Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 96-10-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 09/10/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τουλάχιστον 20 τραυματίες και υλικές ζημιές στην Κύπρο από το ισχυρότατο χτύπημε του Εγκέλαδου με 6,4 Ρίχτερ.Η δόνηση έγινε αισθητή από τα Δωδεκάνησα μέχρι τη Μέση Ανατολή και την Αίγυπτο.

Δεν υπάρχει θέμα διαλόγου με την Τουρκία δηλώνει κατηγορηματικά η ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.

Στη Σμύρνη μεταφέρθηκε ο διασωθείς Τούρκος πιλότος,άκαρπες οι έρευνες για την ανεύρεση του συγκυβερνήτη του τουρκικού F-16.

Βαθαίνει το ρήγμα Εβερτ-Σουφλιά.Για μεταβατική περίοδο έκανε λόγο ο Γιώργος Σουφλιάς,ζήτησε συνέδριο και εσωκομματικές εκλογές και απέρριψε τις προτάσεις Εβερτ για κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και παραμονή στο πολιτικό συμβούλιο.

Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση η ανοδική τάση των καυσίμων που απειλεί να παρασύρει τον πληθωρισμό.Κατά 2,80 δρχ το λίτρο αυξάνεται η τιμή του ντίζελ, κατά 1,60 της βενζίνης.

Νέες ψηφοφορίες στη βουλή για την εκλογή των αντιπροέδρων και νέο τέστ για τη συνοχή των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας.

Επανήλθε ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος στις καταγγελίες του για το ΣΚΑ`Ι` χρησιμοποιώντας οξείς χαρακτηρισμούς.Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να επιβάλλει ελέγχους στους δημοσιογράφους δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Θα απελαθούν τελικά οι δύο Τούρκοι στρατιώτες που λιποτάκτησαν και πέρασαν στο ελληνικό έδαφος.

Δύο λοχίες κατηγορούνται για εμπορία ναρκωτικών και σωρεία κλοπών. Ο ένας συνελήφθη,ο άλλος καταζητείται.

Δύσκολο ματς με αντίπαλο τη Δανία δίνει στην Κοπεγχάγη η Εθνική Ομάδα μπάσκετ για τους προκριματικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1998.

Στη μάχη των ευρωπαϊκών κυπέλλων μπάσκετ απόψε ο Παναθηναϊκός, το Σπόρτινγκ,ο ΠΑΟΚ,το Περιστέρι και ο Αρης.

Αστατος και αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη τη χώρα με συννεφιά, βροχές και καταιγίδες.Μέτριοι μέχρι ισχυροί οι άνεμοι,το θερμόμετρο θα δείξει από 11 μέχρι 25 βαθμούς.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αθήνα, Ελλάδα, 09/10/1996 (ΑΠΕ)

Ισχυρότατη σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 Ρίχτερ, σημειώθηκε στις

[16] 11 με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου.Ο σεισμός έγινε

ιδιαίτερα αισθητός στην Κύπρο,όπου σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δύο κατοικίες στη Λευκωσία κατέρρευσαν ενώ υπέστησαν σημαντικές ζημιές πολλά σπίτια στην περιοχή της Πάφου και της Λεμεσσού.Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τουλάχιστον 20 άτομα έχουν τραυματισθεί και μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία.Η δόνηση που κράτησε περίπου ένα λεπτό έγινε επίσης αισθητή στα Δωδεκάνησα,τα τουρκικά παράλια,το Ισραήλ,τη Μέση Ανατολή μέχρι και την Αίγυπτο.Ισχυρή δόνηση 5,1 Ρίχτερ σημειώθηκε και στο θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Πύλου.

Δεν υπάρχει θέμα ελληνοτουρκικού διαλόγου,επανέλαβε η κυβέρνηση δια στόματος των υπουργών αμύνης,εξωτερικών και Τύπου,με αφορμη τη νέα πρόταση που έκανε η αμερικανική πλευρά,μετά το επεισόδιο στο Αιγαίο και την πτώση του τουρκικού F-16,ανοιχτά της Χίου.Δεν πρέπει να δίνονται πολιτικές προεκτάσεις σε ανθρωπιστικές ενέργειες,όπως αυτή της διάσωσης του Τούρκου πιλότου,δήλωσε ο Ακης Τσοχατόπουλος, ενώ ο Θεόδωρος Πάγκαλος τόνισε από το ελσίνκι που βρίσκεται,ότι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν στο μέλλον προβλήματα στο Αιγαίο είναι να σταματήσουν οι παραβιάσεις εκ μέρους της Τουρκίας. Αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας μετέφερε στη Σμύρνη τον διασωθέντα τούρκο πιλότο, ενώ άκαρπες έχουν αποβεί μέχρι στιγμής οι έρευνες για τον εντοπισμό του συγκυβερνήτη.

Δεν μπορεί να γίνει διάλογος με την Τουρκία όσο η Αγκυρα συνεχίζει να αμφισβητεί κυριαρχικά μας δικαιώματα,δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος,που επισκέπτεται τη Φινλανδία και είχε διαδοχικές συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας, αναπτύσσοντας τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Διευρύνεται το χάσμα μεταξύ του Μιλτιάδη Εβερτ και του Γιώργου Σουφλιά, καθώς ο τελευταίος,μετά τη συναντησή του αμφισβήτησε ευθέως τη μονιμότητα της ηγεσίας του κόμματος, κάνοντας λόγο για μεταβατική περίοδο μέχρι το συνέδριο,στο οποίο θα δοθεί οριστική λύση.Ο κ.Σουφλιάς απέρριψε τις προτάσεις Εβερτ να παραμένει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και να μετέχει στο Πολιτικό Συμβούλιο,ζήτησε συνέδριο τον αφού προηγουμένως γίνουν εσωκομματικές εκλογές,ώστε να υπάρξει γνήσια αντιπροσωπευτική δημοκρατική έκφραση της λαϊκής βάσης.

