών Ευρώπης πήρε η ομάδα πόλο του Ολυμπιακού, που στους τρεις αγώνες του δεύτερου προκριματικού ομίλου της διοργάνωσης στη Σλοβενία, πέτυχε ισάριθμες νίκες. Ο Ολυμπιακός νίκησε στοπν τελευταίο αγώνα του μετά από πολύ καλή εμφάνιση την αγγλική Μπρίστολ με 12-7 και πέρασε στους ``16`` μαζί με την τοπική Τρίγκλαφ, η οποία πήρε την δεύτερη θέση στον όμιλο.

Διεθνείς επιτυχίες είχαμε και στο χάντμπολ. Η ομάδα γυναικών της Αναγέννησης Αρτας, στον πρώτο αγώνα της γιά το Κύπελλο πρωταθλητριών Ευρώπης, νίκησε στο Ισραήλ την Χάποελ Πέταχ Τίκβα με 21-19. Επίσης, η γυναικεία ομάδα του Φίλιππου Βέροιας νίκησε στην έδρα της την Ουκρανική Καρπάτι Λβόβ με 18-17 γιά το Κύπελλο Πόλεων.

Την τέταρτη θέση στο Ευρωπαϊκό ``Σούπερ καπ`` του Μονάχου κατέκτησε τελικά η ομάδα βόλεϊ ανδρών του Ολυμπιακού, που έχει κατακτήσει το κύπελλο κυπελλούχων, αφού έχασε και στον ``μικρό τελικό`` από την πρωταθλήτρια Ευρώπης ιταλική Μόντενα με 3-0 σέτ. Το τρόπαιο κατέκτησε η ιταλική Κούνεο, κάτοχος του κυπέλλου Συνομοσπονδίας, μετά την άνετη επικράτηση της στον τελικό επί των Γερμανών με 3-0.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 242,92 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 382,39, λίρα Κύπρου προς 521,28, γαλλικό φράγκο προς 46,87, ελβετικό φράγκο προς 193,81, γερμανικό μάρκο προς 158,72,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,95, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 217,63 και την ECU προς 304,06 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Για σήμερα προβλέπονται για ολόκληρη τη χώρα νεφώσεις, με τοπικές βροχές και ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι έωςισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Για την Αττικη προβλέπονται νεφώσεις και θερμοκρασία από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Και για τη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις και πιθανόν να σημειωθεί ομίχλη. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

(Ι.Π.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Monday, 14 October 1996 - 5:47:11