Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 96-10-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

ΑΘΗΝΑ,Ελλάδα,12/10/1996 (ΑΠΕ) ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης με την ονομαστική φανερή ψηφοφορία των βουλευτών.

Από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα άρχίσει να εφαρμόζεται το εθνικό απολυτήριο τόνισε στην ομιλία του ο Γεράσιμος Αρσένης.

Συμφωνούν με την απόφαση του υπουργού Παιδείας οι πρυτάνεις των ΑΕΙ όλης της χώρας.

Πρόκληση χαρακτήρισαν την τοποθέτηση του Σταύρου Ψυχάρη ως διοικητή του Αγιου Ορους ο Βύρων Πολύδωρας και ο βουλευτής του ΔΗΚΚΙ Τασος Ιντζές.

Εξαπάτηση του ελληνικού λαού χαρακτήρισε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ Αντώνης Σαμαράς.

Τέσσερις νέοι έχασαν τη ζωή τους μετά από αστυνομική καταδίωξη εμπόρων ναρκωτικών έξω από το Βόλο.

Συνεχίζονται τη Δευτέρα στη Γενεύη οι ελληνοσκοπιανές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του Σάιρους Βανς.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Με την ονομαστική φανερή ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Νωρίτερα αναμένεται να δευτερολογήσει ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Με ομιλίες υπουργών, κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και βουλευτών, συνεχίζεται απο το πρωι η συζήτηση στη Βουλή επι των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης.

Απο το επόμενο ακαδημαϊκο έτος θα αρχίσει να εφαρμόζεται το εθνικο απολυτηρίο, τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, και υπογράμμισε ότι αποτελεί μεσοπρόθεσμο στόχο για την κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων. Σημείωσε, ωστόσο, ότι απαιτείται ένας νέος διάλογος με τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας και της νεολαίας ώστε να εξειδικευτούν οι διαδικασίες, οι θεσμοί και το μορφωτικό περιεχόμενο του, εκτίμησε δε ότι ο νέος θεσμός θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Να αναβληθεί η εφαρμογή του Εθνικού Απολυτηρίου για ένα χρόνο προκειμένου να επανεξετασθεί και να μελετηθεί, ζήτησαν οι πρυτάνεις των ΑΕΙ της χώρας, μετά τη σημερινή πρώτη μέρα των εργασιών της 25ης συνόδου της, οι οποίες ολοκληρώνονται αύριο παρουσία του υπουργού Παιδείας Γεράσιμου Αρσένη. Οι πρυτάνεις υπεραμύνθηκαν του δημοσίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, χρησιμοποίησαν σκληρή γλώσσα για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών και αποφασίσθηκε να ζητηθεί από το υπουργείο Παιδείας ο ελεγχός τους και η ένταξή τους στο υπουργείο Παιδείας από το υπουργείο Εμπορίου, στο οποίο υπάγονται σήμερα.

Στη σημερινή συνεδρίαση οι βουλευτες Βύρων Πολύδωρας της Νέας Δημοκρατίας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ, Τάσος Ιντζές, αναφέρθηκαν στην τοποθέτηση του διευθυντή του Βήματος, Σταύρου Ψυχάρη, ως διοικητή του Αγίου Ορους. Ο κ.Πολύδωρας χαρακτήρισε την τοποθέτηση του κ.Ψυχάρη ως πρόκληση, λέγοντας οτι ολοι ξέρουν τι σημαίνει σημειολογικά. Ο κ.Ιντζές, είπε οτι ο διορισμός του κ.Ψυχάρη, ειναι απαράδεκτος, διότι ο διευθυντής του Βήματος, εκπροσωπεί το Ιδρυμα Λαμπράκη, στο οποίο, κατά τον βουλευτή του ΔΗΚΚΙ, εχει ανατεθεί απο το ΠΑΣΟΚ η πολιτιστική πολιτική της χώρας.

Ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνης Σαμαράς, χαρακτήρισε το μεσημέρι τις προγραμματικές δηλώσεις ως κυνική ομολογία της επιχείρησης εξαπάτησης του ελληνικού λαού, που έστησε ο κ. Σημίτης, κατά την προεκλογική περίοδο. Ο Πρωθυπουργός, πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς αναίρεσε οσα ειχε υποσχεθεί, ενώ τίθεται σε τροχιά ανελέητης λιτότητας η οικονομία, σε τροχιά κινδύνου το Αιγαίο, σε τροχιά παράδοσης το ονομα της Μακεδονίας και σε τροχιά γενικής υποχώρησης η κυπριακή μάχη.

Τέσσερις νέοι εχασαν τη ζωή τους και άλλος ενας τραυματίστηκε σοβαρά μετά απο αστυνομική καταδίωξη εμπόρων ναρκωτικών χθες το βράδυ στο υψος του Αλμυρού. Γιωταχί αυτοκίνητο, στο οποίο επεβαιναν οι καταδιωκόμενοι Χρήστος Δαγκλής, 28 ετών και Γιώργος Μπάρμπας, 27 ετών, απο τη Λάρισα πέρασε στο αντίθετο ρευμα στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης και συγκρούστηκε με άλλο ΙΧ, το οποίο οδηγούσε ο Αθανάσιος Τρικάλης, 25 ετών και στο οποίο επέβαιναν οι Ζώης Κατήρης και Δημήτρης Λιαρόπουλος, 25 ετών. Απο τα συντρίμια των αυτοκινήτων ανασύρθηκε ζωντανός αλλά με σοβαρά τραυματα μονο ο οδηγός του δευτερου αυτοκινήτου, Αθανάσιος Τρικάλης. Νωρίτερα, οι δυο καταδιωκόμενοι ειχαν προσπαθήσει να πουλήσουν 18,5 κιλά χασίς σε αστυνομικό, εξω απο τη Στυλίδα, ο οποίος ειχε εμφανιστεί ως ενδιαφερόμενος. Μόλις αντελήφθησαν την παγίδα τράπηκαν σε φυγή αναπτύσσοντας ιλιγγιώδη ταχύτητα και ακολούθησε κυνηγητό στην εθνική οδο.

Με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας εξακολουθούν να νοσηλευονται σε νοσοκομεία των Ιωαννίνων δεκαπέντε παιδιά,χωρίς να διατρέχει κανένα κίνδυνο η ζωή τους. Αργά χθες το βράδυ ειχαν μεταφερθεί περισσότεροι απο 100 κατοικοι του χωριού Ελεούσα Ιωαννίνων με τα ιδια συμπτώματα και μετα τις πρώτες βοήθειες επέστρεψαν στα σπίτια τους.Οι εκτιμήσεις των γιατρών ειναι οτι η γαστρεντερίτιδα προκλήθηκε απο το δίκτυο ύδρευσης του χωριού, στο οποίο εισήλθε ελαφράς μορφής σαλμονέλα, λόγω των έργων, που εκτελούνται στο υδραγωγείο του.

Στις δικαστικές φυλακές Διαβατών της Θεσσαλονίκης κρατείται η Γερμανίδα, η οποία εικάζεται οτι εμπλέκεται σε βομβιστική επίθεση σε ντισκοτέκ στο δυτικό Βερολίνο το 1986, στην οποία έχασαν την ζωή τους 3 Αμερικανοί υπήκοοι και τραυματίστηκαν 200 άτομα. Πρόκειται για την Μπρούσλερ Χέσλερ, 30 ετών, η οποία συνελλήφθη στα Ψακούδια της Χαλκιδικής στο ξενοδοχείο, όπου διέμενε.