Σε πονοκέφαλο για την κυβέρνηση έχει εξελιχθεί η ανοδική πορεία που παροσιάζουν τις τελευταίες εβδομάδες οι τιμές των υγρών καυσίμων και τείνουν να παρασύρουν στη δίνη τους τον πληθωρισμό.Από τα μεσάνυχτα η τιμή της βενζίνης σούπερ θα είναι αυξημένη κατά 1,60 δρχ το λίτρο και του ντίζελ κατά 2,80 δρχ.

Στο δεύτερο κατά σειρά τεστ συνοχής τους υποβάλλονται σήμερα οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας στη διάρκεια των ψηφοφοριών που θα γίνουν στη βουλή για την εκλογή των πέντε αντιπροέδρων του σώματος,των γραμματέων και των κοσμητόρων. Από πλευράς ΠΑΣΟΚ θα προταθούν οι κύριοι Κρητικός,Σγουρίδης και Αποστολίδης,από τη Νέα Δημοκρατία ο κ.Κατσαρός και από το ΚΚΕ ο Μήτσος Κωστόπουλος.

Συνέχεια στην κόντρα του με τον ΣΚΑΙ,έδωσε ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος, χρησιμοποιώντας οξείς χαρακτηρισμούς κατά των τριών δημοσιογράφων,που υποστήριξαν ότι δεν ψήφισε τον Απόστολο Κακλαμάνη. Ο υπουργός δικαιοσύνης απέδωσε την μετάδοση της πληροφορίας σε εμπορικούς λόγους.Είναι μακριά από την κυβέρνηση κάθε πρόθεση να επιβάλλει ελέγχους και περιορισμούς στους δημοσιογράφους,δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Θα εκτελεστεί η δικατική απόφαση για την έκδοση στην Τουρκία των δυο Κούρδων στρατιωτών που λιποτάκτησαν και πέρασαν στο ελληνικό έδαφος.Αυτό δήλωε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρινίζοντας ότι η η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει θέμα κίνησης της διαδικασίας για να οδηγηθεί η υπόθεση σε δευτεροβάθμια κρίση.

Για εμπορία ναρκωτικών και σωρεία κλοπών,κατηγορόύνται δύο λοχίες που υπηρετούν σε μονάδα στο Λιτόχωρο.Πρόκειται 20χρον Ευάγγελο Κολοβό που συνελήφθη και τον Παναγιώτη Σκλιβανίτης, 19 χρόνων που καταζητείται.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην Κοπεγχάγη είναι στραμμένα σήμερα τα βλέμματα όλων των Ελλήνων φιλάθλων, αφού στο στάδιο Πάρκεν της πρωτεύουσας της Δανίας η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των ανδρών αγωνίζεται με το αντίστοιχο συγκρότημα της βορειοευρωπαϊκής χώρας με στόχο ένα θετικό αποτέλεσμα, που θα διατηρήσει ακέραιες τις ελπίδες της γιά πρόκριση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1998.Η Ελληνική ομάδα, που έχει μέχρι στιγμής δύο νίκες στην διοργάνωση, αναμένεται να ξεκινήσει τον αγώνα με καθαρά αμυντικό σχήμα.

Πανδαισία θεάματος έχουμε όμως και στο μπάσκετ, αφού αρκετές Ελληνικές ομάδες αγωνίζονται απόψε στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.Ο Παναθηναϊκός, που υποδέχεται στο κλειστό γήπεδο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων την Κροάσια Ζάγκρεμπ στον 4ο αγώνα του γιά την Ευρωλίγκα. Γιά τη δεύτερη αγωνιστική του Κυπέλλου Κόρατς, η ομάδα του Σπόρτινγκ υποδέχεται στα Πατήσια τη Σλοβακική Μπάνικ.Το βράδυ στο Οβάρ της Πορτογαλίας ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει την τοπική Οβαρένσε.Για την ίδια διοργάνωση,το Περιστέρι αντιμετωπίζει αυτη την ώρα τη Γιουγκοσλαβική Ζόρκα Φάρμα.Τέλος,ο Αρης αγωνίζεται στο Μάριμπορ της Σλοβενίας με την τοπική ομάδα.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 242,98 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 380,107, λίρα Κύπρου προς 521,72, γαλλικό φράγκο προς 46,96, ελβετικό φράγκο προς 193,48, γερμανικό μάρκο προς 158,73,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,98, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 217,83 και την ECU προς 304,10 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Θα συνεχισθεί και αύριο ο άστατος καιρός σ'ολόκληρη τη χώρα με νεφώσεις, βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι έντονες. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στη δυτική Ελλάδα. Οι άνεμοι στα δυτικά,κεντρικά και βόρεια θα είναι βορειοανατολικοί μέτριοι και τοπικά ισχυροί και στην υπόλοιπη χώρα νότιοι μέτριοι.Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και στα βόρεια θα κυμανθεί 11 με 18 βαθμούς,στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 16 με 22 και στο Αιγαίο 18 με 23. Βροχή με πιθανή καταιγίδα μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 15 με 21 και 14 με 18 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Wednesday, 9 October 1996 - 13:49:07