Στη Γενευη επαναλαμβάνονται τη Δευτέρα οι ελληνοσκοπιανές διαπραγματευσεις υπο την αιγίδα του Σάϊρους Βανς για το θέμα της ονομασίας. Ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, συναντηθηκε με τον μόνιμο πρέσβη στον ΟΗΕ και με τον διαπραγματευτη με τη σκοπιανή πλευρά Χρήστο Ζαχαράκι, στον οποίο έδωσε και σχετικές οδηγίες.

Κλειστά παραμένουν το Σαββατοκύριακο ολα τα εκκοκιστήρια βάμβακος μετά απο απόφαση του υπουργού Γεωργίας, Στέφανου Τζουμάκα. Η απόφαση αυτή ελήφθη, προκειμένου να ελεχθούν οι ποσότητες βαμβακιού, που εκκοκκίστηκαν την περασμενη εβδομάδα, αν πληρώθηκαν οι παραγωγοί και αν δόθηκαν οι εγγυητικές επιστολές.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο κλειστο γήπεδο στο ΟΑΚΑ ειναι στραμμένα τα μάτια των φιλάθλων, όπου η ΑΕΚ αντιμετωπίζει τον ΠΑΟΚ για το πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας στο μπάσκετ. Ο αγώνας θα μεταδοθεί απο την τηλεόραση του ΑΝΤΕΝΝΑ. Επίσης σημερα θα γίνουν τα εξής παιχνίδια: ΒΑΟ - Περιστέρι, Σπόρτιγκ - Ηρακλής, Πανιώνιος - Πειραϊκός, Λάρισα - Απολλωνας Πατρών και Ολυμπιακός Παπάγου. Αυριο στο Αλεξάνδρειο Θεσσαλονίκης ο Αρης θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό.

Στον μικρό τελικό του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ, που διεξάγεται στο Μόναχο θα αγωνισθεί αύριο η ομάδα βόλεϊ ανδρών του Ολυμπιακού, αφού στον σημερινό ημιτελικό οι Κυπελλούχοι Ευρώπης έχασαν με 3-1 από την γερμανική Νταχάου. Στον άλλο ημιτελικό η ιταλική Κούνεο, κάτοχος του Κυπέλλου Συνομοσπονδίας, νίκησε την επίσης ιταλική Μόντενα, πρωταθλήτρια Ευρώπης, με 3-2 και θα αντιμετωπίσει στον αυριανό τελικό την Νταχάου, ενώ οι ευθρόλευκοι θα διεκδικήσουν την τρίτη θέση της διοργάνωσης από την Μόντενα.

Η Ξάνθη σε αγώνα γιά την 4-η ημέρα του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Α` εθνικής κατηγορίας, νίκησε 3-0 τον ΟΦΗ και ανέβηκε στην έκτη θέση της βαθμολογίας με επτά βαθμούς, ενώ οι κρητικοί έπεσαν στην έβδομη θέση με έξι βαθμούς.

Η Δόξα Βύρωνα σε αγώνα γιά την τρίτη ημέρα του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Β` εθνικής κατηγορίας, νίκησε τον Εθνικό με 1-0, χάρη σε ένα γκολ που σημείωσε ο Μαρίνου στο 48-ο λεπτό της συνάντησης.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 242,92 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 382,39, λίρα Κύπρου προς 521,28, γαλλικό φράγκο προς 46,87, ελβετικό φράγκο προς 193,81, γερμανικό μάρκο προς 158,72,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,95, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 217,63 και την ECU προς 304,06 δραχμές. Με μικρή υποχώρηση 0,24% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και διαμορφώθηκε στις 960,87 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα φτάνοντας τα 5,8 δισ. δρχ. Ο δείκτης της παράλληλης αγοράς υποχώρησε σε ποσοστό 1%.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Για αύριο, προβλέπονται για όλη τη χώρα λίγες νεφώσεις, με πιθανότητα ασθενών βροχών κυρίως τις πρωϊνές ώρες, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και στο Αιγαίο τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις, άνεμοι βορειοανατολικοί μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 21 και από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Saturday, 12 October 1996 - 13:22:00